7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 16.7.2010 18:54

to je fakt, že nezmění,

ale většinový volební systém by umožnil zvolené vládě plnit stoprocentně to, co slibovali. Nebylo by koaličního vydírání. Jenže v této zemi, kde má velká množina lidí levičáctví v krvi, to by možná dopadlo špatně. Politická levice umí jen podplácet své voliče, rozpočet nerozpočet... dluhy se neplatí :(

F. Vízek 16.7.2010 17:49

K vládě - hřebík na hlavičce - od Jiřího PEHE:

"Šetřit lze ovšem různými způsoby. Koaliční smlouva se bohužel dá číst i tak, že Nečasova vláda zvolila především šetření na chudých a sociálně slabších. Koalicí původně diskutovaná ambiciózní protikorupční opatření, která by vedla k zprůhlednění státních zakázek a omezení systémové korupce (což by mohlo přinést státu desítky miliard) byla nakonec zastíněna agendou, spočívající ve škrtání sociálních dávek či radikálnímu přizpůsobování pracovního práva požadavkům domácích i globálních firem.

 To by mohlo posunout českou společnost nikoliv k nezbytné modernizaci sociálního státu, ale spíše k jisté formě jeho demontáže,  což by nepochybně vyústilo do změn postojů občanů ke státu i demokracii. Jinými slovy: společnost vydaná napospas sociálnímu darwinismu rychle ztrácí sociální kapitál. Bez sociálního kapitálu mizí sociální smír, v horších případech je destabilizován demokratický systém jako takový.

 Je možné, že i toto měl prezident na mysli, když novou vládu vybízel, aby zůstala u smysluplných reforem a nepokoušela se o revoluci."

Z. Novák 16.7.2010 17:03

Pane Čermáku

Váš článek je samé moudro, jako že zítra vyjde slunce a pod. A lze ho vyjádři2 větami. Lidičky konečně jste si zvolili kapitalismus a teď halt  to budete muset  4 roky snášet- vymyli vám mozky ani jste nevěděli jak. Již se to jednou stalo a sice v r. 47 -lidi si sami tehdy zvolili komunismus Taky jim komouši vymyli mozky.

L. Severa 16.7.2010 15:39

Re: Proč se lidé vymezují proti "těm nahoře"?

Nic proti většinovému volebnímu systému, ale současně  lidé "ty nahoře" také volí, problém je nízká volební účast .. Myslím, že se vymezují právě ti nevoliči, kterým by nevoněl ani Karel IV. Slyším to často : " Politika je bordel a všichni jsou hajzli".  Bohužel s  takovými  lze jen těžko diskutovat  a sebelepší volební systém to nezmění.

P. Čech 16.7.2010 12:00

Proč se lidé vymezují proti "těm nahoře"?

Z jednoho prostého důvodu. Protože se s jejich činy většina lidí neztotožňuje. Proto, že je většina lidí (nejméně 50%+1 hlas) nevolila. Je to jen důsledek špatného, nedemokratického , poměrného volebního systému, který je u nás zaveden. V případě, že bychom měli většinový volební systém, ono "vymezování se" by bylo podstatně omezeno. Většina lidí by se vůči "těm nahoře" vymezovat nemohla, poněvadž je volila. A o tom to je.