26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Předčasné volby, vítězové a poražení

O Věci veřejné a jejich deriváty se není třeba starat. Svoji roli splnily a budou nahrazeny. Tak se podívejme na ty, kdo je případně nahradí. V úvahu připadají KDU-ČSL, zelení, SPOZ a hnutí ANO 2011 Andreje Babiše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 11.8.2013 15:33

Re: To se dá jen podepsat.

Já vím, jak se tyto odhady dělají a přesto (proto) jim věřím. Nejde o to, že bych si myslel, že trefí výsledek voleb na 100 %, ale zobrazují stav v danou chvíli. Je to podobné jako s fotografií, už druhý den vypadáte o trochu jinak a když uděláte 10 fotografií jednoho člověka během minuty, tak také je každá trochu jiná.

Samozřejmě, že jedna věc jsou výsledky, zvlášť, když máte podklady pro podrobnější analýzy podle sociálních podskupin a druhá věc je trapná dezinterpretace těchto výsledků novináři, kteří jednak výsledkům nerozumějí a jednak je překrucují podle svých preferencí.

Mně se pravidelně daří na základě předpovědí a korekcí podle mediálních výstupů politiků a mediální atmosféry těsně před volbami, se trefovat velmi přesně.

J. Kanioková 11.8.2013 19:44

No, pane Boleslave,

tohle ale říká kdekdo. Takže jak se mají preference pro SSO zvýšit ?

Jako vy jsem dost dlouho, i když jsem už nechtěla, volila ODS... jenže je to marné. A teď už definitivně.

A Topku volit nemůžu, nikdy. Je to směska lidovců a  P&L a.... neidentifikovatelné..  ALE co nejhorší, jsou eurohujeři..

M. Vojtíšek 10.8.2013 20:42

Re: Havlem a jeho pohůnky nastolený reřim korupce a kamarádíčků prostě krachuje.

Já bych řekl, že  35-45 tvoří základ voličů ODS a ČSSD. A extrémy jako TOP tvoří 20-30. Stejně tak Piráti atd.

KSČM 45+.

Ale nevidím to jako dogma. Co tak pozoruju.

J. Vyhnalík 11.8.2013 15:40

Re: Havlem a jeho pohůnky nastolený reřim korupce a kamarádíčků prostě krachuje.

Pro analýzu stranických preferencí nestačí pouze hrubé celkové preference, ale je třeba tyto preference analyzovat podle sociálních podskupin (věk, velikost bydliště, region, vzdělání, příjem), odhodlání jít volit a třeba i preference v předchozích volbách.

Statistickými metodami lze identifikovat různé sociodemografické podskupiny voličů pro každou stranu a odhadnout jejich volební chování včetně tendencí k přesunu preferencí. Nezáleží jenom na tom, jaké preference výzkumy ukazují, ale i na tom, zda se datech dají najít nějaké trendy. Přitom je potřeba být opatrný při srovnávání dat různých agentur, protože každá agentura používá poněkud odlišnou metodiku a tedy výsledky nejsou jednoduše přímo srovnatelné.

M. Vojtíšek 11.8.2013 20:12

Re: Havlem a jeho pohůnky nastolený reřim korupce a kamarádíčků prostě krachuje.

No já právě uvedl segmet, který neosciluje.  Ale chápu, že to je celkově daleko komplikovanější.

Jinak trendy jsou jasny, největší extrémisté jsou kupodivu aktuální študenti a absolventi gymnázií.

J. Vyhnalík 11.8.2013 20:48

Re: Havlem a jeho pohůnky nastolený reřim korupce a kamarádíčků prostě krachuje.

Ti byli vždycky nejradikálnější.

P. Vítek 10.8.2013 11:16

Ale holoubku

P. Pavlovský 10.8.2013 6:29

Text zjevně už trochu desaktualizovaný

 1.„Zelených není /z pravicového hlediska/ žádná škoda“ (souhlas) na rozdíl od Bursíkovy éry, kdy např.hlasovali ve vládě pro radar (spolu se svým K. Schw., ovšem též pro nákup CASA)  jsou dnes pod O. Liškou stranou čistě levicovou, jakkoli největší fanatik Matěj Stropnický odešel  k Babišovi (svůj k svému, fašista k fašistovi).

2. V případě KDU-ČSL není čeho želet,  Čunkiáda je dlouhodobě zdiskreditovala výrok Benešové o justiční mafii (v této souvislosti) platí, Vesecká a její boys – to byly žáby na prameni. Pravé křídlo KDU odešlo do TOPky. Konzervativní katolík Bělobrádek je levičák a orientuje stranu na křesťansko-sociální, což sice odpovídá voličské základně, ale nedává šanci  v tlačenici, které u nás v levé části spektra nastala. Většina voličů KDU volila zřejmě Zemana.

3.“ Bude-li premiér Rusnok v úřadu, byť v demisi, až do voleb (kde jinde by – až do jmenování nové vlády, byl?), přinese  to SPOZ volební úspěch.“ To jistě,  členové vlády – volební lídři SPOZ se za státní peníze budou  zviditelňovat, někdy ovšem i záporně (Balvín) a někdy jim to už nepomůže (Fischer). Její anitikalousovské bilboardy jsou z 50% skvělou reklamou pro TOP 09, je jenom otázka jak dlouho bude trvat, než jim to doklepne.

P. Pavlovský 10.8.2013 6:32

Re: Text zjevně už trochu desaktualizovaný

4. „ODS dosáhne tím horšího výsledku, čím kratší doba do voleb uplyne od policejního zásahu ve Strakově akademii“, souhlas.

Její problém je v absenci věrohodného lídra s „tahem, na branku“. Kmotrovsky delegovaný Kuba bez špetky charismatu (mluví jako kolovrátek) to být nemůže a znechucená Němcová, kterou musí spolustraníci „přemlouvat“, aby volebním lídrem byla, nepotáhne. Lidé nechtějí stranu s lídrem „přemlouvaným“, který se „obětuje pro věc“; lidé chtějí politika, který má vizi a zjevně touží po moci, která by mu umožnila tuto vizi realizovat (to není mocibažnost, to je prostě princip demokratické politiky).

Takovým lídrem byl primátor Svoboda, ale pražští kmotři jej umořili a nakonec vehnali do střetu s vítězem voleb TOP 09 a on v něm prohrál. Dnes je již vyhořelý, jakkoli lepší výsledek v Praze než Zavadil (ČSSD) jistě udělá.

Na TOPku to v Praze ale stačit nebude, ať už jí v Praze povede kníže nebo někdo jiný (kníže může být též lídrem v domovském Středočeském kraji).

P. Pavlovský 10.8.2013 6:33

Re: Text zjevně už trochu desaktualizovaný

5. „TOP 09 je na tom svým způsobem přesně opačně: čím méně vody uteče od účasti Karla Schwarzenberga v druhém kole presidentské volby, tím pro ni lépe“, souhlas.

To jistě ví od počátku i Kalous, a proto jsou jeho loyalita k ODS a odpor k předčasným volbám až do poslední chvíle těžko vysvětlitelné – TOPce tím zjevně škodil.

„Čím více vystupuje mediálně do popředí, že faktickým lídrem strany je Miroslav Kalousek, tím méně je TOP 09 volitelná“ – to už je v situaci, kdy je Kalousek zjevně hlavním rivalem Zemana (Zemanem puncovaným) sporné, pro antizemanovské voliče je reálnou alternativou – jeho antizemanovství je přesvědčivé, je autentické a má demokratický étos.

P. Pavlovský 10.8.2013 6:35

Re: Text zjevně už trochu desaktualizovaný

6. „Výsledek ČSSD může negativně ovlivnit snad jen průběh procesu s Davidem Rathem. Pokud obžalovaný poslanec sdělí nějaké velmi zajímavé skutečnosti ještě před předčasnými volbami, může být cesta socialistů za výrazným volebním úspěchem docela zkomplikována.“

Je tu ovšem možná i další komplikace – odliv autentických sociálních demokratů, kteří nebudou chtít stranu zjevně ovládanou M. Zemanem (projeví se to mj. na místech na kandidátkách, na kterých se objeví členové protizemanovského křídla ČSSD). Není ovšem jasné, kam se mají „odlít“, relativně nejsuverénnější, Zemanovi nejméně podléhající stranou na levici je totiž KSČM.

7. Pro komunisty dnes platí, že je nečekají žádná rizika, jen vylepšení posic (souhlas - na úkor ČSSD).

8. Předčasným volbám už nelze zabránit, nedokáže to zřejmě ani M. Zeman, jakkoli se mu vůbec nehodí. To ale autor zjevně neví nebo si to nepřipouští.

Z. Jaromír 10.8.2013 7:09

Re: Text zjevně už trochu desaktualizovaný

ad 7. Spíše se dá čekat, že komunistům hlasy ubudou. Získá je Strana práv občanů, ale doufám, že jich nezíská tolik, aby jí to umožnilo vstup do poslanecké sněmovny. Billboardy, jimiž nyní tahle strana zamořuje životní prostředí, ji ukazují jako vypočítavou rozeštvávačku ulice.

J. Vyhnalík 10.8.2013 14:48

Re: Text zjevně už trochu desaktualizovaný

Pokud jde o TOP 09 v Prze, tak opravdu platí, že čím dříve budou volby tím pro ně lépe. Zrovna včera jsem četl o "geniálním" nápadu primátora Holomóca, respektive Prahy, postavit z Nuslí na Vyšehrad, ke stanici metra pojízdné schody za 318 milionů, k tomu reprodukovanou hudbu do stanic metra a navíc animované billboardy do každé stanice. No, nějak to zdražování jízdného v MHD zdůvodnit musí.

Je jasné, že billboardy by se v předvolební kampani šikly, nakonec i nějaká ta velká stavební zakázka by mohla oživit stranickou pokladnu, ale že by to bylo to, čím si pražany získá? To si tedy nemyslím!

Ledaže by, podle zlidovělé rýmovačky: "Kytka k lásce schůdeček, s úctou Tomáš Hudeček", u těch pojízdných schodů rozdával pražanům kytky za 318 milionů.

P. Pavlovský 10.8.2013 17:39

Tomáš Hudeček

už prohlásil, že volebního lídra na Praze dělat nebude.

Ale že v Praze vyhraje drtivě komunální volby, o tom nepochybujte!

L. Novák 10.8.2013 8:51

Re: Text zjevně už trochu desaktualizovaný

Máte tam nesmysl. S Babišem spolupracuje Martin Stropnický, otec, ne jeho syn a zelený levicový šílenec Matěj. Taky jsem žil donedávna v tomto bludu, ale pan Vyhnalík mě na chybu asi před týdnem upozornil.

Viz např.:

Babiš sází na autobus a jména jako Telička a Stropnický. ...

P. Pavlovský 10.8.2013 8:59

Re: Text zjevně už trochu desaktualizovaný

Děkuji za upozornění, to je tedy rána, Martin míval rozumné pravicové názory.

Asi nevydýchal  to, že neuspěl v konkursu na ředitele DnV - prohrál - po zásluze -  s T. Töpferem.

O. Kadlec 10.8.2013 1:50

Co jsme se dozvěděli?

Že budou volby?

Pan Kubalčík, který se tu prezentuje jako místopředseda Konzervativní strany, želí dva měsíce před volbami toho, že KDU neprojde přes 5%.

Nedává to smysl v žádném ohledu. Kdyby želel že neprojde jeho strana, dalo by se tomu věřit a dávalo by to smysl. KDU - se dá očekávat že projde, tak proč želí teď, opakuji, dva měsíce před volbami, že neprojde...na co si to hrajete pane Kovalčík?

Pan Kovalčík si asi nepamatuje, jak dalece se obvykle liší podobná očekávání od situace po volbách. A to se týká jak mediálních průzkumů, tak zejména odhadů lidí, kteří se hrnou do voleb a pak posbírají své desetiny procenta a jdou domů. Kdyby měl pan Kovalčík sebemenší tušení, co má udělat Bělobrádek a jeho squadra aby získali mandáty, udělal by to sám.

J. Vyhnalík 10.8.2013 1:50

Myš. která řvala

Pro ty, kdy by uvažovali o tom, že by mohli volit KDU-ČSL, stačí podívat se na nějaké TV vystoupení současnoho předsedy strany Pavla Bělobrádka, ale varuji, měli by si připravit dostatek čisticích prostředků na obrazovku.

Pro ty, kdo by snad zvažovali volbu Konzervativní strany, stačí si přečíst takovouto analýzu, aby měli jasno. Bohužel, s blížícími se volbami budeme číst takovýchto "analýz" více a více.