28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Progresivně do třetího světa

Americká investiční banka JPMorgan degradovala Česko ze skupiny vyspělých zemí do zemí rozvojových. Důvod? Nedostatečný příjem na hlavu. Bohuslav Sobotka oznámil, že ČSSD půjde do voleb s návrhem zásadního zvýšení daňové progrese.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 1.3.2017 9:35

Socani jsou

zločinci. Napřed z nás pomocí "investičních pobídek"udělají levnou montovnu Evropy, aby z nás následně pomocí "práva na vzdělání zdarma" v kombinaci s progresivním zdaněním práce udělali grátis školicí středisko pro bohatší země. Schopní lidé tu zdarma vystudují, aby šli následně vydělávat tam, kde jim jednak slušně zaplatí, druhak výdělky ponechají. Sem se vrátí tak na stará kolena, pokud bude naše NB stále oslabovat měnu a oni si budou moci svá EURa, Dolary či Libry výhodně směnit za koruny. "Sociálně spravedlivě placený" český dělník bude tak leda vysmívaným žebrákem.

O. Uživatel 1.3.2017 9:27

Uživatel požádal o vymazání
Š. Hašek 1.3.2017 9:21

Nějak se mi jeví,

že s daněmi kol 63% to nejde. Tak je tedy zvýšíme. No, jak komu.

A pak se postavíme do Dluhoslavovy fronty na "výdobytky zadarmo"!

Socialisté plynule přešli do sféry komoušů. Nějak se furt nedostává peněz.

A. Alda 1.3.2017 9:13

Když proti progresivní dani vystupuje ten,

kdo jí bude postižen, není to příliš věrohodné.

Mně ten článek nepřipadá zrovna odborný a ekonomický. Je to takové strašení tím, že bohatí lidé odejdou bohatnout jinam. A tedy se ptám: odejde tam bohatnout i autor?

R. Langer 1.3.2017 8:58

Re: polovina pravdy od autora, zbytek manipulace

Aha, takže místo toho, aby mi prostě moje peníze normálně zůstaly, tak musím vymýšlet různé "způsoby investování", například jako jeden známý agent Bureš, a potom "všedci kradnů" - vlastně ne, oni vlastně "optimalizují příjmy". Tak jsem rád, že to zrovna vy, pane Šejno, potvrzujete, je to příznačné. I když vy vlasně mluvíte o obyčejné hypotéce, ta je přece úplně normální a pro každého... :-P

M. Šejna 1.3.2017 8:17

problém návrhu ČSSD

já v samotné progresivní dani problém nevidím. Jak už jsem napsal, tak dobře placení lidé, kteří své vydělané peníze investují, jsou nakonec zdaněni výrazně méně, a oproti dnešku dokonce ještě polepšili.

Zásadní problém vidím v tom, že je zase snaha měnit daňový systém. Socani mohli upravit současný daňový systém (rovná daň) zvýšením odpočitatelných položek. Dosáhli by tak stejného efektu, aniž by daňový systém předělávali.

M. Šejna 1.3.2017 8:12

pane Filku

pravdu má jen poloviční (viz můj komentář výše). Oni totiž ti dobře placení manažeří ty své příjmy nemohou normálně utratit a tak své peníze většinou investují. A mnoho investic můžete odepisovat z daní. V takovém případě ale se daňové zatížení vysokých mezd při daňové progresi dost zásadně mění ve prospěch lidí s vysokými příjmy.

Sám jsem to zažil, takže vím, o čem píšu.

M. Šejna 1.3.2017 8:09

polovina pravdy od autora, zbytek manipulace

Daňová progrese u mezd existuje i dnes, i když máme tzv. rovnou daň. Hrubá mzda 300 tisíc má celkové odvody ze superhrubé mzdy 46,6% zatímco u hrubé mzdy 30 tisíc korun je to jen 43,4%. Je pravda, že zavedením více daňových sazeb se progrese zvýší, jako tomu bylo před zavedením rovné daně. Pan Kohout ale záměrně vynechal běžnou praxi v chování dobře placených zaměstnanců. Tou praxí je napřiklad investování do bydlení formou hypoték. V takovém případě se ale situace zásadně mění.

Lidé, kteří investují své vydělané peníze do budoucnosti (hypotéky, penzijní a investiční pojištění) mají právo si tyto investice odečíst z daní. Já mám hypotéku a v dobách progresivního zdanění mzdy jsem si mohl odečíst 32% z úroků. Dnes mohu odečíst jen 15%. V mém případě jsem v době progesivního zdanění zaplatil na daních méně, než bych platil ze mzdy dnes, a to jsem tehdy (před 10 až 15 lety) nikdy neklesl po hrubou mzdu 60 tisíc měsíčně.

K. Filek 1.3.2017 8:08

Re: Autor to takhle musel napsat,

Ať šefuje čemukoliv tak má pravdu.

K. Novák 1.3.2017 7:18

Autor to takhle musel napsat,

protože šéfuje poradenské firmě a firmy, kterým se jakékoli daně nelíbí, by jeho firmě nedaly vydělat. Článek je jen součást marketingu.

A. Bocek 1.3.2017 6:57

S touto vládou nezbohatneme.

Spojení Babiše (ochránce bohatých) a ČSSD (ochránce chudých ) dopadne tak, že budeme všichni chudí a jen pár vyvolených bude bohatých. Střední třída se ještě nevyvinula a už řeší problém buď ještě více zchudnout a jít do zaměstnaneckého poměru , nebo za hranice , kde se platí líp . Tento stát je jen pro chudé, kde vyhrávají socialisté (ať platí ti bohatí) a pro velmi bohaté (kterým jejich byznys ohlídá úplatná přebujelá byrokracie).