26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Marty 28.6.2006 6:17

Re: Statni informacni system

Jeste jsem zapomel, ze u kazdeho schvalovaneho zakona by mela byt nejenom studie dopadu na ostatni zakony, ale i pozadavky na Statni Informacni System. Zakon pak muze zacit platit, pokud je vse pripraveno.

Veselý 28.6.2006 8:12

Re: Statni informacni system

A co takhle jeden počítač pro celý svět? To by bylo úspor. Ale vážně, každé ministerstvo má výrazně jinou problematiku, logicky to nezvládne jeden program. Z toho vyplývá, že to co píšete není možné. Je i mnoho dalších věcí, které jste přehlédl, například většina PC používá Windows 98, jak je chcete vzdáleně spravovat? A kde chcete vzít tolik peněz na úpravy, které navrhujete.

Marty 28.6.2006 8:48

Re: Re: Statni informacni system

Ja nemluvim o jedne aplikaci nebo programu. Ja mluvim o jedne databazi, nad kterou funguji ruzne programy. Treba i ty stavajici. Jinak W98 lze spravovat zdalene. Jsou na to nastroje. Jinak neni potreba vymyslet vymyslene. Takhle fuguji stovky firem po celem svete. V ruznych casovych pasmech, v ramci ruznych zakonu, v ruznych jazycich, ... Tak proc ne v jednom malem state. Co se tyka firem, tak znam firmy (ne jednu), kde konsolidaci jenom komunikace, doslo k uspore 35% nakladu. Z toho se pak daji financovat dalsi zmeny.

A.D. 28.6.2006 9:03

Re: Re: Re: Statni informacni system

No, zatím je problém i na jediném státním úřadu vysvětlit, že když jim tam hlavní aplikace běží na Oracle, je blbost pořizovat další malé aplikace pro MS SQL, i když jsou v základu levnější. A slavné ministerstvo informatiky s tímhle nedokázalo udělat za celou dobu své existence vůbec nic. Jakož ani se spoustou dalších věcí, které by snad mohlo i příznivě ovlivnit (kdyby se chtělo).

Marty 28.6.2006 9:19

Re: Re: Re: Re: Statni informacni system

Naprosto standardni problemy a vymluvy (od tech lidi, ne od Vas). Tohle chce silnou osobu nahore. To je mozna dalsi duvod proc je to temer nerealizovatelne. Bohuzel. Jinak prave proto musi byt nejake oddeleni zabyvajici se strategii, definici standardu, atd., a pak servisni organizace pro realizace podle te strategie, standardu, atd.

VLK 28.6.2006 10:17

Re: Centralni informacni system

Ano, spolupracujeme s jednou firmou, jedna z nejvetsich ve svem oboru, vyrobni fabriky po celem svete, kdyz vam reknu vic, tak jsem mrtvy muz. Maji vse na centralnim datovem stredisku, na svem pocitaci snad nemaji ani textovy editor. Vse se dela po siti tam kamsi do Ameriky ci kam. Co rikaji moji spolupracovnici, kteri s nimi delaji, tak totalni pakarna. Neda se na tom udelat vubec nic. Na research maji taky jedno stredisko, financovani jde zase odjinud. Klasicky model statni spravy v tomhle ohledu. Co si objedna research je neco uplne jineho, nez chcou jednotlive fabriky. Leva ruka nevi, co dela prava. Perfektne toho vyuzivame, kdyz se nam treba nejaka zakazka zpozdi. No, ted uz mrtvy muz jsem...

Marty 28.6.2006 11:30

Re: Re: Centralni informacni system

Mrtvy muz nejsi :-). Tohle znam taky. Veci se daj delat dobre, nebo blbe, bez ohledu na to, jak dobra je myslenka. To co delaji je klasicke zjednodusovani. Komunikace musi bezet odshora dolu, a naopak. Jinak je to na ....

Alfons 28.6.2006 5:14

Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Budou se přepravovat navíc data a spravovat datové a komunikační dálnice. Žijeme v době komunikační, nikoli kamenné.

kanuk 28.6.2006 5:46

Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Teda kdyby to s těmi komunikačními dálnicemi mělo dopadnout jako se silnicemi, tak chraň nás (teda Čecháčky) pámbu. Zatřískané kamiony, které převážejí kdejaký šmejd, který by docela dobře mohl cestovat po železnici. Nemám nic proti kamionové dopravě zkazitelných potravin.

Alfons 28.6.2006 6:17

Re: Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Bursík se svými věrnými žabičkami už nahání kamiony na železnici. Lobby autodopravců tentokrát Bursíka nezlomí. Jedině že by se změnily výchozí předpoklady. Po dálnicích budou jezdit jen koňské povozy. Místo garáží budou maštale. Ale jinak už Bursík intenzivně vymýšlí výmluvy proč zatím kamiony na železnici nebudou.

kanuk 28.6.2006 8:01

Re: Re: Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Je známá věc, že všeho moc škodí. I těch kamionů. Kromě toho, na železnici se chce, aby si všechny náklady hradila sama, a podle toho jsou nastaveny ceny železniční dopravy. Až stejné podmínky budou nastaveny pro autodopravce, kamiony (a autobusy) se asi hodně smrsknou.

Aleš Procháska 28.6.2006 9:17

Re: Re: Re: Re: Přifaříme to ministerstvu dopravy.

Jenže železniční doprava je už teď levnější než kamiónová. Přesto ji ale chce málokdo využívat, protože její parametry jsou nastavené na dopravu uhlí, cementu a kyseliny sírové. Jakmile chcete přepravit třeba náklad DVD přehrávačů tak a) dorazí na místo určení "někdy příští týden" (ale vyzvednout z nádraží je musíte do dvou dnů poté co vám pošlou telegram :-)) b) i kdyby vám náhodou nevadilo že nejen že nevíte hodinu kdy zboží dorazí ale ani den tak těch přehrávačů cestou půlku rozkradou.

kanuk 28.6.2006 4:53

Kerej blbec

pouští na Psa idiotskou reklamu na nějaký debilní kurs angličtiny. Nejde o tu reklamu, ale o to, že když to přilítne v době, kdy jeden píše nějaký canc do fora, tak to ten canc vymaže a psavec může začít znova. To není myšleno na p. Wagnera.

Jap 28.6.2006 2:41

Jak to delaji Americani bez ministerstva

Americka ekonomie  je  100x  nebo 200x   vetsi  nez ceska / podle toho jak to pocitate, /   podil informatiky  je v americke ekonice daleko vetsi nez v ceske, takze celkovy objem tohoto odvetvi  v USA  je 200x  mozna i 500x vetsi nez v CR, a USA nemaji ministerstvo informatiky, nejblize tomu je FCC , Federalni komunikacni komise,  ktera resi veci podobne tomu co dela v CR rada pro radio  a televizi a  veci kolem medii a telefonu, / kdyz Janet Jackson ukazuje na jevisti  svoje poprsi  /. ,  rozdelovani a pridelovani radiofrekvenci a pod.   Komputerizaci si provadeji soukrome a firmy  a verejne urady samy, proc by to melo byt lepsi a hospodarnejsi kdyz jim jejich komputerizaci obstarava ministerstvo, nebo jim do ni keca.. 

A vubec nejsilnejsim duvodem pro zruseni ministerstva je to  odriznout od verejnych financnich prostredku cela stada vselijakych byrokratu a "konzultantu" , kteri zvani nesmysly, odborne toho moc nevedi, a maji zastarale znalosti ve srovnani se znalostmi expertu v privatnich firmach.  Kdyz budete potrebovat operaci srdce, budete verit chirurgovi z nejlepsi nemocnice, ktery to dela kazdy den a nebo chytrakovi, ktery, sice muze mit titul , sedi na ministerstvu, ale v operacnim sale uz nekolik let nebyl.   

kanuk 28.6.2006 5:09

Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva

Před válkou byl nejlepším odborníkem v ČSR na leteckou radiokomunikaci nějaký pan, asi ing, Joachim, na nějakém ministerstvu, snad pošt nebo dopravy. Všechny návrhy mostů (statické výpočty), silničních i železničních, i všech větších budov,  musely být překontrolovány pány ouřady na nějakém ministeriu nebo magistrátě. A ti také lecos věděli. Takže ti státní ouřadové v ČSR nebyli takoví blbci a darmožrouti, za jaké je určitá skupina lidí dnes označuje. A jestli je třeba nějaké "takyexperty" odstavit od státních koryt, tak jsou to v mnoha případech právě ti "experti" v soukromých firmách. Myslím, že nestřelím moc vedle, když poukáži na výběr "Pandurů".

Jap 28.6.2006 13:13

Re: Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva

Uplne spatny pripad,  pred valkou bylo v Cesku, CSR  tolik odborniku  na letecke radiokomunikace, ze dali ztezi dohromady dve party na marias.  Myslim, ze existovaly 2 letecke tovarny,  ktere mely nejake experty , nekolik potrebovala armada ktera letadla zacinala pouzivat, civilni letectvo prakticky neexistovalo. A ten pan Joachim, o kterem pisete, byl na tom ministerstvu asi sam se sikovnym asistentem a sekretarkou , tedy zadne stado darmozroutu, kteri naplni cely barak a navzajem se zamestnavaji blbinkami.

Mejla 28.6.2006 5:22

Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva - v USA také neměli 60 let socialismu,

který blokoval buržoazní pavědy. Zřízení ministerstva informatiky byla vynikající věc a Mlynář i Bérová odvedli obrovský kus práce.

Vy vole ! 28.6.2006 6:57

Jasně, nejvíc wifi sítí zoufalých lidí, to je jejich úspěch!

Máme největší síť wifi v EU. To "díky" činnosti ministerstva informatiky a telekomu atd. Takže- PĚKNĚ DĚKUJU ZA TAKOVÉ MINISTERSTVO IDIOCIE .(Y)(Y)

Aleš Procháska 28.6.2006 9:04

Re: Jasně, nejvíc wifi sítí zoufalých lidí, to je jejich úspěch!

Kdyby ty wifiny aspoň legálně povolili :-) (myslím defacto zákaz směrových wifi spojů dle GL) Skoro všechny jedou načerno a kdyby ČTÚ chtěl tak během týdne zlikviduje půlku českého internetu :-(((

kanuk 28.6.2006 5:40

Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva

Kromě toho, Američani to dělají tak, jak jim to v JEJICH PODMÍNKÁCH nejlíp vyhovuje. A je, resp. byla by blbost, jejich řešení přebírat do evropských a jmenovitě českých podmínek, které jsou americkým podobné míň než jabka pomerančům. Kromě toho FCC není pár jedinců, ale ouřad, kde sedí uznávaní machrové na radio,  televisi a podobné kšefty. Zatím co česká Rada pro radio a televisi je, pokud vím, parta fotrů, která o TV ví akorát která hlasatelka či moderátorka má největší přednašima a podle toho protlačuje její zařazování do programu. Jestli pánům v RRTV křivdím, tak se omlouvám.

Aleš Procháska 28.6.2006 9:07

Re: Re: Jak to delaji Americani bez ministerstva

V čem se české podmínky liší od amerických? Jakože tam jinak fungují ekonomické zákony nebo jak to vlastně myslíte?

kanuk 28.6.2006 2:17

ministerstvo informatiky (MI)

je podle mého názoru úplně zcestný název. Pokud vím, ale krk bych na to nesázel, je to původně ministerstvo pošt a tegrafu, pak spojů, nebo tak nějak. Jeho úkolem je zajišťovat pro všechny občany fungující system přenosu jejich (těch občanů) informací, ať už šneckou poštou, nebo přes satelit. Domnívám se, že do působnosti tohoto ministerstva nejen, že nepatří nějaká Goebbelsovština, ale nepatří tam ani výuka občanů v užívání moderní sdělovací techniky. A nákup počítačů pro vládní úřady by měl být v pravomoci oněch úřadů, při čemž MI by mohlo vystupovat jako konzultant a koordinátor. Jako třeba aby v 15 nebo kolika ministerstev nebylo 150 typů počítačů, podle toho, kolik který dodavatel měl na různých ministerstev známých (nebo "sponzorovaných osob"). A kdyby se zrušilo MI, a jeho různé povinnosti a pravomoci by se rozdělily do různých úřadů, mohl by vzniknout jedině větší bordel, než je v současnosti (aspoň jak tvrdí někteří Psopsavci), a ještě víc židlí s nataženýma rukama. Bez ohledu na to, jestli se bude veslovat pravým nebo levým veslem.

Ada 28.6.2006 1:03

Klidne ho zruste.

Nektera ministerstva (finance, obrana, vnitro) maji sve vlastni IT zavedene systemy, ktere povaziji za nejlepsi. Podrizeni se MI neuznavaji.

Kvetla 28.6.2006 0:44

Ono jde spíše o to,že nejdříve byl p.Mlynář,pro kterého se hledalo protekkční politické korýtko

;-OS přispěním konexí vlivného přímluvceVV se tedy ušilo ma míru.Pak se hledalo, čím tohle robátko vycpat,aby byla odůvodněma jeho existence...Nu a pak začaly bleskově "fungovat" zákony p,Parkinsona.I vznikl  moloch,RvTedy klasika.To,co by měl zvládat jeden odbor,má svůj barák se zlatým zábradlím,ministra,náměstky ředitele,právníky,ekonomy,peronalisy,sekretářky aj. úředníky,auta a šoféry,vrátné,ostrahu a správu budovy...,korýtka pro kamarády a kamarády kamarádů.Vždyť je to placené jenom z našich daní....A když p.M. a spol ve volbách propadli a navíc ještě i vivný přímluce VVztratil zájem a pro změnu ozeleněl,....(Y)

lookas 28.6.2006 0:31

ach

To ze 70% pochybnych informatickych "odborniku" chce ministerstvo zachovat je pochopitelne - zeptejte se policajtu, jestli zachovat ministerstvi vnitra ..

Myslim, ze v zemi kde stat bezne plati cca 160kkc za jeden pocitac (v ramci INDOSe), v zemi kde policejni okrsek ve meste s 10k obyvateli nema pocitac je MI naprosto zbytecna instituce.

Ono je to taky vcelku logicke - pocitace by mely byt prostredkem, nikoli cilem ...

zhouba 28.6.2006 0:28

ministerstvo biologie

Informatika je zkrácený název pro informační vědu. Máme-li ministerstvo informační vědy, proč bychom neměli mít ministerstva jiných věd? Třeba biologie nebo fyziky?

Přestože má to zvláštní ministerstvo v názvu celý vědecký obor, informatikou se nezabývá. Nezabývá se ani řízením či koordinací procesů informační výměny ve státní správě. Ba dokonce se nezabývá ani zvyšováním počítačové gramotnosti uvnitř veřejné správy. Jeho hlavní pracovní náplní je nákup informačních technologií a populistické akce typu školení občanů v používání výpočetní techniky. Ono je to jednodušší.

Jindra Pařík 28.6.2006 11:39

Re: ministerstvo biologie

Navrhoval bych "Ministerstvo námořního rybolovu" - to je v EU opravdu "palčivý" problém. A pro Paroubka specélní "Ministerstvo pro vztahy s Ruskem a Čínou" aby byla koalční smlouv apro prasoblba akceptovatelná.

pametnik 28.6.2006 0:23

Potrebujeme Ministerstvo pro inovace a technologie, nikoliv jen pro informatiku

Stala se chyba uz pred lety, ze se vyzobla jen ta informatika z perspektivnich vyvojovych smeru ekonomiky a zridilo se pro ni samostatne ministerstvo.  

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 28.6.2006 0:31

Re: Potrebujeme Ministerstvo pro inovace a technologie, nikoliv jen pro informatiku

Jo, potrebujeme. Nebo soucasne ministerstvo prumyslu predelat na "prumyslu, obchodu a technickeho rozvoje" nebo tak neco. Je fakt, ze informatika ma dnes stejnou nebo vetsi dulezitost, jako mely pred par desitkami let "posty a telekomunikace". A vetsina zemi, i zapadnich, tehdy takove ministerstvo mela zrizene.