9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusnokovo rozmarné léto

Nový předseda české vlády Jiří Rusnok byl doposud masmédii vnímán jako jeden z relativně seriózních mužů, politicky vázaných na Miloše Zemana. Jeho kariéra nebyla provázena skandály, dokonce jeho odvolání ze Špidlovy vlády bylo odůvodněno "špatnou komunikací", nikoliv výrazným průšvihem (s introvertním Špidlou má přitom problém komunikovat leckdo).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Vízek 29.6.2013 21:40

Jsem opatrný...

Nad Topolánkovou vládou jsem si posteskl, že horší ro už být nemůže. A bylo - Nečasova vláda byla co do způsobu vládnutí a hlavně podle VÝSLEDKŮ jejich činnosti mnohem horší, jak dokládají fakta:

stav ekonomiky,dluhy, daně, ceny, pokles HDP, podnikatelské prostředí, zaměstnanost, reálný pokles platů a mezd, sociální služby, zdravotnictví, důchodová reforma...

Hlavně ale poslední tři roky stav korupce, vládní maléry, vztahy v koalici, respekt k opozici, nálada ve společnosti ústící v naštvanost...

A jeden zásadní výsledek neschopné prrravice: růst popularity KSČM a výsledky všech voleb za poslední roky (PS + Senát + kraje = vše pro ČSSD).

Co k tpomu dodat?

L. Novák 30.6.2013 1:57

Komunistický SPAM od Vízka jako obvykle

Co předváděla KSČ a ČSSD, za členství v nichž jste byl odměněn senátorskou trafikou, víme dobře. 

Jan Urban: Milošku, žaluj  - http://www.youtube.com/watch?v=I3ssx8Qxao0

Zveřejněno 17. 01. 2013

Velmi závažné autentické svědectví o nekalých praktikách Miloše Zemana, o korupci, která je spojena s ním a jeho nejbližším spolupracovníkem a kumpánem Miroslavem Šloufem - od zasvěceného novináře Jana Urbana. Pokud něco z toho není pravda, ať ho Miloš Zeman zažaluje.

J. Boleslav 30.6.2013 11:39

Re: Komunistický SPAM od Vízka jako obvykle

Velmi výživné. Kdyby z toho byla jen 1/2 pravda, měl se Ovar už dávno poroučet.

P. Mach 30.6.2013 15:39

"...horší to být nemůže..."

to myslíš vážně bIbečku? Vždyť to co předváděl zeman a jeho pohrobci (o komunistických sviních nemluvě) bylo mnohonásobně horší než celý Topolánek a Nečas dohromady.

J. Křivánek 30.6.2013 20:52

Re: Jsem opatrný...

Soudruhu Vízku, ty si fakt myslíš, že rudé vlády měly pozitivní vliv na ekonomiku? Myslíš tím neuváženým hlupáckým zadlužováním v době velkého růstu ekonomiky? Povrchními hesly, že zdroje jsou a dluhy se neplatí tak se všichni vesele zadlužujme (stát, firmy i lidé). Investice jen pro investice aby to v daném roce vypadalo hezky, byl růst něco se dělo, lid a dav byl uspokojen. Vlády rudých jsou takové drogové večírky. Řeší se hovadiny (pastelkovné, sřotovné, škatulkování živností na tisíce podživností, speciální paragrafy pro zologické zahrady v daňovém zákoně) a na podstatné se sere. Od Zemana po Paroubka se nikdy nehovořilo o tom, že si lidé musí šetřit na důchod. Nikdy se nehovřilo o tom že si lidé mají půjčovat jen na účelné věci, které jim přináší dlouhodobý užitek. Stát se nemá srát do ekonomiky. Má především vytvářet dobré legislativní prostředí a vymahatelnost práva. Za vlády socanských pičí se množtví zákonů zdvojnásobilo. Za nový zákon o DPH bych rád Bohošovi Sobotkovi plivl do ksichtu. Nikdo ani daňoví poradci mu nerozumí.

Ale stále platí komunistický občanský zákonník z roku 1964. Teprve tato vláda konečně dodala nový zákonník. Po 23 letech! Občanský zákonník normou nejdůležitejší. Ten jejich pokus o důchodovou reformu není sice nic moc, ale aspoň otvírá otázku spoření si na důchod. Restituce církvím udělal Kalousek v oblasti peněžních náhrad docela velkorysé, ale konečně to rozetnul. Mohli to udělat rudí za 1/3. Aleoni řešili pastelky. Co se tak hrozného stalo za Nečasovi vlády? Pochybné sociální karty? Stát to bude stát max. 300 miliónů. To je pakatel. Takových evidenčně-buzeračních píčovin už bylo. Problémy při zavádění registrů? Zase jen okrajové kravinky. Já jsem očekával od Nečasovi vlády víc. Ale říkat že za Nečasovi vlády bylo více malérů? Vzpomínáš soudruhu, kdy si Standa Gros sestavoval svoje policejní týmy? A jeho manželka dělala do bordelů? A půjčoval si milióny od bezdomovců? A geniálně zohatl za 7 mesíců na prodeji akcií?

J. Šimek 29.6.2013 9:57

Hlavní úkol Rusnokovi vlády bude řečmi o nastartování

ekonomiky rozházet maximum peněz na uplacení voličů (pastelkovné, dávky všeho druhu, dotace, ...) s jasným vzkazem - a bude to ještě lepší, když nás budete volit - SPOZ.

V. Váňa 29.6.2013 16:10

Re: Hlavní úkol Rusnokovi vlády bude řečmi o nastartování

Vážený pane Šimku,

dost pochybuji, že Váš odhad je správný.

L. Orlita 29.6.2013 9:28

uvidíme co se bude dít

Rusnokova vláda může udělat zásadní rozhodnutí, které budou stát miliardy, kamarádům Rusnoka pár miliard taky přiteče a Temelín nejspíš budou stavět Rusové.

M. Kosejk 29.6.2013 8:38

no...

a) Kalousek není vůl. Nedostatek inteligence rozhodně není tím, z čeho bych Kalouska osočoval. A Kalousek si již jistě uvědomuje, že chování ÚOOZ a SZ ohrožuje podstatu demokracie. A také si jistě uvědomuje, že chování Zemana zase ohrožuje principy parlamentní demokracie. A tak na chvíli opustil svůj boj proti ODS. Což mu přičítám k plusu, protože doposavad dělal vše pro rozklad pravicové politiky - a to jen proto, aby si nadělal nějaké politické body pro sebe.

b) Od rozpuštění sněmovny do samotné doby voleb uplyne nezanedbatelná doba - a Kalousek jistě netuší, co ti naši zdivočelí státní zástupci ještě vymyslí. Že jednu trafiku podepsal on sám, ví - a jít s obžalobou za korupci do voleb se mu určitě nechce. A navíc potřebuje udržet Schwarzenberga na očích veřejnosti. Bez Schwarzenberga je TOP09 pouze Kalousek. A samotný Kalousek bez knížete přijde o všechny ty pravdoláskařské hlasy. A Schwarzenberg má "životnost" už jen na jedny volby. Víc mu věk a zdraví nedovolí.

Paradoxně současným vývojem je nejvíc ohrožena TOP09 a ČSSD, kterou Zeman může lehce štěpit. A pokud opravdu Zeman jmenuje premiérem Sobotku, tak ČSSD má faktický problém - Sobotka totiž evidentně dělá první vážné chyby (viz jeho atak proti Benešové - a následné couvání, které vyvrcholilo tím, že si řekl po post premiéra, za který před volbami bude muset ČSSD přijmout odpovědnost.

J. Boleslav 29.6.2013 12:58

Re: no...

Přesně tak.

P. Pavlovský 29.6.2013 14:13

Sobotkův atak proti Benešové byl IMHO takticky správný!

Mezi levičáky naštval pouze ty, které už Sobotka beztak dávno ztratil.

Ostatní ocení jeho principiálnost a vůdcovský tah a budou ho volit!

Pro nás to ovšem bude z bláta do louže.

M. Kosejk 29.6.2013 14:43

Re: Sobotkův atak proti Benešové byl IMHO takticky správný!

Pane Pavlovský, na Vás je fascinující, jak vždy neomylně klužete po povrchu.

Atak na Benešovou zavařil Sobotkovi uvnitř strany. Díky tomu se musel přihlásit o odpovědnost. A pokud ho Zeman bude chtít potopit, tak ho premiérem opravdu jmenuje. Nic neudělá tak medvědí službu, jako přebrání vládní odpovědnosti před volbami.

P. Pavlovský 29.6.2013 14:50

Re: Sobotkův atak proti Benešové byl IMHO takticky správný!

O. K., tím lépe pro pravici!

E. Sevrát 29.6.2013 17:17

Re: Sobotkův atak proti Benešové byl IMHO takticky správný!

Ovšem otázka je,koho považujete za pravici ODS,TOPku ?? Podle mého názoru jediná pravicová strana je v současné době Strana svobodných občanů pana Macha.A taky jí od doby,kdy premiér Topolánek zradil voliče ODS tím,že podepsal v podstatě protektorátní (nadřazenost zákonů EU nad zákony ČR) Lisabonskou smlouvu volím.Leč je mi to opravdu houby platné,lidé sice mluví o pravici,ale ve skutečnosti si přejí levicová řešení a v tom jim vyhovuje Kalousek (zvyšování daní na úkor přerozdělování pro tzv. sociálně potřebné).Starého psa novým kouskům nenaučíš,Kalousek jako dlouholetý člen lidovců v předlistopadových dobách (tj. v NF) byl ochoten dělat "demokratickou" stafáž zločinné KSČ a jeho ochota jít do vlády s Paroubkem za podpory komunistů to jenom dokládá.Jemu opravdu nevěřím nos mezi očima.A Karel mu dělá užitečného idiota.

P. Pavlovský 29.6.2013 17:29

Kalous byl členem ČSL od 1984

V tom bych nic tak dehonestujícího neviděl.

Čeho jste byl členem vy? ROH? Svazarmu? ČSTV?

Není to - mimo členství v KSČ - dost jedno?

J. Boleslav 30.6.2013 15:23

Re: Kalous byl členem ČSL od 1984

Souhlasím.

M. Kosejk 29.6.2013 18:14

Re: Sobotkův atak proti Benešové byl IMHO takticky správný!

Právě těžko říct, pro koho lépe. I do předčasných voleb je tak dlouhá doba, že se může stát fakt hodně věcí. Jedině ČSSD a KSČM teď mají zájem na volbách - pro ostatní to je skok do neznámých rozbouřených vod. Jak říkám: TOP09 má knížete už jen na jedny volby - a Kalousek ho nechce promrhat ve zbrkle vyvolaných volbách v divokých časech.

P. Pavlovský 29.6.2013 7:37

QUO USQUE Tandem, Miloši Zemane?

Exministr financí  se dnes stal  protagonistou parlamentní opozice proti Zemanovi, lze čekat čelní střet, ve kterém má Kalous, ať se to komu líbí nebo ne,  na své straně demokratické mechanismy.

Kecy o počtu voličů M. Z. jsou zcela neprůkazné, protože započítat lze pouze ty, kteří jej volili v prvním kole a ne ty, kteří v něm viděli v tom druhém menší zlo. Navíc byla spousta lidí zvrtačených rodinou Klausovic!

Mandáty patří poslancům a nikoli stranám. Každý mandát je 100% platný, bez ohledu na spolek, ke kterému se v parlamentě poslanec hlásí nebo nehlásí.

Dokud bude mít  koalice 101 hlasů, nejede přes ní vlak - alespoň ne demokraticky. Proti vůli této většiny - jakkoli těsné - není prostě žádná demokratická vláda možná.

Je tedy pouze otázka, jak dlouho tu mohou působit vlády nedemokratické, resp. antidemokratické - násilné vlády menšiny! Začínám chápat, proč koalice nechce rozpustit sněmovnu. Nebude-li ve státě  zlikvidována demokracie, tahá za delší konec lana.

J. Boleslav 29.6.2013 12:59

Re: QUO USQUE Tandem, Miloši Zemane?

Souhlas.

J. Blažek 29.6.2013 5:20

Co to je "vlivové kruhy"

Z úvodu článku: ...."Okolnosti, za kterých se stal předsedou vlády, ho však dostanou pod mediální palbu těch vlivových kruhů, které si přály pokračování dosavadní koalice." ..... Táži se: Co to je "vlivové" keuhy? Patří do vlivových kruhů též občané ČR, kteří si v naúprosté většině přáli konec oné asociální, korupční a prokmotrovské vlády Petra Nečase a Miroslava Kalouska?

P. Pavlovský 29.6.2013 0:59

Pokud mají Kalousek a kniže víc na mysli Topku,

než svoje odplouvající křesla, kývnou na předčasné volby!

V. Bok 29.6.2013 1:37

Re: Pokud mají Kalousek a kniže víc na mysli Topku,

ta nekývnou. Knížepán už občas neudrží myšlenku a volby by chtěl. Kalousek se na vyšetřování evidentně netěší.

J. Vyhnalík 29.6.2013 3:49

Re: Pokud mají Kalousek a kniže víc na mysli Topku,

Kdo to je TOPka? Co by z ní zbylo, kdyby odešel symbol Schwarzenberg (věk na to má a zdravotní stav tuplem) a spiritus agens Kalousek?

Pár nadšenců a hromada rychlokvašených politiků, větřících rychlou kariéru stranu nedělá. Navíc je velmi nepravděpodobné, že v podzimních volbách by TOP 09 získala tak výrazné procento, aby v následujících 4 letech mohla hrát důstojnou roli a bez ODS už vůbec ne.

Není vyloučeno, že letos volby budou, ale pokud se na jejich vyvolání bude podílet TOP 09, bude to jejich konec.

L. Novák 29.6.2013 3:59

Re: .... bude to jejich konec.

A ODS? :-P

J. Vyhnalík 29.6.2013 4:04

Re: .... bude to jejich konec.

Pro ODS to budou kruté volby bez ohledu na to, jestli budou letos, nebo za rok. Na druhou stranu, se ODS může pořád ještě opřít o členskou základnu a regionální organizace.

Záleží na tom, jak se ODS bude profilovat. Osobně vidím šanci postupně vyměnit vedení strany. Záleží na tom, zda dokáže současné vedení fungovat jednotně a efektivně.

P. Pavlovský 29.6.2013 4:03

Re: Pokud mají Kalousek a kniže víc na mysli Topku,

Výzkumy preferencí vypadaly opačně než vaše prognózy už před Nagygate!

TOPka už, IMHO, bránila předčasným volbám dost dlouho, sama pak veřejně prohlašovala, že než  vláda M. Zemana, tak raději volby.

ČSSD jí to teď, právem, připomíná!

J. Vyhnalík 29.6.2013 4:12

Re: Pokud mají Kalousek a kniže víc na mysli Topku,

TOP 09 profitovala z presidentské kampaně. Před vypuknutím skandálu, se preference začínaly překlápět ve prospěch ODS.

Politika je umění možného a politici se neustále musejí vypořádávat se dvěma výzvami. Jednak musejí vyhlašovat tvrdá a neochvějně znějící prohlášení, ale zároveň musejí pružně reagovat na nové příležitosti a dokázat je využít.

Vytýkat politikům, že v nové situaci volí pro ně výhodnější řešení a nesetrvávají na předvčerejších pozicích může tak "odbornice" Drtinová v ČT, ale ne rozumný člověk.

To, co říkali před pár dny Kalousek, nebo Sobotka, říkali hlavně proto, aby si posílili vyjednávací pozici vůči Zemanovi. Když Zeman překreslil šachovnici, byli by hlupáci, kdyby na to adekvátně nereagovali.

P. Pavlovský 29.6.2013 4:22

Před vypuknutím skandálu, se preference začínaly překlápět ve prospěch ODS

Takže po vypuknutí a nebetyčné ostudě co?

Pořád ve prospěch ODS?

Co by ještě měla ODS spáchat, aby to bylo v neprospěch ODS?

Představujete si to tak, že ODS má malér a TOPce kvůli tomu klesnou preference?

J. Boleslav 29.6.2013 12:57

Re: Před vypuknutím skandálu, se preference začínaly překlápět ve prospěch ODS

A můžete uvést, co tak hrozného podle Vás ODS spáchala?

J. Vyhnalík 29.6.2013 13:25

Re: Před vypuknutím skandálu, se preference začínaly překlápět ve prospěch ODS

Jedna věc je podívat se na to, co se skutečně stalo a druhá, jak je to prezentováno veřejnosti a jak ta to vnímá.

Samozřejmě, že ODS ztrácí preference, a paradoxně za to, že se snažila zabránit vlivu vyšetřovaných, ale neobviněných (sic) kmotrů. TOP 09 má teď šanci přebrat ODS část voličů a to přesto, že sama má na hlavě stejně másla jako ODS a často ještě víc. To je pravda. Z krátkozrakého taktického pohledu ba tedy na předčasných volbách mohla opticky získat. Volby by nejspíš drtivým způsobem vyhrály levicové strany (ČSSD, KSČM, SPOZ a možná SZ), spolu s protisystémovými (ANO a Úsvit) a TOP 09 by získala velkou část pravicových hlasů. Otázka je, co by s těmi hlasy dokázala.

Nevěřím tomu, že Kalousek by chtěl stát mimo dělení vlivu a už ho vidím, jak v tradiční lidovecké roli jazýčku na vahách rozhoduje, kdo bude sestavovat "středovou" vládu národní odpovědnosti.