18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Rok po volbách

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Blažek 13.6.2011 20:13

Reformy?

Reforma.  Koho vůbec ještě může tahle  svatá povinnost vládní koalice  oslovit jinak,  než zpěněnou žlučí?  Zatím z toho co je nám známo je tomu tak,  že reforma není o tom,  jak čelit korupci a zamezit veletokům financí  od státu k soukromým subjektům.  Ani jeden protikorupční  skutečně účinný zákon nevyšel.  Příliš mnoho indicií ukazuje,  že reforma je pouhopouze o tom,  jak ještě více vydundat finance  ze státních prostředků ve prospěch soukromých subjektů.  Jak ještě více  vydundat peníze  od nižších a středně příjmových vrstev.  Jak ještě více snížit právní nároky a ochranu zaměstnanců.  Všechno včetně zkušeností nasvědčuje tomu,  že o ničem jiném tahle slavná reforma  být nemá.  Není o zavedení  pořádku a práva.  Není o nastolení jednoznačně definované zodpovědnosti soudců za chybně vynášené rozsudky,  které jsou  (a často nejsou)  v následném řízení  opravovány. A tohle všechno by nám nemělo být lhostejné,  i když míra cynismu,  kterou mnozí oplýváme, pod tlakem okolností v sebezáchovném procesu stále narůstá.

Význam slova  reforma ve vládním provedení v  oblasti veřejných financí,  pod taktovkou ministra Kalouska je možná změna.  A sice změna  k horšímu a  ještě hrošímu.  Nějaké přetváření či  přetvoření pod taktovkou  jednoho a téhož ministra financí,  očekávat nelze.   Od ledna  2007  do dnešního dne,  s výjimkou jednoho roku  Eduarda Janoty,  „reformuje“ veřejné finance  ministr financí  Kalousek  a veřejné finance jsou na tom  čím dál hůř. Kalouskovo pojetí pojmu reforma spočívá  nikoli v přetváření,  ale ve škrtech,  ve škrtech a znovu ve škrtech,  s výslednou  „nápravou“  v podobě nárůstu  státního dluhu o cca 650 miliard.  Předvolební zasílání složenek,  dohromady s kydy o  šetrnosti a  rozpočtové zodpovědnosti,  lze považovat za suverénní kralování v imaginární  prvoligové soutěži  o mistra (ministra ?) nebetyčné drzosti.

T. Pansky 13.6.2011 21:19

Re: Reformy? ... chapu vase rozhorceni ...

... a vetsiny populace.  Mate pravdu, Kalousek sedel v Topolankove vlade, kterou sundal Paroubek a vznikla velka koalice ODS-CSSD.  Jak jsem se jiz zminoval, Kalouskuv trend (penzijni reforma) neni otazkou, jesli musi prijit; je pouze otazkou, jak to bude dlouho trvat, nez prijde.  Ona prijde, protoze proste musi (soucasny system je neufinancovatelny)  !!!  Levice o tom radeji nemluvi, protoze nechce.  Velka koalice ODS-CSSD o tom take nemluvila a prerusila na reforme praci (velka koalice ma sve jine zajmy).  Prace se tedy obnovila po nastupu Kalouska zpet na fifnance.  ...  Ze jsou na tom finance cim dal tim hur?  To mate pravdu.  Dalsi velkou sekeru do verejnych financi zatal zakon o energii z obnovitelnych zdroje, ktery byl vytvoren v gesci nasi levice a ktery zacal pusobit na zacatku tohoto roku.  Ten zakon zatal dalsi velkou sekeru do statniho rozpoctu, ackoliv ted sedi na ministerstvu Kalousek, ktery ten pozar pouze hasi. ... Ono neco pretvorit (jak doporucujete Kalouskovi) potrebuje trochu casu - vytvoreni duchodove reformu se nestane za jeden rok. ...  S korupci - to mate pravdu.  Jenze tam uz nejaky rok sedi ODS.  top0625top@live.com

T. Pansky 13.6.2011 19:37

Pane Drapale, to, o co se ted snazi "pravice", je boj prohrany ...

... v dobe privatizace (prvni a druha kuponova privatizace).  Proc?  V te dobe doslo k rozparcelovani statniho majetku a v tomto state jsme meli nekolik milionu malych investoru, kteri drzeli akcie v ruznych podnicich.  To byla jedinecna prilezitost k nastartovani duchodove reformy !!!  kdy maly investori se nespolehaji v duchodu na stat, ale vychazi ze svych investic.  Jenze ouha !!!  Nase "pravice" (ODS se svym guru Klausem) toto nechteli videt.  Nechteli a nedokazali ochranit male investory !!!  Proc to rikam?  Z osobni zkusenosti vim, ze v Cesku je mozne vytesnit male investory a skoupit jejich investice za umele vytvorene (velmi nizke) ceny !!!  Tohle je v jinych zemich nepripustne, nebot tam se stat spoleha prave na financni trhy ve vytvareni financovani duchodu !!!  Jenze ODS turo prilezitost rozdupala (a na ni napojene investicni skupiny na tom neskutecne vydelaly).  Jenze dnes dobre vime, ze prubezny system financovani duchodu je neudrzitelny - jak ted ale mame lidem vysvetlit a "prinutit" je k investovani na kapitalovych trzich (v ruznych formach), kdyz jim stat ukazal, ze je nedokaze (nebo nechce) ochranit ???   Divime se obcanum, ze inklinuji k levici, prestoze ta je okrada v jinych oblastech?  Ja osobne ne.  A rozhodne nezavidim ministrovi Kalouskovi, ktery se snazi jednou rukou vytvoret novy system financovani duchodu a druhou rukou musi zaplacavat diry v rozpocu vytvorene zeleno-socialistickou pseudolevici (zakon o obnovitelnych zdrojich, ktery rujnuje celou ekonomiku).  ...  Jako obcane dnes platime za svoji lenost v minulosti.  top0625top@live.com

T. Pansky 13.6.2011 19:40

Re: Pane Drapale, to, o co se ted snazi "pravice", je boj prohrany ...

Omlouvam se za svou gramatiku.  Prilis mnoho casu travim mimo republiku. ... mali investori

O. Kadlec 13.6.2011 22:40

Re: Pane Drapale, to, o co se ted snazi "pravice", je boj prohrany ...

Pane Pansky já jsem se taky v 90.tých letech zlobil kvůli tomu jak mizely akcie z reálného trhu anebo padaly dolů. Až později, když jsem se naučil na trzích pohybovat, jsem pochopil: nebylo to možné jinak, protože ty akcie jsme všichni dostali zadarmo. Malými investory jsme se nestali investováním, ale zadarmo. Co je zadarmo to nemá cenu, jak známo, takže nevidím žádnou reálnou možnost, jak by šlo z těch malých investorů udělat skutečné minoritní akcionáře. Skoro všichni jsme totiž i tak vydělali. Na kuponovce byla jedna zásadní, patrně nezamýšlená věc - všichni jsme si na to sáhli a spálili se. Všichni jsme dělali špatná rozhodnutí, ale zadarmo! Školné bylo všehovšudy 2x1000 CZK. Pak teprve přišel nesmělý trh - a zrovna na potvoru IT bublina. Neumím si představit ten masakr novopečených, negramotných investorů, kdyby nebyly zkušenosti z kupónovky.

V. Běhal 13.6.2011 9:15

My držíme celou justici

Výrok paní Kočí "My držíme celou justici" ukazuje v čem je problém. Jestli ODS drží justici a jak vyplývá třeba z kauzy Jiřího Čunka (viz www. legendacunek.cz) mohou  státní zástupci, policie, soudci porušovat zákony zcela beztrestně, zlikvidovat nepohodlného politika a naopak jsou za to povyšováni, tak nemáme šanci na zlepšení. Kočí oznámila, že nežijeme v právním státě a nikoho to nezajíimá. Tisk mlčí v situaci kdy by měl bít na poplach.

O. Kadlec 13.6.2011 11:35

Re: My držíme celou justici

Kočí je lhářka. V právním státě žijeme - pokud máte pojem o souslouví "právní stát". Problém je v rovině morální, na což reaguje tento článek.

Tento problém, mám podezření, je i na vaší straně, když argumentujete tím co "oznámila kočí".