23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

POLITIKA: Registr vozidel – námět na thriller

Jako námět na thriller může to, co se od začátku července děje kolem nového registru vozidel, posloužit docela dobře: mezinárodní gang zlodějů aut propašuje svého člověka do nenápadné počítačové firmy, která právě vyrábí nový centrální registr vozidel pro ministerstvo dopravy v jedné malé středoevropské zemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 26.7.2012 16:24

Byl bych rád kdyby Dobeš dal hlavu na špalek

že se ze "sytémuů nenávratně nevytratilo několik stovek evidencí vozidel registrovaných podle "starého" systému při překlopení databáze.

Samozřejmě nedal, protože se na to přijde až někdo bude chtít provést změnu a informovaní ví, že je velká pravděpodobnost, že to nastalo. 

Horší však je, že se Česko stane tranzitní zemí pro ukradená viozidla z celé EU, o čemž si už štěbetají vrabci ve všech kancelářích Interpolu.

P. Lenc 25.7.2012 14:12

No já si dovolím být kacíř.

Nejde mně do hlavy, jak je možné, že na jednom místě to více méně jde a na jiném ne.Pokud vypadne celý servr, tak to je jasné.Ale tak jak to pracuje to je opravdu podivné.Dovolím si napsat o mém zrušení auta z provozu,které jsem uskutečnil loni na Šlapanickém obecním úřadě.Nebyl s tím žádný problém, po 20 minutách bylo všechno vyřízeno, ale s milým upozorněním, abych si dobře uschoval protokol o zrušení, neboť mi bylo řečeno"to víte, ty počítače, chybička se může vloudit."Mám takový dojem, že těch chybiček je tolik, že se s tím bude těžko vyrovnávat jakýkoliv systém.A o tom, co se dělo na bývalých dopravních inspektorátech si udělal obrázek každý, kdo vystál ty neuvěřitelné hodiny když chtěl přihlásit nebo odhlásit auto.Máme opravdu hrozně krátkou paměť.

R. Langer 25.7.2012 13:31

Hlavně nezapomeňte na to,

že tato úspěšná firma produkující spolehlivý SW a HW má už od vlády další zakázku:

http://www.financninoviny.cz/zpravodajstvi/pocitace/zpravy/820689

V. Hájek 25.7.2012 10:45

Je tady otázka,

jestli by to i při řádném výběrovém řízení dopadlo jinak. Při prosazované zásadě vybrat nejlevnější nabídku bych se tomu dost divil. Jsme asi pořád ještě dost bohatí, abychom si kupovali levné věci. Je tu ale ještě jedna věc - jak znělo zadání zakázky. Pokrylo všechny požadavky které měl systém plnit? Systém sám o sobě není nijak složitý. Jde o vkládání, evidenci a porovnávání dat, v návaznosti na další dva systémy. S tím by si měl poradit i průměrný programátor. Problémem je vysoký počet vstupních míst,  vysoký počet současně vkládaných a hledaných údajů a kompabilita s  návaznými systémy, ale opět je to řešitelný technický problém se kterým se úspěšně vypořádala celá řada  jiných uživatelů - třeba banovní systémy, nebo telekomunikace.

V takovýchto případech by bylo, podle mého názoru, účelnější, kdyby podobné zakázky byly státem přednostně zadávány příslušným vysokým školám, pro které by  bylo úspěšné řešení především prestižní záležitostí, vítaným prostředkem výuky a úhrada za plnění, jistě výrazně nižší než u nejlevnější nabídnuté v soutěži, by byla vítaným příspěvkem na jejich činnost. Pokud by ovšem o tuto částku vláda nekrátila příspěvky dosud poskytované.

E. Došlík 25.7.2012 12:15

Re: Je tady otázka,

Pane Hájku, plně s vámi souhlasím, ale vládnoucí mafie by přišla o sponzorné firmy, která by zakázku jakoby vyhrála. Škoda, že tento váš návrh se určitě neujme . . .

P. Schuh 25.7.2012 12:39

Re: Je tady otázka,

Nesmysl. Četl jste někdy návrh SoD od ČEZu. Stačí použít tytéž preambule a pragarafy a věřte, že tam jsou takové penále, že si to žádná firma nelízne podělat...

Ale to by holt někdo přišel o desátky...

M. Prokš 25.7.2012 12:55

Re: Je tady otázka,

Dobrý den,

Pane Hájku s prvním Vaším odstavcem souhlasím do puntíku, s druhým ne.

Pro faktickou realizaci je v celku jedno kdo dostane zakázku takovéhoto typu, společností schopných něco takového realizovat je jistě více - sám to říkáte. Je ale zcela iluzorní očekávat, že absolutně kdokoli dodá zcela nový a vlastně unikátní systém na první dobrou bez soustavné podpory a dozoru zadavatele. Zcela běžná jsou špatné formulace v zadání, nepochopení se navzájem na technické úrovni mezi zadavatelem a realizátorem... to je ve světě SW zcela normální. SW vývojáři jsou programátoři kteří nemají páru o tom co a jak úředníci dělají a jaké jsou jejich znalosti a schopnosti a úředníci zase nemají páru o SW a HW. Pokud komunikace mezi zadatelem a dodavatelem probíhá jen na úrovni obchodníků a právníků, tak výsledek zákonitě musí skončit tak jako zde.

Zde je zcela nezbytná spolupráce zadavatele a dodavatele formou neustálého zpřesňování a ujasňování zadání, průběžné testování a konzultování a v neposlední řadě několikastupňové modelové testy nad fiktivními daty. Zde by se stát měl poučit od uživatelů kritických aplikací které si nemohou dovolit zhavarovat jak takovéto projekty realizují. Banky, telefonní operátoři a tak podobně...

Tohle je v první řadě opětné totální selhání manažerských schopností státních úředníků zodpovědných za realizaci tohoto projektu. A ministr za to pak nese politickou odpovědnost - možná i faktickou manažerskou pokud to sám dirigoval, ale to je už jen spekulace.

R. Langer 25.7.2012 13:14

Re: Je tady otázka,

Myslím, že se o vysoký počet současně vkládaných a hledaných údajů ani nejedná. Vždyť kolik vozidel na kolika místech se denně přihlašuje? Bude to datově podstatně daleko méně náročné, než třeba datové nároky v bance na přepážce.

P. Vaníček 25.7.2012 9:38

Soudružko Liduško,

už to nepijte ani zředěné! Vy komunisti jste na pikle experti!

R. Houška 25.7.2012 9:47

Re: Soudružko Liduško,

Soudruhu Vaníčku,

koukni se na internet, jaké káry jsou najednou k mání za pár šupů. Proč asi? Lepší střelit to na náhradní díly, než si to nechat zabavit.

J. Malá 25.7.2012 10:09

Re: Soudružko Liduško,

Pane Vaníčku, zřejmě vůbec nesledujete situaci, tak proč se vůbec jakkoliv vyjadřujete?Je Vám známo, že stejné firmě právě zadalo zakázku také ministerstvo obrany? Proč asi???

P. Schuh 25.7.2012 12:41

Re: Soudružko Liduško,

To nejsou žádné pikle mikle. Prostě jde jenom o prachy.... o naše prachy.....

F. Matousek 25.7.2012 13:49

Re: Soudružko Liduško,

Ta soudruzka Liduska má bejt pí. Rakusanová ?

A vy jste co ? Jeste "normální", nebo uz na to máte papíry?

P. Gabriel st. 25.7.2012 9:36

Téma pro paní Rakušanovou?

Pro průmyslového manažera z oboru dodávek investičních celků je amozřejmě tristní sledovat, jaké odborníky na přípravu a realizaci nových projektů máme ve vládě. Zajímavé je, že premiér Nečas dělá ramena na matlala Dobeše ale mlčí k podobným průšvihům ještě většího matlala Drábka. Realita je ovšem taková, že by měl Nečas spíše mlčet a zpytovat svědomí, místo toho, aby někoho káral a někomu hrozil. Sám je stejným matlalem a spoluviníkem stejných, nebo daleko větších průšvihů z doby, kdy byl ministrem MPSV. Nejprve na SSZ zadal bez výběrového řízení externí firmě správu sítě a dat. Výsledkem bylo, že síť byla nefunkční a data nedostupná po dny i týdny a stav trval téměř rok. Tento průšvih poškodil tisíce firem a tisíce občanů v systému SSZ. Další průšvih spočíval v tom, že z jeho rozhodnutí se všechny případy exekucí na dávky soustřeďovaly na ředitelství SSZ k vyřízení. Tam ale ležely až statisíce případů nevyřízené i po roky, takže hrozilo promlčení a placení náhrad oprávněným osobám státem. Tento průšvih se do dnes řeší. NEVÍTE, PROČ PRÁVĚ O TĚCHTO PRŮŠVIZÍCH NAŠEHO ÚŽASNÉHO PREMIÉRA NOVINÁŘI MLČÍ, KDYŽ LICOMĚRNĚ KÁŽE LEVITY SVÝM STEJNĚ NESCHOPNÝM MINISTRŮM?

S. Ševeček 25.7.2012 9:30

Zase kmotři a mafie? Ale hovno

obyčejný šlendrián a neumětelství, které začíná u úředníků státu.

K. Janovská 25.7.2012 11:20

Re: Zase kmotři a mafie? Ale hovno

jenomže ono je to - bohužel - kombinace šlendriánu a neumětelství dohromady s takovou malou českou a taky šlendriánskou maifií ( mafián profík by si pohlídal, aby na něj nic neupozorňovalo a systém běžel dál)...

R. Langer 25.7.2012 13:17

Re: Zase kmotři a mafie? Ale hovno

Ale ten šlendrián a to neumětelství je právě za naše peníze cíleně zajišťováno tou mafií, to jste ještě nepochopil?

K. Křivan 25.7.2012 9:14

S tím nemohu souhlasit.

"zločinci, ....., by aspoň museli o svůj lup přijít."  

Zločinci by měli přijít nejen o lup, ale i o život.  Jen mrtvý zloděj nekrade.  Navíc by o majetek měla přijít rodina zloděje. Pak by dávali pozor, aby nikdo v rodině nekradl.

R. Houška 25.7.2012 7:55

Paní Rakušanová, smutné je, že to, co popisujete jako

námět na film, může být, a  v českých podmínkách nejspíše i je, skutečnost. Po Albánii a Ukrajině jsme totiž zemí, kde jezdí nejvíc tzv. dvojiček, tedy jinde v Evropě ukradených aut, s doklady na auta přihlášená  v jiných zemích. O tom, že to je obří kšeft není pochyb, a znáte snad nějaký obří kšeft u nás, ze kterého by politici neživili sebe a volební kampaně svých stran?

J. Vintr 25.7.2012 1:58

Taky mne už napadlo

jestli v tom nemá prsty nějaký gang zlodějů aut. Tento byznys je jistě dostatečně lukrativní aby mohl zaplatit pár politikům a státním úředníkům ...

P. Schuster 25.7.2012 10:08

Re: Taky mne už napadlo

Anebo to může být taky sabotáž.

P. Sulc 25.7.2012 1:35

Zajimave, zajimave

Pri tom stale, kazdou chvili ctu o bajecnosti ceskych mozku. Cesti vedci objevili, cesti inzenyri zkonstruovali, cesti lekari udelali, chemici, fysici, umelci, okolni svet se stale podivuje, jaci ze ti Cesi jsou pasaci, co vse dovedou, jake potize zvladnou.. A najednou uz kolik dni nefunguje pitomy registr aut, v podstate statistika? A nebude fungovat hned tak brzo, ale stal par peknych milionu. A dasnovy poplatnik zaplati.

R. Langer 25.7.2012 13:24

Re: Zajimave, zajimave

Ten registr bohužel dělali jiní Češi, a to takoví, jak se o nich psalo na cedulích v Rakouských supermarketech po otevření hranic. Vědomosti a vzdělání mají tito Češi velmi podobné, a podle toho vypadá výsledek... :-P

F. Doušek 25.7.2012 0:46

Toho zrzavýho šerloka na ně.

Nic jiného nepomůže.