6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Socialismus si vzít nedáme!

Voliči s nataženou rukou po cizích penězích mohou slavit. Utáhneme šrouby a posílíme represi, čímž upevníme socialistickou morálku. Samostatnost a odpovědnost se bude trestat. Nevyčuhuj, nebo dostaneš přes prsty. To je zkrácená verze koaliční smlouvy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 17.12.2013 20:42

Re: Ale, pane Matějko,

Nicméně přes v předchozím uvedené existují v zásadě dva okruhy problémů pro referendum vhodných.

Za prvé - nesmí jít o nic odborného a důležitého; například zda mají být o nedělích otevřeny obchody či má se v neděli světit den Páně nebo zda mají mít politikové imunitu jen na parlamentní půdě nebo i mimo ni (to je sice celkem odborná věc, ale tohle politikové nejsou schopni racionálně projednat) nebo jestli mají být povinné školní uniformy a tak podobně.

Za druhé - jako alibi politiků, kteří nechtějí problém rozhodnout, neboť se obávají dopadů, které by to pro ně mělo.  Takhle - i když rozhodnutí lidu, potažmo občanů bude jakékoliv, i pyramidálně blbé, mohou si mýt ruce jak Pontius Pilatus - to my nic, to vox populi, vox Iovi.

A naopak jsou otázky, které se v referendu objevit nemohou, protože výsledek by byl politicky nekorektní, nepřijatelný a eurovrchnost by nás kárala a volala k pořádku, případně srovnala do latě. Viz třeba referendum o trestu smrti.

No a pak je ještě referendum po způsobu EU - to se referendum opakuje tak dlouho, až z občanů, potažmo lidu, vypadne žádoucí výsledek ... :-) ... jako v Irsku.o Lisabonské smlouvě - občané se trefili až napodruhé ...

J. Jurax 17.12.2013 20:26

Re: Ale, pane Matějko,

No jo, množina občanů je lid. Nebo občany nemáte za lidi? Definice občanství viz třeba http://iuridictum.pecina.cz/w/Ob%C4%8Dan

A nerozhodují všichni občané, nýbrž toliko ti, kdož podle patřičných zákonů jsou k tomu oprávněni - vyloučeni jsou třeba občané nedosahující věkového limitu (u nás 18 let) a občané nesvéprávní. Teprve takto omezená množina občanů rozhoduje - a z této množiny ovšem toliko ti, kteří se názorem trefí do nadpoloviční většiny, budou tím posvěceným hlasem lidu, onou demokratickou většinou. Ostatní budou občany pomýlenými, jejichž názor s hlasem lidu nesouzní,

Že vyhlašovatel referenda má za povinnost atd. - to jsou jen hezká slova, i kdyby byl vyhlašovatel referenda nestranný. Což být nemusí. A vysvětlovat bude kdekdo - zastánci ano i zastánci ne, přičemž obě skupiny budou uvádět zejména argumenty podporující jejich názor, budou mlžit, vyhrožovat nedozírnými následky, zamlčovat i lhát.

Podstaná část lidu - nebo chcete-li občanů oprávněných referendit - se v dané problematice nebude z různých důvodů dostatečně orientovat, značná část bude rozhodovat podle svých sobeckých zájmů nebo zájmů profesní skupiny etc., aniž by zohlednila zájem celku, a značná část bude rozhodovat zcela iracionálně - třeba podle tváří té které kampaně či podle nějaké potrhlé ideologie - to je to, čemu říkám dojmologie. Pravděpodobnost racionálního rozhodnutí s pečlivým zvážením pro i proti a s hlubokou znalostí věci je u referenda velice nízká

Podotkněme ovšem, že u rozhodování politiky je pravděpodobnost racionálního rozhodnutí s pečlivým zvážením pro i proti a s hlubokou znalostí věci nízká taky. Naši čačtí volení zastupiči sice mohou problému rozumět nebo si najmout experty, ale zas do toho pletou politiku a samozřejmě zájmy své, zájmy těch, kdož si je platí a zájmy rodných stran, majíce jediné prioritní kritérium - aby to neodradilo voliče a neohrozilo v příštích volbách udržení koryt a jejich případné rozhojnění.

B. Rybák 17.12.2013 16:23

Jednu jistotu máme

Protože své hlavní populistické sliby (žádné poplatky, zvyšování minimálních mez, důchodů..), bude muset nová vláda plnit a Maastrichtský 3% limit pro deficit rozpočtu se ve svých plánech porušit neodváží je jisté, že naše státní zadlužení, které je stále pod UE-limity a hluboko jeho úrovní v Euro-zóně, která je jejím vzorem a cílem, je jisté, že ji v zadlužení státu budeme rychle dohánět ("nepředvídatelné" okolnosti nejspíš způsobí, že i ten deficit rozpočtu trochu uletí.

P. Čech 17.12.2013 9:48

Re: Ale, pane Matějko,

Tak za prvé, nerozhoduje lid, ale občané. To je poněkud rozdíl. Za druhé nerozhodují ani občané, ale většina (nadpoloviční počet ) zůčastněných občanů, přičemž možnost zúčastnit se má každý občan (nikoliv každý člověk - lid). Za třetí, povinností vyhlašovatele referenda je co nejdokonaleji vysvětlit občanům všechna pro i proti u problému, o němž se hlasuje. Lid obecně sice rozhoduje na základě dojmologie, většina občanů však nikoliv. Stále totiž jde o tu demokratickou většinu a nikoliv o "všechen lid".

L. Novák 17.12.2013 0:01

Re: Nemáte pravdu.

Blb. A ještě ruskej k tomu.

L. Novák 16.12.2013 23:59

Re: No... vyhráli... A co?

Demokracie má v sobě ovšem jednu záludnou past ověřenou v praxi už před (2 ?) tisíci let. Když občané přijdou na to, že lze veřejné rozpočty rozfofrovat do svých kapes, udělají to. A když je lze v dnešní době rozfofrovat na dluh, který budou muset zaplatit ti ještě nenarození, udělají to s velkou radostí. Jako socialisté v Česku po roce 1998.

J. Jurax 16.12.2013 23:17

Re: Třeba v Brně

To nevím, jestli takhle natvrdo, ale každopádně si myslím, že by ji položili aspoň bez pravopisných chyb :-)

J. Jurax 16.12.2013 23:13

Re: Ale, pane Matějko,

Jste tu znám jako propagátor referend - nicméně vězte, že referendum je jednak ve zdrcující většině problémů nepoužitelné - buď že tomu lid nerozumí nebo že výsledek by byl politicky nekorektní - a jednak bude v zásadě bojem PR agentur, jejichž úkolem bude patřičně oblbnout voliče. Kdo zvolí lepší a dá víc peněz, vyhraje.

Znáte případ Zwentendorf v Rakousích, v němž se krystalicky projevila blbost suverénního lidu patřičně zblblého propagandou? Lid rozhoduje na základě dojmologie ...

J. Jurax 16.12.2013 23:00

Re: :))))) Bez reformy neochvějně socanského školství to nepůjde

Hm ... máte VŠ vzdělání? Pakliže ano, tak v jakém oboru a kde a kdy jste je získal?

J. Jurax 16.12.2013 22:56

Re: Referendum není demokratický

Referendum je soubojem PR agentur - kdo si zaplatí lepší a vrazí do toho víc peněz, vyhraje.

Referendem je řešitelný jen velmi omezený okruh problémů. Ty okruhy, které jen trochu zavánějí odborností, se k referendu nehodí. Navíc referendum vyžaduje problém, jemuž stačí odpověď ANO - NE.

Některé otázky se v referendu nesmí položit, protože výsledek by byl politicky nekorektní. Třeba o zavedení trestu smrti.

A samozřejmě jde o formulaci otázky.

J. Jurax 16.12.2013 22:46

Tvrdý odsudek

ale po mém soudu případný.

Ono koaliční program se dokonce líbí odborům - a to nevěstí nic dobrého pro tuto republiku.

J. Blažek 16.12.2013 21:45

Re: Nemáte pravdu.

Počul som od tebia, že si mal veĺa železia vo svojích rukách. Jo, ja som železiar, kto je viac?

J. Blažek 16.12.2013 21:43

Re: Opět je tu ....

Prečítaj si voĺačo z Bible, treba pak trochu prozrieš.

J. Blažek 16.12.2013 21:40

Re: Šoustale, Šoustale!

Už to tak vyzerá súdruh Slanina, že si nechodil do nějaké kvalitné školy. A čo železia si už mal v rukách, veľa, priveĺa.

J. Peřina 16.12.2013 20:39

Referendum není demokratický

prostředek,ale matoucí hůl na občany.Ono totiž záleží na tom,jak se daná otázka podá.Uvedu příklad.Referendum bude jednat o tom,jestli máme i nadále setrvat v EU.Jak volič odpoví na tyto dvě otázku:1-jste pro setrvání v EU?

2-jste pro setrvání v EU,i když nás tak stále omezuje a nařizuje co smíme a nesmíme?

Kdo bude odpovědný za skladbu otázky,aby opravdu vstihla podstatu bytí,či nebytí v EU?Tak je to s referendem vždy.Otázka je základ referenda a ne lidský rozum.

P. Papež 16.12.2013 20:33

Přesně

Přesně vystižené. Autor jednoduše dokázal, o co vládě jde. Shrnutím se dostaneme na jedno. Prachy do vlastní kapsy či strany, aby z toho bylo pro sebe i tupé souputníky.

P. Čech 16.12.2013 19:42

Re: Ale, pane Matějko,

Zde nerozhodl "lid". S trochou nadsázky lze obecně říci, že zde rozhodl špatný zákon č.71/2012 sb., zejména jeho čl. 56, odst.5. Odstavec, který je v rozporu s nejméně dvěma články Listiny základních práv a svobod. Odstavec, který m.j. říká, že senátor je někým více než poslanec a tento  opět někým více než občan. Kdyby totiž tento odstavec v zákoně nebyl, mohlo by do prvního kola volby jít všech 15 přihlášených kandidátů a volby by dopadly zcela jistě jinak. Přímá volba prezidenta nebyla žádným, ani jakýmsi referendem. Referendem by dnes bylo, pokud by existovala vyhlášená otázka : Chcete, aby nadále byl prezidentem Miloš Zeman?Ono totiž hlasování o něčem a volba někoho jsou dvě rozlišné věci a nelze je ztotožňovat ani obrazně.

P. Čech 16.12.2013 19:33

Re: Ale, pane Matějko,

Většina voličů je blbá, pouze Vy a vám podobní jsou chytří? Tak jste to myslel?

P. Čech 16.12.2013 19:31

Re: Ale, pane Matějko,

Mám na věc poněkud jiný názor. Vezmeme-li v úvahu úroveň zákonů a věcí, schválených v parlamentu, nemůžeme zároveň hovořit o nějaké průměrné inteligenci poslanců a senátorů tam sedících (senát je na tom mnohem lépe než sněmovna). většinou paskvily ze sněmovny vycházející, svědčí spíše o hluboce podprůměrné inteligenci lidí tam sedících. lidí, kteří by nikdy nebyli zvoleni v případě většinového dvoukolového volebního systému.

P. Čech 16.12.2013 19:26

Re: Ale, pane Matějko,

Zde s Vámi souhlasím, pane Boleslave. Mnoho lidí si totiž plete pojmy, i pan Okamura, který prohlásil, že ve Švýcarsku mají přímou demokracii. Není to pravda. Ve Švýcarsku se jedná o demokracii zastupitelskou,kde pouze občané mají v určitých případech jakous takous přímou moc, která ani vlastně přímá není.Referendum a všeobčanské hlasování (není to totéž) vyjadřuje většinovou vůli občanů, která je závazná pro všechny a všechno. To však není přímá moc.O věcech rozhodují volení zástupci státu, kantonů a obcí, pouze musí ctít výsledky referend a všeobčanských hlasování. Tak to je.

P. Čech 16.12.2013 19:18

Re: Ale, pane Matějko,

Přesně tak, pane brzáku. Chybami se člověk učí. A my se učit musíme. Naštěstí se máme kde učit a mnoha chyb se můžeme vyvarovat, poněvadž se jich již dopustili jiní (švýcaři, jak říkáte). Nechce to nic jiného, než používat vlastní mozek, což ovšem nelze očekávat od ovčanů, jichž zrovna není málo. I oni se však postupem času naučí, že co si neudělají sami, míti nebudou. On totiž ten náš nynější socialismus, stříknutý anarchií nebude mít dlouhého trvání.

K. Janyška 16.12.2013 18:48

Socialistický zločinný šroub EU se utahuje.

A utahuje a utahuje a utahuje a utahuje a ........... Dzp.

M. Prokop 16.12.2013 18:06

Re: Pane Blažku,

Podle Lenina, nebo rovnou Stalina?

J. Slanina 16.12.2013 18:00

Re: Po volbách je naděje, že výhrává slušnost,

Nu, on soudruh kratochvíl čerpá hlavně z této učebnice:

http://www.marxists.org/cestina/lenin/1917/statarindx.htm

J. Slanina 16.12.2013 17:55

Re: Třeba v Brně

Opravdu si myslíte, že by podobnou otázku týkající se brněnského nádraží položili zrovna tihle chlapci až takhle natvrdo? :-)))

L. Novák 16.12.2013 17:25

Re: Pane Blažku,

:-)

J. Boleslav 16.12.2013 17:14

Re: Ale, pane Matějko,

Máte pravdu, diskuse o referendu je u nás velmi zploštělá a redukovala se zatím na otázku, zda referendum ano nebo ne. O tom, jak by mělo vypadat, zatím diskuse vedena není, protože to je pro většinu lidí problém příliš složitý a zabývat se jím ani nechtějí, ani toho nejsou v řadě případů vůbec schopni. Navíc, přímá demokracie je něco jiného, než pouhá přímá volba jednotlivých zastupitelů v zastupitelské demokracii.

J. Boleslav 16.12.2013 17:07

Re: Pane Blažku,

Raději ne, proboha.

P. Čech 16.12.2013 16:56

Re: Ale, pane Matějko,

Mluvím zde o obecném referendu. Je to stejné jako s tou demokracií. Ta existuje také jako lidová, občanská, socialistická, parlamentní,  přímá, zastupitelská a všelijaká jiná. Vždy se však musí jednat o demokracii skutečnou či obecnou. Pod pojmem "referendum" zde myslím obecné hlasování, přičemž jeho výsledky musí být v rámci státu závazné pro všechny, tedy i pro moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Pokud toto hlasování takovým je, teprve potom jej lze upřesnit pomocí přívlastků jako např. fakultativní, obligatorní, finanční či jiné. Pokud si fungování referenda v ČR nedovedete představit, je to dozajista Vaše věc a nikdo vám ji nechce vyvracet, ani já. Je však jistě mnoho lidí jiných, kteří si to dovedou představit docela dobře. Komplexy a upřednostňováním vlastního ega není zasažena společnost (demokratická většina občanů), nýbrž jednotlivci (dozajista jich není málo, pochybuji však, že jich je většina). Výsledky referenda jsou však vyjádřením vůle většiny občanů.

J. Kulheim 16.12.2013 16:52

Pane Blažku,

rozcupujte Pana Matějku na cimpr campr a napište jak je to správně, podle vás.