29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nešetřit z toho, co je vedle onoho hnedle

Vláda navrhuje, aby pracující důchodci neměli úlevy na dani. Místo toho abychom byli rádi, že jsou důchodci, kteří pracují. Neboť jsou to spokojení důchodci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 3.4.2012 13:07

Dań je složená. I pro důchodce

Standardní důchodce u nás už neplatí nic. Zato ten, který pracuje, je tvrdě trestán. Vedle běžné a samozřejmé daně z příjmu, platí i nemocenské pojištění (jakkoli to za něj platí stát neb si je před odchodem do důchodu předplatil) a dokoncei sociální pojištění, jakkoli se už nikdy nemůže stát nezaměstnaným a pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Tak jsou důchodci motivováni, aby nepracovali. Dokonce i když jako důchodce získám dlouhodobý grant, musím z něj platit extra nemocenskou a sociální pojištění.

Jako bývalý vysokoškolský pedagog má řadu nabídek abych opět, tu i onde učil. To bych ale musel být na hlavu padlý. Daleko výhodnější je hojně publikovat, psát nezávislé posudky a neplatit jiné daně než ty, které mi strhávají vydavatelé. Jít jako důchodce učit může jenom ten, kdo nemá publikační možnosti nebo schopnosti.

J. Kadeřábek 3.4.2012 13:24

Učitelů je nadbytek

a důchodci nemají zabírat místa mladým. Zejména ne ve státním sektoru. Soukromě nechť si podniká nebo je v privátu zaměstnán každý jak je libo.

P. Pavlovský 3.4.2012 13:56

Re: Učitelů je nadbytek

Vysokoškolských kvalifikovaných pedagogů není dost – srov. plzeňská práva a mnohé soukromé VŠ a tzv. vyšší odborné (tříleté).

    Co do zabírání míst bych si vyprosil rovnoprávnost a ne diskriminaci za věk, jak jí zažívají mnozí padesáti i více-letí. Zaměstnavatel nechť zaměstná toho, kdo je pro něj kvalifikačně i platově výhodnější – nabídka-poptávka. Při ucházení o místo musí přece ten mladý starého porazit, aby na měl na to místo právo! Proč asi teď v Polsku prodlužují odchod do důchodu na 67 let a jinde už to dávno mají? Proč neuvolňují raději místa mladým? Není to náhodou ekonomický nesmysl?

Vysokoškolských kvalifikovaných pedagogů není dost – srov. plzeňská práva a mnohé soukromé VŠ a tzv. vyšší odborné (tříleté).

    Co do zabírání míst bych si vyprosil rovnoprávnost a ne diskriminaci za věk, jak jí zažívají mnozí padesáti i více-letí. Zaměstnavatel nechť zaměstná toho, kdo je pro něj kvalifikačně i platově výhodnější – nabídka-poptávka. Při ucházení o místo musí přece ten mladý starého porazit, aby na měl na to místo právo! Proč asi teď v Polsku prodlužují odchod do důchodu na 67 let a jinde už to dávno mají? Proč neuvolňují raději místa mladým? Není to náhodou ekonomický nesmysl?

K. Luboš 3.4.2012 10:45

Jak to ti Švédi dělají?

Copak Kanada, ale co takhle Švédsko, tj země jejíž „jméno nesmí být vysloveno.“ Tam mají vysoké daně a sociální stát, ale i ekonomický růst a jako jediní se nezadlužují se.

J. Kanioková 3.4.2012 12:43

Jak to ti Švédi dělají? Asi nesledujete realitu?

http://jdem.cz/t9kc7

J. Kanioková 3.4.2012 12:49

Například zjistili, že nedošlo k vytváření pracovních míst vůbec soukromého sektoru od roku 1950 do roku 2005.

http://mises.org/daily/4936

http://mises.org/daily/2259

R. Langer 3.4.2012 14:06

Re: Jak to ti Švédi dělají?

Ha ha ha,vtip dne!

J. Schwarz 3.4.2012 7:51

problém je

v dnešním chápání státu a demokracie vůbec. Různých "šibalů" je pořád dost na to, aby si prebendy uhájili. A protože co odhlasuje "většina" je povinné pro všechny, je současný způsob demokracie bez toho, že by byly jasně vymezeny okruhy záležitostí které lze řešit hlasováním a záležitostí, které jsou záležitostí každého jednotlivce a do kterých "ostatním" nic není jen diktaturou těch, co dokáží vyrobit "většinu" pomocí demagogie a mediální manipuace.  Řešením by bylo umožnit každému nespokojenému jednotlivci "opt out", tedy neúčastnit se na údajně "užitečných" programech které však dotyčný jednotlivec vnímá pro sebe jako nevýhodné a dobrovolně by si je nevybral. Co je špatného na tom, aby se lidé sdružovali a podporovali politické programy na základě dobrovolnosti, bez státního donucení? Levice by na tom musela jen profitovat. Každý přece ví, že levičáci jsou lidé vstřícní, kreativní, přátelští, zajímající se o své spoluobčany a přirozeně solidární. Pokud by se zbavili sobeckých individualistů, tyjících z jejich dobroty, nemohli by tratit. A "pravičáci" by zase měli pocit nezávislosti - pokud by se jim dařilo a smůlu, pokud ne. Ale každý by si mohl žít po svém, podle svých zásad a nevnucovat si navzájem styl života. K tomu je ale třeba odebrat státu "sociální" a  "pečovatelské" kompetence a předat je na základě dobrovolnosti ustaveným "občanským sdružením". Pak by měl pojem  občanská společnost jakýs takýs smysl. Ne jako dnes, kdy jsou za "občanskou společnost" považovány neoficiální partičky, snažící se přimět státní moc aby jim pomohla zmáčkout "ty druhé" a předstírající starost o "obecné Dobro". Ať si Dobro zařídí samy a stát nechť se do toho necpe. Ať se postará o to, aby se jeden dovolal spravedlnosti a nebyl okrádán mafiemi působícími ve vlastních strukturách státu. Howgh.

P. Skřivan 3.4.2012 6:07

Tak pochopte, že kasa je prázdná,

tak je třeba hledat vem kde vem. ... a co takový expert jako Kalousek může vymyslet jiného, než novou daň ?!

Nic jiného stejně nedokáže, protože jak se liší efektivní stát od toho, jehož on je představitelem, to nikdy nepochopí.

Všechny vlády po roce 89 fungovaly komunisticky: něco si usmyslely a pak to silou prosadily. Žádná veřejná diskuse, žádné připomínky občanů, žádné hledání nejlepšího možného řešení, žádná zpětná vazba a korekce. Všechno se dělá ve stylu: teď mne něco napadlo, tak to prosadím a basta. Důchodová reforma je názorná ukázka ... .

Občas se takto zavede dobrá věc. Často se ale dělá jen větší a větší bordel, viz každoroční změny daní místo zavedení kvalitního, efektivního a relativně trvalého řešení ... .

J. Jurax 3.4.2012 20:30

Re: Tak pochopte, že kasa je prázdná,

Jak to že žádné připomínky občanů? A takoví naši mafiánští kmotři, Janouškové, Dalíci a pět na stole v českejch a jiní šibalové nejsou občané? Jsou! A připomínali a politikové i státní úředníci, jakož i politické strany jim popřáaly sluchu a rády svým občanům za nepatrné všimné vyhověly! No není to přímo tresť občanské společnosti po našom?

K. Pavlik 3.4.2012 1:46

Jak to asi dělají v Kanadě, kde je DPH pouze 5%?

Holt okradaji obcany jinak.

I. Schlägel 3.4.2012 7:49

Re: Jak to asi dělají v Kanadě, kde je DPH pouze 5%?

Prozraďte, pane Pavliku, jak? A kde občany neokrádají?

K. Pavlik 3.4.2012 9:30

Re: Jak to asi dělají v Kanadě, kde je DPH pouze 5%?

5 % je jen v Alberte, jinde je podstatne vyssi. Pozemkova dan je znacna (z te se plati napriklad skolstvi). Poridit si drahou chatu nebo opavdu drahy dum je danova sebevrazda. Kdyby byl stejny system v Cesku tak by 30 % chat a neobydlene domy byly do pul roku zbourany. Duchody jsou zdaneny, chybi nektere podstatne danove ulevy. Je to proste jiny system.

J. Kanioková 3.4.2012 12:46

Díky moc...

Jen houšť reálných informací, protože ti naši kverulanti si přečtou jen to, co se jim hodí a cokoliv jim oponovat, je marné, marné, marné

J. Boleslav 3.4.2012 15:29

Re: Díky moc...

Paní Kanioková, marné to není. Někdo by tu dobrou resp. reálnou náladu taky šířit měl :-)