29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Strategie ústavního puče

Pod taktovkou loutkovodičů Miloše Zemana už jenom pasívně přihlížíme opakování Vítězného února 1948. Komunistický puč tehdy přece také v ničem neporušil Ústavu. Pravda, ozbrojené Lidové milice sice pro jistotu ovládly ulice a průmyslové podniky, ale ani to vlastně neporušilo zákon.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Běhounek 7.8.2013 10:52

Re: Vždyt žvaníte, člověče!

ve 48 to asi bylo jako dnes, kdy jedna strana udělá určité kroky, protože předpokládá dodržování ústavních zvyklostí (vyhlášení voleb) a ejhle druhá strana toho zenužije a dělá si co chce (tak jako dnes a v tom je paralela pana Urbana zcela v pořádku)

P. Běhounek 7.8.2013 10:45

Re: pane Běhounku

neokecáte to, na vládě se prostě dohodla většina ve sněmovně (na Zemanově vládě se nedohodl nikdo s nikým ani podporu nemá), sněmovna jí také dala důvěru, ...asi tak jako ve většině volbách, nikdy se na žádné vládě nedohodli všichni, ...co tam máte dál za tuposti

P. Zeman 7.8.2013 10:35

Re: zábavný Urban

To víte že ne. Stejně jako vy nepíšete blbosti :-D

V. Novák 7.8.2013 10:29

Vždyt žvaníte, člověče!

1) V únoru 1948 se o ústavní puč pokusila pravice. Protože byla ale naprosto neschopná, zvojtila i demisi a pak exministři s hrůzou zjišťovali, že jich neodstoupilo dost, aby president mohl odvolat celou vládu, jmenovat úřednickou a vyšachovat komunisty bez ohledu na jejich volební sílu, jak bylo zvykem za první republiky. V únoru 1948 ještě vše proběho ústavní cestou, ač se ministři snažili horempádem do křesílek vrátit.

2) Skutečným komunistickým pučem byla teprve změna voleb a zavedení "jednotné kandidátky NF", která popřela samu podstatu voleb - od slova "volit", tedy "vybírat".

3) V současnosti o nic takového nejde. Stačí, když strany, jejichž padlí ministři se horempádem šplhají zpátky na své teplé flíčky, budou jednotné (což asi budou, při představě, že by měly jít do předčasných voleb v nichž půlka poslanců o své flíčky přijde - a pravděpodobně bez trafik) a vládě důvěru nedají. Nejpozději v květnu příštího rokustejně půjdou od válu.

P. Zeman 7.8.2013 10:28

Re: Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

Hitler taky zpočátku konal podle ústavy, Gottwald taky... Oba byli pro nemalou, zpravidla ne příliš přemýšlivou část občanů nadějí. Jestli znáte trochu dějepis, jak to dopadlo, nepochybně víte. Hlava státu se už z principu svého úřadu má chovat především mravně. To co ten opilec na hradě předvádí má do mravnosti sakra daleko. Nakonec sám Zeman to vyjádřil dost trefně svým výrokem o idiotských zvyklostech.

A. Novák 7.8.2013 10:00

Re: pane Běhounku

na trošovského vládě se dohodla část přeběhlíků z ODS, kteří se až později přejmenovali na US. V následných volbách nijak výrazně nezabodovala :o) (ano, ve vládě hrály roli i jiné strany, ale byla to trucdohoda proti ODS)

P. Běhounek 7.8.2013 9:54

Re: Oposmlouva=kompromis

ty názorové kompromisy z vašeho příspěvku přímo čiší

P. Běhounek 7.8.2013 9:52

Re: Pane Urbane,

Proč by se o tom měl zmiňovat, je to článek o ekonomických krocích vlády?

1. Zemanovi nic jiného nezbylo.

2. Banky byly prodány pod cenou, je s tím spojeno velké množství tunelů (např. České pivo).

3. Banky byly prodány nevýhodně, byla nadmíru sanována škoda po státních vlastnících.

4. Zeman zaplatil banky z 500 miliard příjmů z privatizace. Tz. že v době kdy byla jednou tolik nižší životní úroveň (průměrný plat 12500) tak Zeman dokázal udělat za 4 roky státní dluh přes 100 % vyšší (200 mld.) a ještě rozházet 500 mld. z privatizace. NEJHORŠÍ VÝSLEDKY V DĚJINÁCH

P. Běhounek 7.8.2013 9:45

Re: Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

Nechápu jak můžete nazívat bejvalé bolševiky pravicí. Problém naší společnosti je, že můžete změnit systém, ale lidé zůstávají stejní a když nekladete překážky gaunerům z minula, tak tu stále máte jejich způsoby chování. Možná kdybychom udělali toto, bylo by to tu jiné: 1. Členové KSČ nesmějí pracovat pro stát a vstupovat do politiky.

2. Majetkové poměry prošetřit a pokud byl majetek nakraden kdykoliv, vytunelován v 90 letech, vést k odpovědnosti (včetně postihu za nastrkávání bílých koní v 90 letech).

3. Všichni členové KSČ, StB, ČSLA a dalších.

exekutivních složek komunistické totality mají právo jen na starobní důchody do výše rovnající se životnímu minimu a další finanční i nefinanční výhody jim budou odebrány (velmi vstřícné, měli by platit reparace za způsobenou škodu).

4. Zahájit stíhání komunistických řezníků dle Německého vzoru, kde zákon nově stanovil presunkci viny, viz zde: http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-dojde-konecne-i-na-komunisticke-zlocince-fqr-/p_spolecnost.asp?c=A130727_154757_p_spolecnost_wag

P. Krasny 7.8.2013 9:37

Re: Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

To jsi ožralej takhle brzo ráno?

P. Běhounek 7.8.2013 9:33

Re: divný příspěvek

ptáte se co vláda zmůže, no má přímou moc nad 75 % státního rozpočtu na základě zákonů schválených z minulosti, takže se na 75 % výdajů nemusí nikoho na nic ptát

P. Běhounek 7.8.2013 9:30

Re: pane Běhounku

Havel žádná puč neprovedl. ODS se rozpadla po vnitrostranických sporech, tak jako dnes kdyby se rozpadla ČSSD a Sobotka a jeho lidi odešeli. Vláda Tošovského byla vláda, na které se dohodli politické strany a získala důvěru!!!

Takže jste usvědčený lhář, jako vždy, že mi stojí za to na takováho blba vůbec reagovat.

P. Běhounek 7.8.2013 9:26

Re: Puč v roce 1948

velmi přesné

J. Kratochvíl 7.8.2013 9:20

Pane Urbane,

jedna z věcí, které se udály za posledních 23 let, byla privatizace bank. Dodnes jsou v ČR banky funkční, což je velice důležité pro chod hospodářství je to zásluha Miloše Zemana. Proč se tak objektivní a nestranný novinář jako vy o tomto nezmiňuje. Zeman je naděje pro tuto zemi a počkáme si na další události.

J. Mrázek 7.8.2013 9:04

Oposmlouva=kompromis

V manželství také můžete mít různé názory a jen kompromis je zárukou, že manželství a rodina bude trvat dál. Pokud odsuzujete kompromisy, tak hodláte válčit a zabíjet při každém jiném názoru. Trochu mi připomínáte Stalina, taky nepřipustil jiný názor a kompromis odměňoval postavením ke zdi ....

J. Kratochvíl 7.8.2013 8:53

Re: zábavný Urban

Šejna nelže na rozdíl od vás

M. Šejna 7.8.2013 8:53

pane Běhounku

V čem konkrétně lžu? Pokud mi tu moji lež nepopíšete, bude tupost nejspíš vašim problémem.

J. Kratochvíl 7.8.2013 8:51

Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

Demokracie je jedno z nejlepších způsobů vládnutí ve státě, ale mnohem lepší vládnutí je osvícená diktatura. Ale kde toho osvíceného diktátora vzít? Únor 1948 byl pro mnoho občanů naděje po 2.svět.válce a po krizích ve 30 letech, kterou komunisté zradili. Také listopad 1989 byla naděje po 40 letech vládnutí totalitního režimu a tentokrát zklamaly a zradily tzv. pravicové strany.Po 23 letech vládnutí české pravice je Zeman opět pro nemalou část občanů naděje. Jinou cestu jak odstavit od moci zloděje, tuneláře a korupčníky nevidím, tak proč tolik křiku. Navíc Zeman nedělá nic proti ústavního nebo nedemokratického. To jen kvičí potrefené husy.Uvidíme.!!!

P. Běhounek 7.8.2013 8:49

Re: Bude to ad 2, jak je zřejmé již kolik týdnů!

bohužel, přesně tak, Kalusek měl pravdu

P. Běhounek 7.8.2013 8:48

Re: Zachovejte paniku !

pane Mrázku, udivuje men vaše zaslepenost, to si ani na vteřinu nepřipustíte, že to není čistka kvalitním lidmi vyhánějící lumpy, ale výměna, kteru organizují ještě větší lumpové, copak vám kriminalizace státu za oposmlouvy nestačila

P. Běhounek 7.8.2013 8:45

Re: Zachovejte paniku !

Hlavně si blbci dávejte nálepky a nechte si vytunelovat zemi v přímém přenosu.

P. Běhounek 7.8.2013 8:44

Re: nesmysl. nesmysl, nesmysl.

Problém je v té partě nenažranců, která je jak kobilky. Nenažranci byli vždy bržděni jinou partou, ale problém je dnes v tom, že Zeman si ochočil ČSSD a jiná prata už není. Začne nové období největšího tunelování v dějinách a největšího prorůstání politiky do hospodářství, tak jak to Zeman předvedl v 99-02. Včetně rozpouštění policejních sborů, které tehdy vyšetřovaly ČSSD, instalaci svých lidí na SZ (jak VSZ Benešová nikdy nic nevyšetřila) a to hlvní vše se děje NEDEMOKRATICKY i když není porušován zákon, protože šel obejít. NIKÝM NEVOLENÁ VLÁDA, která nevznikla v rámci schody politiků, jako Tošovského nebo Fišerova, tu bude vládnout rok a to nemá s DEMOKRACIÍ NIC SPOLEČNÉHO.

P. Běhounek 7.8.2013 8:35

Re: zábavný Urban

Šejnova tupost a lhaní nikdy nezklamou!

P. Běhounek 7.8.2013 8:33

Re: Vyvolávač krizí.

Obě varianty jsou špatné: 1/ důvěra Rusnokovi a rozpuštění sněmovny by znamenalo nekontrolovatelnou vládu Zemana se senátory po 60 dní a potom nekontrolovatelnou vládu Zemana po 4 roky, 2/ nedůvěra Rusnokovi (samozřejmě, že bude vládnout do voleb) znamená trochu přibržďovanou vládu Zemana do voleb 101 a potom nekontrolovatelnou vládu Zemana po 4 roky

P. Schuster 7.8.2013 8:23

Vyvolávač krizí.

Perfektní analýza současného stavu včetně rozboru předpokládaných variant.

Prezident není od toho aby vyvolával krizi, ale od toho, aby krizi zažehnal a to Zeman nedělá. Dozvíme se to za pár hodin, která varianta nastane.

A nyní utíkám do Fortuny. Vsázím vysokou částku na variant 2.

J. Blažek 7.8.2013 8:22

Zopakovat dějepis

Pan Urban přirovnává dnešní situaci k únoru 1948. Vidím to tak, že nedával ve škole v dějepisu pozor. Tehdy chtěly puč v souladu s ústavou provést pravicové strany a jejich ministři sami podali demisi, kterou chtěli vydírat. Jenomže byli slabí v kupeckých počtech a prezident Beneš musel jejich demisi přijmout a situace se vyvinula jinak. ..... Teď tu není žádná obdoba. Předseda vlády podal demisi kvůli zneužívání moci jeho konkubínou.

M. Šejna 7.8.2013 8:21

zábavný Urban

Urban patologicky nenávidí Zemana a podle toho také píše. Zeman se v této době chová podobně, jako Havel v roce 1997, když po sarajevském atentátu jmenoval premiérem Tošovského. Je třeba připomenout, že sarajevský atentát na Klause provedli stoupenci Havla a je třeba připomenout, že Urban je bigotní stoupenec Havla. Ale podle Urbna byl Havel vždy velkým demokratem, zatímco Zeman je prý diktátor.

Takže znovu opakuji, že Zeman zatím postupuje ve zvyklosti Havla (říká se tomu ústavní zvyklost, nebo také duch zákona). Jmenoval svého premiéra navzdory sněmovně. Nutno dodat, že Zeman zatím nepoužil další "demokratickou" metodu Havla, tj. vyhrožování sněmovně, že když mu Tošovského neschválí, bude otálet se jmenováním dalšího premiéra až dořádných voleb. Ale i této havlovské ústavní zvyklosti se od Zemana můžeme dočkat. To by se Urban podělal vzteky, i když v roce 1997 tuhle havlovštinu horlivě hájil. Možná až pak Urban pochopí, proč ústavní zvyklosti jsou idiotský pojem. Zeman má totiž možnost využít hned dvě idiotské ústavní zvyklosti:

- vyhrožovat sněmovně otálením se jmenováním jiného premiéra

- jmenovat premiérem Rusnoka podruhé za sebou

A. Novák 7.8.2013 7:47

tyhle krajové odchylky...

někde by třeba rvačku popsali slovy SOKOL DAL DO ZOBÁKU ORLOJ...

P. Pavlovský 7.8.2013 7:47

Re: divný příspěvek

Rozpočtový výbor PS má ale jisté možnosti, jak vládě zatopit.

A. Novák 7.8.2013 7:45

Re: nesmysl. nesmysl, nesmysl.

Kalousek je odstaven od vládních penězovodů.

Pokud by skutečně chtěl zasadit políček Zemanovi, nebránil by se tolik rozpuštění sněmovny.