7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ty dotace nám byl čert dlužen

Region Severozápad má problém: 24 politiků a podnikatelů bylo zadrženo a je vyšetřováno kvůli trestnému činu „ohrožování zájmů EU“. To je trestný čin, o kterém jsem neslyšel. Další zpráva říká, že soud zrušil rozsudek nad Rathem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.12.2016 18:33

No jo, nebýt dotací

nebylo by co krást a nynější sprostí podezřelí by mohli být úctyhodnými občany, ba možná o úctyhodnými politiky, pokud tací u nás vůbec mohou být.

L. Severa 16.12.2016 17:49

Bude zajímavé

kdo dostane větší trest, Rath nebo Nečas ?

J. Jurax 17.12.2016 18:39

Re: Bude zajímavé

Nečas, poněvadž je to slušný nekňuba.

Ráth je naopak hayzlík, jenž by mohl mluvit - a z toho se jistě mnohým jeho byvším a případně i u současných koryt jsoucím spolustraníkům i "obchodním" partnerům nedělá dobře.

Jenom čekám, kdy obhajoba konečně dokáže, že ty prachy ve škatuli byly jednak rodinné úspory a jednak že to stejně byly prachy ze hry Monopoly. A pak dráta pustí - a možná i nějaké odškodnění dostane, že byl žalářován a ostouzen.

Spravedlnost je slepá, ale vůní moci a peněz cítí - pásku má jenom přes oči.

J. Chaloupka 16.12.2016 16:27

Asi to není jen náš problém, když v Bruselu

zřídili OLAF, tj. orgán na šetření těch zlodějin v Evropě.

M. Hoblík 16.12.2016 16:25

Dotace EU jsou požehnáním!

Neremcejte, nebo nás vyhodnotí jako nejremcavější občany naší krásné EU. A budeme jeno přispívat.

V. Kolman 16.12.2016 13:35

VŠECHNY DOTACE JSOU ŠPATNÉ!!!

Jednak z principu a pak také z toho důvodu, že každému, jehož rukama dotace prochází, zůstane "zákonitě" její nezanedbatelná část "za nehty".

J. Fridrich 16.12.2016 15:14

Re: VŠECHNY DOTACE JSOU ŠPATNÉ!!!

Víte že dotace z té " zlé EU " byly 2007-2013 cca 700 miliard Kč ? Víte , že v tomto cyklu 2014-2020 to je cca 650 miliard Kč ? To, že to neumí přihlouplý český ouřada vyčerpat je náš problém - jsme nejhorší v celé Evropě na čerpání dotací. Samozřejmě ještě důležitější je bezpečnost v Evropě - a ta je díky EU nejlepší za posledních 1000 let neustálých válek. To nic neznamená ?

Je pravda, že nám EU trochu bere ten náš český nepořádek, ale tvarůžky, utopenci a ušmudlané-omakané koblihy jsme zatím uhájili..

Věty typu - " Dotace jdou na věci, které by si rozumný člověk za své peníze nikdy nepořídil " jsou od člověka z jiného Vesmíru. Vy nevíte o např Kuksu - a desítkách podobných významných rekonstrukcích našich památek za miliardy ? Vy nevíte o výstavbě vědeckých center u Prahy, Brna, Ostravy, Plzně za miliardy Kč ? Stovky čističek vody u našich obcí ? Opravy stovky kilometrů silnic a výstavba a opravy mostů ? Dotace studijních programů na našich školách všech stupňů ? Výstavba obchodních center a mnoho dalších rekonstrukcí v našich městech a obcích ? Naše zem by bez této pomoci EU vypadala jinak - a na mnoha místech bychom jezdili po našich " silnicích " v tancích, obrněných transportérech, nebo minimálně v Offroadech..

K. Pavlik 16.12.2016 16:30

Re: VŠECHNY DOTACE JSOU ŠPATNÉ!!!

Priteli doufam ze mate dobre pojisteni nebot vas v Cesku asi ukamenuji.

J. Jurax 17.12.2016 19:01

Re: VŠECHNY DOTACE JSOU ŠPATNÉ!!!

No, máte dílem recht, jen je otázka, zda to, na co z brusele milostivě dali dotace, bylo prioritní - ono se k tomu dotovanému muselo přidat dost z vlastního, řekl bych nadpolovičně, že - a zda náklady na zúřadování nebyly moc vysoké. No a to o křivení hospodářské soutěže dotacemi nemá smysl mluvit. A taky mluvíte jen o nerozporných, jaksi oku lahodících dotacích - ona je celá řada dotací, jež podporují věci rozporné až hovadné.

A samozřejmě, zatím jsme příjemci, ale taky něco platíme - a zanedlouho budeme už jen čistí plátci.

A na vyšší úrovni - ti, kdož nám platí, si na své od nás přijdou jinak - ale to by bylo dlouhé a složité povídání. Politika není charita a zadarmo nedostanete nikdy nic.

A ta vědecká centra - ono se nemluví moc o tom, že začíná být problémové je provozovat - protože to už musíme za svoje, na to dotace nebudou.

Počtěte si na http://zpravy.idnes.cz/zmarene-dotace-0pv-/domaci.aspx?klic=320027 nebo na http://domaci.ihned.cz/c1-56404490-absurdni-vyuziti-dotaci-evropske-miliardy-mizely-do-cokolad-privesku-a-prezervativu; ostatně letmé zagůglení nalezne mnohé další ...

J. Jelínek 16.12.2016 12:33

Všetci kradnú

Pozoruji, že každý rok před Vánocemi česká spravedlnost urychleně pozatýká, obviní, nebo alespoň předvede k podání vysvětlení nejlépe celý gang, když už ne nějakou velkou rybu. A tak volám spolu s Jolandou: Tady vidim velký špatný! To neni normární! To jako "voni" musí ke konci roku splnit plán, či co?

J. Jurax 17.12.2016 18:41

Re: Všetci kradnú

Ke konci roku ani ne, ale furt je jaksi před volbami, že ...

J. Tomáš 16.12.2016 12:07

Dotace zrušit

Nebo je používat výhradně ke splácení státního dluhu.

M. Valenta 16.12.2016 9:54

Bože to je logika.

"Tu peněženku tady radši nenechávej jen tak ležet, mám rodinu, děti, no víš jak to chodí."

J. Kulheim 16.12.2016 8:13

Kdo chce ovládat Evropu

musí ovládnot systém dotací. Peněz lze slíbit víc než rozdat. Vždycky se dá něco najít, aby slíbené peníze obce nedostaly. Systém dotací a EURO pokusem o ovládnutí Evropy jinými prostředky.

Krádeže a korupce jsou všude tam, kde se přerozdělují cizí peníze. Tak to bylo, je a bude. Matka Tereza byla jenom jedna.

K. Pavlik 16.12.2016 0:48

Za komouse

Za komouse se rikalo: problemy ktere nemuzeme resit neresime.

Takze proc to nedelat ted stejne. Snazit se z Prahy resit to co se o dotacich resit da. Ze se to da delat- da.Ze problem je v tom ze v u koryta v Cesku jsou nevhodni lide- ale toto neni prece problem Bruselu. Jen tak mimochodem napriklad za to ze se neda v Praze dostat rozumne na letiste Brusel nemuze - dokonce, buh mne netrestej, by byl ochoten na to neco prispet. Ze se napriklad vyresil neexistujici problem dopravy na ostravske letiste za to tez Brusel nemuze.

Proc neresit problem lidi u koryta v Cesku - no to je velice nepopularni protoze se to neda svest na vnejsiho nepritele.

Blbe co?

P. Švejnoch 16.12.2016 8:19

Re: Za komouse

Ano, je to blbé... Tedy - mínil jste, předpokládám, Váš příspěvek...?

1) není pravda, že problémy s dotacemi nemůžeme řešit. Zcela jistě můžeme - můžeme například vystoupit z EU, čímž problém bruselských dotací vyřešíme takříkajíc z gruntu.

2) existují dvě rčení: "Příležitost dělá zloděje" a "Každý člověk má svoji cenu". Obě jsou hluboce pravdivá a přesně charakterizují problém rozkrádání dotací. I člověk s určitými morálními zábranami může podlehnout, když vidí, že "odklánět" dotační peníze je snadné a pravděpodobnost trestu velmi nízká. A stejně tak i člověk, který podobné praktiky před vstupem na takto exponované místo striktně odmítá, se může dostat do vážného až existenciálního dilematu, je-li mu nabídnuta suma převyšující "jeho cenu". A to nemluvím o tom, že v této branži už nejde jen o metodu "cukru", ale též "biče". Protože vůbec nepochybuji o tom, že člověk, který odmítne výti s vlky, je vystaven více či méně explicitním výhrůžkám nejrůznějšího stupně intenzity.

3) že se dotace využívají nesmyslně, to píšete sám. Je ale také třeba se zamyslet, jestli je to vždy jen důsledek kriminálního jednání aktérů, a nebo jestli to také není důsledek nesmyslného tlaku na "vyčerpání dotací" (je to naprosto stejně nesmyslné jako socialistické "vyčerpání investičních prostředků" vždy před koncem roku).

Na všech rozhodných místech budou vždy jen lidé, takže žádná výměna "těch u koryta" nic nevyřeší, protože ti, kteří přijdou po nich budou vystaveni stejným pokušením a tlakům - a andělů je mezi lidmi opravdu zatraceně málo... Podtrženo, sečteno: I kdyby nebyly jiné důvody pro zrušení jakýchkoli dotací (jako že jsou - například "znespravedlnění" podnikatelského prostředí), už jen ty výše zmíněné by měly bohatě stačit.

R. Gramblička 16.12.2016 8:57

Re: Za komouse

ano, vidím to stejně

M. Valenta 16.12.2016 10:00

Re: Za komouse

Popsal jste to hezky a celkem pravdivě. No a proto jsme také tam kde jsme. Šikovná montovna bez spolehlivého právního zázemí a s dobře vyvinutým smyslem přilepšit si jak to jde.

V. Mlich 16.12.2016 10:36

Výměna "těch u koryta"

Výměna "těch u koryta" sice problém nevyřeší úplně, ale může jej zmenšit. Stačí volit někoho, kdo slibuje snížení přerozdělování. A pak si pochopitelně došlápnout na to, aby volební slib i splnil, aby neotočil, jako jsme byli svědci u ODS nebo TOP09. Protože ta řčení z bodu 2) jsou na 100% pravdivá.

K. Pavlik 16.12.2016 17:18

Re: Výměna "těch u koryta"

K bodu 2. Zurive cerpani penez na konci roku neni vynalezem socializmu. To se dela vsude.

K. Pavlik 16.12.2016 12:54

Re: Za komouse

To si fakt myslite ze vystoupeni z EU zrusi korupci v Cesku?

Mne by napriklad zajimalo jestli stejne problemy maji Polaci, Madari, Rakusane nebo jestli je to jen made in Czech problem.