3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Stručnost nade vše

Někteří mí drazí se nechali už několikrát lehce slyšet, že bych ve svých publicistických statích mohl být o něco stručnější a zesílit tak pádnost svých závěrů. Dobrá, tohle nakonec vím už od svých učednických let.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pokoutný 16.2.2021 18:04

"Privatýři" vznikli v době, kdy státy neměly své vlastní národní námořnictvo, nějakou tu formu Admirality, a najímali soukromé lodě, aby za ně vedli války, chránili pobřeží apod. Piráti neměli se státy od počátku nic společného, jednalo se o soukromé podnikatele, někdy "bojující za sociální spravedlnost" a jindy okrádající konkurenci.

A. Pakosta 16.2.2021 21:51

To, o čem se zmiňujete, není pirátsví. Korzáři vznikli jako jistá forma válečného úsilí na moři s privátní účastí - právě kvůli pirátům byly v těch dobách soukromé lodi běžně vyzbrojeny děly a tudíž bylo pro panovníka výhodné využít jich pro válku na moři - majitel lodi nesl veškeré náklady i rizika pouze za podíl na válečné kořisti. Ostatně ten Vámi odkazovaný "privateer" je ve wikipedii popsán zcela přesně. Možná byste si to mohl napřed přečíst. Korzáři tedy nebyli žádní námořní lupiči. Neříkám, že se nikdo z nich nikdy nedopustil zločinu - ale to už je o něčem jiném, válečné zločiny se odehrávají i dnes.

K. Zelený 16.2.2021 9:25

Ciwe! Prý „...stručnost ...patří k základním kamenům žurnalistického umění každého dobrého novináře.“! Tak to může být autor v klidu a rozkecat se ad libitum. To, co mu tu místní redaktůrek zveřejnil není žádná žurnalistika, natožpak dobrá žurnalistika, anobrž odporná, lživá a nechutná propaganda. Jak v té Cimrmanově třídě: lež, hloupost, lež, hloupost, jen v poslední řadě jsou dvě lži vedle sebe.

P. Milan 16.2.2021 11:34

Prohlásit realitu za lež je oblíbeným diskusním faulem totalitářů. Černých, rudých, zelených, ...

K. Zelený 16.2.2021 11:50

Tak co v tom blábolu je totalita?

K. Zelený 16.2.2021 12:38

Tak co v tom blábolu je realita?

reagovat

nahlásit příspěvek

F. Kusák 16.2.2021 9:04

Byl jsem několikrát v komunální politice, tak mně nějak není jasné spojení STAN a Pirátů. Asi v tom hrají roli jiné zájmy, než starost o občany v obcích.

A pokud chcete volit Piráty a pana Bartoše, zeptejte se jich, na konkrétní řešení zásadních problémů. Namátkou, jak budou řešit energetický mix, problémy v dopravě, tedy hlavně té silniční a vlakové. Co se suchém, když voda nenaprší. Atd. atd. Nikoliv kecy, ale konkrétní postupy včetně podpory ostatních politických sil. Ta snaha Pirátů a STAN za každou cenu vládnout, je tak podezřelá až je nebezpečná.

V. Braun 16.2.2021 11:15

A co Babišova snaha vládnou i za cenu spojení s komunisty, ta podezřelá není?

P. Milan 16.2.2021 11:35

Jistěže také.

Ten vtip "a vy zase bijete černochy" doufám znáte.

F. Kusák 16.2.2021 14:43

Tak řekl bych, že to byla taková účelová podpora, z které nikdo z ANO nebyl nadšený. Koneckonců i Klaus st. nebo Havel vládli s podporou komunistů. Už tady vidíte, jak je i tento argument lichý.

P. Pepax 16.2.2021 9:00

Chápu, že mladí lidé sympatizují s piráty, dredy, dlouhé vlasy se jím libí. U dospělého člověka je to ale netorelovatelná hloupost.

P. Jirkovský 16.2.2021 8:28

Panejo, tak na tohle už dieta a změna vzduchu mezabere, to chce medikaci nebo začíst myslet před psaním.

V. Pokorný 16.2.2021 9:03

Zdravím. Pravděpodobně reagujete na mne. Jediné, co udělám a musím se omluvit za to, je, že jsem označil pana Cempera z manipulátori.cz jako udavače. Toto asi není pravda. Pan Cemper je podle mne jen manipulátor. Mějte se.

R. Tesařík 16.2.2021 9:24

Koukám, že vás to trefilo. Nicméně, argument proti žádný.

K. Zelený 16.2.2021 9:26

Ono je tam něco, vůči čemu se dá argumentovat jinak, než že je to lež nebo hloupost? Sem s tím!

V. Braun 16.2.2021 11:16

R^

V. Pokorný 16.2.2021 8:26

No, tak jestli se zde někdo ohání nějakým udavačem Cemperem, tak už to pro mne je k smíchu.

Jinak ano, Piráti jsou velká hrozba pro Česko. Přímí podporovatelé extremistické tlupy Antifa, nadšení vítači muslimských kozojebů..ano takoví jsou opravdoví členové Pirátské strany a v čele s předsedou Bartošem. A, podle mne, zoufale očekávají, aby co nejdříve odešly ze života generace, které si leccos pamatují a nemají ještě tak vymaštěné mozky, jako má ta nová nadějnější generace.

A já souhlasím, v tomto případě, s panem Radou. Za každým velkým majetkem je skrytý zločin. Jak vyslovil v minulosti francouzský spisovatel H.deBalzac.

S. Zemitý 16.2.2021 10:14

Poslyšte pane, vy jste použil slovesa "ohánět se" v nějakém mně neznámém významu. Docela jistě jsem se ve svém příspěvku neoháněl ani proti ovádům, ani mečem proti nepřátelům země české, ani moudrými výroky všeobecně uznávané autority. Přečtěte si můj příspěvek znova (a znova, a znova ...) a zjistíte, že si stýskám na chybějící materiály na podporu Chrastinova tvrzení a zmiňuji, že v souvislosti evropští piráti and muslimové jsem našel jen Cemperův článek. Já Cempera dokonce ani necitoval !!! Ale i kdybych citoval - to se nesmí ? Chcete také cenzurovat ?Víte o existenci www.petice.com/stop-cenzure ? Nemám Cempera rád, ale postoj mám Voltairovský: my vás necháváme kecat, tak vy zase necháte mluvit nás. Vy uznáváte jen ignorování, respektive přeshubní argumenty ?

F. Navrátil 16.2.2021 8:25

Kdo volí Piráty, volí chaos. Volí likvidaci národního státu.

V. Pavelka 16.2.2021 11:22

Poslechněte si Bartoše , kdykoliv něco říká , a pokuste se definovat sami pro sebe co říká,?Obávám se že tam není výsledek!

J. Nevrkla 16.2.2021 8:16

Velmi výstižné, děkuji.R^

S. Zemitý 16.2.2021 7:57

ASTONE, jsou webové prohledávače, které hodnotí některé servery slovy: Web se podílí na šíření konspiračních teorií. NP zatím takto hodnocen není, ale ... nad tím, co se na jeho stránkách občas objeví jsem se musel pozastavit už několikrát. Nejde o vlastní obsah: tuším, že je (bohužel) pravdivý. Jde o zdrojování.

Zejména tam, kde prostý člověk nemá nejmenší šanci si věc ověřit. Huba mne při četbě článků na NP svrbí dost často a už jsem málem jednou podlehl, abych upozornil, že překvapivé tvrzení musí být doloženy: zejména tomu tak bylo při četbě příspěvku p. Cermana z 5.10.2020, v němž nad titulkem "A co M. Francie a ..." naznačuje podivnou roli jisté osoby z AVČR; hrome, odkud tohle může vědět ?

A dnes, v tomto článku, čtu, že ... "vedení Pirátů sídlí v B. a je ovládáno muslimy." Znova: odkud tohle může autor vědět ? Na webu jsem našel nález (tvrzení ?) Cempera: https://manipulatori.cz/hoax-vudcem-piratske-internacionaly-je-muslim-narozeny-ve-svycarsku-guillaume-saouli/. Nemám rád práskače, nemám rád ani Piráty. Ale pravda je pravda, pomluva pomluvou.

L. Písařík 16.2.2021 7:56

Blahopřeji autorovi8-o co se dá vyploditV. Příklad zestručnění pohádky o Karkulce: Vlk sežral Karkulku - a máte syžet.!!

J. Kouřil 16.2.2021 9:15

Blahoslavení chudí duchem. Neb jejich je království nebeské.[>-]

R. Tichý 16.2.2021 7:51

Clanek je dost ostry, slusely by mu odkazy.

P. Rada 16.2.2021 7:14

Autor po půlpravdě říká: ..."Piráti nám za krátkou dobu své existence dokázali, že spořádaně klopýtají v marxistických šlépějích"...

Druhou půlpravdou kterou přitom ignoruje je obecná situace, že jde sice o jaksi "klopýtavou" reakci převážně mladší generacena ale na společensky destabilizující až destruktivní projevy bezuzdně se chovajícího po šancích slabších dupajícího kapitálu který mnohdy parazitoval a pa neklopýtal ale rovnou utekl kamsi do danového ráje aby se mohl zpětně vrátit a tvářit jako svatoušek.

Má snad pan Crastina za to, že např. dnešní kapitáloví miliardáři v česku náhle vznikli hlavně v důsledku své bytostné čestné pracovitosti v rámci férových podmínek?

Nemůže snad přebujelost až zvrácenost kapitálu často nahromaděného pokřiveně a na dluh..., nadlimitně rozevírat ekonomické nůžky? Nemůže snad jedinec vládnoucí velkým kapitálem porušovat podstatně více životní prostředí? Neválcuje takto přebujelá chtivost šance momentálně slabších až tak, že ti se vzdorovitě až pirátsky shlukují až bouří?

Proč není Chrastina schopen reflektovat dominantně působící vlivy ale vybírá si jen negativa rostoucího spektra společenských projevů na který následně pohlíží jen jako na výchozí negativní podnět?

J. Housa 16.2.2021 7:42

Pane Rado, odebírám již roky časopis Forbes. Pravda, jde o jen o časopis, ten se nějak musí živit, tedy je z poloviny zaplněn reklamou na drahé a nepotřebné věci, polovina ze zbývající poloviny (tedy čtvrtina) jsou články z taktrochu skrytou reklamou, a zbývající čtvrtina jsou velmi pěkné a rozsáhlé články o bohatých, úspěšných, pracovitých, lidech, lidech, kteří něco dokázali. O Češích. Světe, div se, četl jsem již o desítkách českých miliardářů, kteří vybudovali podnik doslova z mičeho, od devadesátých let, od trosek bývalého komunistického, které si za cenu dluhů koupili, všichni se jim smáli, nyní vyvážejí do celého světa, zaměstnávají stovky nebo tisíce lidí. Takže to není tak, jak naznačujete ... tito milardáři nevznikli náhle. Vznikli během třiceti let tvrdé práce celé své rodiny v rámci značně nefér podmínek, protože klacků pod nohy jim stát a společnost naházely dosti. Znám i hodně řemeslníků, kteří zcela poctivě, od živnosti založené v garáži, vybudovali podniky zaměstnávající lidi, jsou z nich mnohomnohonásobní milionáři. I to snad stačí, jako důkaz možnosti a férových podmínke. Vy jste zřejmě tolik nepracoval. Nesuďte.

P. Rada 16.2.2021 8:09

Pane Housto. Předně odsudek udělal autor na kterého reaguji výčtem postojových nekorektností. Ty ale nespochybnujete.

Podobnou nekorektností vyhýbající se souvislosti je proto od Vás o mě napsat: ... "zřejmě tolik nepracoval".

Omyl! Dřel jsem celý život (podobně jak moji rodiče) - nejříve na komunisty pak na kapitalisty a to už jako živnostník SVČ. Toto se na dálku těžko dokládá ale věřte - nevěřte naprostou většinu mé životní energie spolykala chtivost vychytrale se chovajícího okolí zneužívajícího praktického bezpráví na společenských přelomech a posléze hypoteční baka.

Pracuji přesto ještě dnes, kdy už jsem celé desetiletí v důchodovém věku ale celoživotní úspory i aktivity přesto nestačí krýt součastný inflační trend a vůbec už né škody na životním prostředí v mém okolí poznamenaném právě chtivostí kapitálu.

M. Horák 16.2.2021 8:57

Co to tady blábolíte! Největší škody na životním prostředí má na triku bolševik. To chcete zase znárodňovat, když se tak otíráte o kapitál?

P. Rada 16.2.2021 10:21

Co tady "blábolíte" o velikosti škod na životním prostředí?

Vždyt bonita půdy klesá v Česku už od prvé republiky a doposud devastace roste nově o erozi klimaticky způsobenou erozi - např. přívalové deště.

Zatímco za socialismu/bolševika byly kyselými dešti sežehnuté lesy hor a okyselena celá krajina - dnes jsou devastovány daleko větší rozlohy nížin a úhrnná kyselá depozice poklesla oproti maximu v 80tých letech jen 4x! Vysočina je potichu ale prakticky celá zničena.

Zatímco za bolševika byly silně znečištěny řeky - tak dnes sice dusičnanů ubylo ale herbicidy, pesticidy ... jsou přítomny dokonce v hlubinných vodách. V řekách i když vypadají podstatně čistěji, se pro rezidua ibalginů, antikoncepcí ... už přestávají množit ryby. Došlo tedy jen na zásadní změny typů znečištění.

Má blábolil Hoprák ponětí kolik stran by zabralo vyčíslování toho všeho?