19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Soudce má soudit, ne psát zákony!

Již naši pozornější středoškoláci a středoškolačky dobře ví, že veřejná moc v demokratickém právním státě se dělí na zákonodárnou, výkonnou a soudní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Volf 3.12.2021 12:11

Správně, teď ještě oddělit moc zákonodárnou od moci výkonné, to jest nepřipustit, aby poslanec zároveň zasedal ve vládě.

J. Jurax 3.12.2021 19:52

Ano!!!

T. Diblík 3.12.2021 11:32

Dobrý den,

aktuálně nevidím závažný problém v aktivitě soudců, ale ve snaze státních zástupců získat nezávislost na moci výkonné. Tedy stát se další, samostatnou mocí ve státě. I bez toho se jim podařilo zorganizovat pád vlády. Nemám pocit, že Česká prokurátorská republika by byla pro občany výhrou.

J. Vorlický 3.12.2021 13:55

Čtvrtá moc ve státě = jen snaha rozvrátit celý stát (byť, za dané situace k tomu není daleko).

P. Hatina 3.12.2021 14:05

Tak to je ale spíše o tom, čemu říkáte pojem závislost/nezávislost. Ta závislost je dneska v tom, že vláda může odvolat Nejvyššího státního zástupce, kdyby se jí zdálo že on dělá něco špatně. Ale do práce nižších zástupců, ani do jejich práce ta výkonná moc stejně kecat nemůže. Tudíž, i v tom Vašem zmiňovaném případě, kdy "padla vláda", by ani ta vláda do toho případu kecat nemohla, ale vlastně taky nebyl důvod.

Jak si asi vzpomínáte tak prokuratura tenkrát pozatýkala malé ryby a i ty musela za pár dní na mimořádný příkaz Nejvyššího soudu pustit. Jestli se - a to hlavně po té mediální ostudě rozhodl Nečas osobně podat demisi, to udělal dobře, (i v okolních státech by kvůli takové ostudě premiér rezignoval) a sám si to měl vyříkat s vládou, než jí dal bye bye...

P. Hatina 3.12.2021 9:53

Úvaha se zdá logická, leč bohužel špatná. Protože v tom případě je nutné položit si otázku,kdo vlastně ty návrhy zákonů připravuje a píše. A odpověď že by to dělali poslanci je nesprávná. Těch zopár poslaneckých návrhů co prošlo, bylo tak špatných, že je bylo nutno stejně odborně předělávat a dodělávat.

Takže ta odpověď zní, že je sepisují státní úředníci, dle dosti nejasných příkazů členů vlády. A pro tyto návrh zákonů pak hlasují poslanci a skutečně ani jim rozumí, jen na základě své stranické příslušnosti. Koalice proti opozici. Na tom jak jsou dobré či špatné a komu slouží, nezáleží vůbec..

J. Vorlický 3.12.2021 11:45

Je důležité, aby návrh byl věcný a kvalitní, ať jej navrhuje soudce, vládní úředník nebo poslanec. AŽ a KDYŽ jej poslanci schválí, může dle něj být souzeno. V ČR to spíš vypadá, že návrhy jsou nekvalitní a poslanci jim stejně nerozumí, takže je ÚPLNĚ JEDNO, KDO je navrhuje. Toto mi připadá, že autor článku nechápe.

Co se týče demokracie a mít ji za sebou . . . Za sebou ji nemůžeme mít, protože jsme zatím žádnou neměli. Trochu z toho vidím TGM, on řekl: ,,Demokracii máme, teď ještě demokraty." Obávám se, že většina lidí to pochopila tak, že když si napíšeme, že máme demokracii (třeba Ústavou), že to z nás udělá demokraty. Tak to ale bohužel není, je to naopak (nebo TGM něco věděl, co já nevím).

srdečně

P. Hatina 3.12.2021 13:36

Pokud jde o Masaryka, ten byl prezidentem (čili byl trochu mimo, asi jako Havel),ale krom toho jsme měli taky vlády a parlamenty, a ty si ty zákony plichtily jak sami uznaly za vhodný, stejně jako dneska..

F. Zrcek 3.12.2021 8:56

Kvrdlání mocí zákonodárné a soudní dohromady je samozřejmě v demokratickém prostředí stejně nepřípustné, jako zasahování moci výkonné. Vede to ke kuchtění nechutných eintopfů a omezování občanských práv.

Ale my už máme demokratickou éru za sebou...

G. Onion 3.12.2021 8:41

Jednoznačný souhlas s autorem textu.

J. Vorlický 3.12.2021 7:56

Ano, soudce má soudit a ne psát zákony. V tom však není problém. Problém je v tom, že máme nesvéprávné a vystrašené zákonodárce (neopovažují se zákony zkoumat a do nich zasahovat, jak nám autor článku sděluje).

Pak se ovšem nabízí otázka, zda by tito - i zřejmě hloupí - zákonodárci, poslanci byli schopni rozpoznat a schválit něco lepšího, kdyby ke svým evidentním vlastnostem přidali aktivitu.

J. Pokoutný 3.12.2021 13:31

Tak se mi z diskuse jeví, že většina debatérů jako by zapomněla, jaký paskvil dokáží poslanci svými přílepky a úpravami udělat i ze slušného návrhu zákona, ať byl autorem kdokoli. Kdysi jsem se přípravy jednoho zúčastnil a k dalším se vyjadřoval, takže vím o čem je řeč.

F. Sojka 3.12.2021 6:51

Velmi dobře napsáno. Doplnil bych, že řada soudců nerada soudí, spíš hledá jak důvody jak nesoudit. ;-O

A. Dudík 3.12.2021 1:37

R^R^R^