6.7.2024 | Den upálení mistra Jana Husa


Diskuse k článku

POLITIKA: Stranický systém potřebuje inovaci

Do předčasných voleb, které se u nás budou konat 25. a 26. října, jde 24 politických stran, z toho sedmnáct v celé zemi. Podle všech průzkumů, které byly do této doby zveřejněny, reálnou šanci mají zřejmě jen tři další politické subjekty, a sice Ano Andreje Babiše, a na hranici volitelnosti se pohybují lidovci a zemanovci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 26.9.2013 10:44

Re: Mně jenom není jasné,

Na co má prezident republiky právo určuje Ústava České republiky. Text ústavy. Je-li ústava špatná a to je nejen ve věci pravomocí prezidenta, které by dle mého názoru měly být větší než kteréhokoliv voleného subjektu vyjma senátu, ale zejména ve věci moci politických stran nad mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní a občany země (čl. 5 ústavy) a mnoha věcí jiných, kdy její články jsou ve vzájemném rozporu , potom existuje jen jedna, jediná cesta. Komplexní revize ústavy. Současnou ústavu zahodit, jakožto neskutečný paskvil a vypracovat ústavu novou.

P. Čech 26.9.2013 10:37

Re: Mně jenom není jasné,

Jak se to vezme. Má-li na mysli jmenování premiéra z nějaké koalice vzešlého, tak toho jmenovat (podpořit) nemusí. V této věci hovoří naše ústava jasně a jednoznačně. Politické strany se po volbách mohou dohadovat (handlovat) na čem chtějí, to jim žádný zákon nezakazuje, prezident republiky však výsledky tohoto handlu nemusí ctít. Přečtěte si ústavu a potom uvidíte sám, co je a co není protiústavní. Nesmíte ovšem dát na nějaké zvyklosti či dokonce duchy. Protiústavní je jen to, co odporuje textu ústavy. Nic jiného.

P. Čech 26.9.2013 10:30

Pane Hvížďalo,

jak můžete tvrdit, že někde něco funguje a přitom říkat, že existují velké těžkosti, které toto "fungování" provázejí? Nemáte totiž pravdu. V Německu demokracie nefunguje, protože tam není. Demokracie není a nemůže být tam, kde vládne nikým nezvolená většina.  Demokratická většina totiž musí být zvolena občany země a to ve volbách, kde vítězný subjekt musí dosáhnout nejméně 50%+1 hlas voličů. A to v Německu není. Není to ani u nás, na Slovensku, ve většině evropských zemí, ba dokonce ani ve Velké Británii, kde mají většinový volební systém. . Ono totiž ten "většinový" volební systém ve Velké Británii není ve skutečnosti většinový, protože neprodukuje vždy většinu. K tomu, aby většinovým byl, musel by nutně být dvoukolovým. Kdekoliv, kde nevládne skutečná většinová vůle občanů (opakuji, že většina = min. 50%+1 hlas voličů) není možno hovořit o demokracii.

M. Stuchlik 26.9.2013 8:45

Re: Mně jenom není jasné,

Potřebuje na něco mít právo když má moc? Pokud bude někdo dostatečně velkým nebezpečím pro jeho moc pošle na něj Ištvána a ten už jej zlikviduje pod nějakou idiotskou záminkou. Podle zákona džungle má Zeman právo na cokoliv a nic jiného než džungle tu není takže váš dotaz je irelevantní.

E. Vašátko 26.9.2013 6:27

Mně jenom není jasné,

z jakého důvodu vykřikuje Ovar, že nějakou koalici podpoří nebo nepodpoří. Má na to vůbec právo ? Já myslel, že je to především věcí politických stran, jak se po volbách dohodnou. Není už jenom to samotné prohlášení protiústavní ?