29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč jsou naše vlády nedůvěryhodné?

Na tyto otázky neexistuje snadná odpověď, ale musíme se pokusit ji hledat, protože nespokojenost občanů enormě roste. Právě současná Nečasova vláda nám totiž předvádí velmi transparentně, do jaké pasti jsme se dostali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Kadlec 1.6.2012 23:55

Jsem rád, že pan Hvížďala

se tím zabývá seriózněji než já,

ale přesto se mi chce doplnit, že jsou tu taky ještě voliči. A jejich vina. Demoralizovaní a bezradní voliči nemohou generovat lepší politiky.

Jediná šance na dlouhodobou změnu by byla v tom, že by se začaly napříč společností vyhledávat a podporovat skupiny s "pozitivní deviací", tedy ne jednotlivci, ale malé sítě spřízněných lidí, kteří jsou kultivovaní, vzdělaní a přitom nejsou egoisti. Takový jamboree dospělých, kteří na to mají. A plošně po národě v tisíci variantách.

A jestliže se to nestane, pak nevím jak by se mohli burani a sobci pustit moci, kterou drží. Leda vlnou lidového hněvu, která vynese ještě horší.

J. Ráž 1.6.2012 13:39

Politici jsou jako olomoucké tvarůžky

nikoliv však chutí, ale zápachem.

Žijí si pod uzavřeným víkem jako tvarůžky na pultě tradičních obchůdků. Čím déle tam jsou, tím se roztékají a nakonec jsou odpudiví i na pohled. Všichni víme, že tvarůžek hodně páchne i když jej ukrytého pod víkem reálně necítíme. Průšvih však nastává, když  někdo, často i omylem víko nad dlouhodobě "uleželými" tvarůžky zvedne.  To se zvedá žaludek i otrlým jako se to stalo i mně (cynik s osobními zkušenostmi z politiky) když čtu přepisy z odposlechů Bárty,Béma,Janouška, či Ratha, protože si dovedu představit co bychom se dověděli kdyby existovaly odposlechy Kalouska v době jeho působení na Ministerstvu obrany , či Grosse a Langra  když byli Ministry vnitra.  Z toho, co vyplulo na povrch v případu Rath lze dedukovat , že kdyby existovaly stejně provedené odposlechy  jiných hejtmanů (Palase,Haška, Vaňhové a dalších) tak by se od Rathových moc nelišily. Jsem přesvědčen, že i pořádně uležené tvarůžky svou "vůní"  nezamoří prostředí ani zdaleka tolik  jako činy našich politiků.

Že se naši politici rozložili uzavřeni dlouho pod  skleněným víkem, jsouc zcela odtrženi  od reality ve které žije většina občanů a  dostali se tak do stejně na pohled i vůni nelibé substance jako tvarůžky, je   hlavním důvodem ztráty důvěry v celou jejich množinu. Ne nějaké škrty, či poplatky ve zdravotnictví...to je jen zástupný efekt.

J. Boleslav 1.6.2012 15:46

Re: Politici jsou jako olomoucké tvarůžky

S kvalitou politiků a jejich korumpovaností je to u nás jistě problém, ale nejenom u nás. Oba tyto problémy v určité míře existují i ve všech jiných státech. Kromě toho - nikdo nás nezavírá ani nepopravuje za politické názory, můžeme cestovat, kam chceme, i jiné vymoženosti máme, ne všude ve světě ani v minulosti u nás běžné. Takže naše současné životní podmínky nejsou objektivně vzato zas až tak černé, jak se nám často snaží mnohá media či bližní vsugerovávat. Mohlo by být a možná i bude o hodně hůř.

V. Novák 1.6.2012 12:17

Nejde o to, že vláda škrtá, ale že TUPĚ škrtá.

Škrtá tak, že ekonomiku této země proškrtala do recese - jako jedinou v okolí. A to naprosto bezdůvodně. Není nejmenší důvod, proč by právě česká ekonomika měla propadnout do recese - kromě naší vlády a její škrtformy.

Spousta lidí to nedokáže vyjádřit, protože nikdy neslyšeli o kladné zpětné vazbě a nejsou zvyklí se vyjadřovat exaktně - ale cítí a chápou, že současná vláda vede tuto zem, resp. její ekonomiku k úpadku. Bohužel ani opoziční politici to nedokážou říct tak, aby to bylo srozumitelné každému. Už jsou v systému novořeči příliš dlouho.

Jediné, co se našim pravicovým vládám podařilo a nadále daří, je atomizace společnosti. Obracení hněvu a frustrace lidí k jiným skupinám, postavení jednotlivých profesních a sociálních skupin proti sobě.

P. Čech 1.6.2012 14:20

Re: Nejde o to, že vláda škrtá, ale že TUPĚ škrtá.

Nejen pravicovým, ale  v  š  e  m   vládám.

V. Novák 1.6.2012 15:36

Socialistické vády tím, že nechaly na ekonomickém růstu

participobvat i "socky", otupily ten antagonusmusm mezi skupinami. Ony ho totiž nepotřebují - zato pravicové vlády naprosto nutně. To by dopadlo, kdyby se lid spodní od nezaměstnaných po OSVČ, učitele a nemocniční lékaře přestal hádat, kdo je "lepší člověk" a dohodl se...

Tedy spíše Ty by dopadly!

P. Fiala 1.6.2012 11:32

Občané státu a jejich "vlády"

Vláda je tvořena z lidí z politických stran a stejně tak poslanci jsou z lidí z politických stran. Tyto dva pilíře MOCI státu nejsou NEZÁVISLÉ, což je, dle mne, PROTIÚSTAVNÍ a příčinou spousty nekvalitní práce při řízení státu - životů 10 milionů občanů.

Nicméně i koaliční vlády mohou voliče uspokojit, díky DETAILNÍMU zápisu bodů, po "koaliční smlouvě mezi participanty", do PROGRAMOVÉHO PROHLÁŠENÍ vlády.

Toto se poprvé stalo po volbách 2011 mezi ODS, TOP09 a VV. Lídři strany VV toto DETAILNÍ PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ iniciovali a dopadli velmi špatně, neb voliči jim nedali větší politickou sílu a koaliční partněři změnili, oproti PROGRAMU VLÁDY, své postoje.

P. Čech 1.6.2012 8:54

Omyl!!!

Na tuto otázku existuje velice snadná odpověď. Naše vlády , a to již od roku 1918, jsou nedůvěryhodné proto, že jejich koaliční programy nejsou voleny, nýbrž občanům nadiktovány. Zde je nutno si uvědomit, že programy koaliční jsou v  ž  d  y   na hony vzdáleny kterémukoliv z programů předvolebních, které voleny jsou. Tedy, všechny naše povolební, koaliční vlády lze nazvat nelegálními (viz definici pojmu "legální" ve slovníku cizích slov) a jejich legitimita je dána pouze a jedině tím, že je jmenuje prezident. Jejich legitimita tedy pochází od prezidenta a nikoliv od občanů, voličů.Toto je odpověď na otázku, proč jsou naše vlády nedůvěryhodné pro občany země.

P. Schuster 1.6.2012 9:38

Re: Omyl!!!

Plný souhlas. Pokud budou u nás vládnou koaliční vlády, bude jejich programové prohlášení takový "guláš" z jednotlivých programů. Většinový volební systém, který navrhli kdysi Zeman a Klaus, na návrh prezidenta Havla smetl náš "nezávislý" Ústavní soud.

A. Reček 1.6.2012 10:12

Re: Omyl!!!

Omyl Váš pane Čechu. Za nedůvěryhodnost vlád nemůže volební systém! Stále trváte na zavedení většinového volebního systému, ale i ten nezabránil tomu, že i ve Velké Británii bývají koaliční vlády, jako i dnes.  Za nedůvěryhodnost mohou jednotliví politici, jak vládní, tak i opoziční.  Např. proč padla Topolánkova koaliční vláda?  Nedůvěryhodností několika politiků-poslanců ODS a SZ.  Proč padla Klausova koaliční vláda koncem r.1997 a vznik US? Pro nedůvěrydnost samého předsedy vlády a většiny vedení ODS.  Proč padla Špidlová koaliční vláda v r.2004? Pro rozpory ve vedení socdem.  Koalice jako taková, za nedůvěryhodnost nemohla!!!  Vždy je v tom nedůvěryhodnost jednotlivých politiků. Proč musel nynější premiér Nečas měnit ministry ze všech koaličních stran?  Odpověď jistě znáte.

P. Čech 1.6.2012 12:20

Re: Omyl!!!

Samozřejmě odpověď znám, ale asi se vám nebude líbit.To, co zde píšete, není chybou jednotlivých politiků, jejich chyby jsou totiž vinou špatného systému, který takovéto chyby toleruje.Politici nejsou trestně odpovědni za své činy.Neznám podrobně volební systém ve Velké Británii. Ovšem pokud by měli většinový, dvoukolový systém, potom vítěz voleb vždy disponuje nadpoloviční většinou a nemusí tedy tvořit žádné impotentní koalice.Za nedůvěryhodnost vlád může systém neomezené moci politických stran nad občany a tedy naprosto nefungující moc zákonodárná, výkonná i soudní.Všechny tyto tři moci jsou ovládány mocí čtvrtou a tou je moc politických stran.Aby nedošlo k omylu, nejsem pro zrušení politických stran, i ony mají v demokracii své místo, jsem pro odstranění jejich moci. Moc mají v demokratickém státě mít občané a tito občané mají také mít v rukou nástroje, jak tuto svou moc prosadit (referendum). Bohužel nic z toho náš socialistický systém, stříknutý anarchií, nedovoluje.

L. Matura 1.6.2012 13:32

Re: Omyl!!!

Pro zajištění absolutní většiny je další podmínkou jedinývolební obvod na území celé ČR. A to je nereálné.

P. Čech 1.6.2012 16:37

Re: Omyl!!!

Co je to absolutní většina?? Podle mne je nejmenší většina 50%+1. Taková v případě voleb naprosto stačí a vygenerovat ji může pouze volba ve většinovém, dvoukolovém systému, takovém jako je u voleb do senátu.Pokud dobře rozumím pojmům, potom absolutní většina je 100%. Takovýto výsledek voleb je nedosažitelný a nereálný. Hlavně však v demokracii nepotřebný.

V. Václav 1.6.2012 11:23

Re: Omyl!!!

Pane, v tom s vámi souhlasím. Navíc je během volebního období čilý ruch v parlamentu, takže poměry původně volených stran se mění. Co nejvíce však dávám za vinu nedůvěry politiků této země, jsou nedořašené kauzy, lži, nedodržování volebních slibů, krytí gaunerů a osobní účast mnohých politiků na zlodějinách, které pak soudy hrají do autu.

 Důležitá je rovněž minulost mnohých politiků, Klausem počínaje. Dnes již, bohužel, nelze věřit ničemu, což je živné polwe pro komunisty, stejně jako v roce 1946.

P. Čech 1.6.2012 12:25

Re: Omyl!!!

Pane Václave, vše, o čem zde píšeteje důsledkem špatného systému, který v našem státě vládne. Tento systém nelze ani náhodou nazývat demokracií - demos krates - vládou občanů. Tento systém lze bez uzardění nazvat socialismem, stříknutým notně anarchií. Diktátorský systém ničím a nikým neomezené moci politických stran a potažmo jejich politiků a to zcela nezávisle na tom, z které strany jsou.Obzvláště máte pravdu v poslední větě.

P. Fiala 1.6.2012 11:29

Doplněk k reálnému hodnocení

Vláda je tvořena z lidí z politických stran a stejně tak poslanci jsou z lidí z politických stran. Tyto dva pilíře MOCI státu nejsou NEZÁVISLÉ, což je, dle mne, PROTIÚSTAVNÍ a příčinou sposty nekvalitní práce při řízení státu - 10 milionů občanů.

Nicméně i koaliční vlády mohou voliče uspokojit, díky DETAILNÍMU zápisu bodů, po "koaliční smlouvě mezi participanty", do PROGRAMOVÉHO PROHLÁŠENÍ vlády. Toto se poprvé stalo po volbách 2011 mezi ODS, TOP09 a VV. Lídři strany VV toto DETAILNÍ PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ iniciovali a dopadli velmi špatně, neb voliči jim nedali větší politickou sílu a koaliční partněři změnili, oproti PROGRAMU VLÁDY, své postoje.

P. Čech 1.6.2012 12:33

Re: Doplněk k reálnému hodnocení

Pokud je koalice tvořena  p  o   volbách, měla by být , včetně jejího programu znovu potvrzena občany a to v referendu, tedy přímo. Koalice však (pozor, nikoliv koaliční vláda), není schválena ani potvrzena nikým, stejně tak jako její koaliční program. Není volena voliči, není potvrzena mocí zákonodárnou, výkonnou ani soudní. Koalice je samozvaný vyhandlovaný útvar, tvořený systémem něco za něco, tedy politickou korupcí, která je mnohem horší než korupce finanční.Koalice je skrytý vládce, tvořený politickými stranami a vládne přímo občanům. To je v příkrém rozporu s jakýmikoliv principy demokracie.

F. Pavlis 1.6.2012 8:29

Obávám se,

že každá vláda, která nebude plnit sliby, bude nenáviděna. Naopak každá vláda, která bude sliby přiměřeně plýtvat, bude ve výhodě.  Co však nelze ani slíbit ani zařídit je SLUŠNOST  A TRANSPARENTNOST. Chybí obecně a proto společnost generuje takové typy politiků, které máme. Navíc rozdělená společnost už po staletí  je poznamenána nesmířlivostí. A takový koktejl je opravdu devastující. Všechny to poznamenává.  Východiskem bývají silné osobnosti s kreditem. Respektuji skrytou volbu autora článku, ale nejsem si jist, zda mezi kandidáty na prezidenta tak silná osobnost opravdu je..

A. Bocek 1.6.2012 8:14

Morálka do politiky patří !

Každý politik by měl s sebou nosit "Vysvěčení o morální bezúhonosti " podepsané třídním učitelem z deváté třídy základní školy . Protože v deváté třídě třídní pozná, kdo má morálku a kdo je bezpáteřní hajzlík.

P. Kolář 1.6.2012 6:37

Bude klesat,

pane Hvížďala,bude.Vysvětlení je zcela prosté.Jsme společnost,která ještě nedohlédla za obzor.Žijeme pro tento okamžik a podle statistik prognostiků,je nám úplně jedno,že se chováme nelogicky.Zvykli jsme si na docela slušný přepych a každé narušení tak zvaných výdobytků bereme jako výzvu k revoluci.Je to dáno i tím,že jsme asi mladou generaci orientovali jen na spotřebu a veškeré naše úsilí se orientuje jen na růst.Jen o dvě procenta ?Ale to je neúspěch,my chceme deset a hned to přepočítáme na maso,mléko,elektroniku atd.Dostalo se nám svobody, ale bohužel té neregulované.Máme zdivočelé poslance a senátory,kteří se dívají na svoje posty jako na kořist.Že mají sloužit společnosti?Z parlamentu a senátu se stal obchodní dům politických stran.Všechno se dá vyhandlovat.Díval jsem se na ústavního činitele Štěcha,jak agituje důchodce proti vládě.V jeho řeči jsem spatřil tisíce zbědovaných chudáků,kteří natahují kostnatou ruku pro skývu chleba.Je pro mne zcela nepochopitelné,proč tomu blahobytně vyhlížejícímu pánovi tleskají.Odborovému vůdci Zavadilovi už vůbec nedochází,že reprezentuje jen určitou část národa,on si usurpuje právo svrhnout vládu.Tak si za tohoto stavu představte stoupající preference vlády,Jediná spravedlnost v celé té šaškárně je,že až bude vládnout Sobotka ,tak mu budou taky klesat preference,protože nebude schopen plnit s ty velkohubé sliby.Dost škodolibě se na to těším.

T. Kočí 1.6.2012 7:59

Re: Bude klesat,

Přesné.Zmíněné osoby jsou,dle mého,za hranou zákona.Navíc jsou to idioti.

J. Boleslav 1.6.2012 12:53

Re: Bude klesat,

Idioti a gauneři, protože většinou dobře vědí, že jejich kecy jsou sprostá demagogie. Používají ji ale, aby rozeštvávali lidí a udrželi resp. vylepšili si tím svoje korýtka.

P. Lenc 1.6.2012 8:14

Re: Bude klesat,

Naprosto s vámi souhlasím.

V. Václav 1.6.2012 11:32

Re: Bude klesat,

Maslím, že byste ty hlavní viníky měl hledat úplně jinde. Vámi jmenování nejsou dominanty a příčinami tohoto podivného bordelu, který někeří snílkové nazývají demokracií.

Nevím zatím o tom, že by jmenovaní měli nějakou finanční nebo jinou aféru. Podívejte se na začátek, krádež století v podobě kuponové privatizace, na kozla zahradníkem pana Kalouska, který měl dávno sděílet osud, kerý dnes sdílí Rath, podívejte se na vehemenmtní rozkrádačku, která od roku 1989 činí 2,5 bilionu, podívejte se na penziuní fond, na který nesáhl ani bolševik a bylo v něm peněz dost,než na něj nesáhli zprvu Klaus a později Tupolánek. Nehájím vámi jmenované, ale snažte se svůj ostrý zrak zamířit na ty pravé grázly, kteří z původně možná plánované demokracie udělali gaunerkracii.

M. Martin 1.6.2012 11:55

Re: Bude klesat,

Pane Václav musím vás trochu poopravit .Krádež století se odehrála v únoru 1948.

T. Pansky 1.6.2012 0:25

Absolutni tlach, pane autore. Proc? Chybim nam totiz ...

... odkaz na politickou zodpovednost. Autor uvadi nekolik kauz, napriklad mluvi o zdaneni hazardu. V tomto okamziku se nam vzpeni krev a zacneme kricet: Kalousku, z vlady pryc. Jenze ten, kdo bedlive sledoval prijimani zakona o hazardu, dobre vi, ze puvodne navrhovany zakon vychazejici z ministerstva financi (danici hazard jako jine podnikatelske cinnosti) byl pozmenen poslanci ODS tak, ze se daneni hazardu v Cechach stalo v podstate naprosto bezzubym procesem a stat ztrati prijmy v radech miliard. ... Proto znovu vyzyvam autora k odhozeni klise a napsani clanku, kde budou primo uvedeni politici (politicka strana) blokujici prijimani potrebnych zakonu. Tento clanek je ukazkou naprosto neskodneho tlachani. top0625top@live.com

P. Pavlovský 1.6.2012 1:46

Re: Absolutni tlach, pane autore. Proc? Chybim nam totiz ...

Navíc i místy nesmyslného tlachání. Vůle k úspěchu a vole k vítězství jsou přece totéž! Porážka je neúspěch a vice versa!

  Ano, je třeba kritizovat ne vládu, ale jednotlivé členy parlamentu za to, že opět neprošlo omezení imunity, že máme pořád akcie na doručitele, že nemáme služební zákon, že byl opět zprasen zákon o hazardních hrách. To není záležitost stranická, to jde stranami napříč, po jednotlivých poslancích a dá se to snadno zjistit, jak kdo hlasoval.

V. Mlich 1.6.2012 10:23

Přesně. Sledujte poslance, jak hlasují

No přihlédněte i na důležitost ! Nezáleží na drobných, třeba u toho hazardu se to pohybuje sotva v jednotkách miliard, ale všímejte si hlavně, kdo navrhnul a schválil tunely jdoucí do stovek miliard, jako je fotovotaika (800 mld), nebo třeba posledně euroval (350+ mld)..

A nejde jen o peníze, obírají nás i o svobodu, třeba chtějí za majitele restaurací rozhodovat o tom, zda se v jejich podniku má kouřit, za zaměstnavatele rozhodovat, jaké pohlaví, barvu kůže, věk atd mají zaměstnávat... Tohle si všechno všímejte a nenechte se ovlivnit volebnou kampaní.