7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč nejásáte?

Už skoro tři měsíce máme svého prvního přímo voleného prezidenta. Prosazovatelé přímé volby by měli být nadšeni. Takových let čekání a nyní konečně zažívají splněný sen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kopřiva 11.6.2013 20:45

Probůůůůůh, ten Kosejk....!!!!

A že to neumíte chápat Vy, Kosejku, nemusí znamenat, že blbci jsme my !!!

Z. Sohorova 11.6.2013 19:20

Podle Klause ano

Klaus fandil vzdy jen darebakum a tem co z nich mel Klaus byl falesny,ale Zeman je jeste vic a k tomu poradnej spitar...

J. Tolman 11.6.2013 19:23

Re: Podle Klause ano

Zeman není horší než Klaus, protože to není technicky možné. Může být maximálně stejně špatný a zatím se zdá, že na to má.

J. Barto 11.6.2013 20:27

Re: Podle Klause ano

Proč mi ty vaše příspěvky, tak silně připomínají to, co se v legraci povídá o blondýnách ?

J. Tolman 11.6.2013 18:53

Zeman je dobrý prezident

Podle Klause je jeho nástupce dobrým prezidentem. "Něco bych určitě dělal jinak, ale jinak je Miloš Zeman dobrým prezidentem," řekl Klaus, který Zemana v prezidentské kampani podpořil i se svou manželkou Livií.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/klaus-nerozesel-jsem-se-s-ods-to-ona-se-rozesla-se-mnou-ppq-/zpravy-domov.aspx?c=A130602_112115_ln_domov_khu

V. Kolman 11.6.2013 17:15

NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

.....měl mít větší pravomoci, nežli president volený nepřímo??? Tato mantra byla už tak často opakována, že jí mnozí lidé vzali za neměnný a nezpochybnitelný fakt. 

       Za soudruha Goebelse se říkalo, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Něco na tom rčení nejspíš bude. Bohužel - ke škodě nás všech.

J. Jurax 11.6.2013 17:19

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Čtěte ústavu, tam to všechno je ... ovšem napsáno tak, že záleží na vykladači, jak si to vyloží a jak se cítí být silný v kramflekách, aby si vyložené prosadil ...

M. Kosejk 11.6.2013 17:34

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

"Mám k tomu přímý mandát od voličů" - to teď může říkat Zeman. Dříve ten mandát měla z výkonné moci jen vláda - prostřednictvím zvolených zástupců v PS. Dnes ho má i prezident, což silně mění pravidla hry - a posiluje mandát prezidenta.

A že to nechápete, neznamená, že vám ostatní lžou. Znamená to, že jste nechápavý.

J. Barto 11.6.2013 17:44

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Může to tak nanejvýše říkat, nic víc. Pravomoci prezidenta nebyly oproti dosavadní volbě změněny.

J. Jurax 11.6.2013 17:56

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Mám k tomu přímý mandát od voličů - slova, jen slova, ústava se nezměnila. Jinak můj příspěvek výše o vykladači ústavy a jeho kramflekách :-)

M. Kosejk 11.6.2013 18:09

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Co na to říct? Já neumím vysvětlovat něco někomu, kdo to z principu nechce pochopit. Prostě teď má prezident  mandát přímo od voličů - a dřív ho neměl. A přímý mandát od voličů je v politice silnější munice než zprostředkovaný mandát. 

Ale za 5 let se ukáže. Já bych vsadil boty, že Zemanův nástupce bude někdo ještě horší než Zeman. Ono to je ale fuk, oni zase alibisté příjdou s tím, že to je chyba toho zvoleného prezidenta - a ne chyba těch, co ho zvolili.

p.s. Naše ústava má prvky prezidentského systému. Doposud to nikdo moc neřešil, protože parlamentem zvolení prezidenti se sami v tomto drželi docela zpátky. Ale přímo zvolený prezident Zeman zcela plánovitě tyto prvky prezidentského systému akcentuje (však taky má mandát od voličů, jak nezapomene vždy říct).

J. Jurax 11.6.2013 18:31

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Nezbývá mi než napsat taky co na to říct? Já neumím vysvětlovat něco někomu, kdo to z principu nechce pochopit.

Ohledně chyby těch, co ho zvolili - to je vrozená slabina demokracie postavené na všeobecném a rovném volebním právu; to by ale byla jiná diskuze. Lid holt volí jak volí; a volí podle toho, nakolik se nechá či nenechá ovlivnit, neřkuli oblbnout, profesionální reklamní kampaní.

Že Zemanův zástupce bude ještě horší než Zeman je docela možné. Nicméně opakuji, že nepřímá volba je o koupených hlasech našich čackých zastupičů - nedělejme si iluze - a nemůže tudíž zaručit, tedy přesněji nemohla by tudíž zaručit, kdyby se byla konala - kandidáta lepšího než Zeman. Čertvíkdo by mohl vylézt jako výslednice těch zákulisních čachrů a komu by byl za zvolení zavázán.

Ono je to taky trošku o tom, že Vy zřejmě Zemana nemusíte (já ostatně taky ne); jsem ochoten vsadit dost na to, že kdyby byl zvolen kandidát podle Vašeho gusta (ne z té tristní nabídky, co byla, ale vůbec pro Vás ideální kandidát), tak by Vám jeho ohánění se mandátem od voličů vadilo řádově méně až vůbec. Ba možná byste ho i chválil, jak využívá ku dobrému možností, jež mu skýtá ústava - kdežto Zeman jich - a v tom s Vámi souhlasím - využívá ke špatnému a protože je to Zeman a socan, ani to jinak být nemůže :-)

M. Kosejk 11.6.2013 18:45

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Máte nějaký důkaz o korupci při parlamentí¨ní prezidentské volbě? Tak se s ním. Na něj všichni marně čekají.

Ovšem při troše snahy bych Vám mohl vypočítat, kolik stál jeden hlas pro Zemana (když vydělím náklady na jeho kampaň počtem hlasů, které obdržel /a to ještě dost pravděpodobně velkou část sponzorských peněz zatajil a nevykázal, jak už to pri politických kampaních chodí/).

A jinak je s podivem, že já  nemám problém říct, že Zeman je i můj prezident. Což u drtivé většiny podporovatelů přímé volby nejde říci - ti se většinově uchylují k žástům ve stylu: "Tohle není můj prezident".

J. Jurax 11.6.2013 19:22

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

No jistě, důkaz nemám - nicméně tvrdit, že korupce a nátlak při parlamentní prezidentské volbě nebyly mi přijde velmi naivní.

Druhý odstavec souhlas. Ono si jeden opravdu nevybere - i když prachy na volební kampaň jsou dohledatelnější než závislost na zákulisních čachrech a dohodách ctihodných zastupičů a jejich stran.

Zeman je můj prezident v tom smyslu, že je prezidentem republiky, jíž jsem občanem. To se nevylučuje s tím, že nejsem nadšen tím, že oním prezidentem je.

M. Kosejk 11.6.2013 21:36

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Že jsou sponzorské peníze na politické kampaně lépe dohledatelné, jste vzal kde? To jste jen plácl, že? Když budu chtít poslat nějaké prachy politikům, tak to dokážu udělat tak, aby to vypadalo, že to jde od lidí z nějaké nadace, co se mnou vůbec, ale vůbec, nemají nic společného. :))

A naopak - u politiků to lze dohledat - ale to bychom museli mít skutečné novináře - a ne psíky, co skáčou po každé kosti, kterou jim někdo za zákulisí hodí (např. kauza Bém - Janoušek)

A navíc - politiky si volíme, máme na složení parlamentu vliv - ovšem nemáme vůbec žádný vliv na miliardáře a ostatní lobbisty, kteří tvoří veřejné mínění prostřednictvím svých peněz.

J. Charvát 11.6.2013 20:43

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Copak to žvatláte, nešťastníku? Při nepřímé volbě měl president némlich stejný mandát, jako vláda, tj. prostřednictvím zvolených zástupců v PS, jak sám říkáte. Vlastně větší - volili jej nejen poslanci, ale rukou společnou i senátoři. Nicméně, ubrat zákonem na pravomocech by nezaškodilo, president by dle mého soudu měl být pouze ornamentální. No ani v tomhle smyslu se M.Z. moc nepovedl, ale výběr nebyl valný...

M. Kosejk 11.6.2013 21:22

Re: NECHÁPU, PROČ BY PŘÍMO VOLENÝ PRESIDENT...

Já, nešťastník, alespoň znám Ústavu ČR. "Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně" - to říká článek 68 Ústavy. Vláda reprezentuje většinové rozhodnutí voličů při volbách do PS. Jak ztratí stý hlas v PS - končí,nic neprosadí, budou nové volby nebo se najde jiná většina v PS, která složí jinou vládu. Prezident je volen do autonomní funkce na celé volební obobí, není odvolatelný parlamentem - a vůbec se nemusí zpovídat parlamentu.

P. Jansky 11.6.2013 16:51

jaci jsme to prostacci hlupacci

ze jsme velkeho jakla neposlechli.. tisickrat nas varoval.. az sam do reky vstoupil a zjistil ze neuplave ani 5 metru.. vylezl z vody a jak mora slepice kara narod.. tak hezky komunisticky.. ted uz mate co jste chteli..

hloupy jakle az emigrujes muzes psat ve 2. os. mn. c... do te doby jen v 1. my.. zeman je i tvuj prezident..  

J. Jurax 11.6.2013 16:31

Krok do neznáma, nikoliv však vedle

No, očichal jsem si a pravím, že přímá volba je furt lepší než to nechutné, ba odpudivé divadlo volby realizované ctihodnými poslanci a senátory - i když volební kampaň byla taky místy nechutná.

Že nejsem spokojen je věc jiná - Zeman holt není můj šálek čaje; pohříchu jím nebylo ani Jeho Jasnost kníže. Ovšem vox populi si rozhodl - koneckonců mohlo to být i horší.

A dlužno říci, že kontraverzní kroky prezidenta jsou dány spíš osobností Zemanovou než způsobem jeho volby. Způsob volby mu jen dává záminku k tomu, aby více dmul hruď a testoval meze funkce, již zastává, a ústavy, kterou má ctít.

M. Kosejk 11.6.2013 17:12

Re: Krok do neznáma, nikoliv však vedle

No, jenže Zemanova osobnost je právě důvodem toho, proč byl lidem zvolen v přímé volbě. Lid si žádá žvanivé populistické osobnosti. Ale v parlamentní volbě by Zeman byl bez šance. Čímž se bludný kruh vaší argumentace uzavírá.

A co se týká nechutnosti poslední prezidentské volby, tak ta byla dána zejména tím, že si poslanci SZ vyvzdorovali porušení pravidel prezidentské volby - a hlasovalo se pěkně po bolševicku veřejně. A reality show, kterou kolem toho ČT vytvořila, to jen dokreslila.

A víte, co je nejabsurdnější? Že v reakci na toto došlo k dalšímu (a ještě většímu) porušení zvyklostí - a byla schválena přímá volba.  A tak teď máme na Hradě Zemana - a buďme ještě rádi, kdo ví, jaká obluda to bude příště.

J. Jurax 11.6.2013 17:54

Re: Krok do neznáma, nikoliv však vedle

Ale kuš, bludný kruhu - v parlamentní volbě by byl Zeman možná bez šance, ale šanci by měli zase jiní - a můžete říct, že lepší?

Protože ctihodní volení zastupiči sice možná - pravím možná s velikým otazníkem - jsou odolnější proti žvanivému populismu, avšak jsou rozhodně méně odolní proti nevybíravému nátlaku a úplatkům - protože jim jde o chleba, když se znelíbí mocným svých stran. Ostatně sám v druhém odstavci svého textu letmo připomínáte, jak se vyvzdorovávalo a čachrovalo - a to je jen vrcholek, jenž vyvřel na povrch a byl zveřejněn; co zůstalo skryto, se můžeme jen dohadovat, ale nic vonného to být nemohlo. Neuzavírate tím připomenutím též bludný kruh své argumentace?

A mimochodem - po mém soudu by se mělo v parlamentu hlasovat vždy veřejně. Rád bych se dočetl, jak který pitrýsek z mých peněz placený a některý i díky mému hlasu zvolený hlasoval, jakou hovadinu jmenovitě podpořil a případně k čemu dobrému přispěl. To není po bolševicku, to je jen otevřenost - volenému zastupiči jest podle ústavy hlasovat výhradně podle jeho svědomí (samozřejmě vím, že v praxi je to jen bezobsažná fráze), nicméně za své svědomí se zastupič stydět snad nemusí. Ovšem rád bych věděl, jaké svědomí má - dá-li se vůbec o něčem takovém v politice mluvit.

M. Kosejk 11.6.2013 18:17

Re: Krok do neznáma, nikoliv však vedle

Politika je vždy o čachrech a zákulisních dohodách - a to nemyslím nějak zle. Jenomže kampaň k prezidentské volbě je o obrovských penězích za kampaně. A ty prachy potom někdo bude chtít zpátky (Ať tou - nebo ono formou).

A tajná volba prezidenta má svoje důvody - aby nikdo nebyl vydíratelný (pokud nebudeš hlasovat, jak chceme, máš útrum - a mi to uvidíme, jak hlasuješ, protože to bude demonstrativě veřejné).

J. Kadeřábek 11.6.2013 17:14

Re: Krok do neznáma, nikoliv však vedle

Kdo si vzpomene na ono "ochutnání a očichání" při poslední nepřímé volbě včetně nechutné úlohy dvou Zelených bab Jakoubkové a té Zubovové mohl si jen oddychnout, že té šaškárny je konec. Každá přímá volba má své bilboardové trapárny. Vzpomenu třeba heslo ČSSD "Snížíme Vám cenu elektřiny", které propagoval Paroubek jen co podepsal "fotovoltaický" zákon 180/2005. Ovšem přímá volba prezidenta dokázala aktivizovat a sjednotit naši studentskou mládež pod heslem volím slušného prezidenta a to bylo to nejpozitivnější. Že jim nakonec důchodci vybrali prezidenta postiženého virózou je věc jiná.

M. Kosejk 11.6.2013 17:27

Re: Krok do neznáma, nikoliv však vedle

Vyprdněte se na mediální klišé. Já tady třeba o Zemanovi mluvím ošklivě, ale skoro raději jeho než Schwarzenberga. A ta proknížecí "aktivizace", o které tak pozitivně mluvíte, byla jedním z mých nejnechutnějších zážitků z české demokracie (kdo nejde za knížetem, je vůl, důchodce, vidlák z venkova... atd.)

p.s. nejsem důchodce a nejsem nevzdělaný chasník.

J. Jurax 11.6.2013 18:04

Re: Krok do neznáma, nikoliv však vedle

No jo, jsem již důchodce, jsem z venkova vidlák (leč s VŠ vzděláním), ale jestli jsem vůl, to ponechám na Vašem uvážení - když jsem usoudil, že Jeho Jasnost by byla menším zlem z té tristní nabídky, sortimentem připomínající masnu (na maloměstě, ne v matičce Praze samozřejmě) za bolševika v sobotu dopoledne ... volby jsou vždy o oblbení voličů, aby volili "správně", nevyberete si ...

M. Kosejk 11.6.2013 18:22

Re: Krok do neznáma, nikoliv však vedle

Bohajeho, je Vaše právo, volit, koho chcete. Jen mi přišlo vtipné, že jsem tou proknížecí skupinou agilních svazáků byl označen za důchodce, vidláka a vůbec strašného vola, když jsem nechtěl volit Schwarzenberga. A Zemana jsem také nevolil. Vlastně jsem tu volbu celou bojkotoval pro nesouhlas s principem přímé volby. Nechtěl jsem, aby takto zvolený prezident argumentoval i mnou, když bude mluvit o velké volební účasti, za které byl zvolen.

R. Langer 11.6.2013 15:04

Hm, já jsem nikoho nevolil,

ale nestěžuji si. Naopak se velice dobře bavím. A nakonec mi ten Zeman v podstatě přijde jako nejmenší zlo, alespoň vím, co se od něho dá čekat... ;-)

P. Pavlovský 11.6.2013 15:06

Od takové Bobošíkové bych ještě daleko víc věděl, co se od ní dá čekat

přesto jsem jí nevolil :-)

R. Langer 11.6.2013 15:12

Re: Od takové Bobošíkové bych ještě daleko víc věděl, co se od ní dá čekat

Na tom něco bude.

K. Luboš 11.6.2013 14:40

Zemana jsem nevolil,...

...ale mohu vám říci, že je pro mě přijatělnější něž všechny ty obskurní postavičky kolem Klause.