6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Trafikanti a Největší Čech

Vlastně teprve nedávno, 11. července, uplynulo nekulatých 667 let od události, která většině Čechů připadá dodnes významná, a to ve všech vrstvách společnosti. Toho dne roku 1346 byl zvolen český kralevic Karel králem Svaté říše Římské, aby se později na řadu let jako císař stal nejvýznamnějším panovníkem celé tehdejší Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 3.8.2013 18:27

Dejte odkaz, prosím

nemám čas hledat..

P. Běhounek 3.8.2013 0:56

velmi kvalitní článek, díky

P. Běhounek 3.8.2013 0:56

KAREL IV. NEBYL ČECH

nebo asi takový jak Smetana Rakušan, v rodokmenu má více němců než čechů a česky ani neuměl, je smuté co si musíme nalhávat

P. Sulc 3.8.2013 1:48

Re: KAREL IV. NEBYL ČECH

Vsak to neni jedine, o cem se v ceskych dejinach lze. Bajecni Husite, bodri strycove  s tatikem Zizkou v cele, narode, bud na ne hrdy. Nasilna germanisace misto proste kulturni prevahy destkrate vetsiho a nulturnejsiho naroda, atd. Jinak v USA vydane dejiny stredoveku maji o Karlu Lucemburskem jen maly odstavec, s doplnkem: "knezsky" kral, co mel rad penize. Proste lezl papezum v rit. S mnohem vetsim respektem pisi o jeho synovy Zikmundovy.O nem ale naopak nechteji slyset ceske dejiny, kdo nemel rad husity, byl nepritel.

M. Koutný 3.8.2013 10:20

Re: KAREL IV. NEBYL ČECH

No, dějepis Evropy vydaný v USA bych zrovna za bernou minci nepovažoval :-) Nicméně pravdou je, že Zikmund byl pravděpodobně mnohem lepší panovník než protežovaný Václav. A o husitech, tom středověkém českém Talibanu, asi ani není nutné se rozepisovat.

Hodně doporučuju cyklus Národ sobě na Streamu, kde výborný historik Rak rozebírá tyto "obecně oblíbené omyly" . Věděli jste například, že největším sponzorem stavby Národního divadla byl císař František Josef?

P. Sulc 4.8.2013 4:35

Re: KAREL IV. NEBYL ČECH

To, ze nejvice penez dal ciear, to vim, zbytek dodala slechta. To ale uz davno neni politicky korektni, cokoliv dobreho rici o Habsburcich je tezke provineni. Prece ten dobry cesky lid vybiral krejcarek po krejcarku, jak se uci, zrejme stale jeste ve skole. Ty krejcarky stacili na drevenou boudu na lopaty, aby je nekdo neukradl. Asi to ale stejne nepomohlo, ten cesky lid je v kradezich vycvicen uz odedavna.

K. Kocourek 3.8.2013 1:59

Re: KAREL IV. NEBYL ČECH

...Také řeč českou jsme úplně zapomněli, ale později jsme se jí opět naučili, takže jsme mluvili a rozuměli jako jiný Čech....

To píše sám Karel IV. (přirozeně latinsky :-) )

P. Běhounek 3.8.2013 4:22

Re: KAREL IV. NEBYL ČECH

to se psalo v rukopisech Královédvorských a Zelenohorských, což jsou falza, připomíná mi to co dnes rozšiřují komouši jako projev Beneše v Lidicích o dekretech, aby zamaskovali, že znárodňovací dekrety byly přijaty v Moskvě pod kuratelou Stalina a než Benešovy dekrety (pojmnenování komnistů) by spíše měly být označeny jako komunistické dekrety

P. Urban 3.8.2013 9:13

To byl ten Hanka tak blbej

a nevšiml si, že údajný autor RK nemohl Karla IV znát?

Mimochodem, o komunistických dekretech se v RKZ nepíše?

J. Slanina 3.8.2013 10:10

Re: To byl ten Hanka tak blbej

Ne, to se skutečně nepíše. Až se sám divím, že komundírové ty rukopisy neupravili k obrazu svému, jako spoustu jiných obrazů z českých dějin. To holt na ideologickém oddělení úv ksč prosrrali.