4.7.2024 | Svátek má Prokop


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč může být vláda křehká...

To je otázka, na kterou se pokusím dnes odpovědět. Pomineme-li nejčastěji probírané podezření, že Andrej Babiš spolupracoval se Státní bezpečností, což se snad vyřeší buď rozsudkem bratislavského soudu, nebo zákonem o státní službě či odchodem některých členů ANO.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 11.2.2014 17:33

Nebojte se pane Hvížďalo

Na stránkách N.P. jste ještě nikdy neměl pravdu a na tom se ani teď určitě nic nezmění. Členové této vlády teď mají jediný opravdu důležitý úkol, kterým je úsilí o získání pašalíků Bruselských nebo o EU-rozkvět jejich dosavadního majetečku a k tomu jim stačí umět kývat buď přímo "Bruselu" nebo "EU-šafáři", panu Babišovi.

Oni se určitě náhle a v rozhodující chvíli objeví proudy korumpujících EU-dotací a nějakého toho "zlosyna" "Ištvanova parta" "davu" určitě předhodí, a tak jaképak strachy. Dokonce i ta nesmírně důležitá spotřebitelská nálada se díky masmediální "masáži" zlepší. Až se potlačovaná realita (jako v Maďarsku) projeví tak budeme přesně uprostřed, mezi "levou" a "pravou" půlkou EU-politiky.

Pozn: Věta ze závěru článku pana Hvížďaly: "Je-li ale každý kritikem, pak jsme všichni otroci" by se určitě měla někde vytesat i s podobiznou autora, jako trvalé varování pro příští generace! Zatím ale setrvávám ve svém bludu, že kritičnost je neodstranitelným projevem svobodného myšlení!

s

J. Ráž 8.2.2014 17:39

Ad Babiš

Stanovisko slovenského soudu vůbec nic nevyřeší. Vždyť je to jedno jak rozhodne. 926.000 voličů dalo jasně najevo, že jim je  minulost pana Babiše šuma fuk a kdyby byly volby teď tak bude jeho voličů zcela jasně přes milión.. Podle posledních průzkumů je Babiš dokonce nejpopulárnějším poltikem. Ale to je vedlejší a nic nevypovídající. Důležité je, že Babišův styl politiky je daleko víc efektivní, než je styl žvanilů, kteří nic jiného nepoznali než politické intriky a podrazy, takže o skutečném životě ví houby. Za Sobotkou s Hašek není nic víc vidět než žvanění a  intriky. Nic nevytvořili, nic nevybudovali, nic než žít ve skleníku Sněmovny neumí. Vládní angažmá"osobností" jako Dientsbier, Marx(s)ová a super podrazák Chovanec jsou ukázkou Sobotkovy osvícenosti. Když ne Hašek se Zemanem, tak tito ho politicky zaříznou

P. Čech 8.2.2014 17:49

Re: Ad Babiš

Myslím si, že jej pan Babiš podrží. Zatím nepotřebuje předčasné volby. Preference hnutí ANO stále stoupají, úměrně tomu, jak ODS spolu s TOP 09 hloupě žvaní. "Osobnosti" typu pan Kalousek a paní Němcová je nikam nedovedou, leda ven ze sněmovny.Čím déle toto bude trvat, budou klesat i preference ČSSD, ale i komunistů. Situace by v budoucnu mohla vést i ke dvoučlenné koalici ANO a Úsvitu, ovšem, pokud nebude do sněmovny uzákoněn většinový dvoukolový volební systém Sečkejme a uvidíme.

J. Jurax 9.2.2014 20:34

Re: Ad Babiš

Dvoučlená koalice ANO a Úsvit - to je vize hodná temného hororu ...

A preference komančů spíš rostou, což je snad ještě děsivější; ono totiž voliči socanů barvu nezmění a budou volit spíš komanče než ANO, o Úsvitu ani nemluvě - ten brzy vyšumí a zapadne do nevýznamnosti ...

ODS a topka si pobudou v opozici, což jim jen prospěje - a preference jim už mohou leda růst ... a Kalouska nepodceňujte, má sice v současnosti u prostého lidu punc zloducha, ale je to jeden z mála našich schopných politiků; specielně Sobotka mu sahá nanejvýš po kolena ...

J. Jurax 9.2.2014 20:24

Re: Ad Babiš

"926.000 voličů dalo jasně najevo, že jim je  minulost pana Babiše šuma fuk" - a to je právě to, z čeho jde mráz po zádech - spolu s volebním ziskem komunistů ...

A Babišův styl politiky se ještě nestihl projevit - zatím jsou to jen slova a proklamace (chcete-li, pak žvanění), takže posuzovat efektivitu kejo stylu je předčasné.

Nicméně s Vaším názorem na Sobotku a Haška, jakož i ostatní Vámi jmenované lze souhlasit.

A. Reček 8.2.2014 16:07

Musíme stále ještě čekat jestli bude tak nebo onak

Vždyť neprošla vláda ještě schválením v parlamentu. Počkejme s odhady, protože po jejich ovoci poznáme je a koncem května občané v eurovolbách to dají pocítit všem.  Jak těm vládním stranám, tak i těm opozičním. A bude to skutečné faktum, žáden poznatek nějaké výzkumné agentury nař. STEM či CVVM atd. které nějakým procentem vždy umí nenápadně někoho podpořit a někoho topit.

P. Čech 8.2.2014 17:50

Re: Musíme stále ještě čekat jestli bude tak nebo onak

Myslím si totéž a v zásadě s Vámi souhlasím

P. Čech 8.2.2014 9:00

Nesouhlasím

A zároveň nechápu, jak může tak zkušený člověk, jako pan Hvížďala, podléhat stále opakovaným klišé, že vládnout může jen takové uskupení, které je schopno   s i l o u   prosazovat své návrhy ve sněmovně. Toto je totiž to nejhorší, co může nastat a co udává tón v naší sněmovně již drahně let. Je nutno již konečně schvalovat zákony, jejichž předností je kvalita jejich zpracování a nikoliv to, z jaké politické dílny pocházejí. Mám za to, že kdyby současná koalice ztratila i 11 poslanců, nic tak hrozného by se nestalo. Vládnout může i menšinová vláda, pokud bude vládnout dobře a kvalitně. Stále je nutno brát v úvahu 14 poslanců hnutí Úsvit, kteří nepatří ani ke koalici, ani k opozici. Jsou ochotni spolupracovat za určitých podmínek s kýmkoliv a tu jejich hlavní podmínku má koalice dokonce v programu. Prostě se páni novináři a různí t.zv. !politologové budou asi muset smířit s nastálou, v ČR netradiční situací, kdy koalice silou svých hlasů a nikoliv silou argumentů či silou kvality neválcuje opozici. Budou se muset naučit myslet jinak, než jak je učili ve škole.

P. Schuster 8.2.2014 11:00

Re: Nesouhlasím

Pane Čechu závidím Vám ten idealizmus kterým hýříte. Je skoro jisté, že vláda letos padne a pan Hvížďala, i když není mým šálkem kávy, má pravdu.

Politika v parlamentní demokracii je vládou většiny a jakákoliv opozice začne s rozleptáváním těch poslanců, kteří pochybují. Jedná se především o Ty, kteří se vždy neztotožňují se svými vůdci (Sobotka, Babiš), nebo jsou navíc ještě ješitní a dají se zviklat. A že je jich v hnutí ANO i u socialistů více než jedenáct, na to klidně vemte jed.

P. Čech 8.2.2014 16:40

Re: Nesouhlasím

Pokud tomu tak bude, což je možné, potom mne to jen utvrdí v mém názoru, že celý náš systém, který není žádnou parlamentní demokracií nemá naději na existenci.  Ne proto, že je nesoudržný, ale právě proto, že není demokracií. Jen mne to utvrdí v názoru, že tento systém má k demokracii daleko, včetně demokracie parlamentní. Ono totiž  musím stále opakovat, že demokracie může být parlamentní jen tehdy, je-li dempokracií, parlamentní až potom.. Systém stojící na existenci parlamentu nemusí ještě být parlamentní demokracií. Tento systém musí spolňovat základní demokratické zásady a až potom může být parlamentní demokracií. Náš systém parlamentní je, demokracií však nikoliv. Brání tomu ona většinovost, o které píšete, která však nevychází ze svobodných voleb. Uměle vytvořená většina, která nevychází z vůle občanů (z voleb), ale z vůle politických stran, nemá nikdy delšího trvání a to jen proto, že z voleb nevychází. Pes jitrničku sežral. Problémy se točí stále dokola budou se točit tak dlouho, pokud nepřijmeme většinový dvoukolový volební systém obecně a pokud neuzákoníme obecné referendum. A o tom to celé je. Melu stále dokola jedno a totéž, viďte? Nic jiného mi ovšem nezbývá, když problém je stále tentýž. Tím problémem je čl. 5 ústavy a volební systém podle zásad poměrného zastoupení. Problém, který se stále opakuje již od roku 1918 a který nedovoluje smysluplné vládnutí. Problém, jehož stále stejné důsledky nás brzdí ve smysluplném rozvoji k demokracii, tedy k demos krates - vládě občanů. K vládě většinové občanské vůle, třeba uskutečňované v parlamentu, ovšem jen v oblastech, které občané jasně budou definovat, přičemž zásadní a důležité otázky, týkající se všech občanů si tito vyhradí k přímému rozhodování pomocí referend či všeobčanského hlasování po vzoru systému, fungujícímu ve Švýcarsku. Všiměte si, prosím, slovního spojení "fungujícím ve Švýcarsku", které stavím vedle slovního spojení "nefungujícím v České republice".

J. Ráž 8.2.2014 17:43

Re: Nesouhlasím

Demokracie není anarchie. Aby mohla demokracie efektivně fungovat vyžaduje od všech, zejména poltiků, dodržování řádu, osobní odpovědnost  a disciplínu. (Roger Scruton)

P. Čech 8.2.2014 17:58

Re: Nesouhlasím

Souhlasím, ovšem aby demokracie mohla fungovat, musí především být. Ale ona u nás jaksi není. Funguje, a nebo lépe řečeno nefunguje zde jakýsi konglomerát socialismu a právě té anarchie. Pojmy "osobní odpovědnost"směrem k občanům, "disciplína" a "dodržování řádu" jsou našim politikům zcela neznámé. Zato termíny "hrabivost" "přetvářka","pokrytectví" a "lež" jsou našim politikům natolik vlastní, že na výše zmíněné pojmy jaksi v mozcích nezbývá místo.

M. Kosejk 8.2.2014 18:07

Re: Nesouhlasím

No jo. Osobní odpovědnost Andrej Babiš projevil, když vstoupil do KSČ. A když vzal od komunistů práci, u které je třeba spolupracovat s tajnými komunistickými službami, tak projevil disciplínu. A jak je na tom s dodržováním řádu, jasně ukázal při svém špinavém podnikání, a když byl ochoten vzít místo ministra financí, aniž by dodržel zákon, který po něm požaduje předložení lustračního osvědčení. :)

Tak jste to ale asi nemyslel, vy příznivče tvrdé ruky státu.

P. Čech 8.2.2014 19:03

Re: Nesouhlasím

Tak jsem to dozajista nemyslel. Asi jste si nevšiml, že jsem psal o našich politicích obecně, pana Babiše nevyjímaje.

J. Jurax 9.2.2014 20:58

Re: Nesouhlasím

Výstižné :-)

J. Jurax 9.2.2014 20:57

Re: Nesouhlasím

Pak ovšem, vyjdeme-li z tvrzení pana Scrutona, demokracie u nás efektivně nefunguje už drahně dlouho. Kolik je u nás politiků dodržujících řád a majících osobní odpovědnost a disciplínu?

Ona ostatně opravdu efektivně nefunguje ...

J. Jurax 9.2.2014 21:09

Re: Nesouhlasím

"Problémy se točí stále dokola budou se točit tak dlouho, pokud nepřijmeme většinový dvoukolový volební systém obecně a pokud neuzákoníme obecné referendum. "

Připomínáte mi římského státníka  Marca Porcia Cata staršího s jeho Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam ...

Murphyho zákon praví, že každý problém má nejméně jedno jednoduché, každému pochopitelné, avšak špatné řešení.

M. Prokop 9.2.2014 22:11

Re: Nesouhlasím

Kterého se pan Čech drží co lejno košile, ano.

B. Rybák 11.2.2014 16:08

Re: Nesouhlasím

Ono to ale nefunguje už ani v tom loajalitu svých občanů si za vyprané špinavé peníze kupujícím Švýcarsku, protože zákon o bankovním tajemství je už dnes naprosto neudržitelný, protože dostává Švýcarsko do pozice "zlotřilého" stále více sankcionovaného státu a "vládnoucí lid" ho přesto v referendech znovu a znovu schvaluje. Díky "vládě lidu" bylo Švýcarsko poslední, kdo schválil volební právo žen, vydávalo Němcům židovské uprchlíky (to tehdy nedělal ani Musolini) a jeho poslední referendum o imigraci je politicky hloupá (neprofesionální) s ostatními státy nekoordinovaná provokace, kterou jeho vláda buď schová pod koberec, nebo přijde referendový reparát.

Vzhledem k tomu, že všechny evropské demokracie vznikaly postupným rozšiřováním moci vlivu (zpočátku značně elitářského) parlamentu a ta americká na to navázala, nemá Vaše představa, že nejprve musí vzniknout demokracie žádný reálný obsah. Předpokladem jakékoli demokracie je pouze to, že drtivá většina občanů je ochotna se smířit s tím, že ve volbách vyhrají ti druzí.

Problémem naší demokracie byla od počátku příliš malá členská základna tradičních demokratických politických stran, neumožňující obměnu jejich vedení na nižších úrovních. Tento problém byl umocněn EU-mediokratickým prosazením stran, které občanům skutečně nenaslouchají, protože poslouchají "Brusel". A vrcholí v současné politické žumpě, vzniklé tím, že naše občanské a demokratické strany byly zničeny (ČSSD už Špidlovým a Sobotkovým pučem) nebo vznikající ištvanovskou soudcokracií přinejmenším zastrašeny.

J. Jurax 9.2.2014 20:48

Re: Nesouhlasím

No, i dobré zákony je třeba prosazovat silou, protože pro opozici nic z vládnoucí koalice nemůže z principu být dobré ... osvědčeno během posledních vlád a stěží tomu bude jinak i v budoucnosti ...

Ze stejného důvodu nemůže vládnout menšinová vláda (tedy pokud se nedohodne s opozicí na nějaké smlouvě, což je ovšem špinavý trik na udržení prebend těch i oněch) , i kdyby objektivně vládla jakkoliv kvalitně, neboť pro opozici vláda prostě kvalitně vládnout nemůže a musí být nahrazena nynější opozicí, která jediná může vládnout skutečně kvalitně - a tak dál a vice versa ...

A  ti poslanci Úsvitu se jistě těší na pozici jazýčku na vahách, kdy se je budou kupovat ti i oni a budou jejich podporou vydírat své koaliční partnery v duchu nejlepších tradic naší posametové demokracie - z toho se dá hodně vyrýžovat ...

M. Kosejk 8.2.2014 5:43

plastická

Ta vláda nebude křehká, bude plastická. Pravděpodobně časem odpadne KDU-ČSL a pár poslanců Babiše, ale jejich hlasy v klidu nahradí KSČM a Úsvit. Vlastně už dnes ta vláda visí  spíš na komunistech a Okamurovi než na KDU-ČSL, která pro Babiše spíš hraje jen symbolickou údajně legitimizující roli - ve smyslu: Podívejte, voliči, i ta tradiční křesťanská strana je v tom s námi, tady to bude OK.

A tak při vědomí tohoto a při vědomí financí, se kterými Babiš disponuje, hádám, že vláda vydrží až do konce volebního období - i když ne ve stejné formě jako na začátku. A nejvíc si to u voličů odnese ČSSD. A čím více bude ČSSD ztrácet preference, tím méně bude chtít věci řešit předčasnými volbami.

P. Lenc 8.2.2014 8:51

Re: plastická

Velice rozumná úvaha.

P. Čech 8.2.2014 9:04

Re: plastická

Také souhlasím, až na tu KSČM. Koalice spolu s hnutím Úsvit se může vykašlat na KSČM, stejně jako na ODS či TOP 09 i dokonce na KDUČSL.

J. Jurax 9.2.2014 21:11

Re: plastická

No, až se socani přestanou i na celostátní úrovni stydět za komanče, to bude teprve zle ...

K. Pavlik 8.2.2014 2:26

ODS je pryc od koryta

ODS je pryc od koryta takze tonouci se i stebla chyta. Je dobre ze Cesko jedna jinak nez Sicilie. Kazdy tam nenavidi mafii ale proc nevolit strycka Maria ze? .Prinejhorsim tam budou stejne problemy jako pred tim.