4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nemohu volit profesora Drahoše

Koho volíš? Mažňáka nebo Mažňáka? Asi takto by se nejlépe, parafrází slavné věty z Foglarových Rychlých šípů, dalo komentovat nadcházející druhé kolo letošních prezidentských voleb.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
C. Horák 22.1.2018 13:02

Re: Zeman

O tom už určitě nikdo nepochybuje. Ale pro jistotu bych si, být Vámi, stejně radši vždy přečetl, na co reaguji, abyste to náhodou nešoupl třeba pod recept na bábovku.

I. Širůček 22.1.2018 9:14

Zbývá ještě napsat

proč můžete volit inženýra Zemana. Což zcela jistě máte v úmyslu (neboť jinak by titulek musel být "Proč nemohu volit žádného z kandidátů"), ale nemáte odvahu to rovnou napsat. Že by se vám zalíbila ta "opatrnost", kterou vyčítáte Drahošovi?

M. Krutý 22.1.2018 9:13

článek celkem odpovídá tomu

co nejen zde Zemanovi fans předvádějí. Nejsouce schopni na Drahoše něco vytáhnout, do omrzení opakují mantru o podpisu výzvy vědců a údajném obratu. Kdo výzvu četl, ví, že se nijak nevyjadřuje k nějakému vítání imigrantů, ale řeší převažující dehonestující nazírání na všechny, přestože ve většině jde o slušné lidi v zoufalé situaci.

Věci jako postoj budoucího prezidenta k EET či referendu jsou stejně v zásadě irelevantní a námitka, že by odmítl jmenovat vládu podporovanou komunisty je jedním z posledních projevů zdravého rozumu na cestě k trestuhodně plné rehabilitaci KSČM, již si tato partaj vysloužila jenom tím, že se vydržela nestydět dostatečně dlouho.

P. Zinga 22.1.2018 9:21

Re: článek celkem odpovídá tomu

Ano, já se hlásím k názoru na imigranty, který Drahoš dehonestuje. A Vy zřejmě taky.

Co děláte, co vytváříte, z čeho je chcete živit? z mých peněz? Nedám.

J. Kopp 22.1.2018 9:32

Re: článek celkem odpovídá tomu

Dobrý den. Pane Krutý nikoli "nejsouce" ale "nejsa". Podmětem jsou fans. Jenom taková prkotinka.

I. Širůček 22.1.2018 9:55

Re: článek celkem odpovídá tomu

Uff!

http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=590

M. Klas 22.1.2018 10:02

Re: článek celkem odpovídá tomu

V množném čísle by mělo být -ouce: https://www.pravopisne.cz/2012/10/pravidla-prechodniky/

M. Prokop 22.1.2018 10:21

Re: článek celkem odpovídá tomu

Fans je množné číslo. Takže pan Krutý správně.

V. Němec 22.1.2018 9:11

Menší zlo?

"Svobodní během parlamentní kampaně šířili myšlenku, že ve volbách se nemá volit menší zlo." "Volme podle svých postojů"

Tomu nerozumím. Mám volit vědomě větší zlo? A proč (ne)shodnost postojů není zahrnuta do té míry "zla"?

M. Valenta 22.1.2018 8:45

Pan Zálom si evidentně nevidí na špičku nosu.

Jen namátkou některé Zemanovy priority. Švédský socializmus, koalice ANO s bolševici a SPD a jako vzor pro mladou generaci - prolhanost a mstivost a to vše doprovázené totálně neprůhledným financováním nekampaně.

M. Valenta 22.1.2018 10:48

Re: Pan Zálom si evidentně nevidí na špičku nosu.

oprava: s bolševiky

M. Šetka 22.1.2018 8:33

dobře jste to zdůvodnil,

vy sice víte,že Zeman je sprosťák, lhář a křupan, ale Drahoš bude /dle vašeho mínění / také takový. Proto ho nemůžete volit. Proti gustu žádný dišputát. Tak si zvolte toho samolibého, nenávistného bolševického šmeja. Do toho.

P. Rudolf 22.1.2018 8:28

Vrána k vráně sedá...

"...o prezidentu Zemanovi všichni víme, že se umí chovat jako hulvát, že je hrubý a libuje si v urážkách druhých, lže a je mstivý, a nadto je ještě, a to mu nikdo neodpáře, alkoholikem...". A přesto, že si o něm toto myslíte, ho budete autore volit? Vy musíte mít hodně nepěknou povahu!

R. Langer 22.1.2018 12:12

Re: Vrána k vráně sedá...

No, jsou i horší vlastnosti.

C. Horák 22.1.2018 13:07

Re: Vrána k vráně sedá...

Nechci této myšlence upírat pronikavou moudrost, která je zjevná, takže jen nepodstatná připomínka: když jednu misku vah necháte prázdnou, tak ta druhá bude těžší vždycky.

D. Stirský 22.1.2018 7:50

Pomatený článek.

Prezident v našem systému má spíše ceremoniální funkci, čili jeho názory na to či ono jsou důležité jen proto, že jde o názor hlavy státu. Drahoš zdá se býti slušný člověk, Zeman slušnosti moc nepobral.

E. Erat 22.1.2018 8:15

Re: Pomatený článek.

Ovšem neformální vliv presidenta je v ČR tradičně silný. A slušných lidí jsou plné hřbitovy. To je sice chvályhodé být slušný, ale nic to neříká o politické kvalifikaci. A mám pocit, že řada velkých světových politiků byla ze slušností na štíru.

R. Hanzl 22.1.2018 8:25

Re: Pomatený článek.

Neslušných lidí jsou taky plné hřbitovy. Jenže Zeman nejenže není slušný, ale není ani světový. Je to jen takový náš lokální exot.

M. Koutný 22.1.2018 9:18

Re: Pomatený článek.

"Slušný" lump - pořád lump.

R. Hanzl 22.1.2018 9:55

Re: Pomatený článek.

a vy jste taky lump?

R. Hanzl 22.1.2018 7:23

re

Koukám, že logicky zdůvodit lze prakticky cokoliv. Já naštěstí tak vybroušenou logiku nepotřebuju. Jelikož na Zemanovi nejsem schpon vidět žádnou pozitivní charakterovou vlastnost a Drahoše neznám, tak volba je pro mě jasná.

Z. Lapil 22.1.2018 12:51

Re: re

Tak nějak. Dovoluji si upozornit, že Drahoš coby šéf Akademie věd (a čtyři roky dokonce Evropské federace chemického inženýrství) sice není žádný velký politik, ale určitě prokázal schopnost vést velkou organizaci. Takže "technologii politiky" ovládá. A zároveň je to ve státní mašinerii nový muž, který - drasticky zjednodušeno - nechodil na pivo s Dalíkem. Neboli nejen že nemá máslo na hlavě z profláknutých kauz, ale ani není součástí lobbystického (schválně nepíšu korupčního) systému.

Kromě toho: pár měsíců po začátku jeho předsedování v akademii přišel nápad razantně skrouhnout AV ČR peníze (během roku nebo dvou snad na polovinu a pak dál a dál), čemuž "jsme s týmem, který stál v čele akademie, zabránili". Citováno přibližně z https://www.jiridrahos.cz/muj-zivot/. Čili nějaké podezření, že je to Kam plášť, tam želé nebo jak mu to říkají, taky není tak úplně podložené.

A. Bocek 22.1.2018 6:42

Tři důvod proč né Zemana :

1. Bratří se přespříliš s Putinem a Ukrajincům doporučuje Krym zobchodovat.2.Jeho okolí Ovčáček, Mlynář,Nejedlý je to nejhorší co kdy na Hradě bylo.3.Kritizuje Dubčeka a spolupracuje s Babišem.

C. Horák 22.1.2018 6:48

Re: Tři důvod proč né Zemana :

Je pozoruhodné, kolik lidí vyčítá Zemanovi rozvíjení spolupráce na východě (kde ji velcí evropští kluci rozvíjejí zcela bez skrupulí), a titíž lidé mu zpravidla vyčítají i nedostatečnou servilitu vůči západním zemím, protože jsme na nich hospodářsky závislí. Taková, řekl bych, názorová bramboračka.

J. Jelínek 22.1.2018 8:56

Re: Tři důvod proč né Zemana :

Velcí evropští kluci ji mohou rozvíjet jak chtějí, třebas i bez skrupulí. Jsou totiž "velcí".

C. Horák 22.1.2018 6:38

Povětšinou souhlas, jen s tou volbou menšího zla...

Já tedy volby nevnímám jako příležitost vyjádřit nějaké své postoje, ale jako příležitost pokusit se spolu s dalšími prosadit vlastní zájem. A je-li očekávaný přínos obou kandidátů pro tyto zájmy záporný, volím toho, kdo jim škodí méně.

Život přece není o binární volbě mezi absolutním dobrem a zlem, ale o hledání a preferenci většího dobra před menším a menšího zla před větším v rámci kontinua mezi těmito krajními polohami. Pokud se někdo těší na Lamborghini, ale přestalo se dařit a úspory stačí jen na Fabii, může to sice v porovnání s očekáváním vnímat jako zlo, ale určitě menší, než chodit pěšky. Jinak můj názor na Drahoše je velmi podobný. Zjevné charakterové vady, vlezdoprdelismus vůči Bruseli, vítačství a souhlas s odzbrojením slušných lidí jsou pro mne dostatečnými důvody, abych překonal svůj odpor k Zemanovi, který je pro mne ve všech těchto ohledech přece jen přijatelnější. Snad jen v té uhlazenosti (ne fakt to nebudu nazývat slušností) Drahoš vede, ale ani u té si nejsem jist, mám-li to považovat za plus. Představa, že by náš préza poslal tu arogantní bruselskou smetánku do prdele, mi totiž vůbec není nepříjemná.

C. Horák 22.1.2018 6:42

Re: Povětšinou souhlas, jen s tou volbou menšího zla...

Ještě jsem zapomněl na Drahošův seznam nepohodlných webů, který do výčtu taky patří, i když to by se dalo, stejně jako ostatní, zahrnout pod zmíněné charakterové vady.

A. Zajícová 22.1.2018 6:23

to je keců

na téma Proč echtpravičák bude volit obrsocana:)

M. Šejna 22.1.2018 8:09

přesně tak ...

... protože správný současný echtpravičák má volit obrpravdoláskaře Drahoše, jak hlásají echtpravičák Topolánek a jeho bývalá echtpravicová ODS.

J. Babička 22.1.2018 4:34

poznámka

neměl příležitost, aby ukázal, jak jedná, má-li v rukou skutečnou moc,

Jako president ji nebude mít, pokud bude dodržovat ústavu, což ovšem žádný president zatím nedělal.