5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Programové urgence svobodariána

Blíží se volby, které svým významem a dopadem přesahují všechny minulé, snad s výjimkou prvních porevolučních. V říjnu se rozhodne, zda naše země bude pokračovat na cestě k autoritářskému státu, anebo se podaří obrátit směr zpátky k liberální demokracii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 20.9.2017 20:48

Dobře napsáno

Z. Lapil 20.9.2017 18:37

Re: celkem souhlas, ale

10% z nulového příjmu je nula, v tom bych problém neviděl. Takovou daň zvládnou i kojenci.

Z. Lapil 20.9.2017 18:30

Re: Autor na jedné straně popisuje

Pomíjíte možnost, že žena odchází, jsouc šikanována. Ale obávám se, že jelikož je EU spolek více států, je vhodnější analogií grupáč. Tam si dovedu docela dobře představit rozchod typu "ve dvojici je to taky fajn".

Z. Lapil 20.9.2017 18:23

Re: Pane autore,

EET je jako zdravotnické poplatky? Tedy jakási paušální "daň", aby lidi zbytečně nepodnikali?

Jsem pro zrušení EET, ale to, že 15% podnikatelů stvrzenky nevydává, není relevantní argument. Podobně na silnici - to, že možná 50% řidičů nedodržuje povolenou rychlost, taky není argument pro její zrušení; ani pro její zachování, mimochodem. A zase - i když pro její zrušení jsem, moje argumenty jsou jiné.

J. Kohoutek 20.9.2017 14:16

Re: celkem souhlas, ale

Kde je v článku ta "dobrovolná" daň? Daň z obratu byla u nás taky. Přešlo se na DPH, jako na modernější způsob.

P. Lenc 20.9.2017 14:10

Re: Spousta dobrých nápadů,

Ano, přesné.O těch voličích to píši drahnou dobu, ale marně.Ta voličská mentalita je to jediné, v čem je Evropa takřka "integrovaná".

M. Šejna 20.9.2017 13:38

celkem souhlas, ale

daň z příjmu se nedá počítat z hlavy a už vůbec ne způsobem dobrovolným. Dobrovolně nikdo daně platit nebude. A u daně z hlavy by musel platit daň každý, tedy i ten, co nemá příjem. Spíš bych se přiklaněl k nějakému daňovému stropu. Takže každý by platil stejné procento ze svého příjmu (zisku), ale existoval by daňový strop, kdy ten, který by procentuálně měl zaplatit víc, by platil jen ten strop.

Pokud jde o daň ze spořeby, tak i DPH je jistá forma spotřební daně. V USA se jedná o daň z obratu. V americké formě daně nevidím žádnou výhodu. Sice tam platí daň až konečný spotřebitel (kupující), ale jde o to, jak definovat totho finálního spotřebitele (kupujícího). U DPH tento problém odpadává, protože do daňového režimu jde každá činnost a nikoli jen ta závěrečná.

B. Rameš 20.9.2017 13:07

Když si vezmeme

posloupnost moderních českých dějinných událostí 1918, 1938/39, 1948, 1968, 1989, tak už je docela načase pro nějaký ten zvrat, který by mohl pročistit vzduch. Jen aby nebyl k horšímu...

J. Karlík 20.9.2017 12:21

Re: Pane autore,

To jsem pochopil také. Realizace s naším volebním systémem je nemožná, nevím, komu je článek určen, byla to ztráta jeho času.

I. Schlägel 20.9.2017 9:49

Spousta dobrých nápadů,

bohužel v reálném životě nerealizovatelné, protože motorem změn by musel být volič a následně zákonodárce. Volič má ovšem jiné preference a zákonodárce rovněž. Výjimky potvrzují pravidlo.

M. Prokop 20.9.2017 9:47

Re: Pane autore,

Já mám opačný dojem, na rozdíl od vás jsem pochopil, co chce autor od státu.

M. Prokop 20.9.2017 9:45

Přesné.

.

M. Valenta 20.9.2017 9:42

Autor na jedné straně popisuje

celkem reálně naše neduhy (zajišťovací příkazy, legislativní džungle, neschopné soudnictví) a na druhé straně chce do holportu s bláznivým Polskem a nevyzpytatelnými Maďary, což by tedy zaručeně "fungovalo". Známe z historie.

A k tomu Brexitu. Už autora vidím, jak plácá po zádech opouštějící ho ženu a loučí se se slovy: "Nechceš si ještě vzít tohle nebo tamto a klíčky od bytu si zatím taky nechej....".

J. Karlík 20.9.2017 9:05

Pane autore,

prectete si clanek ocima vaseho zamestnance. Nebudete mu rozumet. Pisete-li jej pro podnikatele, je to zbytecne, maji stejne zkusenosti, pisete-li pro volice, je to stejne zbytecne, maji jine starosti. Zrusit EET je hloupost, stejna jako zruseni zdravotnickych poplatku, ale dobre se to posloucha. Cca 15% podnikatelu stvrzenky nevydava, vymluvy jsou, ze neni pripojeni, neni cas, nebo vubec zadne, proste vam ucet nedaji, hlavne u piva. Mel by jste vedet, ze v kopci se neprepraha. Mam dojem, ze vas prispevek byl ztratou vaseho casu.

S. Kalužík 20.9.2017 1:22

Velmi kvalitní článek,

našel jsem jen jednu snad nepřesnost:

Stát holt jako každý musí hospodařit s tím, co dostane, ne podle toho, co potřebuje.

No, pokud by to skutečně potřeboval k zajištění oprávněných rolí státu, nezbylo by nám, občanům, než se uskrovnit a formou daní potřebné finance zajistit. Jenže "stát" tvrdí o spoustě nesmyslů, že jsou potřebné a zde je ta nepřesnost, prostě to potřebné není :)