9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč 13 tisíc nových úředníků

Počet úředníků a dalších státních zaměstnanců má letos narůst o 13 tisíc. Stát tak opět narostl a podražil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 28.4.2016 10:39

Re:

Jistě! Proč proti té zlé "kapitalistické EU" neprotestují komouši? Protože to je pokračování jejich snů pod jinou vlajkou a s jinou maskou. Jim to docvaklo docela rychle. To jsme se ale nechali doběhnout, co?

Z. Švrček 28.4.2016 10:34

A všimli jste si, od kdy stát bují?

Od té doby, co jsme se většinově - ano většinově - rozhodli, že vstoupíme do EU. Nejdříve bylo přípravné období, kdy jsme se začali na evropský systém připravovat, pak už naostro. EU po nás pořád něco "požadovala" a pokud nepožadovala, tak se to na ni svedlo, ale provoz v EU si skutečně vyžaduje vyšší byrokracii. Je to tím, že to JE byrokratický, stále více se centralizující socialistický systém založený nikoliv na svobodě a odpovědnosti občanů, ale na řízení, příkaznictví, přejímání zodpovědnosti státem, špiclování a z toho plynoucí potřeby stále detailněji regulovat a tedy i zpětně kontrolovat, vyhodnocovat, trestat a pak dál rozšiřovat záběr státní administrativy. A kraje? Ty vznikly také na popud EU (hodně se při vzniku odvolávalo na "Evropu regionů", jen jsme to vzali od podlahy a namísto jednoho euroregionu ČR (čímž de facto jsme, suverenitu už nemáme takovou, aby to vydalo na stát) jsme si vydobyli 14 krajů = další administrativa + kompetenční i finanční škatule hejbejte se, vše to však platí stále ten stejný - daňový poplatník. Také o stále pokračujících přenosech povinností ze státu na obce (ale už kolikrát bez peněz) by se dalo dlouze hovořit. Pro ilustraci viz stav v naší vesničce (asi 1200 obyvatel) - dříve starosta, účetní sektretářka = 3 placení lidé, dnes: starosta, místostarosta, účetní, hospodářka, sekretářka a asistentka - 6 lidí = 100% drauf a nezdá se mi, že se zrovna flákají.

Takže ti, kteří tvoří skutečné hodnoty, vyrábějí, prodávají a živí tu byrokratickou armádu, se musejí ohánět, protože státní aparát nemá jiný zdroj příjmu, než právě od nich. Jedinou cestou k nápravě je nedat na to ty prachy.

V. Mlich 28.4.2016 10:33

Existuje naprosto přesný seznam konkrétních úřadů ke zrušení

Existuje naprosto přesný seznam konkrétních úřadů ke zrušení viz https://volby.svobodni.cz/program/ (rozkliknout bod 2), ale lidi radši volí nekonkrétní "bude líp".

S. Donát 28.4.2016 10:31

Re: Protože.

Do Michelinky tahat pneumatiky? :-D

Š. Hašek 28.4.2016 10:19

Protože.

Protože mám známé, kteří mají dva 22 leté bakaláře/řku, (nevím jistě, co "to" dostali na té vyšší všehoškole. A mají to před jménem. A všichni dohromady jsou čtyři voliči v rodině!

Jejich odbornost jsou Wordy a klávesnice. A taky "všeorientace úplně ve všem". Ale nějak nevládnou rukama a hlavou v tom starším slova smyslu.

A ta známá se rozčiluje "vždyť mají vysokou školu". Přeci nepůjdou ke komunálním službám, zametat do vozovny podlahy tramvají, pomáhat Ukrajincům lepit dlaždičky.

Vyšší všehoškoly jich sekají tisíce ročně.

Ale já bych věděl, co s nima!

S. Donát 28.4.2016 9:54

Re: Demagogie

Nejvíc to myslím není. Před pár lety byla na netu statistika a byli jsme tuším pátí z celé EU.

P. Lenc 28.4.2016 9:51

Re: Demagogie

Že máme na počet obyvatel nejvíc policajtů v Evropě asi pane Krejčí nevíte, že? Pan Donát to vystihl naprosto přesně.

S. Donát 28.4.2016 9:48

Re: Ano, musí, není to náš stát, ale region EU.

Ačkoliv jsem nebyl tázán, odpovím. Dzp. - Děkuji za pozornost.

J. Hejmala 28.4.2016 9:47

Richard Tesařík

A jéééééééééééé je vy jste umělec být slepej a psát sem příspěvky to je kumšt

L. Ott 28.4.2016 9:46

Ja se divim, ze Vas to jeste prekvapuje. Oba jsme to zazili uz mnohokrat. Napred vykriky o snizovani aparatu a nakonec jeho narust. To je prece socialismus.

D. Polanský 28.4.2016 9:37

Asi by to chtělo rozbor kde kolik

úředníků je. A vůbec přesněji definovat pojem úředník, je to i učitel, voják, policajt? Je přitom jasné, že i policajt i voják může být úředník. Takže napsáno příliš volně bez opory faktů. Prostě i psaní je o poctivém makání.

Ať nám je ale útěchou, že přijde zase ekonomický pokles a úředníci se budou propouštět, jelikož na ně jednoduše nebude dost peněz.

P. Selinger 28.4.2016 9:32

Re: Kde propouštět úředníky ???

Nebylo by v tom případě lepší zemské usporádání ? Čechy, Morava, Slezsko, a kromě toho zrušit zbytečné administrativní nesmysly. Nakonec to dopadne tak, že každou korunu bude hlídat aparát s náklady na tu korunu koruny dvě!

M. Valenta 28.4.2016 9:30

Re: P. Jakl má tentokrát pravdu,

oprava: Klausovy vlády

M. Valenta 28.4.2016 9:30

P. Jakl má tentokrát pravdu,

až na to, že sedí v Kellnerem financovaném IVK. Ten přišel ke svým miliardám jak známo velice snadno a to tak, že obral stát. Nejdříve ho založili bolševici ukradenými penězi ze Sklo Unionu Teplice (Popovič a Přerost - zato obdrželi podíly v PPF) a poté mu jakýsi Maděrič donášel pěkně za tepla a s náležitým předstihem zprávy z Klausovi vlády ohledně privatizace. To se to pak bohatne. A to se to pak Jaklovi rozumuje.

J. Sever 28.4.2016 9:20

Re: Ano, musí, není to náš stát, ale region EU.

Dobrý den, pane Janyško, jsem starý muž - nenechte mne odejít v nevědomosti:

co jest to, "Dzp.", prosím? Navíc pocit, že všichni vědí, jen já ne, je k uzoufání. Děkuji a zdravím, JS

S. Donát 28.4.2016 9:12

Re: Pane Jákle,

Tak to je věc názoru, že. Pan Kmoníček je vidí, pan Tesařík je nevidí. Ani jedno není důkazem, zda to nesmysly jsou, nebo ne :-). Podstatné je, že pan Kmoníček reaguje na obsah článku a ne na autora. Tohle kdyby dokázali všichni, bylo by dobře (nebo aspoň lépe, tedy na diskuzích).

R. Tesařík 28.4.2016 9:07

Re: Pane Jákle,

Tedy, nesmysly od pana Jakla jsem ještě neviděl...zato.....

S. Donát 28.4.2016 9:03

Re: Demagogie

Jistě, to se někde posprejuje pár baráků a hned je důvod nabrat další fízly. Protože zhoršení bezpečnostní situace.

P. Kmoníček 28.4.2016 8:57

Re: No už zase tady máme pány.

Četl jsem už hodně perel,ale "obědnal"ještě ne.Na co povinná maturita z češtiny,že?

J. Krejčí 28.4.2016 8:57

Demagogie

Autor je demagog již dle názvu článku.

Rozhodně se nepočítá s přijetím 10 tis. úředníků. Nejvíce nové přijatých bude mezi učiteli, policajty a vojáky. Obojí má opodstatnění jednak ve vývoji počtu žactva, j ednak ve vývoji bezpečnostní situace. Navíc v těchto skupinách v minulých letech počty poklesly.

P. Kmoníček 28.4.2016 8:54

Pane Jákle,

někdy píšete mírně řečeno nesmysly,ale dnes máte naprostou pravdu.

J. Krejčí 28.4.2016 8:54

Re: No už zase tady máme pány.

No tak většinu státních zaměstnanců tvoří personál školství, ozbrojených složek a hasičů a zdravotnictví. Těch typických úředníků je kolem 70 tis.

S. Donát 28.4.2016 8:48

Platit daně v tomto státě

považuji za nemravné, když vidím, co s těmi vybranými prosředky stát dělá. Každý daňový únik je záchrana peněz před rozkradením.

K. Janyška 28.4.2016 8:47

Ano, musí, není to náš stát, ale region EU.

Kdo to nevidí je slepý... Dzp.

J. Schwarz 28.4.2016 8:13

Re: No už zase tady máme pány.

nepletete s státní zaměstnance a státní pojištěnce? Státní pojištěnci jsou důchodci, nezaměstnaní, děti, "dávkaři" - prostě ti, za které platí zdravotní "pojištění" stát. Úplně jinou věcí je že většina státních zaměstnanců vykonává zbytečnou práci, jakou by si za vlastní peníze od soukromníka málokdo obědnal. Celé to funguje jen proto, že vrchnost dokáže vyvolat dojem že "službu" nezaplatí dotyčný volič ale hlavně jeho sousedi. To se to pak "objednávají nesmysly" za cizí peníze...

I. Kudrnová 28.4.2016 7:32

No už zase tady máme pány.

Co si myslí, že oni jsou ty nejchytřejší. Oni nám budou vykládat a kontrolovat to , co oni vůbec neumí. Zase budou pracovní místa, kde se nic nevytváří. Tam se nic nedá dělat, dámy a pánové, nedejte si Slovákem , který tady vůbec nebyl, nežil, žil úplně jinde, před 89 byl v cizině, studoval ve Švýcarsku, jezdil po západním světě, což my jsme si vůbec nemohli dovolit. Nikdy nepracoval rukama a ani neřídil, jen možná trochu sjednával obchody s hnojivami v zahraničním obchodě.To přece není ekonomické vzdělání na to, abychom se my nechali těmito lidmi vést. Vodí si na různé schůze odboře , kteří buď naschvál nebo z blbosti lžou. Dá se všechno doložit. Třeba výběr zdravotního pojištění pro státní zaměstnance je o o dvě třetiny menší, jak pro zaměstnavatele soukromé i nesoukromé, o dvě třetiny menší, než dávají OSVČ a dokonce zaměstnanci produktivních firem, soukromí a ostatní platí do zdravotního pojištění o polovinu víc než státní zaměstnanec. Tak kdo nám lže a kdo z nás dělá nesvéprávné lidi?

A. Bocek 28.4.2016 7:01

Kde propouštět úředníky ???

Především ty krajské. Načo do boha máme kraje , ktoré nemajů 1 milión obyvatel.Vrátit zpátky Severní a Jižní Moravu, Východní a Severní Čechy, Střední Čechy přidružit ku Praze a nově Jihozápad do Plzně. Předpokládaná úspora bratru tak10 tisíc úředníků.

V. Vaclavik 28.4.2016 6:40

Re: Dejte státu daně

Ale my hlupaci budeme na ty uredniky delat vzdy, remcat budeme v hospodach a na internetu, ale do zadne akce, nebo zmene jak ma byt stat spravovan, se to nepromitne.

Hlavne ze tam mame zvoleneho toho, co maka nekrade, a kdo vede kasu jako podnikovou...

J. Vintr 28.4.2016 1:19

Dejte státu daně

a on za ně zaplatí víc úředníků. O co víc úředníků, o to míň produktivních lidí, kteří platí daně. Stát tedy musí zvýšit daně. Tohle se pořád opakuje a bude opakovat, až na státní úředníky nebude mít kdo dělat ...