6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Tohle Kalouskovi nezbaštím

Podle Kalouska je ČR "stále výrazným čistým příjemcem z rozpočtu EU". Z něj jsme v roce 2011 získali 72,5 mld. Kč a odvedli do něj 41,7 mld. Kč. Tento článek je zejména pro ty, co mu to baští a netuší, která bije.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 30.1.2012 19:55

Ejhle, už autorovi někdo vysvětlil gramatiku?

Ráno to nesbaštil!

I. Schlägel 31.1.2012 8:02

Re: Ejhle, už autorovi někdo vysvětlil gramatiku?

Gramatika ja na páně Matějkovo příspěvku ta nejméně podstatná záležitost. Zkuste druhý pokus.

M. Martin 31.1.2012 10:08

Re: Ejhle, už autorovi někdo vysvětlil gramatiku?

Co se divíte.Když nejsou argumenty tak se opřem do gramatiky.Jak ubohé.

J. Václavíková 31.1.2012 20:44

Re: Ejhle, už autorovi někdo vysvětlil gramatiku?

Vrrrr haf! Ještě patníky očurat!

L. Severa 30.1.2012 14:36

Často slyšíme,

že musíme být EU vděčni za poskytované dotace, ovšem, prosím ekonomicky  lépe informované diskutující o odpověď, je to skutečně dotace, nebo se časem staneme jen přispěvovateli. Jinými slovy není to vlastně jakási forma půjčky, kterou budeme po čase splácet formou příspěvku do EU aniž bychom něco dostávali zpět ?

I. Schlägel 31.1.2012 8:02

Re: Často slyšíme,

Ano.

L. David 30.1.2012 13:17

Já jsem žádnou dotaci z EU nedostal !

Taky chci něco (ze statisíců daní, které jsem poctivě odvedl).

S. Ševeček 30.1.2012 11:48

Pane Matějko, velmi slabé pro tentokrát.

Makroekonomicky je to tak, že nás nesuverenita stojí řádově stovky miliard korun ročně, navíc tady nevznikl žádný domácí kapitál

Víte, že téměř polovina "českých" firem patří cizincům?

(tam jde ten kouř)

J. Fleiszner 30.1.2012 10:28

EU množírna

Tak prý dostáváme od EU víc, než do ní posíláme. Předpokládám, že taková hloupost se říká ve všech zemích, které od EU peníze "dostávají". Proč by EU něco takového dělala? A kde by se ty peníze množily, abychom mohli dostat víc, než jsme poslali? K čemu by vůbec takové přeposílání peněz bylo. Za vším jsou vždy peníze a teď je jen důležité najít ten opravdový penězotok, který ukáže důvody takových tvrzení i důvody 100% nevýhodného (pro většinu lidí) posílání peněz do EU a komplikovaného vyžebrávání jich zpět.

J. Dlouhy 30.1.2012 12:33

Re: EU množírna

Pane Fleiszner, neni na tom nic divneho. Existuji totiz take zeme, ktere do EU plati vic, nez z EU dostavaji. V tech zemich se repta take, ale tam opravnene. Ty "vic davajici a min prijimajici" zeme, to je ten penezotok, na ktery se ptate.

L. Šarina 30.1.2012 10:20

Vážený

pane Matějko ,co vám říká Chocholoušek?

S. Ševeček 30.1.2012 11:46

Re: Vážený

Matějkovi Chocholoušek říká, že jste utek.

J. Dlouhy 30.1.2012 10:00

Dotace jsou forma prerozdelovani,

a prerozdelovani je bolsevicky paskvil a puvodce korupce. Vznik systemu dotaci neni ale chybou puvodni myslenky evropskeho sblizeni a spoluprace, je to chybou socialisticke podstaty evropskeho obyvatelstva. Rovnostarstvi, malost a zavist, je charakteristickym znakem evropske kultury. Myslet si, ze vystoupenim z EU se toho ceska populace zbavi, je naivni.Jinak, podle me fakta hovori jasne, ze Cesko vic od EU dostava, nez do ni plati (viz odkaz dole). Jak efektivne pak s dotacemi ten ktery stat naklada (rozkrada, spatne investuje etc.) je uz jeho problem, ne EU.

http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/tiskove_zpravy_ministerstva_60149.html?year=2011

A. Bocek 30.1.2012 9:36

Dotace čertu patří .

A) Dotační koruna nemá tu cenu jako normální koruna , již jen z psychologického hlediska je jaksi navíc přichází zadarmo . B) Na každém projektu se živí spousta "krasoduchů " kteří projekt prodražují. C) Všechny měkké projekty jsou jen mlácením prázdné slámy , stojí jen peníze a krom papíru je výsledkem  nic. D) Za dotační preníze si pořídíme i to co vůbec nepotřebujeme - proti zásadám zdravého selského rozumu. E) Je to ráj pro lobisty , zpracovatele a politiky , roste jejich důležitost a nepostradatelnost . F) Peníze zdarma = korupce zdarma . G) Po jejich  skončení nás čeká dotační kocovina .

M. Starý 30.1.2012 20:51

Re: Dotace čertu patří .

Musím s Vámi 100% souhlasit. My Vám dáme peníze a vy necháte naše firmy to udělat. Uvědomme si, že všechny velké firmy jsou dcery svých zahraničních matek. Takže kruh se uzavírá. Nehledě k tomu, že spousta "projektů" jsou skutečné blbiny jež sahají ještě do doby před krizí, kdy se vymýšlely 3.14oviny jak utácet peníze (viz ta studie s rajskou omáčkou, hledání "pohlavně" neutrálních slov, multi-kulti atd. O zeleném zločinu fotovoltaiky a biopaliv ani nemluvě.

P. Lenc 30.1.2012 9:10

Ještě jste pane Matějko

zapoměl dodat,že spousta projektů nám byla doslova vnucenaEU legislativou,většinou jde o tzv.zelené paragrafy,týkající se energetiky.

E. Heusinger 30.1.2012 8:25

Pane autore,

vy jste opravdu kouzelný. Tak EU, může za neschopnost a lumpárny v ČR!  Ach ta zlá EU.

Ještě, že máme ministra školství, který peníze z EU "nečerpá" a tudíž my hrozně ušetříme. Konečně jsem pochopil proč Dobeš je nejlepší ministr školství.

J. Schwarz 30.1.2012 9:00

Re: Pane autore,

Ne. kouzelný jste vy! Kam "Unie" kdy poslala své "dotace" , léta tráva neroste. Dotace se rozkrádají v Řecku, jižní Itálii, Španělsku... všude to vypadá tak, že se na dotace napojí šíbři, kteří mají kamarády i peníze na to, aby věděli jak "čerpat"...Čerpá se a čerpá, a jižní Itálie vypadá furt stejně... Když dá hodný strýček partě chuligánů peníze "na sportovní vyžití" a potom se jako strašně diví, když je najde v hospodě u kulečníku...a já se zase moc nedivím, když zjistím že strýčkovi ta hospoda patří a z prodeje pervitinu jehož nákup od barmana si hoši už plně financují má strejda už několikáté Porsche.

O. Uživatel 30.1.2012 9:41

Uživatel požádal o vymazání
I. Schlägel 31.1.2012 8:06

Re: Pane autore,

Může za to povaha těchto peněz, které si díky systému přerozdělování doslova říkají o rozkrádání. Říká se tomu turecké hospodářství, česky socialismus. V evropském podání socialismus s lidskou tváří, jak jinak.

E. Heusinger 30.1.2012 13:58

Re: Pane autore,

Vy nejste kouzelný, Vy jste hloupý. Nejdřív nadáváte a pak napíšete to samé.

P. Čása 30.1.2012 14:00

Re: Pane autore,

Ano, pane Heusingere. EU (libovolné) dotace a celý jejich systém je VELMI chytře promyšlen tak, aby se dotovaní stali na dotacích závislí. Je to stará ohraná melodie ... "Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají". Tato metoda je tak stále účinná pouze proto, že zatím neexistuje dostatek obecně známých historických paralel, které by jasně dokazovaly škodlivost dotačních systémů. EU bude možná prvním z nich a jednou se o tom snad bude učit na školách na základním stupni v občanské nauce, aby už děti věděli, co to je za svinstvo.

A. Hrbek 30.1.2012 7:39

Vážený pane Matějko,

dovoluji si upřesnit - Bod 1. Máte pravdu. Úroky se pohybují od 3 do 5%. Bod 2. Poněkud se mýlíte. Kofinancování se z větší části netýká státního rozpočtu. Bod 3. Máte pravdu jen částečně. Částka 72,5 mld byla proplacena zpětně. Některé projekty nebyly proplaceny z prostého důvodu, že šlo o vyslovené podvody. Bod 4. Máte pravdu jen částečně. Bývá již ve světě zvykem, že komerční investice musí na sebe vydělat. Řada projektů má ale jinou povahu, například zlepšení životního prostředí, školství, atd. Bod 5. Asi jste v životě nedělal v oblasti financování. Existuje totiž již dávno striktní předpis o tom, že veškerá projektová i účetní dokumentace musí být archivována. Dělalo se to i za Karla IV., takže dnes víme, co např. výstavba Karlštejna stála.

Zcela jste opomenul skutečnost, že stále ještě máme obrovskou možnost čerpat velké množství prostředků z EU, ale že to pro naše neumětelství nebo vyčůranost nejsme schopni. Klasickým případem je třeba pan Dobeš.

Když se podíváte do státního rozpočtu, tak tam se s příspěvky z EU počítá. Když je nebudeme schopni vyčerpat, zvýší se deficit.

R. Jonák 30.1.2012 8:25

Re: Vážený pane Matějko,

Když kritzujete autora článku bylo by možná dobeé si přečíst na jaké věci se EU fondy využívají, velmi pěkně toje uvedeno v článku uveřejněném v sobotu na NP.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/moby-dick-vropske-stado-0si-/p_doupe.asp?c=A120127_210447_p_doupe_wag

A. Hrbek 30.1.2012 15:45

Re: Vážený pane Matějko,

Vážený pane Jonáku, patrně jste přehlédl, že jsem napsal, že řada projektů byly podvody. Projekty nenavrhuje BRUSEL, ale projekty jsou navrhovány v ČR a schvalovány orgány ČR. Račte se obrátit na příslušná schvalovací ministerstva.

Jinak jakékoliv dotace jsou svinstvem deformujícím ekonomiku. I ty z Bruselu. Ale vykládejte to penězchtivým Čechům!

J. Schwarz 30.1.2012 9:09

Re: Vážený pane Matějko,

Co s tím má společného pan Dobeš? Odkud ten má vědět, co kdo kde "rozumného" potřebuje? Ty projekty by se musely rodit dole, ministerstvo by z nich mělo vybírat jen ty nejúčelnější! Je nad slunce jasnější, že tu nikdo neví co by se vlastně mělo za ty evropské dotace pořídit. Například ve školství nejvíc chybí co? Budovy, počítače, interaktivní tabule a skokanské tyče nebo kvalitní pedagogové? Jak se zlepší  "naše školství" dáme-li stávajícím pedagogům trojnásobné platy? Nebo když jim postavíme nové budovy? Kdyby se z dotací dalo pozvat 500 špičkových profesorů z USA a západní Evropy aby tu učili, to by byla jiná! Ale západoevropané by museli být blbí, aby si sami financovali vývoz svých nejlepších lidí do ciziny.

A. Hrbek 30.1.2012 15:47

Re: Vážený pane Matějko,

jenom maličkost - že za ministerstvo školství odpovídá.

J. Kanioková 30.1.2012 0:57

Naprostý souhlas,

nikde navíc nejdou vyčíst, jak už tu nedávno byl na toto téma článek, jednotlivé projekty + čeho se skutečně týkají + jaký je podíl kofinancování. Takže UŽITEČNOST takových dotací se nikdo nedopátrá!

A s těmi nejvýš 50 procenty bych si nebyla jistá, protože jsem dávnějc narazila na informaci o jakémsi projektu, opět spíš rázu školícího až propagačního, na který EU dala jen 15%. A mám téměř jistotu, že se jednalo o částku kolem 5 mil.