23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Svoboda zákazů a státní buzerace

Jak často slýcháme v mainstreamových médiích fráze o dnešní svobodě a nutnosti ji chránit? Opravdu nějakou ještě máme?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 2.8.2017 14:50

Re: V druhé polovině 80. let

Už ne tolik, to ano. Ovšem, ta touha po předání moci, to jste mně dojal. Hledali zřejmě někoho, kdo vydrží nejvíc "skotských střiků". :-P

Z. Rychlý 2.8.2017 8:15

Celý ten xind spočívá v tom,

že odebrané daně jsou odeslány kamsi do horoucích pekel, a nám tu k rozhodování zbyly jen ohlodané kosti, o které se pereme, protože jsme hladoví.

Pryč s Bruselem.

M. Těhanová 2.8.2017 7:55

Svoboda?

Tu mají dnes už jen "dobročinné" neziskové organizace, kterým se podařilo získat takovou moc, že si proti nim netroufne vystoupit žádný politik. Okamžitě by byl uřván užitečnými idioty, kteří neumí domyslet, kam to spěje.

Pořád vymýšlejí různé komise a zvláštní "úřady", proč nejsou schopni ustavit odbor, ve kterém by se analyzovala efektivnost těchto organizací, ale skutečná, ne kecy na papíře, nepodložené konkrétními výsledky.

Co je proboha složitého na takovém řešení?

J. Hejna 2.8.2017 8:55

Re: Svoboda?

Nic jiného, než že je nežádoucí.

F. Netopil 2.8.2017 10:26

Re: Svoboda?

To už jsme tady měli dávno, paní Těhanová. Za vlády ODS (premiér Klaus) byla založena t.zv. antibyrokratická komise (pamatujete si ?) a jak se osvědčila, že ? To všechno jsou zcela naivní představy. A autor je obyčejný hlupák. Nebudeme muset zamykat auta ? A co domy a byty ? Taky ne ? Naprosto s tím budu souhlasit hned jak nám pan autor dojedná s pojišťovnami, že škody za takto ukradená auta a vykradené byty budou pojišťovny bez námitek hradit. Obecně totiž platí, že čím více lidí, tím více regulací a předpisů (bohužel) pro jejich poměrně bezproblémové spolužití. A nerozhoduje zda vládne levice nebo pravice. Absolutně svobodná můžete být jen pokud budete sama na opuštěném ostrově. Tam si dělejte co chcete. Pokud tam budete už dva, budete mít jen dvě možnosti. Buď jeden druhého zabije, nebo se domluvíte na určitých pravidlech chování. Např. že nebudete vykonávat velkou potřebu před vchodem do bambusové chýše toho druhého. A to už je určité omezení Vaší svobody, nebo chcete-li regulace. Tož tak.

M. Těhanová 2.8.2017 10:57

Re: Svoboda?

Ani by mně nenapadlo domáhat se absolutní svobody. To je přece blbost a výchova by měla směřovat k ohleduplnosti a zodpovědnosti jedince. Což se dnes neděje.

A pokud si pamatujete, myšlenka antibyrokratické komise byla dobrá, ale vzpomeňte si, kdo ji zařízl. Rozhodně to nebyl Klaus, i když samozřejmě dělal chyby a zbytečně ustupoval Luxovi a Kalvodovi, když jim umožnil paritu ve vládě, i když tomu neodpovídaly jejich volební výsledky. Pak neměl moc možností je přehlasovat a své, mnohdy dobré myšlenky neprosadil. Teď se mu vyčítají i věci, které nemohl ovlivnit. A pak rezignoval a také zblbnul.

A když byli v úzkých, vymysleli si, že jsou sledováni. v čemž je podporoval Havel, aniž by si uvědomoval, jaké škody z toho vzejdou. Ale když on tak nesnášel, že jej Klaus coby homopolitikus přece jen převyšuje. Proto ho nemohl prodejchat. Byl to taky jen člověk.

V. Kotas 2.8.2017 5:34

Státní buzerace nepřestane, dokud se nevrátíme

k zemskému uspořádání ČR - 3země + Praha. A při tom přechodu se i sníží počet poslanců, senátorů a především veškerého státního ( krajského, městského, obecního ) úřednictva. A za starosty budou voleni lidé, jako to bývalo za 1.republiky ( lidé z reálného života, za kterými stojí jasné výsledky jejich práce ).

Z. Rychlý 2.8.2017 8:08

Re: Státní buzerace nepřestane, dokud se nevrátíme

Já bych si to také přál. Jen nesdílím váš optimismus v tom, že se sníží úřednictvo, jen se přemění.

Smysl zemského uspořádání vidím v tom, že vybrané daně zůstanou v centrech, která jsou mnohem blíže těm, kteří daně produkují a mohou je tedy potom lépe rozdělovat v tom menším celku. Jde o přehlednost použití daní. Na co daně použije Praha snad mlhavě tušíme, na co je však použije Brusel víceméně nemáme ani tu potuchu.

Svobodná obec (pokud jí zůstane alespoň polovina vyprodukovaných daní jako ve Švýcarsku) již bude vědět na co je použije, a dokáže sdružit prostředky s okolními obcemi v regionu k vybudování něčeho, na co sama nestačí.

Vzdálené centrum mimo dohled poplatníka si totiž žije vlastním životem a nějaké potřeby vzdáleného poplatníka mu leží u zadele.

V podstatě je pak jedno jestli zemské, nebo takové uspořádání správy, důležitý je fakt, aby daně zůstaly co nejblíže jejich tvůrci. K realizaci uvedeného principu však chybí rozhodní a svobodomyslní občané. Lokajové se k uvedenému nikdy neodváží, ti naopak vrchnost potřebují a vítají. A touží po moudrém šlechtici, který je nebude za přikrádání moc mlátit, a ke kterému se mohou lísat. Nějaké to šlehnutí rákoskou už přece přežijeme, ne?

P. Kmoníček 2.8.2017 8:51

Re: Státní buzerace nepřestane, dokud se nevrátíme

Co do toho pletete Brusel? A víte vůbec koho jste volil do Evr. parlamentu?

Z. Rychlý 2.8.2017 21:04

Re: Státní buzerace nepřestane, dokud se nevrátíme

Brusel od nás dostává cca 50 miliard ročně našich daní, už chápete? Proto ta zmínka o Bruseli. A Brusel je o stovky km dál než Praha. Už je vám jasné, proč do toho pletu Brusel. Koho jsem do EU volil vím přesně, asi by se vám ta volba nelíbila. Stačí?

J. Pospíšil 2.8.2017 5:00

no nebudu to mít lehké.

Žárovky jsem předělal na úsporné dávno předtím, než mi je zakázali, vysavač máme přes 1600 wattů, jsem tlustý a mám ploché nohy, nosím brýle, jsem heterosexuál, výrazný heterosexuál a byvaly doby, kdy jsem býval i úspěšný heterosexuál, jsem pravičák, nemám rád Rusy, ale nemyslím si, že číhají na válku s námi. Nemám rád Ukrajince, začli střílet po svých občanech jen proto, že mluví rusky. Myslím si, že by se mělo NATO věnovat obraně svých členů a ne válkám daleko od členských zemí, V autě v tomto počasí nechávám přední okna pootevřená na švíru, protože když se k němu vrátím, tak je v něm jen horko, ale neomdlívám, jako když okna zcela zavřu. Myslím si, že práce kriminalistů se zhoršila tak, že nebýt masivních odposlechů, nikdo by nebyl odsouzen, protože jiné důkazy už prokázat neumí. Nepřivádí mě ke vzteku nelegální diskopárty. Myslím si, že všechny dotace jsou jen jiné jméno pro korupci a že myslet si, že se dají vystát frontou před barákem je naprosto pošetilé, když objem těch dotací stačí stěží na ty, co spolu mluví. Propaguji to, že volný pohyb v Shengenu by se měl týkat jen občanů smluvních stran. A že vůbec privilegia jakákoli v EU by se měla týkat jen občanů EU, protože proč by jinak měli být lidi hrdí na to, že v tom spolku jedou.

Myslím, že budu brzo na řadě.

M. Prokop 2.8.2017 9:48

Re: no nebudu to mít lehké.

"Nemám rád Ukrajince, začli střílet po svých občanech jen proto, že mluví rusky. "

S tím střílením to bylo vzájemné, možná by se dalo i tvrdit, že někteří ti rusky mluvící, Putinem podjebáváni, začali.

Jinak souhlas.

A. Alda 2.8.2017 11:41

Lžete.

Střílet začali ukrajinsky mluvící na ty ruskojazyčné. Poté, co dali najevo, že se jim nelíbí zákaz vysílání jejich regionálních televizí v ruštině.

M. Prokop 2.8.2017 11:50

Re: Lžete.

Ano, lžete.

F. Navrátil 2.8.2017 12:23

Re: Lžete.

Střílet a upalovat se začalo, když vláda předložila zákon o zákazu ruštiny jako úředního jazyka (návrh nikdy nebyl schválen). Bylo to absurdní, protože přední politici jako Tymošenková-Kapellmanová nebo Porošenko-Weltzman nejsou etničtí Ukrajinci a jednání vlády probíhalo v ruštině, protože většina členů vlády ukrajinsky neuměla.

M. Prokop 2.8.2017 20:44

Re: Lžete.

"SE" začalo? Někdo začal, separatisté.

P. Kmoníček 2.8.2017 12:17

Re: Lžete.

Aldo, je vidět Vaše přímá účast na Ukrajině. Kolik od Rusů berete? Je to sice jen Vaše věc, ale zeptat se musím.

J. Lepka 2.8.2017 13:06

Re: Lžete.

Vy jste byl při tom, pane "Aldo"? Už váš anonymní nick vzbuzuje oprávněnou nedůvěru vašim argumentům. A kremelskou propagandu hlásáte z hlouposti nebo za jidášský groš? Že Ukrajinci nenávidí Rusy je dáno historicky a po stalinských hladomorech není divu ( odhady uvádí něco mezi 3,5 až 10 miliony mrtvých).

A. Alda 2.8.2017 13:51

Co to melete? Trochu studia historie by Vám

neuškodilo.

Kdysi dávno byl na východní části dnešní Ukrajiny stát Kyjevská či Červená Rus. Ta zcela a úplně zanikla pod náporem Tatarů.

Západ později ovládli Poláci, Rakušané, Uhři a Rumuni. Nejvíce ovšem Poláci a Uhři (tj. Maďaři a Slováci). Poláci ovládli i východní část dnešní Ukrajiny, celou tzv. Síč, až po Don. Tuto východní část dnešní Ukrajiny posléze "osvobodili" Rusové. Ti pak později spolkli většinu Polska. Po první světové válce se Polsko osvobodilo a východní část dnešní Ukrajiny vyhlásila samostatný stát - sovětskou Ukrajinu, která byla posléze připojena k Sovětskému svazu. Část dnešní Ukrajiny, patřící před tím Uhrům, se připojila k Československu. Po druhé válce obsadil Sovětský svaz východ Polska a Československa a tato dobytá území přičlenil k Sovětské Ukrajině, stejně jako kus Rumunska.

(Můj "anonymní nick", ve skutečnosti však běžný politickopublicistický pseudonym, zde funguje od roku 1997. Dřív fungoval jinde, a to ještě dříve, než nás pokryl internet.)

M. Moravcová 2.8.2017 13:54

Re: no nebudu to mít lehké.

To jste normální sympatický člověk. Jsem ráda, že jsou ještě normální lidé. Nemáte se zač stydět.

R. Langer 2.8.2017 14:35

Re: no nebudu to mít lehké.

No, s tou Ukrajinou to nebylo tak jednoduché, a nelegální nepřetržitá diskopárty by vám možná po dvou dnech u vašeho domu už pomalu vadila. Ale jinak s vámi v podstatě souhlasím...

J. Vintr 2.8.2017 1:56

Víra, že lze něco změnit volbami

je bohužel utopií. Systém je nastaven tak, že občan v něm nemá prakticky absolutně žádnou možnost něco ovlivnit. A ta buzerace je dávkována chytře, protože postihne vždycky jen menší část společnosti. Co na tom, že pokaždé jinou. Než na určitou skupinu dolehne další buzerace, tak na tu předchozí už si stačila zvyknout a proto se nikdy nenaštve dost lidí, aby se tomu vzepřeli. I když po pravdě řečeno, v dnešní společnosti je možnost, že by se větší skupina lidí vzepřela státní moci, téměř vyloučená. Skoro všichni totiž máme dost toho, co bychom mohli ztratit, takže si radši necháme srát na hlavu ...

P. Sulc 2.8.2017 1:44

Svob0da se urezava jako salam

tak dlouho, dokut to ti podrobeni svoji laxnosti, lenosti a zblbnuti pivem dovoli. Proto je pivo lacine. A volby, pane, ty nezmeni nic, je to jen ''skatuloe skatule hejbejte se''. Dokud nedojde k demonstracim statisicuk revoltam, obcanske neposlusnosti, nezmeni se nic. A k tomu nedojde, Cesi jsou narod prikrceny, poslusny, bojacny, rozhodne ne bojovny jako treba Polaci.Stat v hluboke poklone, zdimat poslusne cepici v ruce je pravdepodobnejsoi nez hazet kameny na sidlo vlady ci parlament nebo policii.A k tomu budou sami sebe chvalit, jak jsou civilisovani. Mozna jsou, ae hlavne jsou pripo$$rani.

J. Hejna 2.8.2017 9:02

Re: Svob0da se urezava jako salam

Ano. A pan Sulc je zářná výjimka. Sláva mu.

M. Prokop 2.8.2017 9:49

Re: Svob0da se urezava jako salam

To pivo vám koukám nějak vadí.

P. Maleček 2.8.2017 1:16

A kde že ta nová politická garnitura je?

Autor správně horuje v prospěch svobody, jen měl upřesnit kdo že ta nová politická garnitura, co zatne tipec omezovačům svobody je?

Ať se rozlížím jak chci, nikde po ní ni slechu ni vidu. Pravda je tu pár křiklounů volajících po zastavení regulací a buzerace - u nich však vzhledem k jejich státodojičské minulosti těžko uvěřit tomu, že to myslí jinak než v prospěch své ze státního narvané kapsy.

Nebo že by se o tuhle roli hlásil sám autor? No to pak má fofr, kandidátky do sněmovních voleb se musí odevzdat do cca 14.dnů.

M. Těhanová 2.8.2017 8:07

Re: A kde že ta nová politická garnitura je?

A jestlipak jste postřehl, že největší omezování svobody nám připravili naši milí soc. dem., v jejich legislativních smrštích?

A jestlipak jste postřehl, že svobody je ukrajováno těm svobodymyslnějším lidem, těm, kteří mají na věci vlastní názor a chtějí o svém životě rozhodovat sami?

Těm, kterým je nějaká svoboda ukradená a jsou ochotni se podřídit čemukoli, jen když se jim přidá žvanec, tak těm se naši milí socani uměli vždy podbízet.

A titíž lidé je dnes nechtějí volit a jako záchranu si vybrali Babiše. A bude Hůř!