29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Stát nelze řídit jako firmu

Posilování pozic politické strany ANO a pana Babiše samotného ukazuje, že oslovil spoustu voličů. Vlastně díky jediné originální myšlence znějící tak, že stát je třeba řídit jako firmu. Dokonce s ní souhlasí třeba i vrcholoví manažeři podobných firem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 5.12.2014 15:45

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Pane poslanče, co to povídáte ? Dzp.

J. Stejskal 5.12.2014 12:20

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Souhlasím. Navíc postavit dlouhý rozbor na floskuli a vytržení jediné věty z kontextu, mně připadá neseriozní, či platba od slova.

V. Kain 5.12.2014 12:48

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Debatovat o tom,že stát lze řídit jako firmu je nebetyčná blbost.Nelze!Co se mi ale líbí je,když se tomuto estébáckému hutorákovi šlápne na kuří oko a někdo mu položí otázku kolik pobral jeho Agrofert na dotacích,když se neustále ohání kolik platí daní.To potom startuje jak dvěstěpadesátka Jawa.Koblihář zatím nic nepředvedl (nic pozitivního) a neustále opakuje jak to minulé vlády všechno dělaly špatně a že on je tím vyvoleným který do dá pořádku.Jeho voliči mu ty pohádky papají i s navíjakem.Však on se vybarví.Uvidíme.

J. Kratochvíl 5.12.2014 14:04

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Nechci se pana Babiše zastávat, ale pokud je mi známo jeho firma Agrofert pobírá dotace zcela transparentně, tak jak byla nastavena pravidla pro pobírání dotací ve státě a podle těchto pravidel mohou pobírat dotace i jiné firmy. Samy o sobě dotace jsou ekonomický nástroj na řízení veřjných zámů a není to nic nemravného. Otázka je jaký vliv měl pan Babiš na vznik takových pravidel, aby vyhovovaly jeho firmám, ale na to vy nemáte žádné důkazy, vy ani autor textu, mimo nadávání na jeho minulost. Tím se z vás stal kádrovák komunistického typu.

J. Boleslav 5.12.2014 14:23

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

A Vám snad Burešova bolševicko-estébácká minulost nevadí? Jakékoliv dotace v podnikatelské sféře jsou škodlivé, protože křiví normální tržní prostředí. Ty z EU potom tuplovaně. Stačí se podívat, jak Evropa (nejen, ale hlavně) jejich vinou hospodářsky dopadá.

J. Kratochvíl 5.12.2014 15:16

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Minulost mne nevadí, o škodlivosti dotací mluví pouze ideologové ODS (právě ti kteří přivedli tuto zemi do pěkných potíží), normální tržní prostředí neexistuje nikde na světě, zase jeden z mýtů, kterými nás tady krmí ODS, Evropa na tom není zase tak špatně, ve srovnání s jinými kontinenty a zeměmi a ekonomie není jediné kriterium kvality života obyvatel.

J. Boleslav 5.12.2014 17:17

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

O škodlivosti dotací mluví různí rozumní ekonomové a mají naprostou pravdu. Kdybychom do Brusele nic (snadno) neposílali a na druhou stranu odtud nemuseli těžce dobývat a ještě být buzerováni, že nám to příliš nejde, byli bychom na tom nepochybně mnohem lépe. Při efektivitě a smysluplnosti využívání těchto dotačních peněz.

Evropa na tom ve srovnání s některými jinými kontinenty opravdu zatím není tak špatně, jen ta tendence v celosvětovém měřítku je alarmující.

Pokud tyto skutečnosti nevidíte nebo vidět nechcete, je to Vás problém, který na daném stavu nic nemění.

L. Novák 7.12.2014 14:48

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Blbovi nevysvětlíte, že dotace křiví trh a jen promarňují část prostředků, které mohly být investovány mnohem efektivněji.

V. Kain 5.12.2014 14:29

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Babiš proloboval navýšení biosložek do PHM.Že to neprospívá moderním motorům je prokázané.S tím si ale Babiš vrásky nedělá,hlavně že se korunky sypou.A toho kádrováka si račte strčit za klobouk.

J. Boleslav 5.12.2014 14:33

Re: Autor pochopitelně nemá pravdu,

Burešovi jeho bílí koňové v politice ztráceli dech, tak se rozhodl do ní vstoupit sám. A z důvodu blbosti jeho vol(ič)ů se mu to zdařilo. Dříve nebo později se ale celý politický projekt jménem ANO sesype, jak hromádka karet. Stejně jako Veverky neblahé paměti.

K. Vyšata 5.12.2014 11:14

Budu řídit stát jako firmu,

ta věta, pro mnoho lidí podezřelá je ve výkladu celkem jednoduchá a pochopitelná. Ano, většina lidí se pohybuje v prostředí kde je řízena a řídit je pro ně neznámá zkušenost. Proto se nenamáhají, a nebo nechtějí pochopit z pochopitelných důvodů, pravý význam zakletý do této prosté věty. 

Řídit, ať firmu, nebo stát, nebo cokoliv jiného, má svůj význam a důležitost. Většinou za dosažením nějakého cíle, nebo cílů v delším období. Máme zafixováno, že podnikat (řídit firmu) je dáno cílem docílit zisk. Pan Babiš řekl že chce řídit stát jako firmu, škoda že nedodal pro nechápavé i dovětek, že za účelem dosažení prosperity a zlepšení životní úrovně občanů. Tedy jinak řečeno zisk vyplývající z dobrého řízení.

Stát je složitý, možná k řízení daleko složitější než firma, ale o pokus to stojí a panu Babišovi fandím. I za cenu, že budu muset zažít třeba další zklamání, a že už jsem jich za těch 25 let zažil.

P. Vandas 5.12.2014 11:19

Re: Budu řídit stát jako firmu,

Naprosto s Vámi sohlasím, avšak ten dovětek, " že za účelem dosažení prosperity a zlepšení životní úrovně občanů" neřekl Babiš určitě úmyslně, neb neslibuje nemožné. Pokud dosáhne toho, že se stát pod tíhou mandatorních výdajů a dluhů nezhroutí, tak už dosáhl téměř zázraku. :-):-):-)

K. Janyška 5.12.2014 15:46

Re: Budu řídit stát jako firmu,

Babiš je skutečným škůdcem České republiky. Dopady jeho řádění však přijdou za čas... Dzp.

J. Schwarz 5.12.2014 11:43

Re: Budu řídit stát jako firmu,

Onen dovětek "za účelem dosažení prosperity a zlepšení životní úrovně občanů" by v případě firmy zněl " chci dosáhnou spokojenosti všech spolumajitelů - stejně toho, co do firmy vložil 100 milionů jako toho, co si od firmy 50 tisíc půjčil a následně je prohrál v automatech". Taková firma ovšem neexistuje, neb podobného společníka by ostatní mezi sebe nevzali. Podobných "občanů" je však spousta a žvanění o nutnosti postarat se o jejich blaho  živí nemálo politiků.

J. Boleslav 5.12.2014 14:40

Re: Budu řídit stát jako firmu,

Přesně tak.

M. Mýval 5.12.2014 14:04

Re: Budu řídit stát jako firmu,

Před volbami ukazovali Babiše, jak ho vítají v Sasku jako spasitele, který tam koupil pekárny a zachránil celý region před místním kapitalistou, kterému to moc nešlo a chtěl propouštět. Nyní proběhla zprávička, že Agrofert zvyšuje efektivitu svých pekáren - propustí pár tisíc lidí a zruší několik starých pekáren a zbytek zmodernizuje. Odbory soptí a nadávají na piráty z Prahy. Předpokládám že poté původní majitel sáhne do kapsy a ačkoli jsou pekárny menší, zaplatí vyšší cenu aby zachránil soukmenovce. Vydělá na tom protože se zbaví zodpovědnosti za zaměstnance které chtěl propustit, Babiš shrábne prachy na rekvalifikaci zaměstnanců, kterou provede před médii na několika ukázkových, než práskne do bot.

No a Češi budou mít u EU vedle Sudet další vroubek.

J. Boleslav 5.12.2014 14:41

Re: Budu řídit stát jako firmu,

Zajímavé. :-)

P. Vandas 5.12.2014 10:55

Nebyl bych tak radikální v odsudku.

Jistě, že stát není firma, ale protože stát hospodaří s penězi daňových poplatníků má i potřebu korektivu rozumným hospodářem. Instinkt osobnosti ze světa byznysu je velmi užitečný, neb ten je cvičen k maximalizaci užitku s vynaložením minimálních nákladů a též k minimalizaci rizik. Každý úspěšný vlastník má vyvinutý cit pro odhalování míst, kde mu z firmy, cedníku, vytékají neužitečné výdaje. Má vycvičený cit, pro odhalení těch kdo mu z firmy kradou a těch od kterých hrozí největší rizika. Zdá se, že Babiš je v tomto velmi úspěšný, nebo se mi to tak jeví. Jde po důležitých únicích např: obchod s palivy, alkoholem, tabákem, nyní i zbraněmi a municí, jde i po zdravotnictví, či nájmech budov pro stát. Bez uzavření těchto penězotoků nelze vést rozumné hospodaření státu. A protože lidé jsou sice blbé, ale ne až tak, aby to neviděli. Proto má Babiš docela podporu veřejnosti. Nakonec se lid opět zklame, neb to nemůže jinak skončit, ale přesto zavést pořádek do státních financí by byl úspěch nehynoucí. :-):-):-)

J. Boleslav 5.12.2014 14:35

Re: Nebyl bych tak radikální v odsudku.

A když je takový frajer přes finance, proč už dávno nepracuje na vyrovnaném rozpočtu? Mít v letech hospodářského růstu stejný rozpočtový deficit jako v dobách krize je do nebe volající swiňárna.

K. Janyška 5.12.2014 15:51

Re: Nebyl bych tak radikální v odsudku.

Jste neuvěřitelným mimoněm. Stát spravuje vláda prostřednictvím veřejného práva a je řízen zákony, které vytvářejí poslanci. Chtít stát řídit jako firmu, znamená zlikvidovat parlament a demokracii a dosadit Hitlera. To se u nás skoro stalo. Skoro, naštěstí. Češi se však ubrání až prokouknou a Babiše vyhodí... Dzp.

J. Urban 5.12.2014 10:30

Vždycky, když mluvím s někým ze Slovenska a přijde

řeč na osobu Babiš, usmějí se a řeknou: My jsme rádi, že jsme se ho zbavili. A vy jste si ho udělali ministrem.

J. Kavalír 5.12.2014 10:36

Re: Vždycky, když mluvím s někým ze Slovenska a přijde

Tak to buse asi nej neznalostí těch, s kterými jste se bavil. Nevím, že by se na Slovensku pletl do politiky a podniká tam dál, takže pro ně se nic nezměnilo.

M. Mýval 5.12.2014 14:07

nechcete ještě Mečiara?

Jojo, jsme na Slovensku za blbce. Když si počkáme, bude prý k mání i Fico

J. Chaloupka 5.12.2014 15:24

Jen k tomu Slovensku: zatím se do toho "ráje" Češi

nijak nehrnou, opačně to je jinak. Jen na medicíně platíme studium cca třetině Slovákům, z celkového počtu studentů, neboť studují v češtině, tudíž neplatí školné. Opačně to neplatí, protože na Slovensku se školné platí. A ani kariéru tam Čech moc velkou neudělá. Zatímco nejbohatší Češi jsou vlastně Slováci.

J. Boleslav 5.12.2014 10:18

Stát nelze řídit jako firmu.

Tedy stát demokratický. To je přece každému normálnímu člověku jasné, jen hlupáci to nechápou.

J. Urban 5.12.2014 10:26

Re: Stát nelze řídit jako firmu.

Přesně. Dokonce ani obec nelze řídit jako firmu, o čemž se u nás jeden manager, asi rok ve funkci starosty, osobně přesvědčil. Občané nejsou zaměstnanci státu, občané jsou stát a najímají si na jeho správu premiéra, presidenta, ministry atd.

J. Kavalír 5.12.2014 10:52

Re: Stát nelze řídit jako firmu.

Stejně tak, jako si vlastníci velkých firem najímají managery k jejich řízení. Ti také musí firmy řídit ne prospěch jejich vlastníků a pokud ne, tak jsou nahrazeni. V demohracii k tomu slouží volby.

K. Janyška 5.12.2014 9:49

Babiš je pro mne politický hlupák, podvodník a jeden

z nejzkorumpovanějších a nejkorumpujících politiků na území Československa v jeho historii... Dzp.

J. Urban 5.12.2014 8:09

Na voliče ANO příliš, příliš složité. Oni

rozumí spíš tomu Uljanovovi, a tedy i Babišovi.

J. Kočí 5.12.2014 7:24

Teď jste nám to vysvětlil

Pořád jsem si lámal hlavu nad chabou výkonost ČR. V článku je to přesně popsáno. Kromě špatně vyložených citátů, jsem se dozvěděl, že stát je chaos. Což je přesně to, co měl Babiš na mysli. Zorganizovat a řídit, to to chce. Ne tento cochcálismus.