7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusnokova vláda a příští volby

Rusnokova vláda, ať již v jakémkoliv budoucím složení, nepředstavuje jen fenomén dotýkající se současného vládnutí, jak si mnozí pod pojmem aktuální situace představují, ale může se velmi výrazně dotknout i budoucích voleb, ať již se budou konat kdykoliv.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 2.7.2013 4:29

Re: Rusnok skkládá de facto jednobarevnou menšiniovou vládu

Souhlas, obzvlášť se závěrem.

Pokud vás to potěší: Všechny stávající sněmovní strany  po volbách posílí, s výjimkou ODS, LIDEM, VV, LEV 21.

Levičákům do jejich černých duší nevidím, pokud je Zeman distatečně zblbne, mohli by se od ČSSD částečně přelít ke SPOZ.

Pro nás, pravicově orientované, je dnes IMHO nejmenším zlem TOPka, porotože ODS je už neopravitelná.

Jisté nebezpečí vidím v Babišovi, ale doufám, že případ VV byl dostatečným varováním.

J. Jurax 2.7.2013 0:21

Re: Haha ..

Nevěříte a dobře činíte, Protože v politice se stěží děje něco v zájmu obecného prospěchu, ať už si pod tím představujeme cokoliv.

J. Jurax 2.7.2013 0:19

Re: Rusnok skkládá de facto jednobarevnou menšiniovou vládu

No, konec systému politických stran ... konec politických stranm co nám doposud vládly a dosud přežily bych uvítal s jásotem - od modrých ptáků přes topku, veverky, zelené, fráterníky, socany až po komanče, Řečeno hospodským žargonem - je to všechno jedna zkorumpovaná politikařící pakáž, již je zájem státu, národa a lidu, potažmo voličů někde u zadele.

Skoro si říkám, že Rusnokovi "odborníci" nemohou být horší ... koneckonců jako příznivec pravice nemám tady jak volit než metodou pro mne nejmenšího zla podle hesla směrník může být shnilý, ale musí správně ukazovat -  a koneckonců příznivci levice jsou na tom stejně, neboť směrníky jsou vskutku prohnilé až hanba odleva doprava a zase  nazpátek.

Nicméně konec systému politických stran by byl úkrokem stranou, někam mimo demokracii, přesněji zastupitelskou demokracii, jež je, jak známo, zatím nejméně špatným systémem vlády. Neboť přímá demokracie je nebezpečná chiméra.

M. Stuchlik 2.7.2013 0:09

Re: Haha ..

Ještě by měli zavřít Zemana, Klause a Rusnoka a byl by klid

P. Papež 1.7.2013 21:14

Re: Tak jo, pane Holíku

Každý.trouba, když neví co a jak tak vidí složitě. Jednoduše komentovaný křeček je pro žvanily těžkým soustem. Není nad to, pane Šejno,  vidět a hlavně hledat neustálé složitosti. To si pak člověk připadá velmi důležitý. Není to tak?

F. Navrátil 1.7.2013 17:25

Re: Haha ..

  Jak to tak sleduju, tak je nejvyšší čas, aby Šlachta s Ištvánem zatkli a zavřeli Nečase, Kalouska a pro jistotu i Němcovou. Jinak je nový ministr vnitra propustí. Pak by samozřejmě mohli tvrdě stíhat bezdomovce, feťáky a novináře.

F. Navrátil 1.7.2013 17:14

Re: S.Křecek to celkem trefil

 Pane Šejna naprosto geniální. Škoda, že Rusnok už má "odborníka" na spravedlnost. Možná, že Křeček by byl ještě lepší. Pokud by finance neakceptovali Klaus nebo Zámečník pak by byl výborný Staník Gross. Ten po odchodu z politiky dovedl svoji šikovností při vystudování "lékaře práv" bez toho, že by porušil zákon nastřádat a vydělat víc než sto melounů. Ještě by stálo za úvahu na místo min. obrany angažovat Tvrdíka. To by bylo neobyčejně výhodné i pro NATO.

D. Polanský 1.7.2013 13:14

Pan Křeček je na tom dobře coby zástupce ombudsmana,

raději měl tedy napsat něco o tom, co zaombudsmanil za ty love co bere. Ale to bude asi nula, a tak básní o Rusnokovi.  

M. Šejna 1.7.2013 12:30

Tak jo, pane Holíku

takže podle textu leze Křeček do zadele Zemanovi, zatímco ti, co nesouhlasí s Křečkem, nejspíš lezou do zadele Němcové a Kalouskovi. Já Vám zavidím to Vaše  Papežovo jednoduché vidění světa.

R. Langer 1.7.2013 12:29

Re: Bavlín? Zase svíčky?

Po tísící pravdu? Ale jděte...

A. Holík 1.7.2013 12:02

Re: pane Papeži

Tohle je prece jasna pripominka k textu .. timto textem Krecek leze do zadele Zemanovi ..

P. Papež 1.7.2013 11:15

Re: pane Papeži

Od "inteligentů" vaší velikosti jsou sprosté nadávky běžné.

M. Šejna 1.7.2013 10:08

S.Křecek to celkem trefil

Ale mohl se víc věnovat samotnému fenoménu Rusnok. Rusnok je totiž výborný exekutivní manažer. To děsí skoro všechny politiky, kteří ve vládě mnohdy sedávají za politické zásluhy a nikoli díky svým schopnostem. Rusnok vládu sestaví a pokud nedostne důvěru, bude vládnout do té doby, než vládu sestaví jeho nástupce. Takže to vypadá, še by Rusnokova vláda mohla existovat minimálně 3 měsíce. Ale to stačí na to, aby Rusnok ukázal, že přerůsta svými schopnostmi všechny současné politiky. Pokud by po Rusnokovi nastoupila vláda Němcové, byl by to kvalitativně takový sešup směrem dolů, že by na to ODS tvrdě doplatila ve volbách 2014. To samé by potkalo i TOP09. Pomohlo by to jen socanům, ale pouze v případě, že by na Rusnoka neútočili. 

Němcovou jsem si po lidské stránce docela oblíbil. Je to noblesní dáma, ale o exekutivě ví kulový a nechápu, proč se chce ve funci premiérky znemožnit. A pokud nastoupí po Rusnokovi, tak to zněmožnění bude ještě více bít do očí.

Socani by se měli ale také vzpamatovat  měli by začít jednat o sloučení ČSSD a SPOZ. SPOZ jsou stejně jen byvalí socani, tedy "odpadlíci". SPOZ by mělo spíše znamenat Socialističtí Přátelé Odpadlíka Zemana. Nakonec i Rusnok je bývalý socan.

No a pokud by Rusnok dokázal získat na post ministra financí například pány Klause nebo Zámečníka, byl by politický osud současných představitelů koaličních stran zpečetěn. A pod budoucím volebním úspěchem socanů by se klepala židle také.

M. Šejna 1.7.2013 9:39

pane Papeži

Vy jste ještě větší vůl, než jsem si o Vás myslel. Když nemáte co říci k textu, tak nediskutujte, protože tím, co jste právě napsal, jste udělal idiota ze sebe a nikoli z Křečka.

P. Papež 1.7.2013 7:46

Křeček

Víte proč má křeček uši? Aby nespadl  celý do zadku prezidenta.

P. Pavlovský 1.7.2013 5:01

Rusnok skkládá de facto jednobarevnou menšiniovou vládu

Soustavní čtenáři diskusí na NP mi jistě dosvědčí, že s doktorem Křečkem jsem tu polemizoval nesčetněkrát. A také jsem se nikdy netajil, že jsem (konzervativním) P+L. Přesto mu musím dnes dát za pravdu, ba co víc - musím jeho teze dovést do důsledků a konstatovat: M. Zeman zneužil /příliš?/ obecných formulací ústavy k tomu, aby popřel samotný princip našeho politického systému, totiž  vlády generované a kontrolované POLITICKÝMI STRANAMI.

V TÉTO PRAXI MÁ, žel, i teoretického předchůdce, jímž není nikdo menší než V. Havel.  I on byl znám svou neláskou k politickým stranám a naopak touhou po systému, který by vedl k sestavování parlamentu z OSOBNOSTÍ, co nejméně závislých na stranách, které by pro Havla vůbec nemusely existovat. Zemanovo "panašování" není přece ničím jiným, než  zrušením volebních stranických kandidátek, tak, aby osazenstvo povolební sněmovny už nebylo stranám zavázáno za nic jiného, než že je vůbec daly na kandidátku.

U v politice začínajícího V. Havla to lze pochopit: bylo to utopický snílek, kterému bylo dost jedno, že jím navrhované koncepty nemají nikde na světě precedens - byl ochoten i k takovým bláhovostem, jako by byl třeba pokus o moderování smíru mezi ŽIDY a ARABY. A hlavně: nešlo mu o osobní profit - byl to idelaista.

Ne tak M. Zeman. Rusnok přece nevybírá svou vládu ze SPOZ, ale z neorganizovaných, ale o to zjevnějších přátel a sympatizantů MZ. Kdyby mu tohle mělo vyjít, budou už všechny další volby jednoduché: budou v nich kandidovat přátelé M. Z. (na různých kandidátkách), ti se "panašováním" dostanou do sněmovny a tam potom podpoří "nestranickou" vládu, kterou sestaví nějaký Zamanův člověk z "odborníků".

Neznamenalo by to úplný konec demokracie, znamenalo by to ale konec systému politických stran. Teď je tedy jenom otázka, které ze stávajících stran ve sněmovně zastoupených to pochopí (tak jako to zřejmě první pochopil Kalous), a které, navzdory vzájemným rozporům, budou ochotny a schopny radikálního jednotného odporu!

J. Rejžek 1.7.2013 3:28

Bavlín? Zase svíčky?

Pan Křeček má opět po tisící pravdu. Má-li být odpovědným ministrem kultury jistý stoprocetně kvalifikovaný Jiří Balvín, kámoš Romana Janouška, předvolební mediální poradce Miloše Zemana, jenž se vepsal do dějin toliko vypitím skleniček na svíčky na jistém večírku v totálním deliriu, pak ano. To bude příkladný člen příkladné vlády. Pak Křeček opět žertuje?

A. Holík 1.7.2013 2:13

Haha ..

Problem je, ze Rusnokova vlada neni zadne panasovani .. ale jasne a ciste zemanovci. Muze snad clovek verit, ze se u nas v politice deje neco se zajmem o obecny prospech ? Neco co neni neco za neco ? Mala domu ? Bracha na brachu ?

Ja tomu neverim ..