26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Špatné svědomí vs. katastrofa

Rusko zastavilo dodávky plynu Polsku a Bulharsku poté, co za něj obě země odmítly platit v rublech. Putin tak dokázal, že nemluvil do větru, když tímto krokem vyhrožoval. Čas na rozhodnutí, čím za plyn platit, se však krátí i nám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 29.4.2022 8:50

Na tuto situaci se měla Evropa i každý jednotlivý stát připravovat minimálně posledních 8 let. Evidentně bylo nutné pořešit jiné"priority".

V. Petr 29.4.2022 11:03

R^R^R^

O. Istvanfy 29.4.2022 18:32

Každá bezpečnosť niečo stojí. A náklady znižujú zisk.

F. Navrátil 29.4.2022 8:49

Situarce je jednoznačná. Státy EU si samy vyrobily problémy s placením dodávek ruského plynu. Rusko bude plyn dodávat, pokud budou přicházet platby na účet Gazpromu. Je to absurdní situace, jakoby odběratel plynu uzavřel kohoutky na své straně a současně naříkal, že plyn k němu nepoudí.

P. Pepax 29.4.2022 11:47

R^ trefné.

J. Karza 29.4.2022 7:51

Především, argumentovat, že změna platební podmínky plynových kontraktů je porušením smlouvy v situaci, kdy celý Západ vyhlásil a vede proti Rusku tvrdou ekonomickou válku, je neskonale dětinské. Téma dobré leda tak pro přežvýkavce propagandy.

Rusko v situaci, kdy byla zmražena část jeho devizových rezerv deponovaných na západě podniká krok, který zajistí, že s platbami za plyn bude moci skutečně nakládat a pomocí poptávky po rublu stabilizovat kurs vlastní měny. Je to opatření, které má umožnit pokračování dodávek energií do Evropy.

Politici EU i jednotlivých členských zemí jedou na vlně válečného rauše. Pokud nezajistí dostatek energie pro obyvatelstvo a průmysl, bude to jejich selhání. A pokud nezajistí, aby tato energie byla dlouhodobě dostupná za ceny srovnatelné s světovými, bude to selhání fatální.

J. Karza 29.4.2022 8:07

Ostatně není zřejmé, jakým způsobem a do jaké míry mohou vlády zasahovat so kontraktů, jejichž stranami jsou unijní plynárenské korporace a Gazprom.

Mohou však politickým rozhodnutím import ruských energií a surovin znemožnit.

R. Meišner 29.4.2022 7:42

skvělý článek. ano, v letní sezóně se najde mnoho hrdinů---a přesně takoví se budou v lednu chovat úplně nejhůř,, na to můžete vzít klidně jed. 8-o

V. Církva 29.4.2022 7:37

Paní Lhotská skvělá jako vždy. Ono to fanfaronství lidi většinou hrozně rychle opustí, když dojde na následky.

Plyn od vora v zakoně jsme měli řešit před 10ti, 20ti lety. Já ruské manýry znal. Ve všech firmách co jsem pracoval nás Rusové nějak podrazili. Smlouva s Rusem je cár papíru.

Když tu 5tá proruská kolona prosazovala jadernou elektrárnu od Rusů, říkal jsem, že je to šílenství. Je nutná diversifikace energií, a hlavně Rusáci nespolehliví! Elektrárnu od Rusů určitě ne, ale od jíných ihned.

A to jsem byl jinak k Rusku hodně velkorysý a vstřícný. Šanci snažit se je pochopit a respektovat si 24.února 2022 naprosto zničili. S Rusem už jen nutný obchod. To ale plyn ještě 5 let bude.

Rusové nadávají, že se plete politika do sportu. No, že bych chtěl vidět satanské symboly Z, "sportovce" pod anaboliky, tlamy které se vysmívají, že vraždí na Ukrajině, na sportovních utkáních, to určitě ne. Sport je v Rusku příliš spjatý s politikou a poplatný Putinovi! Oni byli nesportovní, oni pletou politiku do sportu. Zombie ať soutěží se Zombiemi, ne s živými.

Válčili i USA, je ale jiná doba. USA válku ve Vietnamu považují spíš za chybu. Když přišli fotky dětí od napalmu, Američané nechodili sportovat se symboly války, hodně jich bylo proti válce.

Sadám byl lotr, kdyby se dostal k ZHN byl by to velký problém, ale ani za války v Iráku nebyli američtí sportovci váleční štváči.

R. Langer 29.4.2022 7:58

Hm, Rus vás vždycky podrazil, ale plyn od něho berete už přes 50 let. Také jste jistě vždycky hlasitě brojil proti tak výhodné plynofikaci, co u nás probíhala po revoluci, a proti Zeleným bolševikům z Německa a Brusele, kteří udělali na ruském plynu závislou prakticky celou EU. Tak to potom jo, no. :-(

P. Fialek 29.4.2022 8:57

Člověče, já vám fandím. Máte to jednoduché. Rus - fuj, USA huj. A je to. A navíc jste všude byl, všechno jste věděl dopředu a všechno víte i dozadu. Čest vám. Putin ocení, že jste k nim velkorysý a vstřícný.

J. Hejna 29.4.2022 10:41

Vy musíte mít strašně těžký život, pane Církvo.

Je mi vás opravdu líto.

O. Istvanfy 29.4.2022 18:42

Utrpenie sklamaného rusofila.

V. Novak 29.4.2022 11:46

Rusáci nespolehliví! čem jsou "Rusáci nespolehliví"?

Už někdy odstřihli od plynu, ropy nebo uhlí někoho, kdo s nimi poctivě obchodoval? Už někdy nedodali včas a podle kontraktu palivo pro JE? Ještě PO vyhlášení sankcí dodávali (a muselo se to řešit jako "humanitární lety" jaderné palivo pro elektrárny Slovákům i do Česka. Plus ještě do Řeže, aby mohli naši výzkumníci zkoumat.

Je fajn říct JE ano - od Rusů ne! A od koho?

Od Westinghouse, který už nejméně jednou zkrachoval, dodací lhůty i ceny překračuje bravurně třikrát - a nemá zakázky? Od Areva/EdF, která má ještě horší výsledky? Rosatom spustil Astravec 7 let po prvním kopnutí a za dohodnutou cenu.

Ale budete zajisté morální. Potmě. Bohužel nejen vy...

V. Humble 29.4.2022 7:19

Nejsem si jisty jestli tohle rozhodnuti ohledne plateb je na Ceske vlade. Myslim ze je to na Nemecke vlade ktera tak k radosti nasich politiku prebira odpovednost. Zamyslel se nekdo vubec nad tim co zastaveni plynu znamena pro potraviny a produkci potravin? Pri omezeni hnojiv jejichz vyroba je zavisla na plynu se snizi vynos zemedelcum a to bude problem. To ze mate doma zimu je problem. Je to vsak mnohem mensi problem nez to ze doma nemate potraviny ktere jsou velmi drahe, v nedostatecnem mnozstvi a bohatsi lide ci staty je v panice vykoupuji. Argumentace ze se to nemuze stat neberu. Uz jsem videl prazdne regaly s trvanlivym jidlem v mnoha zapadnich statech pri pandemii a to problem s produkci nebyl oproti tomu co nas ceka jestli trh s hnojivem zkolabuje.

J. John 29.4.2022 7:09

Vážená paní Lhotská, Proč lžete? Nejste schopna si ani po měsíci zjistit, jak to s platbami za plyn ve skutečnosti je? Už to pochopila i Uršula von Brusele a dala k tomu stanovisko.

Stala jste se součástí lživé propagandy našich "novinářů-aktivistů", pro které fakta nejsou potřebná a vše podřizují ideologii.

J. John 29.4.2022 7:10

Paní autorka si může doplnit informace např. zde:

https://johnjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=786642

R. Meišner 29.4.2022 7:45

hrdino Johne, a co tím chcete říct? odpojíte se iniciativně od rusáckého plynu? ano? pak dejte vědět.

J. John 29.4.2022 8:34

Četl jste to vůbec, nebo jen píšete? Proč zaplevelujete diskusi nesmysly?

J. John 29.4.2022 7:04

I autorka šíří nesmysly, které opisuje od jiných "mluvících hlav". Je to v mainstreamu běžné.

Je skutečně tak těžké si zjistit fakta? Rus vyžaduje platby v € nebo v usd, tak jak bylo uvedeno ve smlouvách. Jen požaduje platby prostřednictvím ruské Gazprombanky, aby je "Západ" "nezmrazil". Gazprombanka platbu převede na rubly, které předá Gazpromu. Další u nás šířené nesmysly o plynu popsány v:

https://pravyprostor.net/o-plynu-bez-ideologie/

R. Vacek 29.4.2022 6:08

Naši politici spolu s Putinem dělají co mohou, aby nás odstřihli od levných ruských surovin. Zatím se jim to celkem daří.

U Putina je to celkem pochopitelné - díky surovinám vyrábíme zbraně pro Ukrajinu.

Ale u evropských politiků to je nepochopitelné - dělají to schválně, z hlouposti nebo neschopnosti?

P. Dvořák 29.4.2022 7:16

dělají to A) schválně, B) z hlouposti nebo C) neschopnosti?

A) B) C) je správně.

R. Langer 29.4.2022 7:39

Asi tak... :-(

V. Církva 29.4.2022 7:48

Vaše odstřihli od levných ruských surovin ale ukazuje jádro problému. Něměli jsme se posledních 30 let spoléhat na Rusko, ale hledat diversifikaci.

Takže jednou z chyb je toto uvažování. Teprve druhou je, že nemáme štěkat ale potajmu vyzbrojovat Ukrajinu. Jestli a jak přistoupit na podmínky Rusů pak popisuje paní Lhotská. A není to jednoznačné.

R. Vacek 29.4.2022 7:58

Protože pro EU jsou ruské suroviny životně důležité a dávají EU vysokou komparativní výhodu, měli a mají EU potentáti vyvíjet snahu, abychom si tyto zdroje zajistili. Když mohla vzniknout zóna volného obchodu, kde je Čína, Japonsko, Vietnam, Austrálie, ... s celkem 2.2 mld obyvatel (v roce 2020), je s podivem, že tady dávno nemáme něco podobného s Ruskem (a Ukrajinou). Ukazuje to na neschopnost EU politiků, kteří raději Rusku okopávají kotníky a dělají všemožné naschvály. Někteří politici to pravděpodobně dělají i úmyslně a v cizím zájmu se snaží takovou spolupráci znemožnit, protože by tady vznikl blok, který by měl před sebou skvělou perspektivu a který by byl dost nezávislý na okolí.

Když to voličům nevadí, tak to voliči zaplatí snížením životní úrovně a možná i ztrátou perspektivy pro celou EU.

J. Karza 29.4.2022 8:15

Evropa je ve vleku politiky USA. Týká se to i ekonomických zájmů. Omezení suverenity je pověstnými 300 voly za vojenskou ochranu.

R. Vacek 29.4.2022 8:33

Patřit do sféry vlivu velmoci, která není schopna svým satelitům zajistit dostatek energií a surovin není moc rozumné.

USA se sice snaží jak to jen jde, ale státy zálivu jim ani nezvedly telefon když žadonily o zvýšení těžby. A uvolnění federálních rezerv paliv situaci rovněž nezachrání.

J. Pilny 29.4.2022 5:29

Úkol zní jasně, fialová čivava musí neustále hystericky štěkat na medvěda. Až ji medvěd nakopne, tak se odepíše a bude se hledat jiná čivava. Že to odnese celá republika čivavu nezajímá.

P. Hatina 29.4.2022 2:23

Když ono jest to o něco složitější v tom, že my, tedy jako stát, řízený vládou žádný plyn od Ruska nekupujeme. Ten si nakupují češti obchodníci pro své klienty na energetických burzách v Německu.

Tudíž, dokavad půjde ten plyn do Německa, tak pro nás taky. A česká vláda se může tvářit "že my nic, my muzikanti, ona přece nic z Ruska nekupuje". Jenomže, malér by byl v tom, kdyby o tom, rozhodovala "politicky", a i těm českým společnostem ten ošklivý "ruský" plyn nakupovat i v Německu zakázala, protože "Putin".

Druhý aspekt, protože, jestli ten plyn přes Německo nakupují privátní firmy, tak je "jejich", a tím pádem si pak taky můžou rozhodovat" komu ho prodají a za kolik. Potom by se tedy mohlo stát, že je budou prodávat zadraho právě těm firmám (pokud na to budou mít), a domácnosti a veřejný sektor nechají na suchu. Takže, pokud bude chtít toto vláda regulovat, bude muset mít sakra tvrdá, doslova, i kdyby třeba nechala žandárama obsadit zásobníky a velíny plynu a tam si tu regulaci sama prováděla.

No a další aspekt, pokud řada podniků zkrachuje, tak sice lidé příjdou do práci. jenomže hned neskončí na žebrotě, ale soudruh stát jim bude vyplácet řadu měsíců podporu v nezaměstnanosti. Asi se o tom příliš šířit nebude, leč potichu to připlácne ke státnímu dluhu. A loajální média jí to připomínat nebudou,

A. Renjascu 29.4.2022 8:41

ČEZ, který ze 70% vlastní ministerstvo financí má smlouvu s Gazpromem a kupuje přímo pro svou paroplynku...