7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Realisté – zase nic nového

Je těžko hodnotit nějaký politický program bez ideového východiska. Protože si myslím, že jedině konzervatismus je ideál mající řešení pro současnou dobu, poměřím novou politickou stranu pana Robejška z konzervativních hledisek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 2.12.2016 9:49

Komu vadí úbytek původních obyvatel Evropy?

V Evropě je nyní 2 násobek lidí, než bylo před 200 lety a 4 násobek lidí, než před 350 lety.

Vadí to pouze (a)sociálním inžynýrům typu Dienstbiera, Marxové, Sobotky & spol. Ti potřebují spostu peněz na páchání dobra za peníze jiných - na své experimenty, na naslibované důchody,... Kdyby si každý občan mohl důchodové pojištění sjednat stejně jako si pojistí auto nebo dům a u státu by si každý zaplatil povinně pouze základní penzi v rozsahu lůžka v noclehárně a bochníku chleba na den, tak by se žilo všem lépe,.... Asociální státy dnešní EU pouze ničí aktivitu jedince a dělají z lidí tupé zchudlé stádo.

R. Morava 2.12.2016 10:46

Re: Komu vadí úbytek původních obyvatel Evropy?

Úbytek Evropanů by nevadil z hlediska přírodních zdrojů a ekologie. Celosvětově by lidí mělo být méně.

Ale jinak to prokayatelně vadí z hlediska zachování evropské civilizace a principů druhu:

- neevropské civilizace se totiž naopak rapidně rozmnožují a nahrazují nás v Evropě. Líná Evropská civilizace to navíc toleruje a nebrání se - to dělají jen druhy před vyhynutím!

- druh který se přestává rozmnožovat (navíc v čase konjuktury) je deformovaný! a na vyhynutí! Tady totiž nejde o vědomou pomoc ekologii ale o princip - "lenost" se rozmnožovat. Ne6ijeme jako životaschopný druh

A to se mi v tom článku líbí, ukazuje jak je dnes moderní styl života, politiky a -ismů proti přírodě. Prostě neschopný líný a imbecilní.

J. Pražák 2.12.2016 11:18

Re: Komu vadí úbytek původních obyvatel Evropy?

Tu "lenost k rozmnožování" podporují dnešní asociální státy. Kdyby sociální ynžynýři neregulovali každý aspekt života (obdobně důsledně, i když jinak než to dělá islám), tak by se množili ti schopní, podnikaví, prospěšní společnosti, prootže by nebyli přidušováni ohromnými daněmi na "projekty" těch pachatelů dobra za cizí peníze - Dienstbierů & spol. Nyní se množí nejvíc ti, kteří po celé generace nepracují a parazitický způsob života jim ti Dienstbierové a Marxové umožňují.

Jinak ochrana hranic by měla být prioritní. 8g kovu zastaví i 200 kilového ilegála.

V muslimských zemích každoročně přibývá 37 milionů lidí, které jejich země neuživí, tak se vydávají na cestu jinam. To nezvládne ani Mengela.

R. Morava 2.12.2016 14:01

Re: Komu vadí úbytek původních obyvatel Evropy?

Asociální státy to rozhodně podporují, to souhlasím. Tím jak píšete - množením nezodpovědných co jim vše zajistí stát ale i tím že blbne hlavy i inteligentnějším lidem a neučí se starat sami o sebe.

Přesto se někteří schopní nerozmnožují třeba proto, že jsou spokojeni se svými koníčky a penězi a nechtějí mít starosti s dětmi, omezit svoje ambice a dělit se.

Bohužel evropští multikulturalisté nechápou že pokud podezřelé cizince pustí za hradby (hranice) ztrácíme technologickou výhodu. Už je to zase boj muže proti muži.

J. Pražák 2.12.2016 14:02

Re: Komu vadí úbytek původních obyvatel Evropy?

Souhlas.

J. Štrobl 2.12.2016 9:47

Zcela zbytečný článek.

Realisté ještě pořádně nezačali a už je tu celá plejáda mravokárců se zdviženými prstíky. Kde byli tito mravokárci, když celá naše politická scéna spěla k takovému mravnímu rozkladu, že rozumný člověk nemá dnes koho volit.

A. Alda 2.12.2016 10:24

Tak.

Vám, pane, tleskám v pozoru a se smeknutou čepicí.

Ś. Svobodová 2.12.2016 10:45

Re: Zcela zbytečný článek.

Souhlas. Realisté nemají zatím vypracovaný ani program, ale kde kdo už VÍ, že to bude k ničemu.

M. Bílý 2.12.2016 13:33

Dobrý den, pane Štroble (9:47)! Také mě to mrzí ...

Také mě ta plejáda mravokárců, kterým se přístupy pana Dr. Robejška k nápravě společnosti nezdají, mrzí. V tom s Vámi plně souhlasím. Na druhé straně však konzervativní přístupy s jeho Iniciativou 2080 nejsou v rozporu a jsou při řešení problémů použitelné. Z tohoto hlediska nepovažuji článek za zbytečný. REALISTY BUDU VOLIT!

J. Štrobl 2.12.2016 14:13

Re: Dobrý den, pane Štroble (9:47)! Také mě to mrzí ...

Já považuji článek sice za zbytečný, ale budu je volit také.

P. Švejnoch 2.12.2016 9:31

To je nějaká hloupost

"referendum je typická věc neodpovídající rovnováze pravomoci a odpovědnosti – obrovská pravomoc občanů rozhodovat a žádná osobní zodpovědnost za jejich rozhodnutí"

Jednak: "Zodpovědnost" je vlastnost subjektu/člověka, zatímco "odpovědnost" je povinnost daná subjektu zvenčí, tedy: I zcela nezodpovědný člověk může být za něco odpovědný. V druhé části uvedené citace tedy musí být obrat "žádná osobní odpovědnost za jejich rozhodnutí" - což vyplývá z kontextu celé věty (neodpovídající rovnováha pravomoci a odpovědnosti), resp. z toho, že v kontextu slovo "zodpovědnost" nedává úplně smysl. Vypadá to možná jako rýpání se v prdu, ale na význam citovaného tvrzení to má celkem podstatný dopad. A navíc mě poněkud irituje, že autor článku, který posléze žehrá na degradaci jazyka, s jazykem nakládá takto lajdácky.

A druhak: Pokud přijmeme opravu popsanou výše (tzn. pokud jsem nepřehlédl nějaký další, umně skrytý význam citovaného), pak je autorovo tvrzení nesmysl. Každý, kdo nějak rozhodne v referendu o jakémkoli tématu, ponese odpovědnost za následky vyvolané takovým referendem, protože následky (jakkoli třeba téměř nepostřehnutelné či naopak očividné) dopadnou vždy na každého - pokud se tomu někdo nějakým způsobem nevyhne (např. pokud se neodstěhuje z území, pro které budou výsledky referenda platit, nebo něco podobného).

Naopak příkladem nerovnováhy "pravomoc - odpovědnost" je zastupitelská demokracie (a zejména ta v nynějším českém provedení), kdy zastupitelé zhusta rozhodují o věcech, které na ně samotné mají mizivý až žádný dopad, a odpovědnost za svá rozhodnutí nenesou o nic větší, než ti, jichž se jejich rozhodnutí týkají závažně a bezprostředně.

A celkově soudím, že panu Podrackému se nelíbí páně Robejškova aktivita, takže hledá hůl... Připadá mi trochu úsměvný ten spěch s hodnocením/odsouzením strany, která ještě ani nestihla představit svůj program, resp. která vlastně dosud ani nevznikla... :-)

R. Morava 2.12.2016 9:54

Re: To je nějaká hloupost

Ano s tím referendum v článku úplně nesouhlasím, v té zodpovědnosti máte snad pravdu, ale není to podstatné, protože jsme pochopili co tím autor myslí.

Hlavní je to co i já dávno tvrdím, že tu máme lidská práva bez lidských povinností.

V. Podracký 2.12.2016 11:09

Re: To je nějaká hloupost

Nechtěl jsem v článku hovořit o referendu. To, co jsem napsal bez vysvětlení možná nevypadá zrovna nejlépe. Nicméně referendum je právě nástroj demokracie pro malá společenstva (obce), kde má svůj, a řekl bych velký, význam, protože lidí problémy znají a dotýkají se jich, proto také mají zodpovědnost. Nevím ovšem jak zodpovědně rozhoduje občan o věcech, kterým nerozumí nebo se ho přímo nedotýkají?

P. Švejnoch 2.12.2016 13:12

Re: To je nějaká hloupost

Nesdílím Váš názor.

1) Nevidím důvod, proč by referenda měla být limitována velikostí obce (pro pana Aldu: Výraz "obec" míním v jeho širším významu, tedy případně i jako "stát" :-) ), pro kterou je takové referendum vypisováno. Jediným kritériem pro vymezení oblasti pro referendum musí být otázka, zda a jak se to dotazovaných občanů (to je od slova "obec", pane Aldo :-) ) týká. Čili jsou otázky, které se týkají jen Třeskoprsk, ale jsou i otázky, které se týkají občanů celého státu - a adekvátně k tomu musí být tito občané dotázáni.

2) Otázka zodpovědnosti se v principu týká občanů stejně jako zastupitelů, protože ti i ti jsou pořád jen lidé - takže někteří jsou zodpovědnější,no a někteří holt méně. U zastupitelů to ovšem má dva další aspekty: Ten první se týká toho, co jsem psal už výše: Odpovědnost zastupitelů za jejich chyby je malá až žádná, čímž samozřejmě jejich zodpovědnost klesá. A ten druhý aspekt se týká toho, že nezodpovědný občan se daleko nejspíš na celé referendum vykašle (čímž výsledek nijak neovlivní), zatímco nezodpovědný zastupitel je nucen hlasovat podle rozkazu svého partajního šéfa, čímž samozřejmě, chca nechca, výsledek hlasování ovlivní.

Pokračování níže

P. Švejnoch 2.12.2016 13:12

Re: To je nějaká hloupost

3) Irituje (a možná bych měl použít expresivnějšího výrazu) mě neustálá přezíravost těch, kteří sami sebe považují za elity, ve Vašem případě prezentovaná tezí "občan rozhoduje o věcech, kterým nerozumí". Jednak si myslím, že z občanů děláte zbytečně blbce - ano, ne všichni jsou vzdělaní, moudří a dokáží dohlédnout důsledky svých rozhodnutí - a zdůrazňuji, že občas nedohlédne důsledků každý z nás. Přesto by měli mít právo rozhodnout o věcech, které se jich týkají. A druhak: Od toho by tu právě měly být ony elity, aby dokázaly věc prozkoumat, zhodnotit a formulovat možná úskalí jedné či druhé volby, a posléze třeba i prezentovaly svůj názor. Rozhodně to ale nemá být tak, že někdo, kdo sám sebe pokládá za elitu, bude rozhodovat o tom, co je pro mě dobré.

Já také nejsem zastáncem referenda k úplně každému prdu, ale možnost vypsat k některým otázkám referendum by měla být podstatně dostupnější.

A. Alda 2.12.2016 14:10

Pane Švejnochu,

já jsem toho o pojmu "obec" zapomenul už více, než Vy kdy budete vědět.

Nesnažte se mne prosím poučovat v mém hlavním vědním oboru.

Nehodlám s Vámi diskutovat na téma, o kterém Vy nevíte skoro nic, a já o něm vím skoro všechno. Bylo by to naprosto nesmyslné.

P. Švejnoch 2.12.2016 14:30

Re: Pane Švejnochu,

Tedy nediskutujte.

Vaše přesvědčení o tom, že o věcech víte "skoro všechno" mi připomnělo Vaši vědeckou a velmi učenou úvahu o ruské ruletě a namazaném bubínkovém revolveru...

Jste mi k smíchu, milý pane Aldo - a k Vaší smůle to nijak nesouvisí s nickem, který tu používáte.

Mimochodem - oborem, který se zabývá významem slov, je sémantika, což je jeden z podoborů lingvistiky, neboli jazykovědy. Z tohoto pohledu je pak Vámi užité slovo "zapomenul" více než výtečné...! :-D

J. Kanioková 2.12.2016 20:14

Ježišmarjáá,

proč se tu škorpíte k detailům myšlenek, které snad vnímáte rozdílněji? Proboha, vás oba považuji za bezvadné diskutéry, a ve smršti nepříjemných komentářů od "nadčlověkistů" jste pro mě vždycky takovou tou "klidnou sílou", slušnou, objektivní..

M. Malovec 2.12.2016 9:10

Jako sršni

Ještě ani nabyli Realisté zaregistrovaní a už se roje sršňů připravují k útoku. Bude hůř a Realisté se nesmí nechat odradit. V tom je naše naděje.

P. Lenc 2.12.2016 9:45

Re: Jako sršni

Jo prakticky stejně jsem o tomtéž psal onehdy.Mnoha "demokratům" se stahují půlky.

M. Marek 2.12.2016 9:05

Pěkná blbost

=(referendum je typická věc neodpovídající rovnováze pravomoci a odpovědnosti – obrovská pravomoc občanů rozhodovat a žádná osobní zodpovědnost za jejich rozhodnutí).

Žádnou osobní zodpovědnost projeví nejspíš ten, kdo k referendu nejde. Nese pak následky rozhodnutí těch, kteří šli zodpovědně rozhodnout.

J. Kulheim 2.12.2016 8:48

Rozdrobování pravice

je cesta k nicotě pravicové politiky. Pana Robejšeka nebudou volit komunisté, socialisté ani lidovci. Bude lákat voliče, kteří volí ODS. Takové strany na jedno použití jsme tady měli. ODA, Svobodní, TOP 09, atd.Nakonec zůstanou všichni pod hranicí 5%.

V. Němec 2.12.2016 7:50

Realisti

s Robejškem včele a v pozadí loutkovodiči velkého kalibru.

D. Polanský 2.12.2016 7:39

Je to vždy o lidech, kteří se dostanou k moci

Většinou to skončí neslavně. Nakonec se z nich vyklubou jenom jakýsi pragmatici, který hrají především malou domů. A nějaká kontinuita a rovnováha, tedy hlavně rovnováha, sci-fi.

Autor na některých příkladech pro neznalce teorie konzervatismu názorně vysvětlil atribut rovnováhy. Na ten se dnes dost v zákonech kašle. S kontinuitou je to složitější, proto také v článku o ní skoro nic není. Ale vcelku dobrý.

J. Pospíšil 2.12.2016 5:21

Já už ztratil naději,

že by pravičáci vůbec chtěli skutečně vůbec něco politického prosadit. Chtěji jen říci, že ten pravý směr je ten jejich a vydiskutovat, proč jsou všechny ostatní pravicové nepravé. A tak máme mnoho institutů, mnoho straniček a vůbec není jasné, k čemu vlastně jsou. Vedou jen řeči a ještě k tomu plané.

Mezitím pravicové strany přestávají být pravicové, stavájí se eu konformními, pravostředovými, středovými a naprosto nezajímavými, protože na rozdíl od těch desítek institutů plných myšlenek, které na praxi v politice nepomýšlejí, jsou ty kdysi pravicové strany bez myšlenek. Vlastní myšlenky a program nahrazují bezzubou kritikou toho, co dělají strany levicové a levostředové, ale vůbec se nepokoušejí říci, co tedy dělat.

Já neznám jedinou stranu, která by řekla, budeme spolehlivým partnerem NATO, ale své hranice si uhlídáme sami a mimo občanů ze spolku, jehož jsme členem přes ně pustíme jen toho, koho my budeme chtít. Pokud nám v tom brání naše závazky, no tak je vypovíme. U nás máme lidi za sobě rovné, a tak ti, kteří považují z důvodů pohlaví nebo víry jiné za méněcenné u nás být nemohou. U nás máme platný trestní zákon, trestní řád a soudy a kdo si myslí, že může platit jiný, tady být nemůže.

Uprchlíkům budeme pomáhat po dobu nezbytně nutnou, ale v první bezpečné zemi, kterou my nejsme.

Já neznám jedinou stanu, která opravdu navrhne snížení daní na původní úroveň před krizovým balíčkem, ne řekne to do novin a vyzve vládní strany, skutečně navrhne způsobem, jak se změny zákonů navrhují. Já neznám stranu, která skutečně navrhne omezení toho, co stát chce furt registrovat, tedy zrušení řady evidencí a registrů, s prostým odůvodněním, že to stát ke své funkci nemusí vědět, natož registrovat. Já neznám stranu, která by navrhla zrušení veřejnoprávních medií a poplatku na ně, s odůvodněním, že nejsou lepší a jiné než media soukromá a proto jsou zbytečná. Dalo by se pokračovat dlouho. Ale programem nemůže být říkání, oni to dělají špatně, o druhých není třeba říkat nic.

A. Bocek 2.12.2016 6:56

Re: Já už ztratil naději,

Jen počkejte , dojde i na rušení koncesionářských poplatků i na rušení zbytečných úřadů.

J. Kanioková 2.12.2016 0:28

Deklarace NENÍ program

Oficiální program bude teprve tvořen.

Detailní program strana představí na jaře, kdy se také rozhodne, zda bude stavět i vlastního kandidáta na prezidenta. „Na jaře představíme velmi konkrétní politický program pro volby a na podzim počítáme s tím, že zasedneme v Poslanecké sněmovně. Zvolení předsedy strany se odehraje někde ve fázi únor, březen,“ řekl Robejšek. Zatím stranu vede jako mentor, který určuje její programové cíle, svou kandidaturu na předsedu vnímá jako nepravděpodobnou.

S. Kalužík 2.12.2016 1:03

Re: Deklarace NENÍ program

No, "špica", takže se o nich vlastě nic neví, až na jaře, ale hlavně, že jsou realisté :) A údajně pravicově konzervativní - to skoro zní jako lidová demokracie :)

J. Kanioková 2.12.2016 1:51

Realisté

http://www.realiste.cz/WP_HOME?OpenDocument

J. Kanioková 2.12.2016 1:53

Re:

Petr Robejšek: Realisté nebudou sloužit žádnému oligarchovi - http://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/76255/petr-robejsek-realiste-nebudou-slouzit-zadnemu-oligarchovi.html