25.5.2024 | Svátek má Viola


Diskuse k článku

POLITIKA: Stávka

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chládek 11.12.2010 20:27

Re: Ano milý dopisovateli,

A taky zrušení zbytečně vytvořených krajů by přineslo dost peněz, resp jejich nevytvoření a stím současně vnesení chlívu do státní správy, dál by bylo dobře obdařit samosprávu taky trestní odpovědností, aby si i v obcích uvšdomili, že spravují společný majatek a že to není jen pár zastupitelů 

S. Maršálek 11.12.2010 20:23

Re: No, já si myslím, že první a nejdůležitějsí příčinou

Ano souhlasím. Náprava je v legislativě.

J. Chládek 11.12.2010 20:23

Re: Stát, pravda, by neměl utrácet víc, než vybere od daňových poplatní

Ještě nezapomeňte na vyrovnané hospodaření za Klause to je taky takový evrgrýn, jenže se nikdy nelmluví o tom, že cpal do rozpočtu prachy z privatizace a za pěstování bankovního socialismu a pravicových keců vytáhl asi 600 miliard Kč z bank a ty průběžně cpal do rozpočtu taky. Ekonom jak višňa.

S. Maršálek 11.12.2010 20:22

Re: čirý populismus

Bude určitě příležitost později, abych v oblasti důchodů z vás udělal směšného tajtrlíka. Za tím, co jsem napsal výše, si stojím. Pamatujete si ty doby, kdy se vybralo více, než se ve výplatách důchodů spotřebovalo? 

J. Chládek 11.12.2010 20:18

Re: čirý populismus

Tak už sakra napište něco co víte vy vy pane chytrej Kulheime, zatím tu máte dve vstupy a informační hodnotu mají mastního papíru od sekané.

J. Kulheim 11.12.2010 20:16

Re: Stát, pravda, by neměl utrácet víc, než vybere od daňových poplatní

Cyklicky se objevují poklesy a růst ekonomiky. Neví se, bohužel,  kdy to přesně bude, ale ví se, že to bude. Proto ti rozumější, když se daří, tak šetří a když se nedaří, tak použijí ušetřené peníze.

Méně rozumní,  vychcaní, když se ekonomice daří, tak mají stále hody a vánoce.  Když se dařit přestane, tak taky chtějí mít hody. Když jim to není umožněno, tak jdou stávkovat.

J. Chládek 11.12.2010 20:13

Re: Problém se zaměstnanci státu není v tom jestli něco zavinili,

A bto si ještě představte když se ten objem vytvořených statků zvětší jen tak o dvacet nabo dvacet pšt procent jen tím, že přestane předražování zakázek, realizace přes překupníky odstraní se korupce, přestane se stát okrádat na daních, začnou být zdaňované  velké firmy, zavede se přiznání majekové a kdo nebude moct doložit legální nabytí majetku, tomu se zdani 75% atd. Jinak výrobní sféra, ono už se toho moc nevyrábí víme tady funguje hlavně přerozdělování formou služeb, ty se sice počítají do HDP, ale to je tak všechno. Nebýt Škody Ml. Boleslav a její koupení nenáviděnými Němci tak jsme byli s obchodní bilancí víte kde( hodně blízko je tomu konečník)

J. Kulheim 11.12.2010 20:08

Re: čirý populismus

Pane Maršálku Vy jste důchodce? Co víte o průběžném důchodovém systému? Tolik kolik pan Ráž.

J. Chládek 11.12.2010 20:05

Re: No, já si myslím, že první a nejdůležitějsí příčinou

To je ale opravdu, opravdu blbý názor. Zkuste si přečíst článek znova, žádný zákon o rozpočtu nazastaví rozkrádání, když je všechna ostatní legislativa díky lobystům nastavena tak, aby se rozkrádat dalo. To by se muselo začít úplně od začátku a to už u nás není možné.

S. Maršálek 11.12.2010 19:55

Re: No, já si myslím, že první a nejdůležitějsí příčinou

Že to ten Klaus neudělal. Všechny ty instituce, o kterých píšete, zavedl on a jeho vláda. Jinak s vámi souhlasím. Bohužel náprava je na delší běh.

S. Maršálek 11.12.2010 19:51

Vážený pane Okamuro!

Velmi mile jste mne se svým výstižným příspěvkem potěšil. Je jisté, že tato vláda korupčníků to nemůže ukočírovat. Po dopadu připravovaných reforem se vláda rozpadne. Pak jim to voliči spočítají.

J. Kanioková 11.12.2010 19:44

No, já si myslím, že první a nejdůležitějsí příčinou

našeho zadlužení je absence ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu. Já vím..... transformace..., ale mělo se v tomto směru něco udělat už dávno.

A stávku rozhodně nehájím, taktéž vydírání lékařů. Ale mělo by se především začít s čistkami v počtu nesmyslných institucí, zbytečných agend. Tenhle augiášův chlév je jedním ze žab na prameni.

S. Maršálek 11.12.2010 19:33

Re: čirý populismus

Pane Kulheime, pan Ráž upozorňuje na skutečnost, že se prožraly přebytky vybraného důchodového pojištění, které dnes mohlo sloužit k úhradě chybějícího.

Z. Rychlý 11.12.2010 19:27

Problém se zaměstnanci státu není v tom jestli něco zavinili,

ale v tom, že jsou neefektivní, na to co dělají je jich prostě moc. Co na tom pořád hledáte ? Je v danou chvíli docela  jedno, jestli nemáme prostředky na tak velké množství státních zaměstnanců, nebo na tak velký rozsah státní činnosti. Snížení nákladů je nutné, nemůžeme si dovolit další zadlužování.

Jestli klesnou náklady na státní zaměstnance o 10% objem jejich služeb se konec konců nemusí snížit vůbec. Ale když klesnou vytvořené statky ve výrobní sféře o 10%, poznáme to všichni na propadu daní a to nelze ničím nahradit (snad vytvořením dluhu). A navíc se zvýší zátěž státu o nezaměstnané. Hledat vinu, nebo nevinu je v tomto případě trochu hloupé - všechno a vždy odnese na svých bedrech daňový poplatník. Kamarád v takovém případě pravil: Když strčíš ruku do lejna, je pak jedno jestli čucháš k dlani, nebo hřbetu.

Z. Rychlý 11.12.2010 19:04

Re: Stát, pravda, by neměl utrácet víc, než vybere od daňových poplatní

Sice nevím, co je v tomto případě cyklický a strukturální deficit, ale nijak mě to neuráží. S popisem čísel souhlasím.

Když je něco cyklického, proč s tím v rozpočtu nepočítají ?

P. Čech 11.12.2010 18:21

Re: Ano milý dopisovateli,

Jediným uvážlivým, svým způsobem citlivým ale hlavně efektivním škrtem by bylo okamžité zrušení 6 ministerstev a prodání jejich majetku. Převedení jejich kompetencí na Kraje, kam dávno patří. Tímto škrtem je možno v prvním roce ušetřit skoro celý deficit státního rozpočtu a v letech následujících třetinu. Toho se však politické strany bojí jako čert kříže. Znamenalo by to totiž  cca 12 000 nezaměstnaných zbytečných úředníků v Praze.

P. Čech 11.12.2010 18:11

Re: Pane Okamuro,

Také souhlasím. Ovšem cesta z tohoto tunelu je jenom jediná, aspoň jak já to vidím. Touto cestou je zásadní revize ústavy a změna volebního zákona na většinový systém, podpořený zákonem o obecném referendu. Pokud k tomuto nedojde, jakákoliv příští vláda bude víceméně stejná. Lidé by už měli konečně pochopit, že absolutní moc politických stran (jakýchkoliv) či jejich koalic  nikam nevede a nepovede. Pouze demos krates - vláda občanů může něco změnit. Nikoliv ovšem vláda a moc politických stran.

S. Sedlák 11.12.2010 17:55

Re: Stát, pravda, by neměl utrácet víc, než vybere od daňových poplatní

To nemáte pravdu. Do těch peněz se zařadí i to, co si vláda půjčí. Vtípek je v tom, že úroky a splátky u státních dluhopisů jsou třeba deset let. To je stráášně moc. Což o to ty úroky za začátku ještě jdou, ale až dopadne sekera (splatnost dluhopisu), tak najednou zjistíte, že nemáte koho, kdo by vám na splátku půjčil se stejným úrokem. Stát v posledních letech nejenže nesplácel jistinu, on nesplácel ani úrok z půjčky. A po letech má před sebou jen dluhy i když přijmy zásadně rostly.

M. Stuchlik 11.12.2010 17:55

Re: Pane Okamuro,

problematický je už první odstavec. Jistě, češi krizi nezavinili, ale i oni na ni doplatitli. Oč míň se uskrovní státní zaměstnanci o to víc se budou muset uskrovnit všichni ostaní, tj. důchodci, invalidé, atd. A  o to víc taky vzroste daňové zatížení zaměstnanců v soukromém sektoru, kteří už dávno šli s platy dolu. Proto považuji stávku státních zaměstnanců za projev skupinového egoismu, který je ensolidární se všemi ostatními občany, kteří už dávno důsledky krize odnáší.

J. Kulheim 11.12.2010 17:50

Re: čirý populismus

Pane Ráži, v ČR je průběžný důchodový systém. Jestli to, co jste napsal nepíšete pro legraci, ale věříte tomu, tak si o tom něco přečtěte.

S. Sedlák 11.12.2010 17:47

Re: Mělo by se něco udělat pro to,

Od revoluce, vy trumpeto, u nás prudce narůstá střední délka života. Lékařská péče se srovnala s tou západní. Už není třeba za tvrdě nakoupené devizy pokoutně dovážet léky přes ty, kteří mají někde nějakého strýčka nebo mají to štěstí, že se dostali přes ostnaté dráty.

Jinak se moc vašemu příspěvku nedivím. Nablblo nemůže napsat nic chytrého.

J. Kulheim 11.12.2010 17:47

Re: Stát, pravda, by neměl utrácet víc, než vybere od daňových poplatní

Pane Z. Rychlý, máte v podstatě pravdu. Rozpočet odhaduje příjmy i výdaje. Výdaje se dají odhadnout přesněji než příjmy SR. Pokud se týče rozpočtových deficitů, tak není jedno jestli se jedná o deficit strukturální  nebo cyklický. V průběhu vlád vedených ČSSD, byla ekonomická konjunktura ve světě i u nás. Jsme vývozní ekonomika a záleží na prosperitě zemí do kterých vyvážíme. V roce 2009, v období poklesu celosvětové ekonomiky se jedná o deficit cyklický.

Nejlepší bilance SR  byla v roce 2008 v průběhu vlády ODS -  příjem SR / plán 1036 mil. skutečnost 1064 mil. bylo vybráno víc o +28 mil oproti předpokladům. Výdaje SR / plán 1107 mil. skutečnost 1084 mili. T.j o 23 mil. méně než rozpočet předpokládal.  Dluh SR v roce 2008 19 miliard . I při sníženém růstu HDP v roce 2008 / +3,1%/ byl vyšší výběr peněz do SR /1064 mil.Kč./ než v roce 2007 kdy byl /růst 6,0%, bylo vybráno 1026 mil.Kč/. Výdaje SR byly nižší než v roce 2007 o 8 mil a oproti plánu o 23 mil.

Nejhorší bilance státního rozpočtu byla v roce 2006 v době ministrování pana B. Sobotky.  Do rozpočtu bylo vybráno  o +39mil. víc oproti předpokladu a utraceno o +62 mil víc. Dluh SR -97 mil.  ČSSD dělala velké dluhy při velkých příjmech do SR.

 

Je velká škoda, že někdo neudělá rozbor, který by odhalil za co byly peníze zbytečně utraceny.

S. Sedlák 11.12.2010 17:43

Re: Pane Okamuro,

No já ten pohled nesdílím ani náhodou. Nic ze státu nemám a kam kouknu po úřadě, tam vidím spokojené lenivé tváře.

Tahle vláda je první, která má sílu něco změnit. Výdaje státu rostly po léta a platy ve státním jsou vyšší než v soukromém. Ne sice tak, jako v Řecku, ale už tam míříme. Řecko - levice má záchvat, pokud to někdo zmíní.

Já zase nechci mít vládu, která rozhazuje a před volbami o to více. Topolánkovi se nepodařilo odstarnit ani populistická opatření, která přijali poslanci v roce 2006.

Takže sklapněte a šlapejte. Pokud při dalších volbách vyhrajete, vyměníme si role :)

J. Láníček 11.12.2010 17:41

Mělo by se něco udělat pro to,

aby dřív umírali ti důchodci, kteří budou mít vysoké důchody. Ti jsou většinou zdravě živeni, pravidelně sportovali a kulturou žili, protože na to měli  a všemožně o sebe pečovali - a teď budou hodně dlouho dojit stát, ujídat nám ze společného krajíce a zvyšovat tak mandatorní výdaje. To chudáci, kteří se krmili levnými bůčky a nahnilým ovocem z marketů, takový tuhý kořínek nemají a tím pádem takové nebezpečí pro státní pokladnu nepředstavují. Vždycky je třeba hledět na největší finanční efekt, něco by se s tím mělo rozhodně začít dělat, než bude pozdě !

S. Sedlák 11.12.2010 17:36

To není prookace, to je pravda.

V celém článečku autora není ani náznakem zmínka, že ti, kteří dnes musí šetřit jsou značně spoluzodpovědní za stávající stav. Ty předražené silnice od nikud nikam sice kdosi schválil, ale někdo mu to schválení musel připravit. Musel někdo rozhodnout, že na každém kilometru je sjezd s křižovatkou za miliardu atd. Lékaři křičí, že mají málo peněz, přičemž vědomě posílají pacienta na opakovaná vyšetření bez ohledu na hospodárnost. Pacienti obcházejí odborníky a pak křičí, že musí platit 30Kč.

Pokud je stát (obrovitánská firma) v háji s hospodařením, musí okamžitě dupnout na brzdu ve výdajích. Okamžitě! Ty audity - co kde a za kolik - na ty je třeba čas. To nemůže nikdo myslet vážně - po ustavení vlády provést audity a pak připravit státní rozpočet a k němu příslušné zákony - vše do půl roku??? 

Závěrem poznámka k snižování mzdových nákladů. Nikdo nikomu neříká, že mají jít platy dolů. Šéfové nechť rozhodnou (a ti dole s nimi), kdo je nepotřebný a může z kola ven. Pak se najdou peníze na udržení mzdové hladiny. Může mi někdo ukázat, v které oblasti máme méně "odborníků" na počet obyvatel, než rozvinuté země? Má třeba takový školník započítány do mzdy i úspory z toho, že bydlí za pár korun v práci? Kontroluje někdo kuchařky ve škole, které produkují obědy za ceny hrubě převyšující ceny firem, které jídlo (zabalené) vozí přes celé město?

V. Michl 11.12.2010 17:29

Re: čirý populismus

To a, ale čirý populismus.co jste tady napsal není pravd

V. Michl 11.12.2010 17:26

Re: Ano, pane Okamuro,

Vážený soudruhu Gavláku. Pro Vás jsou fakta kraviny. Pro mne ne. Vy jste asi pozůstatek angažovaného úřednictva z bolševických dob. Jinak byste věděl, že úředníci kradou ječtě víc než politici.  Tento stát také řídí úředníci možná víc, než politici. Ale o tom se s Vámi nechci přít, protože to je úplně jedno. Faktem je, že pokud politici nemají chuť a odvahu ty úředníky řešit, tak se nemůže nic změnit. Až tu odvahu dostanou, tak jen proto, že už nebudou chtít krást s nimi a nepůjde jim o jejich koryta. Až těch úředníků bude polovina, nebudou mít čas krást.

Z. Rychlý 11.12.2010 17:17

Re: Stát, pravda, by neměl utrácet víc, než vybere od daňových poplatní

Pane Kulheime, se vším souhlasím, až na tu větu, že vláda nemůže utratit víc peněz,  než má k dispozici.

Může a taky to dělá. Na konci rozpočtového roku konstatuje, že rozpočet byl překročen, a ztrátu zalepí vydáním dluhopisů (ČNB). Parlament to schválí (posvětí) v závěrečné zprávě (jako zatím každý rok) a rozhodne o vydání dluhopisů - ČNB zaknihuje dluhopisy (státní dluh se zase trochu zvýší) a hurá na další rok a na další dluh. Úroky se taky zvednou - však to někdo zaplatí, ale tihle politici už u toho pravděpodobně nebudou, tak proč si dělat starosti.

Jestli se domníváte, že vlády mají k dispozici jen peníze vytvořené a podložené hospodářskou aktivitou, tak to bohužel dávno není pravda. Vytvořit nové peníze je velice snadné již od 1972, kdy bylo upuštěno od krytí dolaru zlatem. Všechny ostatní státy se toho vzdaly dřív, nebo stejně.

Mám-li se ovšem vrátit k důvodům, které vedly k rozpočtovým schodkům, na to je těžká odpověď. Ovšem v posledních letech dělaly a dělají dluhy vlády všechny - pravice nebo levice. Vytvořit nové peníze je pro vládu neuvěřitelně snadné, pan Špidla věděl o čem je řeč. Stačí zavřít oči, nedívat se vpravo, vlevo, a nepátrat, kdo to odskáče, až ta bublina peněz vytvořených ze vzduchu praskne.

J. Ráž 11.12.2010 17:08

Re: čirý populismus

150000 x 3000000 = 150 000 000 000 ,čili nikoliv milionů, ale miliard a na to musí někdo vydělat a formou důchodové daně odevzdat do státního rozpočtu. Podvod na důchodcích ,kteří celý život přispívali do důchodového fondu nastal tehdy, když V.K. počátkem devadesátých let vložil do státního rozpočtu státní penzijní fond,který byl až do té doby na zvláštním účtu mimo státní rozpočet jen proto aby mohl vykazovat fiktivně vyrovnaný státní rozpočet. Nevím, proč se o tom dnes nemluví. Tehdy se totiž z povinného srážkového příspěvku do důchodového a sociálního fondu,s přísnými pravidly čerpání, stala důchodová daň a její výnos se od té doby může použít například na nákup Pandurů, či Grippenů, popřípadě jiných pro důchodce nezbytných prkotinek. Až do roku 2004 se na důchodově dani vybralo víc, než kolik státní rozpočet vydal na důchody. takže kdyby zůstal penzijní fond na zvláštním účtu mimo státní rozpočet(např by jej tvořily státní dluhopisy standardně úročené), tak by se střední generace nemusela třást strachy, že stát nebude mít na důchody až na ně přijde řada.

Z. Rychlý 11.12.2010 16:53

Re: Trocha provokace...

Správný názor !