Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Předčasné volby? Nic než strašák

Tentokrát Andrej Babiš zamrznul v čase. Když o víkendu opakovaně pohrozil, že když nenajde partnery pro vznik nové vlády, otevře se cesta k předčasným volbám, na pár okolností zapomněl. Především, že hnutí ANO nemá sílu je zařídit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OR

8. 2. 2018 23:54
Základní problém současné politické situace je

že vítěz voleb nemá vůbec v úmyslu vládnout v koalici. On chce vládu, která poslouchá. Jako ve firmě. Celkem ho chápu, ale politika je umění kompromisu a tím se evidentně Babiš nehodlá zatěžovat.

Druhý problém je, že Babiš - spolupracovník StB a člověk obžalovaný z ekonomických podvodů (v lepších politických kulturách by se takový politik neodvážil vystrčit nos ze sklepa) - má o řád větší politické charisma než kdokoliv široko daleko. A k tomu prakticky neomezené finanční zdroje - na rozdíl od od ostatních stran.

Ve výsledku to znamená pro každou stranu, která se s ním spojí v koalici, prakticky polibek smrti. Stačí se podívat na výsledky jeho předchozích koaličních partnerů. Jak pravil (parafrázuju) Nigel Farage s charismatem mokrého hadru se nedá dělat politika. Proto také, jak to zatím vypadá, většina voličů přičítá selhání koaličních jednání nikoliv Babišově neochotě nabídnout alespoň ždibíček něčeho, s čím by SPD/ANO/atd. mohly předstoupit před své voliče a říct: "Podívejte se, podařilo se nám prosadit alespoň část našeho programu", nýbrž tomu že mu všichni chudáčkovi házejí klacky pod nohy.

0 0
možnosti
BH

B. Hančl

8. 2. 2018 19:37
Oranžgutan

Jelínek zase perlí. Pane Bože to je blb.

0 0
možnosti
OR

8. 2. 2018 23:19
toť otázka

Kvalitě diskuse by prospělo, kdybyste používal argumenty :-/

0 0
možnosti
JV

8. 2. 2018 17:52
Babiš je určitě přesvědčen

že by na předčasných volbách hodně vydělal. Už si stačil vyrobit ve funkci dočasného premiéra hezké promo, když nasliboval, co všechno by zlepšil, kdyby mohl déle vládnout a určitě mu to i hodně lidí uvěřilo. Působit důvěryhodně to je ten hlavní dar, který pana Babiše dostal tam, kde je.

0 0
možnosti

V. Čermák 376

8. 2. 2018 19:41
Re: Babiš je určitě přesvědčen

To asi sotva. Vybudovat Agrofert určitě vyžaduje mnohem víc, než "Působit důvěryhodně", co myslíte?

0 0
možnosti
AA

A. Alda

8. 2. 2018 14:23
K rozpuštění sněmovny stačí,

aby sněmovna třikrát po sobě nevyslovila důvěru vládě.

Tak je to v Ústavě napsáno.

0 0
možnosti
JV

J. Vlček

8. 2. 2018 12:35
Pane Jelínku,...

...nevím z čeho vycházíte při vašem závěru, že nespokojenost voličů z politického chaosu, a vinu za tento chaos, budou voliči klást právě hnutí ANO. Nejsou to náhodou neustálé obstrukce a kličkování všech těch obskurních straniček, které se s odřenýma ušima dostaly do parlamentu, a které teď dělají všechno pro to, aby znemožnily vládnutí vítězné strany ANO?

Že se tak děje za výrazné podpory strany ODS je především ke škodě této strany. Jestli si v ODS myslí, že nějaké vytváření jakýchsi "demokratických" bloků se zmíněnými pidistranami Gazdíka a Kalouskových exotů, přinese ODS kýžené body, bude asi hodně zklamaná.

To, že se ji povedlo zvednout se ode dna volebních preferencí, je totiž zásluhou rozumného myšlenkového proudu uvnitř ODS, s Václavem Klausem mladším, jako jeho představitelem. Jestli si toto neuvědomí slušný, nemastný, neslaný pan předseda Fiala, může se s nárůstem preferencí zase rozloučit. Takové, jím předváděné, tanečky totiž voliči nemívají v oblibě.

0 0
možnosti
PB

P. Burda

8. 2. 2018 13:47
Re: Pane Jelínku,...

Důvodů, proč ony "obskurní straničky" dělají drahoty je několik.

1) Všeci kradnú - ač to Babiš možná neřekl přesně takto, tak významově tato dvě slova odpovídají jeho skutečným výrokům. Budete v jednom kolektivu s někým, kdo tvrdí, že jste zloděj?

2) Slib voličům, že nepůjdou do vlády s trestně stíhanou osobou (nebo s ANO jako takovým)

Takže stojí před problémem. Ztratit voliče, když nedodrží slib, nebo získat voliče "konstruktivní spoluprací" s ANO. Bude více ztracených, nebo získaných?

0 0
možnosti
VS

V. Steiner

8. 2. 2018 12:10
Jmenování Andreje Babiše.

Zajímalo by mne co by se stalo,kdyby Babiš oznámil prezidentovi,že není schopen vládu sestavit a nikdo další z hnutí ANO by pověření nepřijal.

0 0
možnosti
VP

V. Pokorný

8. 2. 2018 12:03
Pro

předčasné volby já jsem. Aspoň by z parlamentu zmizeli okopávači, většina kolaborantů s vedením EU a s USA a jejich posluhů. Vyčistilo by se trochu v politice, zmizely by TOP a STAN, ČSSD a KDU-ČSL.A předseda Pirátů pan Bartoš by si mohl, dál užívat na provokacích poloteroristické Antify. Jak jsem to zaznamenal. To může vykládat teď jak chce, že ne. Že to já ne, to von. Piráti by mohli taky vypadnout z parlamentu.Jsou to vítači muslimských tlup. Beztak jsou jen přívěšek těch tzv. demokratických kolaborantských stran z tzv.demokratického bloku. Fuj.

0 0
možnosti
MM

M. Mikulec

8. 2. 2018 11:32
Nevadí mi

chodit k volbám, když jsem v Čechách. Většinu mého života se mě nikdo na nic neptal, k volbám za komunistů jsem nechodila, vyhráli to i beze mě. Teď mám volby ráda. Pan prezident řekl, že pár měsíců od parlamentních voleb vypsat nové by nebylo pěkné: byla by to degradace voličů, aby tedy volili znovu a lépe. To je sice pravda, ale vláda v demisi bude a asi musí dělat nevratné kroky, a taková rozhodnutí, která ovlivní i další generace, a s jakou zodpovědností? S parlamentní i voličskou nedůvěrou?

0 0
možnosti
OR

8. 2. 2018 23:39
degradace voličů? Cože? Je to čistá demagogie!

Volby jsou jako jakékoliv jiné rozhodnutí ve více lidech. Třeba v rodině. Když doma zvolíte nějaké řešení a to řešení se po pár měsících ukáže jako totálně nefunkční - tak taky neprohlásíte, že by to byla degradace vašeho původního rozhodnutí a nic se neděje.

Naopak - sednete si znovu nad problémem a vyzkoušíte něco nového.

Je evidentní, že pravděpodobnost složení funkční koalice byla od začátku malá a počínání všech zúčastněných tuto šanci zmenšují každou minutou.

Chcete snad 4 roky vlády ANO bez důvěry parlamentu?

0 0
možnosti
PG

P. Grigar

8. 2. 2018 10:47
POLITIKA: Předčasné volby? Nic než strašák.

Kalkulace p.Jelínka má jednu podstatnou chybu. Miloš zeman už znovu kandidovat nebude, jeho hlavním cílem po celé období presidentského mandátu může být, a zřejmě také bude, snaha o zanechání co nejlepšího dojmu pro občany.

Aby měli na co vzpomínat, až tu nebudu..

Takže bych jeho příklon k předčasným volbám vůbec nevylučoval.

0 0
možnosti
PB

P. Burda

8. 2. 2018 13:50
Re: POLITIKA: Předčasné volby? Nic než strašák.

Obávám se, že pan Zeman ctí heslo "I špatná reklama je reklama, hlavně, že se o nás mluví."

0 0
možnosti
ŠH

8. 2. 2018 9:52
Pane Jelínku,

přání otcem myšlenky, nejen u Vás. Viz poslední odstavec!

Vy opravdu věříte svým přáním, že "občané vyženou Babiše, když ho předtím jasně zvolili"?? Vy opravdu jste věřil, že ti "správní občané vyženou Miloše Zemana"?? Vy si opravdu myslíte, že se najednou přeskupí voliči do jednoho šiku a zvolí všichni Fialu, nebo Feriho s Kalouskem?? Nebo nějakou STAN!!??

Ale pište dál, rád si počtu takové ty "neotřelé" pohledy na věc. Makejte. To víte, politologů na každém rohu, víc než schopných politiků. V televizi se už ani "nezprávuje", tam se furt "politologuje". Pozn. Takhle tvoří slovesa maďarština, jazykově (nejen) mám bývalé R-U docela rád.

Jsem nevolič Babiše. Ale vlastně proč to říkám? Zatím nevolíme manifestačně.

0 0
možnosti
JK

J. Karlík 653

8. 2. 2018 11:38
Re: Pane Jelínku,

Pan Jelínek dělá svou práci. Myslím, že špatně. Je polickym politologem. Myslím, že politolog musí být nestranný. Jinak jeho úvahy nemají smysl. To mohu číst stranický tisk své politické strany. A nemohl by napsat takovou blbost, aby Babis ustoupil v zájmu čehosi. Jenomže ANO je s Babisem silnější. Naopak ODS je s Fialou slabší. Když ustoupí pan prof. p. Klausovi ml., bude vše trochu jinak. Lépe pro Českou republiku. Ale to bychom na ODS chtěli moc. Ať ustoupí vítěz voleb!

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz