28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezidentský dlužník

Z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, stála kampaň nejméně Taťánu Fischerovou, cca 117 000, nejvíce Miloše Zemana, 37 200 000. Největším poraženým zůstal Jan Fischer, který je k porážce navíc těžce zadlužen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 2.4.2013 16:49

Re: Snad jen dve poznamky: 1) Kazdy soudny clovek ...

Asi jste někdy narazil na slovo statistika. Ta umí najít důkaz souvislosti mezi různými jevy. Neumí samozřejmě určit příčinné souvislosti. Je možné, že kouření řádově zvyšuje riziko rakoviny plic, ale je také možné, že lidé, kteří se narodili s vyšším sklonem k rakovině plic, snáze podléhají "vůni" cigaret. Konečně je třeba také možné, že si zelení mužíčci vybírají lidi, jejichž mozkovou kapacitu ve chvílích "běhu naprázdno" používají k výpočtům. Důsledkem tohoto zneužívání je jednak chuť na cigarety a jednak vyšší sklon k rakovině plic.

Jistě si dokážete vymyslet podobných teorií dost sám.

Alternativně se lze podívat i na seznam karcinogenních látek v kouři cigaret a doplnit to skutečností, že kouř způsobuje ochrnutí řasinkového epitelu v průduškách a tedy blokuj, nebo alespoň zpomaluje čištění plic od nečistot, které každodenně vdechujeme nejen s kouřem.

Rakovina je taková ruleta, kterou s námi naše tělo hraje. Denně v našem organismu vznikají rakovinné buňky a naprostá většina z nich také rychle zaniká. Občas ale některá z nich zaniknout zapomene. Frekvence s jakou tyto buňky vznikají je dána jak dědičností, tak naším životním stylem. Roste i s věkem. Rakovinou onemocní občas i děti, ale mnohem častěji staří lidé. Rakovinu plic může dostat každý, nejmenší pravděpodobnost onemocnění mají lidé žijící na zdravém vzduchu, vyšší ti kdo žijí ve znečištěném prostředí měst, ještě větší nekuřáci, kteří pobývají s kuřáky v zakouřeném prostředí a největší aktivní kuřáci.

Představte si to, jako takovou ruskou ruletu s jedním nábojem a obrovským bubínkem. Normální lidé si zatočí bubínkem a zmáčknou kohoutek jednou denně, kuřáci s každou cigaretou. Hlavní rozdíl je v tom, že u revolveru znáte výsledek hned po zmáčknutí kohoutku, u cigaret si na něj musíte třeba i několik let (a tisíců cigaret,) počkat.

J. Boleslav 2.4.2013 18:19

Re: Snad jen dve poznamky: 1) Kazdy soudny clovek ...

Velmi pěkné vysvětlení.

P. Čech 2.4.2013 19:00

Re: Snad jen dve poznamky: 1) Kazdy soudny clovek ...

Myslím si totéž, ovšem je velmi zajímavé, jak nekuřáci dovedou obratně stočit diskusi od hodnocení pana Fischera, coby prezidentského kandidáta k nekuřácké kampani.

P. Čech 2.4.2013 18:57

Re: Snad jen dve poznamky: 1) Kazdy soudny clovek ...

Souhlasím s Vámi, pane Vyhnalíku. Nikde jsem nenapsal, že kouření podporuje zdraví. Jsem ochoten akceptovat i názor, že kouření zdraví neprospívá. To však neznamená, že budu ochoten přijmout obecné tvrzení některých, zejména vlivných, lékařů, že kouření přímo škodí zdraví. Že kouření je příčinou vzniku rakoviny plic či žaludku. Považuji to za velmi laciné tvrzení. Pokud by to totiž byla pravda, nesměl by nikdy nekuřák onemocnět těmito nemocemi. O rakovině víme mnohé, ale musíme si přiznat , že nevíme nic. Svádět vše na cigarety a kouření je nesmysl a totéž z pozice ministerstva zdravotnictví a tedy i státu je navíc pokrytectvím nejhrubšího kalibru.

J. Vyhnalík 2.4.2013 20:00

Re: Snad jen dve poznamky: 1) Kazdy soudny clovek ...

Myslel jsem, že jsem to vysvětlil až moc učitelsky, ale jak vidím, smysl Vám nakonec unikl. Některé druhy rakoviny jsou přímo vázané na určité karcinogeny (azbest), většina však vzniká spontánně a může ji dostat každý. Riziko se však kouřením výrazně zvyšuje.

Není jedna rakovina, je jich spousta druhů. Když neumřete na rakovinu kvůli kouření, umřete třeba na infarkt, nebo třeba i na rakovinu způsobenou něčím jiným, nebo vzniklou spontánně.

Karcinogenní látky jsou i ve vzduchu (radon, dehty z kouře z komínů, NOx atd.) podobně je máme i v uzeninách a jiných potravinách. Kouřením si těchto jedů přidáváte do plic a žaludku další a celkem zbytečnou dávku.

Argumentujete jako šílenec jedoucí v protisměru po dálnici. On přece žádné zvýšené riziko nezpůsobil, vždyť i ti, co jeli ve svém pruhu někdy havarují.