5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: S péčí řádného hospodáře?

Kdo by u nás neznal volební heslo ministra financí a místopředsedy vlády „řídit stát jako firmu“. ANO, vždyť „jeho“ hnutí i díky tomuto heslu má našlápnuto na vítězství v příštích parlamentních volbách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Žůrek 5.1.2017 19:22

Řídit firmu - mít pořádek. O to tady jde!

Zvykli jsme si na rozkrádání státu. Potom se stát zadlužuje a prý je to v pořádku!?

Aby se stát nezadlužoval, tak se nesmí krást ve velkém - o to tady jde!!!

Např. Švagrová podnikala. Převzala kuchyň s jídelnou. Všechny zaměstnance, co si brali (kradli) ze skladu (maso atd.), velice brzy vyrazila. A potom začal být pořádek a úspěšně se podnikalo.

O to zde přece jde. O pořádek ve společnosti. O nějaká pravidla, terá se mají dodržovat atd.

J. Jurax 5.1.2017 21:20

Re: Řídit firmu - mít pořádek. O to tady jde!

No, primárním cílem podnikání, tedy firmy, je produkovat zisk.

Soudíte, že stát jako firma řízený má tedy produkovat zisk?

K. Pavlik 5.1.2017 18:22

Trump van to ukaze

M. Bílý 5.1.2017 13:25

Stát se nedá řídit jako podnik (říká autor a má pravdu)

Stát se nedá řídit jako podnik (firma). Já bych jen dodal proč. Řídit (dokonale) jakýkoliv systém znamená znát všechny jeho prvky a vazby mezi nimi, což plyne z teorie systémů. Počet prvků a vazeb je u podniku podstatně menší než u státu, nemluvě o tom, že podnik MUSÍ být řízen autokraticky a stát (jak si ho u nás představuje většina) demokraticky. U dobrého podniku je znalost co největšího počtu prvků a jejich vazeb splnitelná, kdežto u státu nikoliv. Ti kdož stát řídí nemohou znát ani všechny jeho subsystémy (subsubsystémy) natož jeho prvky. Proto je vhodné nechat u státu působit spontánní řád a plést se mu minimálně do jeho chodu. Nadělá se tak podstatně méně škod než při násilném (byť sebe lépe myšleném) organizačním zásahu.

J. Schwarz 5.1.2017 13:02

Svým článkem jste

nic nedokázal, leda snad to že tento stát není řízen jako firma a proto nefunguje. Ve firmě většinou nemáte stanovena nesmyslná kritéria typu "musíme vybrat dodavatele s nejlevnější nabídkou" ani se nemusíte podvolit křiku odborářů, že je třeba za jakoukoli cenu postavit památník zaměstnanci, se kterým se převrhl vysokozdvižný vozík. Hlavně se "jako ve firmě" je třeba chovat ke státním zaměstnancům, chtít po nich kvalifikaci, nasazení a výkon. Jediné, čím se stát od firmy liší je cíl - v případě firmy zisku, u státu služba vlastním občanům.

J. Tachovský 5.1.2017 13:19

Re: Svým článkem jste

Nas stat je rizen jako stedre dotovana firma. Proto moc nefunguje

J. Jurax 5.1.2017 21:39

Re: Svým článkem jste

Zisk je vcelku lehce měřitelná kategorie. Je-li zisk velký, resp. roste-li, je firma dobře řízena.

Služba vlastním občanům rozumně měřitelná není. Neboť kupříkladu to co jeden považuje za službu, jiný má za obtěžování až buzeraci. To, co jeden chválí jako výtečnou službu, jiný z plna hrdla zatracuje.

Mimoto si stát autokraticky vymiňuje, jak bude sloužit, aniž by se moc obtěžoval ohledy na občany - zda službu vůbec chtějí, zda je naopak službou neséře a zda je občanům služba vůbec potřebná - zdůrazňuji potřebná občanům, ne jen potřebná státu, protože to není totéž.

Přikladů je, že by se daly týden vidlemi přehazovat na tři směny. Jeden za všechny - stát nám v rámci boje proti globálnímu teplení způsobenému prý emisemi CO2 ušlechtile a ekologicky posloužil podporou výroby elektrické energie fotovoltaickými panely. Důsledky této služby nalézá jeden každý z nás na účtu za elektřinu.

P. Maleček 5.1.2017 9:12

Pol. korektníci a jejich byznys vodiči - ruce pryč od Let.

Ano tábor v Letech, byť smutná připomínka lidského utrpení, ale také zrůdné nacistické i komunistické ideologie (obě z krvavého socialistického hnízda), by se neměl stát obětí další ideologie, dnes vládnoucí tzv. politicky korektní. Ta přes prý ochranu a práva menšin se chce totalitně zmocnit celé společnosti.

A také pánů z byznysu na tuhle ideologii napojených, viz ministra Hermana a celou KDU-ČSL vodící realitní magnát. Ti by si rádi na likvidaci či přesunu letského vepřína rádi namastili kapsu.

No a i Babiš by se svým agroholdingem určitě nepřišel zkrátka.

M. Prokop 5.1.2017 9:05

Jsou horší věci

než tyhle v podstatě prkotiny. Zmnožování úředníků, zmnožování buzerace, dotace do nesmyslů typu OZE, "peníze z Brusele", proinvestovávání ...

V. Kain 5.1.2017 9:24

Re: Jsou horší věci

Zrušil udavačský web.Prý o tom nevěděl cha,cha,cha.

P. Lenc 5.1.2017 10:12

Re: Jsou horší věci

A co po estebáckém fízlovi chcete?Krade, lže a podvádí.A nejkrásnější je jeho kňourání jak mu"všetký" křivdí.A smutné je, že mu to třetina občánků žere.