26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Sobotka a Nečas versus Zeman

"Jestliže na úsvitu novověku Descartes charakterizoval člověka jako rozumovou bytost, která si podmaňuje svět, "pána a vlastníka přírody", román je jedinečným prostředkem, jak naopak ztvárnit svět, v němž se člověk "stává pouhou věcí náležející silám techniky, politiky, dějin, které ho přerůstají, překonávají, přivlastňují si ho," napsal Milan Kundera.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.5.2013 0:08

Trapný vymývač mozků

Pan Hvížďala bezpochyby umí číst a proto pochopitelně ví, že podle ústavy je hlavním tvůrcem zahraniční politiky prezident republiky (bylo by velmi smutné kdyby se měnila s každým ministrem zahraničí) a to ne jenom v takové "prkotině" jako je jmenování velvyslanců, ale i při sjednávání zahraničních smluv. Ví, že k tomu všemu potřebuje prezident pouhou kontrasignaci premiéra nebo jím vybraného ministra, která vůbec neznamená, že by předseda vlády věc nutně musel (jak na jiných místech ústava výslovně stanoví) ve vládě projednat, protože je to "jeho" vláda, on si ministry vybral a může je také odvolat. Neodpovědnost prezidenta za jeho rozhodnutí znamená, že se nikomu z nich nemusí zodpovídat. Odpovědnost vlády za tato rozhodnutí je politickou odpovědností vlády parlamentu, s jehož podporou může za normálních okolností předseda vlády jistě počítat.

Protože to pan Hvížďala dobře ví, schovává své lži za údajné tvrzení jakéhosi odborníka pana K. Za normálních okolností totiž ve vládě není takový ministr, který by svého předsedu vlády ustavičně podrážel jako pan kníže, který dělal veřejná (EU-hujerská) vystoupení dokonce i před jednáním vlády a to i v záležitostech, které nemají s jeho rezortem nic společného (bankovnictví, ochrana šumavského kůrovce), nemohou při jmenování vzniknout žádné problémy.

Pokud při jmenování velvyslanců panovali nějaké zvyky, pak je nutno si uvědomit, že žádné zvykové právo u nás neplatí, nemluvě o tom, že elementární zvyky slušného chování porušil pan kníže svou opakovanou neloajalitou k svému premiérovi.

Z toho, že si pan Sobotka vybral do stínové vlády osobnosti, které velká část jeho vlastní strany nenávidí vyplývá především to, že tato strana se opět (jako za Špidly a Grosse) úplně rozkládá a stává se prakticky racionálně nevolitelná. Nemluvě o tom, že něco hroznějšího, než panem Hvížďalou jmenovaná EU-lokajská trojice vládních stínů by mohlo vzniknout jenom jejím doplněním o EU-hujerského "knížete".

Pozn: viz čl. 63 naší Ústavy

J. Vyhnalík 2.5.2013 2:44

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Ono to chce se podívat na chronologii události. Napřed se novináři ptali na to, zda je pravda, že velvyslankyní na Slovensku chce Zeman jmenovat Livii Klausovou a mluvčí to odmítala komentovat, s tím, že k tomu nemá žádné informace. Teprve poté, co se informace objevila na zpravodajských serverech jako spekulace, tak to potvrdila.

Tedy napřed novinářům někdo musel dát tip a mluvčí to nebyla, ta to pouze ex post potvrdila. Samozřejmě, že média poté už tu informaci předkládala jako informaci od mluvčí a ne JPP.

J. Václavíková 2.5.2013 0:38

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

V tom obsáhlém výčtu jste kdoví proč opomněl jednu variantu. Pokud informace skutečně pochází od mluvčí Zemana, jak ČT uvedla, nejedná se snad o onen trapný amatérismus, jak jej připisujete KS? Že by Vám Vaše paradigma bránilo vidět komplexní fakta? Co se pravděpodobnosti týká, je to u vědomí Zemanovy obliby zákulisních her a čachrů vysoce pravděpodobné, ne, že ne!

J. Václavíková 2.5.2013 0:33

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Nikoliv. Reakcí byla odpověď KS na konkrétní dotaz ČT.

J. Václavíková 2.5.2013 0:30

Re: Ale co to pravíte, pane Janáčku ?

Tak jsem si ten článek přečetla a musím Vám poděkovat za odkaz. Z dnešního pohledu je to nesmírně zajímavá a výstižná charakteristika. Mám pocit, že kopání je přece jen něco jiného. Tady musím podepsat každé slovo a obdivuji autorovu preciznost a poctivost v dokladování předkládaných faktů. Tohle je skutečná novinařina!

P. Janáček 2.5.2013 0:02

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

čirou náhodou stále zapomínáte na to, že mluvčí se vyjadřovala k nějaké informaci, jak i novináři přiznávají.

nepřišla jen tak a nevyvalila to na ně. a nebo novináři lžou, ale kde pak ty lži začínají.

citáty z té doby můžete dohledat v odkazech a ty jasně ukazují, že výrok paní mluvčí byl až reakcí, nikoliv impulsem

J. Václavíková 1.5.2013 23:52

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Ano, přesně tak to také bylo. ČT se na podkladě vyjádření Zemanovy mluvčí dotazovala Schwarzenberga.

J. Charvát 1.5.2013 23:29

Re: Nečas

Pane Vyhnalíku, klobouk dolů, jako vždy pregnantní. Jen to blokování excelencí bych mu nevyčítal, to je oblíbená kratochvíle mezi presidenty a předsedy vlád již od nepaměti.A to je volil parlament...

J. Charvát 1.5.2013 23:25

Re: pan novinář

Tedy, pane Hrozo,nevím, normálně bych se p. Hvížďaly nezastával, ale tentokrát mám velice výjimečný pocit, že napsal docela smysluplný text, se kterým by se dalo i souhlasit. Co je na něm dle Váš špatně?

J. Vyhnalík 1.5.2013 20:59

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Samozřejmě, že informaci mohli vypustit Zemanovi lidé, pak ji chvíli popírat a nakonec přiznat. Působí to nepravděpodobně, ale vyloučit to také nelze.

Každopádně to je přesně věc, kterou kritizoval Nečas, když vyzýval k tomu, aby diskuse o diplomatech zůstala důvěrnou.

Pokud informaci novinářům dal KS, či lidé kolem něho jednalo se trapný amatérismus a snahu tlačit na presidenta s využitím médií, která KS v presidentské kampani pomáhala.

Pokud informaci vypustili lidé kolem MZ, což mi přijde jako méně pravděpodobné, jsme svědky opět amatérské reakce od KS, který by v tomto případě zareagoval přesně tak, jak vyhovuje Zemanovi a ČSSD.

Každopádně ultimáta a výhrůžky na adresu ODS a premiéra Nečase jsou nesmysl. Ať už je za tím řízeným únikem informací KS, nebo MZ. KS by měl naopak ocenit podporu ze strany koaličních partnerů a snažit se hledat řešení v rámci vlády a ne hrozit jejím rozbitím.

P. Janáček 1.5.2013 20:49

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

To by se nikdo Hradu neptal, ale potvrzoval by to u zamini. To je jen čistě logická záležitost-

P. Janáček 1.5.2013 20:48

Re: Ale co to pravíte, pane Janáčku ?

Není problém, chcete text, jak si nikdo "zemana nevšímal"?

Myslel jsem, že si Hvížďalův blog najdete sama, ale žádný problém.

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/karel-hvizdala.php?itemid=303

rok 2007, Zeman mimo jakékoliv politické dění, přesto soudruh Hvížďala mu věnuje jeden ze svých nejdelších a ve skutečnosti i nejbezobsažnějších textů

J. Václavíková 1.5.2013 20:26

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Ignorujete Vy fakta. Jaký jiný následek a jiná příčina, když na začátku byl dotaz z médií na KS, jestli je to pravda, že Zeman chce na Slovensko jmenovat Lívii. Takže co vynesl?

M. Kosejk 1.5.2013 18:39

Re: Nečas

Faktem ale je, že Nečas nemá charisma. Jeho gesta vypadají jak strojově nadrcená poradci. A nejsou nic moc. Většinou jen pokyvovaní rukou. A nevím, jestli do jde naučit. Pokud jste si všiml, tak třeba takový G.W.Bush měl hendikep - když chtěl vypadat vážně, tak vypadal, že se šklebí. Nebo jeho občasné výrazy ve stylu "mozek z hlavy" - tak vděčné pro fotografy z médií. :)) A to měl určitě k dispozici nejlepší poradce z fochu. Ale určitě jde naučit komunikace. A je možno pochopit, že populismus a snaha chápat veřejnost jsou odlišné věci

P. Pavlovský 1.5.2013 18:02

Re: pan novinář

Citujete sice V+W, ale velice nepřípadně, tam šlo o politika - galejníka (velitele lodi)!

M. Stuchlik 1.5.2013 17:50

Re: "Miloš Zeman, který .... spolu s Robertem Ficem na Slovensku představuje po odchodu německého Schrödera, italského Berlusconiho a francouzského Sarkoziho poslední politiky, kteří v této kombinaci nejvíce ohrožují mechanismy demokracie v EU. "

Souhlas

M. Stuchlik 1.5.2013 17:49

Re: Pan Hvížďala

Vaši rodičové ať se obrací jak umí, slušní lidé byli proti bezpráví ať se týkalo kohokoliv vždycky. A odsun jako byl třeba brněnský pochod smrti byl přímo ukázkovým bezprávím, to bylo přímo masové vraždění.

M. Stuchlik 1.5.2013 17:46

Re: Jde o to, že vláda je všeobecně NENÁVIDĚNA

Tento "prezident" má na své straně akorát voličský hnůj.

M. Kosejk 1.5.2013 17:08

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Ale to je pořád až ten následek. Před tím proběhlo, o čem píšu. Ale to nemá smysl, žijte si v tom dál. Tu umanutost, s jako lidi ignorují, co se jim nehodí do krámu, nechápu. Já jsem volič této vlády - a podporuju ji proti Zemanovi, ale to neznamená, že budu u Schwarzenberga zatajovat jeho chyby.

J. Václavíková 1.5.2013 16:47

Re: Ale co to pravíte, pane Janáčku ?

Konkrétní příklad znamená uvést konkrétní příklad onoho okopávání, neboli pomluvy. Můžete ji doložit?

J. Václavíková 1.5.2013 16:45

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Vaše logika je úsměvná! ,,když tu informaci vypustilo Schwarzenbergovo ministerstvo" :-))) KS odpovídal na jasný dotaz, takže to vypuštění muselo předcházet!

"Prezident republiky Miloš Zeman by si přál Livii Klausovou na pozici velvyslankyně na Slovensku. Více nebudeme v tuto chvíli komentovat," uvedla Burianová.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/zeman-chce-velvyslankyni-na-slovensku-livii-klausovou-pie-/zpravy-domov.aspx?c=A130328_102118_ln_domov_pv

J. Václavíková 1.5.2013 16:43

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

"Prezident republiky Miloš Zeman by si přál Livii Klausovou na pozici velvyslankyně na Slovensku. Více nebudeme v tuto chvíli komentovat," uvedla Burianová.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/zeman-chce-velvyslankyni-na-slovensku-livii-klausovou-pie-/zpravy-domov.aspx?c=A130328_102118_ln_domov_pv

28. 3. 2013

J. Václavíková 1.5.2013 16:37

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Novináři se odvolávali na Zemanovu mluvčí, když dotaz na KS vznesli. Mluvčí to ovšem následně popřela.

J. Václavíková 1.5.2013 16:35

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Bodejť, když si vyzobáváte jen to, co Vám pasuje, popřípadě věci překroutíte, aby vyhovovaly. Jste neschopen kritického myšlení, popravdě, také mi komunikace s Vámi přijde jako ztráta času. Jen někdy nevydržím to překrucování nekomentovat.

M. Kosejk 1.5.2013 16:33

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Však ano, když tu informaci vypustilo Schwarzenbergovo ministerstvo, nebylo v jeho zájmu, aby ji popíral (to si alespoň asi myslel). Faktem ale je, že vypuštěním té informace jen nahrál Zemanovi.

M. Kosejk 1.5.2013 16:28

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Ono je to spíš obráceně.  Co narušuje váš světonázor, pro vás neexistuje. A naopak pro vás existuje to, co se nastalo. Vždy je mi tak trochu líto opotřebovávat klávasnici na komunikaci s vámi.

J. Václavíková 1.5.2013 16:25

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/220704-zeman-chce-za-velvyslankyni-v-sr-klausovou-schwarzenberg-ji-odmitl/

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na přímou otázku ČT odpověděl v SMS zprávě, že to rozhodně nemůže vyvrátit.

M. Kosejk 1.5.2013 16:25

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

A kdy a kde novináři tvrdili, že informace pochází z Hradu? Nevím, že by to tvrdili. Doložte to, když tak ráda vyzýváte lidi k doložení tvrzení. :)) Já vám tady alespoň odcitoval články, kde je patrné, že mluvčí jen potvrzuje spekulace. Vše ukazuje na ministrstvo zahraničí. A také cudně ignorujete fakt, že Schwarzenberg dále věc komentoval, i když to vůbec nikdy neměl komentovat - zapadá to tady i to praxe Schwarzeberga.

J. Václavíková 1.5.2013 16:15

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Pamatujete si jen to, co se Vám hodí do krámu. Klasika. Začátek kauzy byl- novináři s odkazem na informaci od mluvčí MZ se dotazovali KS, jestli je to pravda. Ten odpověděl, že to nemůže vyvrátit.

J. Václavíková 1.5.2013 16:13

Re: Byla to tisková mluvčí Hradu

Sled událostí? :-)))) Zase přání otcem myšlenky. Novináři tvrdí, že informace pochází z Hradu. Jistě to není automaticky neotřesitelný fakt, ovšem ani jeho protipól, jak se to z něj snažíte udělat. Logické ovšem je, že Zeman vypustil zkušební balónek a pak poněkud couvl. Pokud by to o jeho mluvčí byla lež, zcela jistě by to pěkně rozvířil.