4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Strany, anebo klany?

Na volebních sjezdech politických stran – naposledy na brněnském sjezdu ODS, ale děje se to vždy a všude – se vyskytuje zajímavý fenomén, totiž jev takzvané předvolební noci. Během ní probíhají všelijaká zákulisní jednání, setkání, domlouvání, zkrátka jakési obchodování. V politologii se ale o této noci nedočteme nic, ačkoli vlastně odhaluje, jak taková strana funguje ve skutečnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 25.12.2012 18:38

Logické řešení

I kdyby byli všichni politici stejnými "šibaly" (což nejsou), byl by mezi nimi propastný rozdíl podle toho, jakou politiku prosazují (chybná politika je nesrovnatelně nebezpečnější, než chyby politiků).

Od počátku tu máme politické strany, které chtějí vytvořit "malý" a "silný" stát (který je jedinou obranou např. proti korupci). Stačí nenechat se oblbnout "superkorupčníky", kteří právě jejich členy pochopitelně obviňují z korupce, volit je a posílit jejich řady (pozor na jejich EU-hujerské nebo zcela amatérské imitace). Výsledek se nemůže nedostavit.

V. Ondys 24.12.2012 17:15

:)))))))))))))) Jasan

Jedinou pevnou a nejdůležitější stavební jednotkou funkčního státu je plátce daní, ten by měl být nejprivilegovanější a je naprosto fuk, zda to je řadový pracující, nebo podnikatel. Pokud získá pocit bezpečí ve státě, který bude plnit jenom nezastupitelnou roli v jeho životě, odolá i populistickým pokusům všech ve snaze zneužit stát jenom pro svůj osobní prospěch v údajném zájmu některých vrstev a prokáže snad i větší snahu bránit stát s vědomím, že ho stejně nic lepšího už nečeká.

J. Vyhnalík 24.12.2012 15:32

Čekal jsem bohatou diskusi

a ono nic.

Čím to, když je článek, dle mého názoru pravdivý a nabízí nezaujatý pohled na politickou scénu a to zdaleka jenom na českou, je platný univerzálně.

Jediné, co autor poněkud opomíjí je to, že ty osobní zájmy politika nemusejí být jenom osobní prospěch. Někteří lidé do politiky vstupují s přesvědčením, že jejich ideály jsou správné a prospěšné pro celou společnost. To samo o sobě neznamená, že to nutně musejí být lepší lidé. Takový Hitler do politiky nejspíš také nevstupoval za zištných důvodů.

Zpátky k české politice. Myslím, že po letech budou účastníci s nostalgií vzpomínat na 90. léta, zvlášť na jejich první polovinu. V politice byla spousta lidí vedena osobní odpovědností a snahou postavit stát na nohy. Tehdy se politici za motivaci materiálním prospěchem ještě styděli. Bohužel se strany rychle naplnily těmi, kdo v politice viděli šanci, jak se podílet na správě společného ve vlastní prospěch. Dnes mám pocit, že se situace obrátila a ti nezištní politici se pomalu stydí za to, že jsou tak "hloupí". Spousta slušných lidí z politika právě kvůli této logice odešla. Lék na to, aby politiku zcela neovládly kořistnické zájmy politiků je větší prostor pro jejich postihy. Jedině tak zbude víc prostoru pro rozhodování ve prospěch voličů.

Podíváme-li se ovšem touto optikou na představitele EU, tak vidíme, že zájem voliče je tak daleko, že je prakticky neviditelný. Navíc korupce na úrovni EK je prakticky tolerovaná a nijak nepostihovaná.

T. Marek 24.12.2012 9:05

Klany!

Že se strana dříve nebo později stane "klanem" je v podstatě přirozený vývoj. A platí to i u stran se silnou politickou ideologií (nejenmom stran). Je to zcela logický důsledek tzv. hirearchického systému řízení, který KSČ dovedla do kouzla demokratického centralismu. Šéf se obklopuje věrnými a ti zase každý svými věrnými a tak stále dále, čímž je to odzdola neprůstřelné. Nic na tom nezmění ani koalice (jak se národ po r. 1989 naivně domníval). Je na to lék? Je, i když ne dokonalý (to ani nejde). Jsou to většinové volby do veřejných orgánů. To sice nezmění pořádek uvnitř stran (proč také), ale místo partajního vertikálního řízení státu se vytvoří systém maticový, který je podstatně obtížnější manipulovat. Musí být ovšem trvale zachována odpovědnost jednotlivých poslanců vůči jejich voličům - tedy možnost poslance odvolat (např. pomocí referenda ve volebním okrsku, kdy odvolání je možné, pokud je požaduje aspoň 50,5% registrovaných voličů).

P. Čížek 24.12.2012 8:39

Recept je jasný

Dvoukolové většinové volby fyzických osob ve volebních obvodech, jejichž voliči budou mít právo poslance odvolat, postavit politické strany na úroveň všech ostatních občanských sdružení a zarazit jim od státu jakoukoliv finanční podporu. Fan klub Karla Gotta jí taky nedostává (jestli se tedy nemýlím)...

B. Rybák 25.12.2012 18:21

Re: Recept je jasný

Myslíte, že těch idiotů, kteří by pro fungování státu naprosto nezbytnou (hledání optimální strategie ), vysoce odbornou právnickou, ekonomickou, účetní, organizační a přesvědčovací činnost dělali zadarmo a ještě by na ni připláceli, ačkoliv by je každý demagogický žvanil mohl kdykoli "odrovnat", by bylo dost? Vy by jste k nim patřil?

P.S. Na fan klubu K. Gotta pokud vím nezáleží budoucnost nás i našich potomků.

P. Čížek 25.12.2012 23:16

Re: Recept je jasný

Pane Rybáku, kdybych věděl, že budu přínosem, tak ano. Ale k tomu je potřeba mít i určité osobnostní vlohy. Protože je nemám a jsem mnohem užitečnější ve své specializaci, snažím se alespoň analyzovat příčiny a navrhovat řešení. Mám za to, že pokud někdo podmiňuje svoji práci pro nějaký celek větším než průměrným platem, tak se dá o jeho loajalitě k tomuto celku pochybovat. Přinejmenším to svědčí o špatné rodinné výchově a

zpochybňuje to práci jeho učitelů od základní školy až po univerzitu.

Pokud podmiňuje svoji práci pro národní stát stonásobkem průměrného

platu, tak by ho to mělo už předem diskvalifikovat pro jakoukoliv práci ve

veřejné službě. Takový národ by nikam nedošel. Skončím to zprofanovaným citátem J.F. Kennedyho: "Neptejte se, co udělá Amerika pro Vás, ale co vy můžete udělat pro Ameriku". My jsme po rozpadu Československa svojí Ameriku ještě nedokázali objevit.