14.6.2024 | Svátek má Roland


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr Litoš 19.6.2009 10:46

Identita národa

Ten článek má cosi do sebe. Je to upozornění na další z celé řady současných celospolečenských problémů, kterými se téměř nikdo nezabývá. To, co má autor na mysli, by ale mělo smysl jen tehdy, kdyby většinu půdy vlastnily prastaré a tradiční selské rody, tvořené lidmi, kteří by vztah k půdě měli v genech a ochranu půdy cítili jako povinnost ke svým předkům i potomkům. Tak to ale není a již nikdy nebude. Půda, vlastněná kupř. Pozemkovým fondem ČR, je „spravována“ úředníky, kteří o ní (možná) vědí jen to, že je „někde na severu“ a to je méně, než nic. Za pár let se tady stejně bude s půdou jen spekulovat, ale nikoli hospodařit. Ono se totiž tak jako tak vždy bude jednat o střetnutí eurasijského a atlantického pojetí identity národa jako o střet půdy a krve (podle toho se kupř. podvědomě rozdělují naši lidé i na odpůrce a sympatizanty Lisabonské smlouvy). Autorův názor je eurasijský a ten je, podle mého názoru, v dnešní globalizované době stejně (bohužel) neudržitelný.  A co se týká Benešových dekretů, ty budou stejně dříve, nebo později plošně prolomeny a retroaktivně znegovány. Myslím, že naši představitelé a zákonodárci pro to dělají již dnes maximum.  

dr Turnowski 19.6.2009 10:50

Re: Identita národa

jen bych prozradil takovou drobnost..státní půdy je naprosto mizivé množství. Dál to nemá smysl rozporovat. Protože sedláků, kteří by neprodali půdu je poměrně dost.

Autor 19.6.2009 12:33

Re: Identita národa

Dovoluji si upozornit, že do zemědělské půdy patří i lesy. Většina lesů pak patří státu - viz Lesy ČR.

dr Turnowski 19.6.2009 12:43

Re: Identita národa

No a? Oni je snad vykácejí?

Yowda 19.6.2009 14:48

Re: Identita národa

Ne. Budou si je pěstovat na semeno. Popřípadě si tu budou pěstovat prales. Dovede si představit rychlejší zhodnocení investice, než pěstování pralesa? Tomu žádný investor neodolá! ;-P

dr Turnowski 19.6.2009 15:16

Re: Identita národa

asi o tom clkem moc nevíte...prostě i když máte svůj, les bez orgánů státní správy se neuthnete ani haluz...

Yowda 19.6.2009 16:07

Re: Identita národa

ale jděte. ;-P Běhají po lesích neznámí pachatelé, kteří vám les vykácí a odvezou a nikdo si ničeho nevšimne. Vy podáte trestní oznámení, nic se nevyšetří, a vy nemáte v rukou nic, než hafo jakýchsi potištěných papírků. Popřípadě neznámý pachatel s pilou nařeže do poloviny kmeny na pár hektarech lesa a vám nezbyde, než to porazit dřív, než to porazí vichřice, či sežere kůrovec. A přitom byste ten les tak rád nechal shnít! Nezbytné náklady jsou potom na opětovné zalesnění. Ale když ten les šikovně prodáte, třeba někomu, kdo se rád koupe v Orlické přehradě, tak můžete mít alespoň takovéhle štěstí v neštěstí...;-D;-D;-D

Hnyk 19.6.2009 10:34

Už se těším

Až v roce 2011 definitivně skončí platnost přechodných opatření pro nové členy EU a Češi budou smět pracovat kdekoli v EU  a cizinci budou smět kupovat nemovitosti v ČR jak nastane nové kvílení.;-D Kvílení o tom, že pro Čechy neplatí svoboda pohybu pracovních sil bude rychle zapomenuté a nastane velké kvílení, že cizinci skupují vlast za kterou prolévali krev čeští legionáři.;-D;-D;-D

No a jestli autor píše z Desné v J. h. tak ať se pochlubí jestli bydlí v domě po Němcích a nebo jen ve vlastním domě na pozemku po Němcích.

Autor 19.6.2009 12:44

Re: Už se těším

Bydlím ve vlastním bytě v paneláku.

Inka 19.6.2009 10:33

prodej půdy v ČR

Když pominu tu blbost, že se všichni odsunutí Němci pohrnou do Sudet (co by tu dělali?), tak musím poznamenat, že prodej pozemků není tak jednoduchý. Sami jsme na Pozemkovém fondu měli zájem o odkup nějakých parcel a paní úřednice nám vysvětlila, že nám mohou nejprve pronajmout a následně prodat pozemek v těsném sousedství nemovitosti. Jelikož jsme měli zájem i o pozemky sousedící, bylo nám vysvětleno, že je na to několikakolový postup. Nejprve se nabídne lidem, kteří jej obdělávají, pak obci, pak ještě komusi (už jsem ji moc neposlouchala, neb jsem ztratila naději) a teprve pak se nabídne jako do aukce pro veřejnost či co. Trochu jsme zalitovali, že nejsme Paroubkovi, kteří ke svým pozemkům přišli raz dva a šli jsme.

Tak nás tady pane, laskavě, neoblbujte a raděj si stoupněte do fronty a nebo postrčte lidi, kterým pronájem půdy za pár šupů vyhovuje, ať se také starají, co dál.  No a cizinci by si možná vydupali i vyšší dotace pro zemědělce ;-D a to by asi uvítali..

ranbow 19.6.2009 10:24

To jemi opravdu líto

Opravdu bych předpokládal, že v současné době se jako strategické podniky bude označovat něco jiného než půda - třeba letiště, telekomunikace, apod. Ony dnešní zemědělské podniky se v mnohém neliší od průmyslových -svoje produkty  (zrní, skot na porážku, mléko)..prodávají ještě přímo nepoživatelné do dalšího stupně zpracování v potravinářských kombinátech.. Lhostejno zda do místních či zahraničních - pdole toho jak se to smí a jak to nese. A že by v případě katastrofy a bídy půda mohla dát lidem (hromadně) obživu? myslíte  že by současní měštští lidé dokázali něco víc než si přinést již zpracované potraviny a polotovary z Kauflandu a uvařit je v mikrovlnce či na plynové troubě?? A pokud by k tomu i došlo, těžko by záleželo na právních vlastnícíh...

Finrod Felagund 19.6.2009 10:12

Autor je nacionalistický demagog

Za prvé, ti "Němci" tu žili po staletí a byl to jejich domov. Za druhé, nebýt Holanďanů, tak by kolikrát zdevastované Sudety pořád vypadaly stejně hnusně, Holanďané jsou pilní, bohatí a pracovití. Za třetí, já jen vítám dobu, kdy pošleme k čertu všechny neschopné nacionalisty a postavíme model země na tom, že jsme země pro elity. Copak mě musí zajímat, jestli je můj soused Čech? Ne, stačí mi, když bude dobrý soused. Lidé Vašeho ražení, pane autore, udělali z Českých zemí coby z jednoho z nejbohatších koutů Evropy svým debilním a izolacionistickým nacionalismem smetiště, kde je všechno sice ubohé, ale "naše". Před osmdesáti lety tahle země úžasně prosperovala a hádejte proč? Protože si cenila schopných, ne národních. Z Vaší rétoriky je mi na blití, je to přesně taková ta směska českého knedlíkového bolševismu a nacionalismu. Vsadím se, že Rusové v Karlových Varech Vám nevadí, že? Ti tam jsou už dlouho, ale to jsou, předpokládám "slovanští bratři". Čím méně toho "typicky slovanského" (nemám na mysli folklor, mám na mysli ty vlastnosti, které se se Slovany pojí v různých stereotypech a na které jsou panslavisté nějakým divem hrdí) v té zemi bude, tím bude lépe. Takže Welkom, volk van Nederland!

Honza42 19.6.2009 10:33

Re: Autor je nacionalistický demagog

No pochopil jsem, že nenávidíte slovany a milujete germány. Což máte na to právo, ale proč to tak složitě opisujete??  A proč píšete vůbec česky?

Zajímavý, my jsme nacionalisti, ale vy nenávidíte Rusáky ve Varech. Přitom je to ta Vaše vysněná elita. Přišli, zaplatili a prosperuje jim to tam. Když se naučíte rusky, tak se tam i domluvíte, tak co? 

Finrod Felagund 19.6.2009 10:51

Re: Autor je nacionalistický demagog

Říkal jsem snad, že mi tam ti Rusové vadí? Když platí daně a dodržují zákony, tak proti nim nic nemám, ostatně jako proti komukoliv jinému. A ani Slovany nenenávidím, spíš jde o to, že to, co se často považuje za slovanské vlastnosti (takové to bratření se se skleničkou v ruce, spíš si hledět nějaké pofiderní národní hrdosti než peněz a slušného života ve slušně vypadající zemi, tzn. je mi jedno, jaký soused je, jestli slušňák, nebo prase, jen ať je "náš", takový ten kolektivismus, atd.) já prostě nemám rád. Mně je jedno, kdo bude můj soused, pokud celkový obraz země, kde budu žít, bude vypadat jako ze škatulky, lidé budou dodržovat zákony a platit daně, které mají platit - a stát se do lidí nebude moc plést.

varan 19.6.2009 12:16

Re: Autor je nacionalistický demagog

Ono té demagogie je v článku víc, a nejen v něm. IMHO se především zapomíná, že půda (pole, lesy, krajina) je nemovitost (slovensky "nehnutelnosť - tedy s ní nelze hýbat) a zůstává na místě bez ohledu na vlastníka. "Rozprodej" je tedy protimluv: ten, kdo zde půdu koupí, ji buď bude sám obhospodařovat a usadí se tu, nebo ji pronajme někomu, kdo bude ochoten se na ní usadit a hospodařit. Obojí může být přínosné - pro majitele, pro nájemce, i pro půdu. Prostřednictvím daní pak i pro stát. A obojí tu bylo už dávno před onou Marií Theresií ;-)Argumentace tímto "rozprodejem" je tedy buď  vědomá demagogie, nebo naprosté nepochopení elementárních ekonomických zákonitostí platných od dob starých Sumerů, nebo - nesouhlas s těmito zákonitostmi, tedy upřednostňování kolektivismu v jakékoliv jeho podobě (díky, nemusím). Souhlasím s vámi v tom, že pokud bude můj soused dobrým sousedem a pečlivým hospodářem, bude respektovat zákony země a platit daně, nebudu pátrat po jeho národnostním a případně rasovém původu. K obvinění z nacionalismu a z toho, koho "máte nebo nemáte rád" a kdo vám "vadí nebo nevadí" přijdete snadno. Použije ho každý, komu dojde argumentace. Myslím, že byste měl poněkud více vážit slova a nedávat k tomu svým odpůrcům příležitost. Máte na víc.

Marat 19.6.2009 12:41

Re: Autor je nacionalistický demagog

Finrode, nemusíte se omlovat. Pro čechy jsou slované jen rusové a to vždy a ve všech případcech. Ti jiní slované jsou pro čechy slovany jen když se to hodí a klidně jím češti slovanisté dělají štěnicárny..

varan 19.6.2009 13:02

Re: Autor je nacionalistický demagog

No, pro všechny Čechy snad ne, ale ne že byste neměl pravdu:-/

jejda 19.6.2009 10:08

jejda

Přátelé, dokud se tady budete rozčilovat na internetu a nic neuděláte, tak jednou zjistíte, že všude budou vyznačeny trasy, kde můžete chodit a kde ne. Nebo /jako třeba ve Francii/ půjdete kilometry lesem po okresce a neodskočíte se ani vymočit protože jsou všechny pozemky ohraničeny čtyřmetrovým plotem. Na konec to tedy dopadlo. Válka byla proto, že němci chtěli celou evropu. Teď jí dostanou legálně a ještě jim v tom pomůžeme stupidními zákony. Když už máme centrální řízení z EU,tak naco ještě máme tu bandu bulíků ve sněmovně a senátu, včetně trapné prezidentské figurky. Jen nás ještě ochuzují .

Ignác 19.6.2009 10:36

Re: jejda

Kdo vás nutí nebo bude nutit něco prodávat Němcům? Ale vy máte půdu možná jen v květináčích, že? Tak chcete nařizovat těm, co něco mají jak se svým majetkem nakládat, aby vám se to líbilo? Možnost volného vstupu do lesů tu je tradičně už od dob Marie Teresie, a pokud ta pravidla budou návštěvníci lesa dodržovat, není důvod aby někdo stavěl čtyřmetrové ploty kolem cest, ať už je majitel Čech, Němec, Holanďan nebo třeba Eskymák. Takže největší hrozbu pro váš volný pohyb v přírodě představují zdivočelí čtyřkolkáři, kteří škodí všude kam vjedou, jezdci na kolech, když nerespektují cesty ani zdravý rozum, fanatičtí houbaři, kteří zničí oplocenku jen aby mohli prozkoumat jestli v ní něco neroste, chataři, kteří asi považují jakýkoliv odpad za biologicky rozložitelný a vysypou ho někde v lese a podobné existence.

jejda 19.6.2009 10:53

Re: jejda

Svoje pozemky mám a taky bych je neprodal i kdybych na nich měl jen tu lebedu  a kopřivy.

Jinak ta císařovna se jmenovala Terezka, ne Tereska.

Finrod Felagund 19.6.2009 11:04

Re: jejda

Jmenovala se Maria Theresia von Österreich, česky Marie Theresie (nebo Teresie, chcete-li) Rakouská.

mechis 19.6.2009 12:44

Re: jejda

takyimunolo 19.6.2009 18:18

Re: jejda

jejda, koukám, že ani nevíš, že ta císařovna se dokonce jmenovala Maria Theresia ;-D.

Marat 19.6.2009 12:45

Re: jejda

A Sověti prozatím chtěli celou Europu a pozdějí celý svět. To jste nechodil na PŠM, či na jiné školení které se provádělo všude především ve školách. a to už od 45 roku? Tomu se nedalo přece uniknout.

II.svět.válka 20.6.2009 8:32

Re: jejda

Při osvobozování naší vlasti zahynulo (kromě dalších):

144 000 vojáků Rudé armády, 33 000 rumunů a 190 američanů.

Při osvobozování Brna zahynulo 15 000 vojáků Rudé armády a 1200 domácích.

PS po celou dobu války pracoval náš zbrojní průmysl (25% světo. obchodu se zbraněmi a municí) pro Hitlera proti Sovětskému svazu

Princ Jasoń 19.6.2009 9:02

Proboha to je demagogie

- když si někdo z Německa jkoupí pole, tak se ruší Postupimská konference!! A ty kecy o nenahraditelné půdě! Zřejmě si ji ti Němci začnou odvážet do německa. Většina je stejně zarostlá bolševníkem.

Libor 19.6.2009 8:54

Třeba

takové Mexiko neprodá metr své země. Chcež pozemek na vilů. Pronajmeme ti ho na 99 let, třeba za dolar,ale NEPRODÁME. A to nemluvím, třeba o Japonsku. Prodat rodnou zem cizincům? Neexistuje.;-O

JR 03/09 19.6.2009 14:16

Re: Třeba - v budoucnu nebude co kupova t ?

Rogers: Ano, to je jediným důvodem, proč má Amerika možnost se stále hlouběji propadat do dluhů. Protože oni můžou ty peníze tisknout, jsou světovou rezervní měnou. I když lidi začínají říkat, že možná nechtějí už používat dolary. Postupně dochází k odklonu, jako v padesátých letech došlo k odklonu od libry. A jak dlouho zůstane americký dolar rezervní měnou? Avšak nakonec, když natisknete příliš mnoho peněz, nefunguje to. Nikdo s tím neuspěl. Reportér: Zdá se, že Británie začíná používat kvantitativní ulehčování, bude kupovat vládní obligace. To je přece rozumná strategie. Snažit se rozjet ekonomiku tištěním peněz.

Rogers: Já jsem prodal všechny své libry před půl rokem. Navrhuju, abyste udělal totéž. Tištění peněz nikdy nefunguje. Reportér: Takže nejde už jenom o ekonomiku. Tyto hlubinné hospodářské změny a tento hospodářský – ano, kolaps – ovlivní i politiku a sociální stabilitu.

Rogers: Už začínají občanské nepokoje. Podívejte se na Island. Podívejte se na Lotyšsko. Podívejte se na Řecko. A to jsou země, které jsou často dost rozvinuté a bohaté. 

. Spousta lidí v Asii bude nesmírně úspěšných. V období, o němž hovoříme, bude spousta příležitostí. Zemědělci, například. Zemědělství bude v následujících deseti letech nesmírně úspěšná profese. Za posledních třicet let se měli zemědělci špatně, ale teď budou vydělávat obrovské peníze. Jiní lidé, kteří dosud trpěli, budou velmi úspěšní. Mnoho lidí z tohoto všeho vyjde nesmírně úspěšně. Nevím, kdo to jsou, kdybych to věděl, tak bych do nich investoval. Možná vás práce v televizi nebaví. Doporučuju, vystudujte zemědělství. Protože zemědělci budou jezdit v autech Lamborghini. Finančníci v City of London se budou živit jako taxíkáři. Chytří z nich se naučí jezdit s traktorem, aby mohli v příští generaci pracovat pro chytré farmáře.

Tohle se stalo v historii už mnohokrát.  Tak jděte studovat zemědělství a naučte se jezdit s traktorem. Jeďte do Asie. Budou tu neuvěřitelné šance.

Jana 19.6.2009 8:52

půda

Proč tedy na české půdě nepracují Češi? Mám pocit, že se jim moc dělat nechce.  Půdu obdělává pár nadšenců, kteří makají od rána do večera, moc jim to nevynáší a k půdě je váže jen jejich hluboký vztah k hodnotám, které získali od svých předků.Ostatní na ně koukají jako na blázny, na vesnici se dnes přeci odpočívá a ne pracuje.Je mi jedno, jestli půdu bude obdělávat Čech, Němec nebo Holanďan, pokud se o ni bude starat jako pořádný hospodář. Češi totiž většinou půdu kupují pouze jako spekulanti a jen tam, kde jim to v budoucnu něco vynese.

dotaz 20.6.2009 8:53

Re: půda

kde žijete ? jen 3% práce schopných pracuje v zemědělství (vys.prod.práce)