4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Progresivně do třetího světa

Americká investiční banka JPMorgan degradovala Česko ze skupiny vyspělých zemí do zemí rozvojových. Důvod? Nedostatečný příjem na hlavu. Bohuslav Sobotka oznámil, že ČSSD půjde do voleb s návrhem zásadního zvýšení daňové progrese.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 1.3.2017 9:27

Uživatel požádal o vymazání
Š. Hašek 1.3.2017 9:21

Nějak se mi jeví,

že s daněmi kol 63% to nejde. Tak je tedy zvýšíme. No, jak komu.

A pak se postavíme do Dluhoslavovy fronty na "výdobytky zadarmo"!

Socialisté plynule přešli do sféry komoušů. Nějak se furt nedostává peněz.

A. Alda 1.3.2017 9:13

Když proti progresivní dani vystupuje ten,

kdo jí bude postižen, není to příliš věrohodné.

Mně ten článek nepřipadá zrovna odborný a ekonomický. Je to takové strašení tím, že bohatí lidé odejdou bohatnout jinam. A tedy se ptám: odejde tam bohatnout i autor?

M. Šejna 1.3.2017 8:17

problém návrhu ČSSD

já v samotné progresivní dani problém nevidím. Jak už jsem napsal, tak dobře placení lidé, kteří své vydělané peníze investují, jsou nakonec zdaněni výrazně méně, a oproti dnešku dokonce ještě polepšili.

Zásadní problém vidím v tom, že je zase snaha měnit daňový systém. Socani mohli upravit současný daňový systém (rovná daň) zvýšením odpočitatelných položek. Dosáhli by tak stejného efektu, aniž by daňový systém předělávali.

M. Šejna 1.3.2017 8:09

polovina pravdy od autora, zbytek manipulace

Daňová progrese u mezd existuje i dnes, i když máme tzv. rovnou daň. Hrubá mzda 300 tisíc má celkové odvody ze superhrubé mzdy 46,6% zatímco u hrubé mzdy 30 tisíc korun je to jen 43,4%. Je pravda, že zavedením více daňových sazeb se progrese zvýší, jako tomu bylo před zavedením rovné daně. Pan Kohout ale záměrně vynechal běžnou praxi v chování dobře placených zaměstnanců. Tou praxí je napřiklad investování do bydlení formou hypoték. V takovém případě se ale situace zásadně mění.

Lidé, kteří investují své vydělané peníze do budoucnosti (hypotéky, penzijní a investiční pojištění) mají právo si tyto investice odečíst z daní. Já mám hypotéku a v dobách progresivního zdanění mzdy jsem si mohl odečíst 32% z úroků. Dnes mohu odečíst jen 15%. V mém případě jsem v době progesivního zdanění zaplatil na daních méně, než bych platil ze mzdy dnes, a to jsem tehdy (před 10 až 15 lety) nikdy neklesl po hrubou mzdu 60 tisíc měsíčně.

R. Langer 1.3.2017 8:58

Re: polovina pravdy od autora, zbytek manipulace

Aha, takže místo toho, aby mi prostě moje peníze normálně zůstaly, tak musím vymýšlet různé "způsoby investování", například jako jeden známý agent Bureš, a potom "všedci kradnů" - vlastně ne, oni vlastně "optimalizují příjmy". Tak jsem rád, že to zrovna vy, pane Šejno, potvrzujete, je to příznačné. I když vy vlasně mluvíte o obyčejné hypotéce, ta je přece úplně normální a pro každého... :-P

M. Šejna 1.3.2017 11:48

Langrova holá zadnice

Když má pan Langer holou zadnici a nedosáhne se svým nízkým příjmem na hypotéku, pak nemusí mít dojemnou starost o to, jak budeme my s vysokými přijmy investovat, abychom si snížili daňovou povinnost. To ať nechá na nás. On naopak se svou holou zadnicí na návrhu socanů vydělá i bez nutnosti investovat.

K. Novák 1.3.2017 7:18

Autor to takhle musel napsat,

protože šéfuje poradenské firmě a firmy, kterým se jakékoli daně nelíbí, by jeho firmě nedaly vydělat. Článek je jen součást marketingu.

K. Filek 1.3.2017 8:08

Re: Autor to takhle musel napsat,

Ať šefuje čemukoliv tak má pravdu.

M. Šejna 1.3.2017 8:12

pane Filku

pravdu má jen poloviční (viz můj komentář výše). Oni totiž ti dobře placení manažeří ty své příjmy nemohou normálně utratit a tak své peníze většinou investují. A mnoho investic můžete odepisovat z daní. V takovém případě ale se daňové zatížení vysokých mezd při daňové progresi dost zásadně mění ve prospěch lidí s vysokými příjmy.

Sám jsem to zažil, takže vím, o čem píšu.

A. Bocek 1.3.2017 6:57

S touto vládou nezbohatneme.

Spojení Babiše (ochránce bohatých) a ČSSD (ochránce chudých ) dopadne tak, že budeme všichni chudí a jen pár vyvolených bude bohatých. Střední třída se ještě nevyvinula a už řeší problém buď ještě více zchudnout a jít do zaměstnaneckého poměru , nebo za hranice , kde se platí líp . Tento stát je jen pro chudé, kde vyhrávají socialisté (ať platí ti bohatí) a pro velmi bohaté (kterým jejich byznys ohlídá úplatná přebujelá byrokracie).