29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Stát chce snížit podporu fotovoltaikám

Podle informací lidovky.cz už státní úředníci vymysleli jak na podporu „solárním baronům“. Podle této informace se bude u každého případu zkoumat, zda výše podpory odpovídá rentabilitě projektu. To bude „maso“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 16.2.2019 22:07

Re: Prokop vyzývá k akci Mimozemšťany

Co to hulíte?

M. Frank 16.2.2019 21:41

Soudruhu Bartoňovi

přijde srovnatelné rušení dotací a zdaňování náhrady za krádež? Pak mi nezbývá než konstatovat, že číst cokoliv od takového myslitele je ztráta času.

M. Pivoda 16.2.2019 21:35

Vystřílejte ekonomy (jako je Prokop), a pak to půjde

Od vyhlášení slibu (tuším rok 2010 nebo dříve), bylo času na přípravu projektu dostatek. Jak pro stát, tak pro podnikatele.

M. Pivoda 16.2.2019 21:30

Prokop vyzývá k akci Mimozemšťany

Pracný a ekonomicky náročný vývoj za lidstvo by měli provést nejlépe inteligentní Mimozemšťané, a předat nám ty potřebné výsledky (již dostatečně pokročilých technologií) na zlatém talíři. Vzývejte Mimozemšťany.

Klausova Neviditelná ruka trhu (tolik opěvovaná Prokopem) nedodala Česku moderní technologie, ale levné montovny. A přesto čeští občané stále vzývají nefunkční ekonomické teorie a jejich reprezentanty.

M. Prokop 16.2.2019 21:23

Re: S fotovoltaikou je to prostě

Rozsah restitucí je dán rozsahem komunistické zlodějny (s podporou ČSSD).

M. Pivoda 16.2.2019 21:23

Pro anonymního magora 475

Technologie běžně zvyšují svůj výkon podle S-křivky. vývoj potenciálu lze z historických dat docela dobře odhadnout.

IT technologie po vyčerpání potenciálu v jednom paradigmatu (v jedné S-křivce) přechází na další paradigma. Vězte, že Moorův zákon zlepšování mikroprocesorů není prvním, ani posledním paradigmatem.

Doporučení: Není vhodné mazat diskusní příspěvky, ale mělo by být povinné vědět, kdo ty demagogické příspěvky zde záměrně prezentuje.

M. Prokop 16.2.2019 21:18

Re: Lineární způsob uvažování politiků

Žijete zřetelně v době socialismu, kdy si stát mohl něco naplánovat a občas i udělat.

Pokud mají vůli soudruhů z Brusele naplnit soukromníci, potřebují na to více času.

M. Prokop 16.2.2019 21:16

Re:

Souhlas, ale ...

Museli bychom být odděleni od Německa, technicky i politicky.

F. Navrátil 16.2.2019 20:20

Re: Především by se mělo důkladně zdanit

Naprosto s vámi souhlasím. Za vyjmutí půdy z fondu zemědělské půdy by měl majitel platit zvláštní daňové odvody do zemědělského fondu. Pak by si rozmyslel postavit obří sklady nebo lány fotovoltaiky na nejúrodnější černozemi.

J. Jurax 16.2.2019 20:10

No jo, řepka ... díky další blbosti zastupičů, co uzákonili to přimíchávání, se to zemědělcům prostě vyplatí.

J. Jurax 16.2.2019 20:04

Stát se hlavně měl vykašlat na záměry EK, neměl se nechat zblbnout mozky prožranými zelenou plísní a neměl dotovat drahou výrobu elektrické energie, kterou jsme nepotřebovali a dodnes nepotřebujeme. Nakonec na blbost našich volených zastupičů doplatili spotřebitelé, jimž podražila elektřina, a obecně daňoví poplatníci. Doufám, že aspoň někteří zastupiči na tom vydělali, protože odkývat takovou nebetyčnou hovadinu zadarmo je vpravdě trapné a hlupcůhodné.

Jakékoliv dotace jsou od ďábla (nebo z EU, což je totéž). Až by fotovoltaika byla konkurenceschopná i bez dotací, prosadila by se sama.

L. Novák 16.2.2019 19:51

Re: Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

Zrušit dotace a státní podporu na nesmysly a bude klid...

L. Novák 16.2.2019 19:47

Re: Lineární způsob uvažování politiků

Některé sliby vlády jsou tak blbé, že bude pro všechny užitečnější, když zůstanou nesplněny. Účinnost solárních panelů má své fyzikální meze, které nelze překročit. Svět nefunguje lineárně.

Fantasmagorie zelených komunistů nefungují vůbec. :-P

L. Novák 16.2.2019 19:42

Re: Především by se mělo důkladně zdanit

Zemědělské půdy je nadbytek. Stačí se podívat, jak s ní zacházejí zemědělci a jak na ní pěstují nesmyslně např. řepku pro průmyslové zpracování a přimíchávání do ropných paliv. Když už chcete používat socialistické metody, tak zdaňte lidskou blbost... :-P

M. Pivoda 16.2.2019 19:38

Lineární způsob uvažování politiků

"... Stát na počátku slíbil v Bruselu (jak se dnes s oblibou tvrdí), že do roku 2020 zvýší výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů na jistou hodnotu, a to podle záměru Evropské komise...."

Sliby lze splnit různými postupy. Nikoli jen lineárními, či inkrementálními ivesticemi. Bylo by to ale náročnější na mozek.

Už v době českého státního slibu bylo zřejmé, že účinnost solárních panelů se trvale zlepšuje, a ten trend bude pokračovat. V krajním případě bylo možné připravit české projekty tak, aby solární panely byly nakoupeny až v roce 2019 (tzn. ty momentálně nejmodernější) a ty pak byly masivně nainstalovány do předem připravené sítě.

D. Habina 16.2.2019 19:02

Re: Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

To nejsou. Taky spousta těch elektráren je přepsaná bílé koně. A nevím co si kdo vezme na těchto lidech. Těm je jedno jestli se to odhalí.

L. Novák 16.2.2019 18:53

Re: Naprosto matoucí vyznění Bartoňova článku

Potíž je, že "tunel OZE" je vládní politikou neustále - a s podporou EU a dalších nadnárodních struktur. "Nedohledatelné majetkové struktury" mají v celosvětovém OZE blbnutí okrajový význam. Kdyby dotace a další státní podpora (povinný výkup) nebyly, bylo by rázem po problému.

L. Novák 16.2.2019 18:44

Re: Když nějakou ZLODĚJNU odhlasují poslanci, tváří se,

Potírat je nutno všechny "tunely" na státní i soukromé peníze. Malé i ty velké OZE za tisíce miliard...

L. Novák 16.2.2019 18:41

Re: Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

Nesmysl. Distributoři el. energie (distribuční spol.) nejsou žádní blbci.

D. Habina 16.2.2019 18:36

Re: Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

A ty posrané elektrárny nejen že jsem uváděl do provozu, ale vím přesně jak se to dá celé zařídit a není na tom nic složitého. A hlavně když budu chtít, tak to neodhalí ani sebelepší profík, leda že by začal rozebírat přímo panely.

D. Habina 16.2.2019 18:33

Re: Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

Nejsem laik.

J. Novak 16.2.2019 18:17

Re: Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

Tak za prvé je to trestný čin a to solární baroni opravdu nemají zapotřebí, a zadruhé to není ani až tak jednoduše technicky realizovatelné jak by se laikovi mohlo zdát. Opravdu nejste elektroinženýr :-)

J. Novak 16.2.2019 18:12

Re: Naprosto matoucí vyznění Bartoňova článku

Celé je to řešitelné, stačilo by jen uzákonit zákaz výkupu energie od elektráren s nedohledatelnou majetkovou strukturou. To celé v rámci boje proti praní špinavých peněz. Na to by těžko někdo mohl něco namítat, prošlo by to bez problému i EU. Ale něco tomu brání .. čert ví co to je :-)

I. Širůček 16.2.2019 16:54

Re: Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

Ono by se to odhalilo, jeden by ani nemusel bejt expert, ale, jak se říká, "není politická vůle"... vzpomeňme si, jak ODS brojila proti fotovoltaice, ale když zjistila, že bez ní to v senátu neprojde, tak "pomohla"...

I. Širůček 16.2.2019 16:52

Především by se mělo důkladně zdanit

používání zemědělské půdy pro jiné účely, nežli pěstování plodin. Protože na ní se staví nejsnadněji, nevíc se může stát, že jednou "spláčeme nad výdělkem".

D. Habina 16.2.2019 16:11

Říká se tomu "BEZVA FINTA" :-)

Nevím co brání "fotobaronům" za výhodných podmínek prodávat ČEZu zpět jeho elektřinu prohnanou na "OKO" fotovoltaickou elektrárnou.

Na to nemusím být ani elektro inženýr. A navíc takovou "UPRAVENOU" fotovoltaickou elektrárnu neodhalí ani expert. Prostě levně koupím draho prodám.

L. Novák 16.2.2019 15:59

Re: Spousta věcných chyb a opomenutí

Přesně! Asi úplně zblbnul... :-)

L. Novák 16.2.2019 15:56

Re: S fotovoltaikou je to prostě

Celé to založil Bursík (dodal předlohu zákona). Ten nyní šéfuje sdruženým výrobcům elektřiny z OZE. Pověsit? - málo...

L. Novák 16.2.2019 15:54

Re: Naprosto matoucí vyznění Bartoňova článku

P.S.: Mrněte se, jaké vlády tehdy vládly - nejdříve Paroubek protahoval odchod z vlády jak jen to šlo (viz neschválená nová vláda atd.) a politická situace v parlamentu a vládě - a bezmoc vlády ohrožené vyslovením nedůvěry socialistickou většinou v parlamentu, která Bilionový tunel OZE spáchala. Skutečně řešit to mohla až Nečasova vláda - a to už celá kauza byla rozjetá, nabíhaly náklady vyvolané uplatněním blbého zákona, hrozily arbitráže investorů, pokud by dokončené investice stát zrušením dotací zmařil... atd. Nakonec - viděli jsme, jakým způsobe byla Nečasova vláda odstřelena podivným spiknutím za účasti policie a státních zástupců, jak byla dlouhá léta vykonstruovaně stíhána šéfka ERÚ atd...

L. Novák 16.2.2019 15:44

Re: Naprosto matoucí vyznění Bartoňova článku

Princip a příčiny byly v naprosto blbém zákoně. To ostatní jsou už jen důsledky. Jakékoliv dotace za vyprodukovanou elektřinu z OZE a nesmysl ji všechnu povinně vykoupit do rozvodné sítě jsou prvopočátkem zla zvaného elektřina z OZE. Kdo se na tom POZDĚJI napakoval, už je jedno. Příležitost byla vytvořena, investoři ucítili státem zaručený zisk, a hloupý byl ten, kdo nestavěl...