14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

POLITIKA: Robota soukromých lékařů v nemocnicích?

V hlavních zprávách proběhla informace, že poslanci PČR bez vědomí lékařů připravují novelu zákona o celoživotním vzdělávání lékařů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Dekyský 20.8.2016 4:40

Re: Jen malá poznámka,

Máte pravdu, na požadavku vrácení investovaných peněz není nic socialistického. Tohle všechno ale pan Havrda velmi dobře ví, tak hloupý snad ani být nemůže. Zato bude pěkný vychcánek.

Z. Koutecký 20.8.2016 3:08

Jen malá poznámka,

pane doktore. Žijeme v tržním systému, kde vždy by mělo být něco za něco. Studium medicíny je poměrně drahé.Společnost však potřebuje lékaře a proto na jejich vzdělání přispívá částkou blížící se milionu Kč na každého studenta. Nikdo se nepozastavuje nad tím, že absolventi vojenské lékařské fakulty podepisují závazek setrvat ve služebním poměru dvojnásobek doby studia. Při jeho nedodržení zaplatí 30 tisíc za každý měsíc studia.Když jsem před časem dostal byt od fabriky, musel jsem podepsat závazek na 10 let, pokud jsem závazek dodržel, byt byl můj, pokud bych nedodržel přišel jsem o byt a musel jsem ještě zaplatit fabrice náhradu jejích nákladů. Já to pokládám za správné. Jestliže investuji, chci, aby se mi investice vrátila. To je přece normální. A pokud jde o práci soukromých lékařů ve veřejných nemocnicích, je na Západě naprosto běžné, že špičkoví soukromí odborníci pracují na částečný úvazek ve veřejných nemocnicích. Pokládají to jak za svoji společenskou povinnost, tak za přínos pro svoji práci, protože se tam setkávají s případy, se kterými se ve svých luxusních ordinacích nemají možnost setkat a, otevřeně řečeno, mohou si tam také odzkoušet v daleko širší míře svoje nové postupy a léčebné metody.Chápu, že Vám vyhovuje studovat za socialistických podmínek a pracovat za tržních podmínek, nejste sám, což je právě jeden z malérů našeho hospodaření, a nejen ve zdravotnictví.

T. Pansky 20.8.2016 1:55

Dve iluze v ceske spolecnosti: 1) Nekteri radoby ...

... politicti komentatori stale opakuji mantru o stredopravosti Babisova politickeho sdruzeni. To je naprosty nesmysl - pan Babis nahromadil sve bohatstvi diky soucasnemu evropskemu (ceskemu) socialismu a to take dusledne chrani. V tom mu napomaha ceska stredo-levicova ceska spolecnost. 2) Ceske zdravotnictvi stale stojici na socialistickych nohach upada respektive neni schopno rust a zlepsovat se. Tomu brani ceska levice, ktera chce zdravotnictvi "zdarma" pro vsechny. Ono to neni technicky mozne. A proto tu zacinaji vznikat soukrome kliniky. Najednou vidime, jaky pokrok medicina dokazala a take vidime, jak to statem dirigovane zdravotnictvi neni schopne udrzovat krok s potrebami obcanu. ... Jmenovany zakon je dalsim levicovym zoufalstvim, ktere pouze navazuje na levicovaou neschopnost resit vzdelani mediku: byvalo to drive a funguje to i jinde - stat pomaha se vzdelanim mediku a za to potom medici slouzi v oblastech, kde je jich treba. Jak jednoduche ...