8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Stará levice umřela, nová přebírá moc

Sociální demokraté o víkendu sněmovali v Hradci Králové. Sešel se tam poprvé po prohraných volbách jejich Ústřední výkonný výbor a bylo to jednání neveselé.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 23.11.2017 10:51

Re: Co to, kurňa, je

No ano, já bych také nesváděl současné chyby levice na V.H. Ten sice řekl také mnoho nesmyslů, ale bylo to v době, kdy jsme na nově otevřený svět koukali jako telátka. Nemám mu to za zlé, ale dnes věci vnímáme jinak. A souhlasím s L. Jaklem, že tzv. moderní levičáctví je nebezpečnější než vyčpělá revolučnost komunistů nebo tradiční sociální demokraté. Stačilo by najít jen nějakého českého Jeremy Corbyna a snížit věkovou hranici pro účast ve volbách na šestnáct let a nestačili bychom se divit.

B. Rameš 23.11.2017 11:05

Re: Co to, kurňa, je

Já si nejsem jistý, zda jde o moderní levičáctví. Podle mě jsou to skupiny spíše elitářských intelektuálů (někdy rádobyintelektuálů), samy sebe považující za liberálně pokrokové. A ano, jsou nebezpečné, to rozhodně. Když si ze zvědavosti čtu některé komentáře třeba na Aktuálně, je to jako číst Rudé právo neblahé paměti. Dost smutné, kam to s tou Pravdou a Láskou dopracovali. Nicméně, V. H. za to může asi stejně, jako Ježíš za náboženské války.

F. Kusák 23.11.2017 11:31

Re: Co to, kurňa, je

S tím, co říkáte nemám problém a souhlasím. V bývalých zemích neproběhly takové studentské bouře jako třeba Pařížský květen 1968 nebo kulturní revoluce v pojetí New Left.

J. Kanioková 23.11.2017 19:40

Pravdoláskaři mají dnes hooodně blízko k

"neomarxismu".. Myslím tím ty nabubřelé arogantní "elity"

V. Němec 23.11.2017 10:01

Já bych se neodvažoval

mluvit o tom co bude!

Vždy je to jinak!

F. Houžňák 23.11.2017 9:55

Divná čeština,

"ČSSD se často sice naoko od komunistů ohrazovala", ohrazovat se můžu proti nebo vůči nějakému výroku nebo tak, nebo můžu ohrazovat pozemek, ale jako český ekvivalent k "distancovala", jak je to míněno tady, to nelze použít. Tahá to za uši.

Z. Lapil 23.11.2017 17:51

Re: Divná čeština,

Tahá, ale občas se to stává. Totiž že autor změní formulaci, ale nedotáhne to. Tady je evidentní kříženec mezi "se proti komunistům ohrazovala" a "se od komunistů distancovala".

Ano, stát by se to nemělo.

R. Morava 23.11.2017 9:49

(Nejen) poslední dva odstavce jsou skvělé

Je skutečně otázka jestli ty -ismy jsou levice. Dle mne ano, ale jak se tu píše oni se se knim neradi hlásí (že Piráti s členskou základnou z AntiFy!).

Hlavně ale tyto uchylárny nejsou protlačovány demokraticky, protože jejich lídři pochopili, že je třeba hodně řvát (na což pracující nemají čas), ovládnout university a média, a už můžou svoji úchylnou agendu snadno prosazovat. Pravda je i poslední odstavec, že tradiční volič levice - především zaměstnanc s malým platem, ždímaný lobisty, má dnes trochu SPD, možná trošičku ANO ale jinak nikoho kdo by se za něj bil.

Z. Pešek 23.11.2017 9:27

U mě dobrý.

|U mě dobrý.

M. Valenta 23.11.2017 9:11

Jakl si jako obvykle nevidí do úst.

Místo ČSSD by mohl dosadit ODS nebo místo levice pravici a nemusel by přepsat ani slovo.

A kde je skutečná příčina není věru těžké uhodnout.

Opoziční smlouva vytvořila úžasné podmínky pro korupční systém shora až dolů, úplný inkubátor kmotrů a kmotříčků typu Nováka, Béma, Janouška, ale i Krejčíře, Ratha, Hrdličky a spol. a z toho všeho se vyhrabal "zachránce" Babiš jako Fénix z popela a jako z pohádky o Mrazíkovi se zjevil prezident Zeman v roli patrona části zamindrákovaného a politiky cíleně vystresovaného obyvatelstva. ČAU.

P. Kmoníček 23.11.2017 9:06

Zajímavé je,

že ti,které jste všechny označil jako sociální demokraty v čele nejvyšších státních postů, jsou bývalí členové KSČ. Píšu záměrně "bývalí členové KSČ", protože jak řekl klasik "bývalý komunista" neexistuje.

F. Kusák 23.11.2017 11:06

Re: Zajímavé je,

Pane Kmoníčku, chápu Vaš odpor vůči "bývalým" komunistům, ale definujte si všechny důvody, proč lidé do tehdejší KSČ vstupovali. Dovolil bych si tvrdit, že všechny ty důvody jsou dnes naprosto vyčpělé. Dnešní nebezpečí je v novém levičáctví, hlásané Jeremy Corbynem, Bernie Sandersem a dalšími. To lidi, a hlavně ty mladé, ovlivňuje daleko více než nějaký Marx-Leninizmus, v té podobě, jak ho hlásali za reálného socializmu.

P. Kmoníček 23.11.2017 14:15

Re: Zajímavé je,

A co to má společného s tím, že ve vysokých funkcích jsou,Zeman, Rychetský, Štěch a další a další?

I. Schlägel 23.11.2017 9:00

Obávám se,

že o odklonu tradičních voličů ČSSD a KSČM směrem k "novým", razantnějším populistům nerozhodl jakýsi parazit havlismu. Havel je to poslední, na co by tento druh voličů myslel u volební urny.

Š. Hašek 23.11.2017 8:31

Stará levice umřela.

Logicky.

Protože přestala "chápat" dělníka (stále jsou a budou, jen nemusí rubat uhlí), chudé studenty s průměrem 1.5, vdovy válečné i neválečné, občany s problémy života - ovšem ke kterým přišli bez pití alkoholu, ........ . Ty všechny má ve druhé lajně, pokud má.

Místo toho se úsilím Dienstbiera, MarksovéMarxovéEngelsovéLeninové, Šabatové stala zastánkyní programově nepracujích, programově vydržovaných sousedy a vyžírající dávky pro rodinu pracujících od rána do večera s nižším příjmem, podivných individuí, kteří si říkají absolventi, co se štítí vzít práci a sní o neziskovce pro Afriku nebo Cikány, ......... .

Zkráceno, zjednodušeno, pouze data, smysl nikoliv.

F. Houžňák 23.11.2017 9:56

Jo, přesně tak. V Německu

nemlich to samý. A pak se divějí.

D. Polanský 23.11.2017 7:12

No jo, volič je nevyzpytatelný,

znám několik voličů ČSSD, autor asi žádného. Kupříkladu vím jak je vyděsil šílený nápad Marksové, aby za neplatiče výživného platil výživné stát, tedy my, co se o děti řádně staráme. Pochopitelně nemusí mít člověk veliké IQ, aby pochopil, že tenhle zákon by ještě více podporoval neodpovědnost a počet neplatičů by stoupl. Další nápad, ochota platit EU pokuty za nepřijaté migranty, a tak bych mohl pokračovat ještě pěkně dlouho. Bohužel autor tyhle aspekty zcela opomněl. Spíš se topí ve frázích, ale chápu, že žije mimo reál, takže musí frázovat.

P. Han 23.11.2017 8:25

Re: No jo, volič je nevyzpytatelný,

Když si to přečtete ještě jednou, tak možná zjistíte, že píše o tomtéž. Ale třeba vás baví vlamovat se do otevřených dveří.

M. Moravcová 23.11.2017 8:41

Re: No jo, volič je nevyzpytatelný,

v čem máte rozdíl od pana Jakla?

L. Němec 23.11.2017 6:47

Klausismus, parazit v těle pravice

Solidní rozbor levice, pane Jaeckl, kromě obligátních demagogií. Teď rozeberte pravici a neopomeňte negativní úlohu vašeho svatého na mostě Vény Klause při jejím rozbíjení , zejména ODS.

Největší svině jsou stejně voliči. Místo aby od roku 1990 volili na střídačku ODS a ČSSD až do skonání světa, dovolujou si prostrčit do parlamentu i menší strany a co je, prokrindáčka, úplně nejhorší, v posledních volbách se do parlamentu dostalo stran devět. To je úplná neočekávaná hrůůůůůůza, spíte vůbec v noci, pane Jaeckl ?

P. Han 23.11.2017 8:27

Re: Klausismus, parazit v těle pravice

Proč se o ten "solidní rozbor" nepokusíte sám, pane Dojč?

F. Houžňák 23.11.2017 9:59

Já bych ještě použil Verunstaltung Tojč nebo Tajč,

Němci vyslovují psané D jako naše T. To první severoněmecky, to druhé rakousky.

L. Němec 23.11.2017 13:33

Re: Klausismus, parazit v těle pravice

Wenn Ich dafür Geld kriege ( wie der Jaeckl ), warumdenn nicht , Herr Hahn.

A. Bocek 23.11.2017 6:46

Babiš s Okamurou a pravice ?

Ani náhodou, Babiš bez dotací neumí podnikat a italské fašistické hnutí bylo vyloženě levicové. Rýsuje se vláda levicových potrhlíků, která skončí, až podvede své voliče, nebo až dojdou peníze.

Š. Hašek 23.11.2017 8:33

Re: Babiš s Okamurou a pravice ?

Domnívám se, ač nevolič Babiše, že tu jsou ještě horší.

Osobně raději směsku Babiš, než komsomolské svazáky bukanýrské. Zkráceno.

P. Maleček 23.11.2017 6:16

Ale fuj vyžraný a k tomu hloupý Jakle.

Jakl vyžraný z palmáre od Klause tu píše o prý havloidy vyžrané ČSSD. Když pominu už obvykle ubohé Jaklovo kopání do Havla (evidentně ze vzteku, že přes všemožné IVK do Havla lživé kopání je Havel, na rozdíl od Klause, dál ikonou ČR i západní společnosti), tak se Jakl ve věci vyžrání levice hluboce mýlí.

ČSSD s komouši nevyžrali oni údajní havloidi, ale Babiš s Okamurou, k nimž se voliči levice přesunuli. Prostě levicový volič je z podstaty stádní tvor, toužící mít nad sebou silného a rozhodného vůdce (proto také veškeré levicové převraty skončily v totalitě).

Babiš s Okamurou levicovým voličům prostě nabídli, to, co je jejich přirozeností. Razantního, silového vůdce, žádné novinky či experimenty a jednoduché sliby o ráji na zemi hned teď, neodolatelně levičákovi vonící jak mana nebeská.

A tak tito ne ideologicky (ti zůstali), ale stádně-pudoví levicoví voliči ukňouraným socanům s komouši zdrhli k razantním vůdcům Babišovi s Okamurou. Přičemž pudovému levičákovi nevadí, že jeho vůdce má jasně totalitní manýry a ukradne vše co "není důkladně přivařený", je to pro něj spíš důkaz vůdcovy síly a rozhodnosti. A tahle pudově levičácká kritéria opravňující k vládnutí, Babiš s Okamurou naplňují vrchovatě.

Až pudový levičák zjistí, že s volbou B+O šlápl - však víte do čeho, což nebude dlouho trvat, vrátí se pod tradiční levičácké značky. Možná přejde i k pravicovým. Tedy za podmínky, že se pravice zbaví té bídné špíny co na ni nakydal Klaus se svými pohůnky. Z nichž mnozí v ODS dál úspěšně pravici škodí, či z IVK nadutě druhé poučují - že Jakle.

R. Tesařík 23.11.2017 8:36

Re: Ale fuj vyžraný a k tomu hloupý Jakle.

Nebolí vás to?

M. Moravcová 23.11.2017 8:40

Re: Ale fuj vyžraný a k tomu hloupý Jakle.

četla jsem jen váš nadpis. Že vy budete štíhlý, vytáhlý, vysportovaný, šlachovitý švihák, s mozkem Einsteina. Nějak mi to k vám nesedí. Prďolo.

P. Maleček 23.11.2017 9:07

Re: Ale fuj vyžraný a k tomu hloupý Jakle.

Taky si to samé, hledíc do zrcadla, říkám.

F. Houžňák 23.11.2017 10:01

A k tomu jste ještě ženská,

soudě (po vašem soudíc) podle použitého přechodníku. Proč se pak jmenujete Maleček, jste pokroková kosmopolitka?