2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Prezident Zeman je fašista

Kváká to jako kachna, chodí to jako kachna, peří to má jako kachna, je to kachna. Prezident Miloš Zeman je fašista. Je fašista, má fašistické názory a zastává fašistická stanoviska. To nejsou nadávky a urážky. To je popis.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 2.7.2013 12:41

Re: poznamka

Ono to donehostování fašismu je díky bolševikům dost přehnané, v podstatě jsou to zase jenom socani, ale se silně korporatistickými sklony. V Německu za Hitlera bylo v podstatě lautr to samé, jenom si to (kvůli majetku) okořenili nacistickým pozlátkem, ale jinak to byl regulérní korporátní fašismus, tedy něco takového, jako je EU dnes... ;-)

J. Aspirin 2.7.2013 12:50

Re: poznamka

Jo, je to tak - už v ML na škole (přelom 60. a 70.) nám profesor říkával... "vy bando tupců, rozdíl mezi komunismem a fašismem je jeden jediný - jedni hlásají třídní boj a druzí spolupráci mezi třídami...". Zajímavé je že prošel prověrkami bez ztráty květinky a učil marxismusleninismus a přilehlé obory až do řádného odchodu do důchodu. FAKT NEKECÁM!!!!

J. Jurax 2.7.2013 1:26

Letoun tripartity?

Itálie za války (a před ní a ještě rok po ní) byla královstvím. Wiki praví, že - cituji - Během vlády Národně fašistické strany pod vedením duceho Benita Mussoliniho (1922-1933) byla Itálie fašisty a italskými nacionalisty označována za Italské impérium (italsky Impero Italiano), či Novou římskou říši (italsky Nuovo Impero Romano, latinsky Novum Imperium Romanum), tyto názvy však nebyly oficiální. Jako označení pro italský stát během Mussoliniho vlády se vžilo Fašistická Itálie. -  konec citátu.

Takže letoun Tripartity je nonsens Správně by mělo být letoun Italského království nebo Fašistické Itálie  nebo jen italský - z kontextu článku, podle typu letadla a koneckonců podle výsostných znaků je zřejmé, ze které doby.

To letadlo je stíhací letoun Fiat CR-42 Falco. Mimochodem jeden z posledních bojově užívaných stíhacích dvojplošníků na světě..

P. Han 2.7.2013 7:04

Re: Letoun tripartity?

No a? Británie je královstvím dodnes.A že tam vládne parlamentní demokracie, o tom nemůže být pochyb. Stejně jako že v Itálii byla přes 20 let u moci Mussoliniho tripartita.

Pro zajímavost - mezi poslední bojově používané stíhací dvojplošníky patřila i česká Avia B534, která byla ve výzbroji československého letectva před 2. světovou válkou. Za okupace stroje létaly s výsostnými znaky tzv. Slovenského štátu a 3 z nich zasáhly ještě do bojů za Slovenského povstání na straně povstalců. Jedna z těchto stíhaček má světový primát - poslední sestřel provedený dvouplošníkovou stíhačkou s pevným podvozkem v dějinách 2. sv. války. Pilotem byl František Cyprich a sestřelil Ju-52.

L. Křivan 2.7.2013 9:46

Re: Letoun tripartity?

Sestřelit Ju-52, dopravní letadlo z vlnitého plechu, pomalé a (většinou) neozbrojené, není zase žádná sláva. Slušný pilot by se tím neměl chlubit.

L. Křivan 2.7.2013 10:10

Re: Letoun tripartity?

Na druhé straně, pokud by v tom seděli nepřátelští vojáci, tak bych sestřelil i tramvaj.

P. Han 2.7.2013 15:12

Re: Letoun tripartity?

Já o tom psal hlavně kvůli tomu, že to byl poslední dokumentovaný sestřel dvouplošníkem. Že to byla zrovna "teta Ju", mě moc nezajímalo. Na druhou stranu Junkersy měly obvykle zajištění stíhačkami, což na našem (nebo slovenském) území byly hlavně messerschmitty Bf-109, takže sednout do dvojplošníku se znaky SNP a vzlétnout bylo dost hrdinství samo o sobě.

J. Jurax 2.7.2013 22:06

Re: Letoun tripartity?

No jo, a taky Gloster Gladiator, I-15, I-152, I-153 ...

J. Jurax 2.7.2013 22:30

Re: Letoun tripartity?

A ještě k Františku Cyprichovi pro ilustraci komplikovaných dějin Československa.

Začal jako pilot československého letectva, poté přešel k letecrvu Slovenského štátu. V jeho rámci se  v březnu 1939 se zúčastnil bojů s Maďary na východě Slovenska, bojoval proti Polákům, pak proti sovětům - jako příslušník 13/JG 52 sestřelil 12 stalinských sokolů. Přidal se k SNP, kde mu bylo přiznáno 2,5 sestřelů německých letadel - mezi nimi i té Ju-52 na B-534, . ostatní - Fw-189 ve spolupráci a Ju-88 na Bf-109G-6. Pak odletěl do SSSR a sloužil v 1. čs. smíšené letecké divizi,

Po válce sloužil v čs. letectvu až do roku 1958, kdy byl propuštěn do zálohy jako podplukovník. V roce 1994 povýšen na plukovníka.

Na rozdíl od letců RAF, kteří bojovali jen proti Němcům a nemohli se tudíž chlubit sestřely sovětských letadel, nebyl bolševiky nijak perzekvován.

M. Varadinková 2.7.2013 1:18

Zeman není fašista, je jenom socan

Puč státních zástupců není jeho dílem. To by je musel úkolovat už jako důchodce z Vysočiny, což považuju za vyloučené. Proč by to dělal, jak by toho dosáhl, aby vyrobil kauzu Nagyová a co by z toho měl? V době, kdy policie již sledovala Nagyovou, ještě ani neměl jisté,  jestli vůbec bude zvolen prezidentem. A Nečasova vláda se mu tehdy naopak hodila, mohl se proti ní v kampani vymezovat a sbírat tak body.

Zeman dnes pouze řeší situaci, která nevznikla jeho zaviněním. A řeší ji v rámci svých ústavních pravomocí.

Kdo ale fašista byl, to byl Havel. Ten svůj puč (sarajevský atentát) přímo sám organizoval za účelem výměny vlády za vládu jeho  (tedy Tošovského) . Kde tehdy všichni byli, že neřvali? Ti samí, co dnes řvou, po celých dvacet let tleskali Havlovi a jeho "nepolitické politice", tedy fašismu.

J. Vintr 2.7.2013 2:26

Re: Zeman není fašista, je jenom socan

Kdo ví, co za tím je. I Zemana musel někdo protlačit na Hrad. A ti státní zástupci jsou evidentně kašpárci, kteří by si sami od sebe ani náhodou netroufli sahat tak vysoko. A samo obvinění Nagyové a spol je naprosto absurdní, včetně té šaškárny se zakuklenými policajty. A ten Nečas to vzdal podezřele rychle ...

P. Brodský 2.7.2013 10:27

Re: Zeman není fašista, je jenom socan

Zeman je řízen Bilderbergem a jeho cílem je zničit poctivou českou pravici a jí vytvořený systém, v němž cílem minimálního státu je služba občanúm.

P. Brodský 2.7.2013 10:35

A Bilderberg je řízen svobodnými zednáři

Kteří jsou nástrojem Rozenkruciánú.

V. Kováčová 2.7.2013 11:03

Re: Zeman není fašista, je jenom socan

A nikomu nevadilo, že to byl alkoholik a kouřil jednu za druhou, dokud nedostal rakovinu plic. A že Dienstbier se ukouřil až k smrti.

M. Rafnik 2.7.2013 1:07

Kdo je autor?

Pane Bože, ten autor je buď velký srandista, ale spíš úplný debil....

J. Krásenský 2.7.2013 5:28

Re: Kdo je autor?

Možná máte jen málo informací.

M. Koutný 2.7.2013 7:45

Re: Kdo je autor?

Nebo, ještě spíše, ty informace nechce slyšet...

M. Sedláček 2.7.2013 19:40

Re: Kdo je autor?

anebo je sám debil

P. Zeman 2.7.2013 12:06

Re: Kdo je autor?

Nějaký argument proti?

P. Han 2.7.2013 16:34

Re: Kdo je autor?

Možná jen nechápete text. Ale pak by debil nebyl autor.

R. Szewczyk 2.7.2013 0:54

hm

kurnik šopa,je vidět autore,že se orientujete v problematice výborně,,,,,,,,,zajímavé je udělení Ducemu řád Bíleho lva Masarykem někdy kolem 1927,velmi zajímavá je i kniha od Duceho ,,,Jan Hus -muž pravdy,doporučuji k přečtení zvláště k výročí,

J. Kulišek 2.7.2013 3:14

Re: hm

No Mussolini, ktery napsal oslavnou knihu o Janu Husovi a zaslouzil se o vznik ceskoslovenskych legii v Italii. byl pritelem ceskeho naroda.Zajimave je, ze umel plynne anglicky, francousky a nemecky. Ovsem v pri Mnichovske smlouve jsme ho zklamali, on skutecne veril, ze cesi, jak je znal s legii, budou bojovat a zamotaji Hitlerovi, ktereho rad nemel, hlavu. Proto se rozhorcene vyjadril, ze kdyz tedy Ceskoslovensko nechce za svobodu bojovat, ze si ji nezasluhuje. Hitlera nenavidel a dokonce se snazil primet Vatikan, aby ho okazale vyloucili s cirkve (dokument o tom ve vatikanskem museu dosud existuje) a tim Hitlera znemoznili v katolickem Rakousku a katolicke casti nemeckeho naroda. Kdy se svou politikou octnul v isolaci, nic jineho, nez spojenectvi s nemeckem mu nezbyvalo, ale byl to snatek s nutnosti.

V Ceskoslovensku fasisticka strana byla mala a celkem bezvyznamna. Byla ovsem silne nacionalisticka a nekteri cesti fasiste se zapojili do odboje proti okupaci, coz je stalo zivot.

L. Křivan 2.7.2013 9:41

Re: hm

Co se člověk ve škole nedověděl.  Díky !