27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Trojí dědictví Václava Klause

Není žádné jiné politické osobnosti, která by ovlivnila naše polistopadové dějiny tak zásadním způsobem jako Václav Klaus. Na rozdíl od svého předchůdce Václava Havla, jehož jméno bude navždy spojeno s pádem komunismu a se znovuzískáním svobody, dědictví, které po sobě zanechal odcházející prezident, je veskrze negativní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 9.3.2013 13:24

Re: Už zase!

Rozdělení Československa předcházely volby a v nich neuspěla jediná federální strana, i komunisté měli strany dvě. Jedinou stranou, která měla skutečně federální ambice byla ODS a Václav Klaus před volbami zajížděl i na Slovensko. Bohužel na Slovensku se ODS výrazněji prosadila pouze na východě a PS byla po volbách rozdělená na české a slovenské strany. VK se dlouho pokoušel najít se slovenskými politiky schůdné řešení, ale zároveň chápal, že prodlužování nějakého provizoria nemá smysl a oba národy by na to doplatily. Kolik jenom času ztratila sněmovna debatami o pomlčce a podobnými "důležitými" problémy ve chvíli, kdy bylo nutné ekonomiku co nejrychleji transformovat!

Odpovědný přístup Václava Klause ostře kontrastoval s tím, jak se k problému postavil Václav Havel, který se poté, co ho lidé v Bratislavě vypískali, stáhl do ústraní.

To jenom pro připomenutí pro pana Roučka, pro kterého je historie pouze to, co se mu hodí.

J. Barto 9.3.2013 16:21

Re: Už zase!

Dovoluji si jen připomenout, že dle odkazu E.Beneše je V.Klaus velezrádce. Nejsou v tom senátoři sami.

Snad Vás uklidni, že ten odkaz psal také velezrádce. Je jich nějak moc na českém dvorečku.

L. David 9.3.2013 10:25

Už zase Roučku žvaníte nesmysly !

Klaus nikdy nehlásal nenávist k současnému uspořádání EU.

Ale plným právem kritizoval neschopnost zpupných potentátů z vedení EU cokoliv významného pro Evropu přinést. Kromě omezování svobod občanů i firem a "úspěšného" poroučení větru a dešti se všemi těmi nabubřelými kecy (včetně vašich).

Nechci strachem pos...kakané vedení EU, které s velkou pompou reguluje typy žárovek a neumí se účinně vymezit proti největšímu současnému nebezpečí - proti plíživému ovládání Evropy islámem. Které pravidelnými finančními dary podporuje teroristický Hamás v Gaze a očerňuje Izrael !

Jednou budete Roučku s ostudou chodit kanálama a rvát si vlasy zoufalstvím nad tím, že jste k tomu neschopnému spolku patřil.

K. Krejčů 9.3.2013 13:17

Re: Už zase Roučku žvaníte nesmysly !

kritizovat může klidně Pepa Vonásek, ten ani jinou možnost nemá. STÁTNÍK musí konat tak, aby se špatné věci měnily. Znamená to především být diplomat a umět nejít spojence, ne všechny naštvat. Klaus nebyl státník.

V. Batala 9.3.2013 9:50

Blábol

Naprosto zbytečný text. Opakování nesmyslných argumentů, které se opakují stále dokola a opakují je hlupáci a zabedněnci, kteří nejsou schopní rozlišit realitu od fikce. A žene je závist,zloba a nenávist.Že Roučku,není nad to, když si NULA může kopnout, když se to smí. Smí, ale je to trapnýýýýýý!

J. Barto 9.3.2013 10:03

Re: Blábol

Právě jste to názorně předvedl!

P. Cevok 9.3.2013 9:36

Rouček

.....co zůstane (kromě účtenek) po Vás pane Rouček.

F. Eliáš 9.3.2013 9:31

Není důležité, jaký byl Klaus

Důležité je, aby se takový nýmand, jakým je pan Rouček neopovažoval o něm mluvit.

J. Václavíková 9.3.2013 11:07

Re: Není důležité, jaký byl Klaus

A to proč?!!!! Posvátná kráva?

P. Pavlovský 9.3.2013 8:22

Hérostratos našeho věku

Určitě nepatřím mezi antiklausovce z principu, kdysi (1990 - 92) jsem mu dokonce fandil a byl rád, že jej máme, jakkoli ODS jsem nevolil ani tenkrát. Na V. Klausovi mi pak začaly čím dál tím víc vadit osobní, specifické rysy, promítané do politiky. především tzv. pragmatičnost ve smyslu "účel světí prostředky". Gól, dosažený rukou platí - když tu ruku rozhodčí neviděl. Nerozeznámšpinavé peníze – rozuměj: nechci, aby se po jejich původu pátralo.

Klausovi nebylo nic dost špatné, pokud to sloužilo jeho cílům, a obklopil se podobnými lidmi: jeho vlády, byly plné exkomunistů. S KSČM uměl najít společnou řeč. Před presidentskými volbami roku 2003 poslance KSČM požádal osobně v jejich poslaneckém klubu o podporu; dostal ji. Pomohli mu, pozval je za to do Lán, legitimizoval jakožto standardní politikou (demokratickou) stranu (Havel nikdy)!

Lidská práva v Číně či Rusku? Směšné! Havlovi vyčetl Dalajlámu, Rusko podpořil proti Gruzii, Srbsko proti zbytku Jugoslávie, i proti NATO!

Klaus se vždy choval podobně jako prvorepublikový národní socialista, proto opěval E. Beneše - i s těmi dekrety. Beneš Národní fronty (oposmlouva) s afinitou k Rusku, se znárodněnými bankami (jejich privatizaci Klaus bránil až do svého pádu, banky privatizoval až sociální demokrat Zeman)! Údajný pravičák bránil restitucím, bránil deregulaci nájemného!

Trefný výrok Fero Feniče z ruzyňských oslav přejmenování letiště: Zapamatujme si, že Klaus tu nebyl! Klausova chorobná averze k V. Havlovi jde ažza hrob, ve své umanutosti není schopen nejenom smyslu pro humor, ale ani trochy VELKORYSOSTI.

P. Pavlovský 9.3.2013 8:30

Re: Hérostratos našeho věku

Václav Klaus si skutečně může být naprosto jist, že se na něj nezapomene! Žádnému dosavadnímu českému (resp. československému) presidentu se ještě nepodařilo naštvat na sebe synchronně a zcela spontánně zdrcující většinu občanstva, napříč politickým spektrem, napříč sociologickými vrstvami, napříč národnostmi a náboženstvími, v Čechách stejně jako na Moravě!

 Mezi odpůrci nejde už zdaleka jen o ty levicově orientované, popř. komunisty. Právě komunistům by přee měl být V. K. v mnohém blízký! Např.v zahraničně politických otázkách se KSČM s V. Klausem v postatě shoduje – k Rusku blíž, od EU dál!

Na rozdíl od tzv. Sarajeva, kdy se občanská pravice prakticky rozpůlila, se dnes od V. Klause odvrátila i valná část pravicově orientovaných lidí.

Je příznačné, že finále doprovází stejné pohrdání právem, jaké Václav Klaus předváděl v devadesátých letech. Místo toho, aby amnestii připravilo ministerstvo spravedlnosti, odsouhlasila vláda, a teprve na základě jejího kolektivního rozhodnutí oznámil premiér prezidentovi, jakou amnestii hodlá kontrasignovat, premiér prezidentovi návrh (snad?) podepsal bez toho, že by vládu vůbec informoval. Lepší doklad zneužívání moci si nelze představit.

Probíhá masový útok na dosluhujícího presidenta. Je to prý politické spiknutí, organizovaný, připravený, útok ! Největším malérem pro "Klausisty" je ale právě realita: ten útok není vůbec organizovaný, koordinovaný, je naopak zcela spontánní! Důkaz je jednoduchý: bleskový začátek. Odpor vzplál ihned po vyhlášení amnestie, kterou předem NIKDO NEZNAL. Skutečně organizovaný útok by se nedal vysvětlit jinak, než že jeho organizátoři předem znali znění a dopady amnestie a útok podle toho předem připravili, takže mohl ihned po vyhlášení vypuknout. Tak to ale nebylo. V. Klaus amnestii nikomu neprozradil, dokonce snad ani ministru spravedlnosti a premiérovi! Vzhledem k tomu, že masový protest vzplál okamžitě, není možné o jakékoli organizaci koordinovaného útoku mluvit - nebyl na to čas!

P. Lenc 9.3.2013 8:53

Re: Hérostratos našeho věku

Pane Pavlovský, omezte své grafomanství a používejte jen jednu větu."Miluji Havla a nenávidím  Klause."Tím přece jako"pravicový konzervativec",(vaše slova) který je členem ultralevicové strany Zelených, který je ale jen "částečně Zelený" (vaše slova),řekne o vás naprosto vše.

J. Václavíková 9.3.2013 11:00

Re: Hérostratos našeho věku

Nepodsouvejte mu své vidění, ani v obráceném gardu. Ne všichni jsou tak jednoduší, jako Vy.

J. Horáček 9.3.2013 16:39

Re: Hérostratos našeho věku

Paní Vaclavíková, nepiště, prosím, raději nic o jednoduchosti. Ve Vašem případě a v níže uvedeném kontextu to působí,,,,,, no, trochu hloupě.

Autor: P. Lenc Datum: 09.03.2013 08:37Pane Malečku, kdyby blbost létala....

Autor: J. Václavíková Datum: 09.03.2013 10:49

...tak fanoušci VK se nám tu vznášejí!

J. Farda 9.3.2013 18:44

Re: Hérostratos našeho věku

Pan Lenc je typický Klausista - jakmile někdo vysloví jakékoli výhrady, (natož ty oddůvodněné), hned jsou s diagnosou hotovi - je to nenávist a nic jiného než nenávist to být prostě nemůže. Patrně se již natolik identifikovali s uvažováním V.K., že nejsou schopni výhrady chápat jinak než jako nenávist. Však jsem si to taky ve svých minulých příspěvcích Xkrát slíznul. Tito spoluobčané zřejmě dodnes uvažují v bolševické rozměru "kdo nejde s námi, jde proti nám". Smutné dědictví pana V.K., toho času již emeritního presidenta. Apropó, vážení Klausisté, vždy jsem volil doprava, nikdy socany nebo komouše, a Havla jsem vůbec nemusel, ale alespoň nebyl arogantní. Tečka.

P. Cevok 9.3.2013 9:34

Re: Hérostratos našeho věku

"Na rozdíl od tzv. Sarajeva, kdy se občanská pravice prakticky rozpůlila, se dnes od V. Klause odvrátila i valná část pravicově orientovaných lidí."

Neřekl bych "odvrátila se od Klause", ale od ODS v její podobě a působení po odchodu V. Klause z ODS. A v tom vidím podstatný a zásadní rozdíl.

F. Vejr 9.3.2013 11:18

Re: Hérostratos našeho věku

Pane Pavlovský  to, že amnestie byla nejdříve přijata a později po mediální dezorientaci byla kritizována je pravda. Já ale říkám, že pokud nedojde k zásadnímu obratu v úrovni práce justice a orgánů činných v trestním řízení bylo by potřeba podobnou amnestii a abolici vyhlásit každý rok. O tom novináři psát nebudou. To byla příčina aby Klaus něco činil.

Co dodat k Václavu Klausovi, snad jen to, že 10 let si udržoval dvoutřetinovou oblíbenost  ne co píšete Vy. Příčina proč odešel z ODS, to přesně deklaroval - jako odklon ODS od své pravicové politiky k politice středu. Navíc v čele ODS nebyli silní pravicoví politici, natož dobří argumentáři.  A stala se z toho holomajzna.

B. Pavel 9.3.2013 5:46

Naprosto souhlasím

Ač vždy pravicový volič, plně souhlasím s dnešním článkem levicového politika.

J. Hejna 9.3.2013 11:36

Re: Naprosto souhlasím

Opravdu?

P. Pavlovský 9.3.2013 1:47

Za čtyři dny budou někteří z nás oslavovat výročí

našeho vstupu do NATO. Já jej považuji za nejšťastnější den Česka od roku 1918.

Naproti tomu zahraniční politika EU je tak příšerná, že kdyby bylo dnes referendum o našem vystoupení, hlasoval bych - na rozdíl od minule - pro.

S appeacementem máme ty nejstrašnější zkušenosti!

"Usmiřování" nacistů nebylo o nic horší, než dnešní "usmiřování" islamistů!

Zlu ustupují pouze oportunisté a zbabělci.

P. Sulc 9.3.2013 2:06

Re: Za čtyři dny budou někteří z nás oslavovat výročí

Cesi v NATO, to je jako potkani v pekarne ci mravenci v cukrarne. Cim mohou prispet? 12  ci 18 letadly, nekolik helikopter? Kolik tech letadel bylo za komunistu, tusim par set, ze ?  Kolik tanku ma ted ta strasliva ceska armada?  30-40. ? Tusim ze jich mela pa tisic,Pred valkou armada objednavala mauserovky v Brne po desetitisicich i statisicich, ted jen, tusim , 8000. Ani ta fabrika, ktera zajistovala zbrojni nezavislost  a dodavala do celeho sveta, ani ta uz neexistuje. A ani Poldovka, ktera dodavala specialni hlavnovou ocel i do Anglie, zeme oceli, uz neexistuje.Ale cesky potkan se hreje v teple, dale omezuje vydaje na "armadu" a libuje si, jak jej NATO chrani.

J. Vydra 9.3.2013 8:33

Re: Za čtyři dny budou někteří z nás oslavovat výročí

Když se vám na EU něco nelíbí, milý pane, tak s tím něco dělejte. VYkřikování v novinách je jen jeden krok, teĎ jděte a napište svému politikovi, kterého jste volil. A jestli jste nevolil - VY jste zodpovědný za to, že je situace taková, jaká je. Neházejte to na EU!

P. Pavlovský 9.3.2013 8:59

Re: Za čtyři dny budou někteří z nás oslavovat výročí

A co když jsem volil politika, který je odpůrcem EU?

O čem mu mám psát?

F. Vejr 9.3.2013 1:08

Manipulátor Rouček, meid in EU

Vidím, a už je mi jasné pane Roučku, že pan prezident  Miloš Zeman včera mluvil ve svém projevu, kde vyjádřil názor o mediích, o Vás, neb na první pohled jste velký mediální manipulátor, a že Vám pan prezident vyhlásil válku se nedivím, Vás měli zamačknout již jako spermii.

H. Lukešová 9.3.2013 1:23

Re: Manipulátor Rouček, meid in EU

Nejsmutnějším na EU je její antisionismus, tj. nenávist k Izraeli. Izrael je vděčným fackovacím panákem, proto ta neochota zařadit Hizballáh mezi teroristické organizace, baronka Ashtonová si v době vraždy židovských dětí v Toulouse plivla na Izrael. Nechápu proč a nikdy nepochopím, kde se ta nenávist bere, antisemitismus je nestraší ideologie, nejkrutější, nejdéle trvající, krutá, prudká, všeobecně zničující.

H. Lukešová 9.3.2013 1:27

Re: Manipulátor Rouček, meid in EU

Ona integrace je potřeba, zajistit ekonomickou spolupráci, ale antisionismus rozhodně není k ničemu užitečný.

P. Sulc 9.3.2013 1:53

Re: Manipulátor Rouček, meid in EU

Jak to, ze neni uzitecny? Naopak, muze,v pripade potreby byt velice uzitecny. Da se zabavovat majetek bohatym zidum, vlastne, co to kecam, bohatym sionistum. Stara vec v novem kabate, ne?  Drive se kradlo zidum ale my, my nejsme rasiste, takze se bude krast sionistum. Zatim jeste ne, ale co neni, muze prijit. Jisteze jste si uz davno vsimla, kolik pro-palestinskych a pro-arabskych blbu se zucastni diskusi. Ale zadny nedostane tolik vynadano, jako ja, kdyz se otru o Zizku ci Taticka., dva bohy pohanskych Cechu. Preju prima weekend.

H. Lukešová 9.3.2013 11:13

Re: Manipulátor Rouček, meid in EU

Tady řeknu Vám, napsal jste to bezvadně. lépe bych to nenapsala. Sionisty (pozor ne Židy) je třeba označit žlutou hvězdou "JUDE" a zatlačit do ghett a nechat je bez jídla. My Evropané jsme přece humanisté, my lidi neplynujeme.