5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Slovo k odborům

Oficiálním cílem odborů je chránit a prosazovat zájmy svých členů. Především jde o zájmy ekonomické, tedy o mzdy a různé zaměstnanecké výhody. Ostatní vedlejší cíle jako třeba sociální a pracovní podmínky jsou pak prostě jen vedlejší cíle.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Malypetr 6.5.2012 23:10

Re: na to je logická odpověď

Problém je v tom,že fungující firma žije ze státních zakázek takže nula od nuly.Kdo to zkouší normálně,je v hajzlu.

M. Stuchlik 4.5.2012 23:29

V tomto státě si opravdu nedokážu vybrat

jestli větší škodná jsou odbory nebo manažeři.

M. Stuchlik 4.5.2012 23:27

Re: a co platy manažerů?

Založte si firmu, dejte řediteli, pardon, dnes se říká SÍÍOU, plat 2000x větší než je průměrná mzda, tak jako měl třeba ředitel ČEZu Roman, a zaměstancům dejte minimální mzdu. Když za minimální mzdu nebudou chtít makat na CÍÍOU 16 hodin denně, aby jej uživili, vykopněte ty líné parazity na pracák a najměte za polovinu ukrajince. Vybudujete zaručeně skvělou firmu a stát, kde žijí takoví managéři, zajisté bude mít minimální nezaměstnanost. Ať žijí managéři neomezovaní něčím tak přízemním jako jsou platy zaměstnanců nebo kolektivní smlouvy.

M. Stuchlik 4.5.2012 23:15

Re: obory

Stejně jako čeští managéééří

M. Stuchlik 4.5.2012 23:14

Re: na to je logická odpověď

Aha, takže jediná inteligentní práce je shánět zakázky, čili ukecávat podplácet, oblbovat zákazníky. A všichni, kteří musí zrealizovat všechny fantasmagorie co soudruzi managéři naslibovali, jsou idioti. Vysvětlil jste to pěkně po managérsku. Můžete si dát další odměnu a vyhodit všechny zbytečné zaměstnance protože vy si vystačíte ve firmě sám.

M. Mařák 4.5.2012 21:15

Re: obory

V Rakousku je to tím, že  "odborářská"  Dollfussova fašistická diktatura se stavěla proti německému národnímu socialismu. Po atentátu na Dollfusse a nacistickém puči se fašističtí odboráři a politici ocitli ve stejných lágrech jako ti komunističtí, či sociálně demokratičtí. Fašismus a tedy korporativismus v  Rakousku tím získal antinacistickou nálepku a z toho vyplývá skutečnost, že Rakousko  patří ke dvěma zemím v EU s nejvyšším korporativismem. Proto má každá z velkých stran v odborech svou sekci a odbory se podílejí na vládě. Prostě Mussolliniho korporativismus.

J. Pospíšil 4.5.2012 17:11

odbory

Naprostý souhlas. Díky ze tento článek

J. Boleslav 4.5.2012 15:25

Re: obory

V dobách těsně po revoluci tomu tak výrazně nebylo, nicméně od té doby se odbory skutečně výrazně posunuly doleva a staly se pátou kolonou bolševiků rudých i oranžových. Ne všude ve světě tomu tak je, např. v Rakousku má každá z velkých stran v odborech svoji sekci.

I. Břízová 4.5.2012 15:00

Odbory

Minulý měsíc náhle zemřel můj syn.Stalo se mu to během pracovní směny..Odboráři mi nabídli pomoc.Vedoucí mého syna mě zavezl na podnik,kde mají odbory kancelář.V pracovní době tam nikdo nebyl.Nikdo nevěděl kdy se kdo dostaví.Zaměstnanci nešetřili poznámkami o "důležité práci odborů".Nakonec mi poradili jenom zástupci zaměstnavatele.Později mi telefonicky oznámila paní z pokladny,že si mohu vyzvednout příspěvek na pohřeb..Pochopitelně i za to odborům děkuji..Jenom bych je upozornila na to,že lidé s kterýma jsem mluvila jejich práci zrovna dvakrát nehválili.

M. Trhlík 4.5.2012 13:57

Re: Jestliže činnost odborů jeví shodné rysy

Samozřejmě pane Prokope, já to také nikomu neberu, ale pokud se zastáváte paní Hajkové, nevím proč s ní mám diskutovat, když to stejně nepochopím.Takže tyto "vzdělané" diskutéry nechávám také pro lidi na stejné úrovni,,bavte se dobře, s tou si určitě popovídáte.Já zase nemám až takový zájem, abych se věnoval každému jejímu odkazu, které si navíc vybírá podle sebe a ti druzí to nechápou.Pokud rozumíte psanému, tak si jejich pár příspěvků přečtěte.

J. Dvorská 4.5.2012 13:12

obory

Na toto téma lze napsat mnohé! Ovšem  pravda je taková, že  české odbory jsou banda komunistických vyžírků a grázlů!

P. Schuh 4.5.2012 12:45

Poznámka

Odbory by měli fungovat, tak jako ty na západ od nás. Zatím je to jen banda snobů. Přesto bych je úplně nezatracoval....Snad jednou budou plnit svojí funkci, tzn. bránit práva zaměstnanců.

V. Kusý 4.5.2012 12:18

Pod pojmem odborář si představuji člověka,

který nemá buď dost inteligence, nebo píle, nebo obojího na to, aby svoji pozici na trhu práce zlepšoval učením.Co ovšem ovládá skvěle  je bučení, troubení a pískání na demonstracích.V době, kdy práce pro lidi s nízkou, či žádnou kvalifikací prakticky není, by se měl nad sebou (je li toho schopen) zamyslet. 

Š. Hašek 4.5.2012 11:44

Připojuji se.

J. Slanina 4.5.2012 11:31

Re: Rambouskův stesk

Že ty máš, nováku, už někde nachystaný desetikilový bachamr, abys mohl začít rozbíjet stroje?

M. Prokop 4.5.2012 10:58

Jestliže činnost odborů jeví shodné rysy

s činností fašistů, proč by se o tom nemohlo psát?

Vláda zde není, vy ano. Jistěže si můžete vybírat, s kým chcete či nechcete debatovat, ale to mohou ostaní také.

M. Prokop 4.5.2012 10:54

Je to tak,

sedí to jak Jandák na hrnec.

M. Trhlík 4.5.2012 10:10

Re: Odboráři se svým korporativismem

Pane Lenci , hlavně, že to pochopila paní Hajkové.Já nejsem až tak důležitý, abych prováděl tak fundované rozbory.Ještě mi tam chybí Žižka a husité. A co na tyto projevy odborářů říká prezident ? Ten je v současnosti asi nejrozumnější. Tím nemyslím,že je neodsoudí, ale ten fašistický sociální stát by asi nezvládl.

M. Trhlík 4.5.2012 10:04

Re: Odboráři se svým korporativismem

Tak to svoje zděšení paní Hajková předložte soudu.Oni to možná pochopí a toho "zděšení" Vás zbaví.

M. Trhlík 4.5.2012 10:02

Re: Odbory

Pane Zemane a všimnul jste si včerejších interpelací v Parlamentu,kolik tam bylo lidí ? A ty platíme my. Ono je vše asi složitější než to vypadá.

M. Trhlík 4.5.2012 9:57

Re: Odboráři se svým korporativismem

 To adresujte těm, se kterými chcete debatovat.Zejména vládě.Přece není možné, aby s vládou mávalo pár odborářů a navíc proti zákonu.Ale to zase nikdy nemůžete pochopit paní Hajková Vy ,ani se svými zastánci. Mluvit o fašismu a Mussolinim, to nedokázal aní prezident, či ministerský předseda Nečas.To se  vylíhlo jen v hlavách těch, kteří jsou "chápající". Nu což máte na to právo.Nebo už Vás a Vaše spolusouhlasící někdo vyslyšel? To je náramná škoda, když tak  všechno chápete. Hlavně, abych Vás zase "neurazil".

Z. Ležatka 4.5.2012 9:51

Snahy odborů o zvýšení platů v soukromé sféře mají svou mez.

A když ji vůdcové překročí, podnik zavře a odboráři jdou na Úřad práce, neboť zaměstnavatel – soukromník nemá jimi požadovanou sumu na mzdy. 

Odbory státních zaměstnanců jsou oproti svým kolegům v soukromé sféře ve výhodě, neboť stát není možno zavřít a nezodpovědné Vlády mohou jakékoliv mzdové požadavky uspokojit zadlužením budoucích generací.

Tak co poradit zodpovědným Vládám při jednání s předáky jednotlivých profesních skupin státních zaměstnanců, z nichž každá se bude cítit podhodnocená?

Aby prosadila objektivní pravidla pro odměňování jednotlivých profesí státních zaměstnanců. Ke spravedlivým poměrům mezi průměrnými mzdami jednotlivých profesí státních zaměstnanců lze totiž dospět i bez její iniciativy. Například pomocí NÁRODNÍ LOBINGOVÉ EXTRALIGY (NLE). Pomocí ní by odbory zjistily, kterou profesi dnes Vláda nepřiměřeně preferuje a kterou naopak okrádá.

Nebylo by i pro ni toto srovnání s vyspělými okolními státy lepší, než úhrada škod, způsobených stávkami?

P. Zeman 4.5.2012 9:51

Re: Odbory

Běžný odborář možná. A ten profesionální? Nečekám odpověď, je mi to fuk, já je neplatím :-).

P. Zeman 4.5.2012 9:49

Re: Slovo k odborům

No a na koho si myslítem že jsou ti pohrobci ROH navázáni? Na pravici? Těžko. Jsou nezávislí? Ani náhodou! Ostatně v každých posledních volbách přibyl do nějakého voleného orgánu za ČSSD nějaký odborářský boss. Náhoda?

P. Zeman 4.5.2012 9:45

Re: Oficiálním cílem odborů je chránit a prosazovat zájmy svých členů.

Četla jste to vůbec? Jestli ne, nevím o čem diskutujete, jestli ano, tak jste článek evidentně nepochopila.

P. Zeman 4.5.2012 9:43

Re: Rambouskův stesk

Ranný kapitalismus - to je argument :-D. Nehlásal podobné nesmysly svého času Paroubek?

P. Lenc 4.5.2012 9:15

Re: Odboráři se svým korporativismem

Také zdravím.

J. Schwarz 4.5.2012 9:12

Re: Rambouskův stesk

Pane Novaku, "spodina" si mohla po r. 1989 pod vedením svých "vůdců" nechat socialistické podniky v kolektivním vlastnictví / stačilo oněm vůdcům přenechat své kupony / socialisticky v nich pracovat a poté i socialisticky žít. Oponenti tohoto  "sociálního ráje" se nikdy nedomáhali ničeho jiného než práva být z "ráje" vyloučeni, práva vlně nabízet svůj um na trhu a o výsledky se s nikým povinně "solidárně" nedělit. Totéž platí i dnes - kdo tu chce zavést "ranný kapitalismus" a jak? Leda tak KSČM svou výzvou "učit se od Číny". Proč pořád nasazujete psí hlavu jakési pravici, co chce údajně restaurovat kapitalismus 19. století, když podnikat a zaměstnat svoje stoupence může i levice? Pokud  je skutečně "solidární" musí si vystačit se svým umem a invencí. Pokud ovšem  přes svoje kolektivistické proklamace bude kupovat kvalitnější a levnější zboží od "pravicové" konkurence, pak není divu že se ráj zhroutí a mnozí raděj vezmou zavděk "kapitalismem 19 století". Levičáci  chtějí vnutit stejný model všem, a to násilnými prostředky. Proto ta adorace státu,  proto "sociální stát". Levice by mohla být "sociální" i bez státu a svoje ideové oponenty nechat jejich osudu - pokud se jim jeví příjemnější žít individualisticky, jejich věc. Jestli je kolektivismus lepší, proč jej vnucovat? Pokud si myslíte, že trubička se šlehačkou je vynikající, taky přece nezbijete člověka, který nabídnutou trubičku odmítne s tím, že přece musí jíst "to lepší". Pokud nebude - jeho škoda! Jestli je nabízené opravdu lepší! Levice chce zakázal lidem myslet, svobodně jednat a rozhodovat se - vše svědčí o tom, že jí vyhovuje  tupé stádo. Howgh.

J. Štrobl 4.5.2012 8:56

Re: na to je logická odpověď

To je sice pravda, ale neplatí to pro státní podniky. Tady to nejsou manažeři, ale spíš šíbři. Vezměte si rozdíl mezi Žaludou a Jančurou.

J. Schwarz 4.5.2012 8:54

Re: a co platy manažerů?

Opravdu schopných manažerů není nejspíš tolik, aby se o vedoucí místa museli prát. Konečně, můžete si ve Straně vyzkoušet, jestli vám to bude fungovat jinak. Založte si firmu, jako první počin /ještě před podnikatelským záměrem/ v ní ustanovte odborovou organizaci a potenciálnímu řediteli nabídněte pětadvacet tisíc. Jestli vám  bude podnik prosperovat a jeho výrobky budou kupovat alespoň vlastní zaměstnanci - založte další a další a další... až se obejdete bez "třídního boje", "vykořisťovatelé" budou definitivně poraženi a o ty, co se k vám nepřipojí se nemusíte zajímat - ať si žijí jak chtějí. Howgh.