17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavel P. 17.3.2008 8:06

Nesvéprávnost voličů.

po přečtení článku pana Čermáka mohu pouze konstatovat, že způsob jeho argumentace je velmi podobný tomu co praktikoval Milouš Jakeš a jeho company. On a jemu podobní vždy věděli co je pro nás dole nejlepší. A pan Čermák to ví také.

Na rozdíl od něho si myslím, že zákon o referendu měl být přijat již dávno a měl by se co nejvíce začít využívat. Aby nedocházelo k tomu, že v ČR bude stále vládnout grupa bývalých komančů krytých zprava i zleva (tj. jednou ČSSD a podruhé ODS). A aby každá vláda měla kdykoliv většinu za pomoci neodvolatelných přeběhlíků hlasujících dle svého vždy ,,čistého,, svědomí.

Pane Čermáku ,,čest vaší práci,,

Hariet 17.3.2008 8:53

Re: Nesvéprávnost voličů.

Naprostý souhlas. To se jim  to vládne, když voliče potřebují jen při volbách - a volební sliby neplní. Víďte Čermáku? O tom jste se samozřejmě nezmínil...;-€

StandaT 17.3.2008 10:11

Re: Nesvéprávnost voličů.

Článek je o tom, že referendum vyžaduje politickou zodpovědnost. Pokud tak není, nejedná se o nástroj přímé demokracie, ale o druhou frontu kterou otevírá opozice, když prohrává v parlamentu - tedy nikoliv povýšení demokracie na vyšší stupeň, ale naopak degradace na politický klacek a ve své podstatě obcházení/nerespektování výsledků voleb. V rukách současné české levice by referendum nebyl nástroj demokracie, ale nástroj mocenského boje. Tak, jako v Maďarsku.

Jura Jurax 17.3.2008 14:01

Re: Re: Nesvéprávnost voličů.

R^R^R^

ale pro některé demokraty přímou demokracií zaslepené je to moc složité na pochopení :-/

vládík 17.3.2008 10:49

Re: Nesvéprávnost voličů.

Až do maďarské (negativní) zkušenosti jsme měli (vy a já) shodné názory.  Ale Maďarsko ukázalo zrůdnost možnosti hlasovat o platbách státu, či o jejich výši.  Nikdy nikde na světě neprohraje otázka "Chcete snížit (odstranit) daně" nebo "Chcete odstranit platby na nazaměstnanost", či " Má být vyšší penze (porodné, marodné, ..)".     Lidé, kteří nedohlédnou ani do své peněženky (viz exekuce pro nesmyslné spotřebitelské půjčky) nemohou dohlédnout důsledky takových referend.

emersonskej 17.3.2008 12:36

Re: Re: Nesvéprávnost voličů.

R^

Fafa 17.3.2008 4:26

Pane Cermaku,

existuji na svete mista, kde se o vysi dani hlasuje v primych volbach a mnoho navrhu na zvyseni dani je schvaleno. Pripoustim, nejsou to dane statni, ale mistni. Ale volici si i referendu dokazi schvalit dane, ktere povazuji za smyluplne.

Jura Jurax 17.3.2008 14:02

Re: Pane Cermaku,

Nevylučuju to. Kolik myslíte, že by podle Vás měla být daňová zátěž v ČR, abyste pro ni hlasoval?

Vasekpasek 17.3.2008 1:52

Politici

Ano, je to dost zoufalý pohled, ale jedno se mi zdá čím dál jasnější. Politici (alespoň většina těch z východního bloku) se vybarvují, je čím dál jasnější, že spíš než o ideje a dobro občanů jim jde o vlastní moc. V Maďarsku je to pravicová opozice (kde je to ještě o to hnusnější a jasnější, že torpéduje vládu za v podstatě pravicový zákon), u nás je to opozice levicová.

Chci dodat, že obecně nepatřím mezi ty, kteří nadávají na politiky a politiku za každou cenu, ať se děje, co se děje, ale někdy to dění kolem člověka fakt znechutí