21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JK 15.1.2006 18:25

Nebylo to náhodou trochu jinak?

Z materialistického hlediska by se tento článek dal akceptovat. Já bych si dovolil nabídnou jiné vysvětlení vycházející spíše z teorie her. 
V roce 1996 byl Klaus a ODS na vrcholu a všechno se mu dařilo. Bohužel žije v Čechách a zapomněl na protivníky. Byli to Havel - jehož hvězda povážlivě uvadala zvláště vedle Vk, dále Miloš Zeman, který chtěl prosadit ČSSD a spojoval proto proti ODS všechny pokud možno nekomunisty, dále vnitní závistivá opozice v čele s Zielencem, ODA podporující zaslepeně Havla, KDU v čele s Luxem vždy připravena vrazit kudlu do zad, ČNB v čele Tošovským, ústavní soud jmenovaný Havlem atd. Tito se spojili a připravili Sarajevský atentát. Lze to doložit na jednotlivých událostech.
Všechno ostatní, o čem se zde bavíme, jsou jen následky konání a demagogie výše zmíněných lidí. Jasně že namítnete spoustu příkladů. Je ale třeba zodpovědně posoudit jejich váhu. Věřím tomu, že kdyby nedošlo ke koordinaci všech antiklausovců, byl by to VK ustál. A nekonala by se ta krize z konce 90. let, podle mě zcela úmyslně a  bezpáteřně vyvolaná Tošovským. Tam hledejme problémy a tam by se měli hledat a najít konkrétní viníci.
 
Podiven 15.1.2006 21:28

Re: Nebylo to náhodou trochu jinak?

Zůstává mi rozum stát nad tím, když někdo o tom, o čem (řečeno klausovsky) zhola - ale zhola nic - neví, si takhle nesmyslně cintá pentli a demagogicky deformuje obraz minulého vývoje.
JK by se mohl důstojně zařadit mezi specialisty klausovského "pomocného institutu CEP"..
(Úspěšně by přepsal i Švejka, když už v jeho výronu padla i zmínka o Sarajevu.)
AeroKarel 15.1.2006 17:50

Souhlas Martine,

jen k tomu prodeji podniků, vzpomínáte kolik lidí tehdy vřeštělo o rodinném stříbře?
To se týká v podstatě celé privatizace, bylo by to moudřejší, dal by se s tím řešit i výše zmíněný důchodový problém, "napakování se" rozhodujících úředníků bychom také přežili, jenže politicky průchodné to nebylo. Bohužel. Těch demagogů od Sládka, komunistů až k Zemanovi a Luxovi, co by se po tom vozilo ........
Výprodej národního majetku .......
AeroKarel 15.1.2006 17:43

A k čekání před bankou,

konkrétně IPB, to tedy nevím proč jste tam čekal, když bylo jasně řečeno, že vláda ručí za všechny vklady v plné výši.
Ještě tak před UNIONkou bych pochopil, jenže tam zase vklad ponechal jen blázen.
AeroKarel 15.1.2006 17:40

"Taky toho pro lékaře udělal víc, než všichni ministři za posledních 50 let dohromady. "

To možná ano. Jako odborového předáka si ho představuji velmi úspěšně.
Ale asi mu měl někdo prozradit jaká je úloha lékařské komory. A proč má povinné členství.
Martin Hronza 15.1.2006 16:29

Konzervativní akademie

Jsem zastáncem pravicových tendencí v naší zemi, a tedy odpůrce socialismu a všech dalších směrů ubírajících se do leva. Jak by se tedy mohlo zdát, tak budu obhajovat politiku ODS a jejích partnerů v devatesátých letech. Ano, ale samozřejmě mám i mnoho výhrad.
Co se týká úplných prvopočátků: Jsem rád, že prvotní transformaci dělali lidé z ODS. Byl nastolen kurs ostře do prava. Obávám se, že pokud by do ekonomiky více mluvili lidé typu pana Komárka, tak bychom dnes nebyli tam, kde jsme. Stal by se z nás takový hybrid - ani ne kapitalisté ani komunisté. Jsem vděčný za to, že se neudálo rozdělení podniků mezi jejich zaměstnance - viz. Miloš Zeman. To zavání trochu červenou revolucí.
Za obdivuhodné považuji to, jak se bez problémů dokázala česká ekonomika transformovat směrem na západ, aniž by to postihlo zaměstnanost. Co je však neodpustitelné tehdejším vedoucím činovníkům - především neschopnost prodat velké podniky těžkého strojírenství na západ. Měli jsme v tomto oboru ohromný potenciál, který však nebyl využit. Výroky o tom, že přece neprodáme české podniky Němcům, považuji za naprosto zcestné. Ukázalo se, že Němci dokáží velké podniky s úspěchem řídit a zaměstnat v nich české zaměstnance - viz VW. Tak se musíme smířit, že nemáme firmy jako Siemens. Pozn.: Navíc si myslím, že právě Siemens by byl ochoten zachovat i české názvy podniků.
Považuji za správné podpořit ve volbách ty, kdo přicházejí s novými koncepčními řešeními problémů veřejné sféry, jenž mohou udělat pořádek především v legislativním zmatku.
jonáš 15.1.2006 18:30

Jo, Siemens

samozřejmě, třeba taková Tatra Trakce na Zličíně by mohla vyprávět -- pro začátek tu o Červený Karkulce ;-)
mod 15.1.2006 14:54

přeslavná

pravice,mozků spíš mdlých,než bystrých,přišla o vládu,protože podělala co se dalo.to jsou fakta a žádný pisálek,svádějící neúspěch pravicově-ekonomických nýmandů na jakási podezření vykonstruovaná v předvolebním boji,na tom nemůže nic změnit.
ziralek 15.1.2006 15:08

Re: přeslavná

a az sem privane, ta na vychode vyzkousena rovna dan. to teprv bude junda.
Podiven 15.1.2006 21:35

Re: Re: přeslavná

To se lidi budou opět mít!!! Hlavně někteří, ti co se napakovali v etapě prvotní kapitalistické
privatizace za patronátu ODS! Co však my, ubozí kmáni, vzývaní (papírově) pouze v čase
přicházejících voleb, aby Straně pomohli to dodělat svým naivním přitakáním...
Martin Hronza 15.1.2006 23:09

Konzervativní akademie

Promiňte, ale ve vaší reakci cítím jistou dávku ironie.
Co je špatného na rovné dani? Co je špatného na systému, jenž na Slovensku evidentně funguje, a o kterém se začíná vážně hovořit i v západních zemích Evropy.
Obávám se, že zareagujete mýtem o rozevírání "sociálních nůžek". Nehledejme příčiny tohoto fenoménu v rovné dani. Tam důvod není, neboť rovná daň vytváří přehledné podnikatelské, právní prostředí.
Pokud nepřijdou další regulace ze strany Vlády ČR, pak máme naději na silnou ekonomickou prosperitu. A samozřejmě z té odvíjející se další požitky - zejména kulturní.
A ostatně si myslím, že sociální stát typu Francie, Německa či Spojeného království je špatný.
ziralek 15.1.2006 13:53

doktore bohuzel. na psu je spousta prikladu.

Georgij 15.1.2006 11:54

Zapomněl na zásadní chybu

Autor, kupodivu, zapomněl na zásadní chybu našeho profesora. Úplně na začátku měly být zprivatizovány banky, tím byse zamezilo 90% tunelování, které mělo rozhodující vinu na poklesu ekonomiky v 90 letech. Blbá nálad je také výsledkem tohoto chybného kroku.
ziralek 15.1.2006 12:33

Re: Zapomněl na zásadní chybu

 vicepresident hajek by podotkl, ze to je spinavy utok na pana profesora.
H.K. 15.1.2006 13:13

Re: Zapomněl na zásadní chybu

Možná jste zapoměl, že privatizaci bank blokovala ČSSD.
ziralek 15.1.2006 13:15

Re: Re: Zapomněl na zásadní chybu

uz je to tady.
vita 15.1.2006 13:55

Re: Re: Zapomněl na zásadní chybu

Co mohla blokovat ČSSD, která měla podporu těsně nad hranicí vstupu do Sněmovny? A to měla dokud ji nevzal do ruky Zeman.
H.K. 15.1.2006 14:08

Re: Zapomněl na zásadní chybu

K privatizaci bank nemohlo dojít hned po roku l989 . Kdo by pujčil finance zastaralým podnikům v době rozpadu východních trhů. V druhém volebním období byla Klausova koaliční vláda menšinová a ČSSD ji tolerovala za příslib, že banky nebudou privatizovány.
ziralek 15.1.2006 14:17

Re: Re: Zapomněl na zásadní chybu

 ja snad ziju v nejakym jinym paralelnim vesmiru. to H je hajek? zas by mi to ty vesmiry narovnalo.
Josef 15.1.2006 14:21

Re: Re: Zapomněl na zásadní chybu

H.K.je úplně popletené,Klausova vláda nebyla menšinová,privatizaci bank neudělal Klaus vědomě a musela to potom napravit socdem.
Kantor 15.1.2006 16:13

Re: Zapomněl na zásadní chybu

Samozřejmě, že privatizaci bank si nepřála nejvíce ODS a strůjci KP!Pan profesor se přece nechal slyšet, že soukromé banky by kupónově zprivatizovaným firmám nepůjčily ani kačku.
H.K. 15.1.2006 16:29

Re: Re: Zapomněl na zásadní chybu

Po čtyřicetileté vládě jedné strany byly podniky technologicky natolik zaostalé, že by jim nikdo nic nepujčil. Proto nebylo možné ihned provést privatizaci bank. Když stavíte dům taky nemůžete postavit první střechu.
Kantor 15.1.2006 16:47

Re: Re: Re: Zapomněl na zásadní chybu

Tak se zvolila druhá cesta bankovního přerozdělování a ODS na to doplatila service packy #1 a #2.
seznam222 15.1.2006 11:41

posudťe samy

diŠciplína musí bejt a víc vá neřeknu VY KLUCI PITOMÝ- JOSEF ŠVEJK z toho si vzala poučení ODS a je tak stranou jednoho muže .ostatní mluví a hlasují stejně,jsou loajální tím pádem se v ODS politici nemění -a tak jako vedlejší účinek je tato strana né zcela demokratická. ČSSD byla předemokratická každý si mluvil a dělal co chce.,byla nejednotná a proto se tam střídali politici a opozice z toho vždy umně těžila a taky tomu ráda napomohla.soc dem ztrácela voliče,na úkor autoritářské ODS a KSČm. ODS je silný protivník který dovede využít kde jaké mezery v zákonech ČI U POLITICKÉHO SOUPEŘE,pro svůj prospěch - je to strana jednoho muže autoritářská tudíž velmi nebezpečná pro demokracii. Jestliže pak tento muž vůdce předesílá NOC DLOUHÝCH NOŽŮ pak přestává všechna legrace. Je povinost demokracii bránit a to i proti hlupákům a škůdcům ve vlastních řadách a zbavit se zrádců tím že je strana vyškrtne z kandidátky. Demokracie a skutečná politika není žvanírna jako tady na chatu kde o nic nejde .Ve straně když se předsednictvo na něčem usnese tak to musí být pro podřízené jasný .Za co by bral jinak poslanec který neplní úkoly plat?-jinak porušení disciplíny a z kola ven. ...součást každýho názoru je jeho schopnost prosadit ho...jak? To je na jeho zastánci Vždy existovaly tři vrstvy....ta nejvyšší je vládnoucí kasta....prostřední je střední vrstva snažící se dostat na místo tý nejvyšší....spodní vrstva je ta, která se snaží ponížit na svou úroveň každýho, kdo je něčím převyšuje, protože se svou tupostí nebo neschopností nemá na to stát se něčím víc....
vůbec nejde co tady dáme-to je nepodstatné,ale o politickou reprezentaci Na začátku 90 let Klausova vláda ačkoliv tu možnost měla, neboť levice téměř neexistovala, např HORÁKOVO ČSSD MĚLA OKOLO 7 % PREFERENCÍ,Ods ačkoliv to bylo pro ODS snadné KSČM NEZRUŠILA a teď když si je Klaus pozval na hrad komunisty tak je to spečetěné. ODS se proto u mne navždy zdiskreditovala a zbytek okolo KSČM jsou
Egon 15.1.2006 10:29

Epigram

Když  zkřížíte  osla  s husou  vznikne  s toho  Václav  Klaus  s  velkou  pusou.
nikdo 15.1.2006 6:18

ale

ods proboha pece není pravice!
Víte co?
Viděl jsem kdysi  fotku která se jmenovala ''Ze zakládajícího sjezdu ODS''
A kdo že byl na ní?
Kromně Klause,jehož politický původ(otec-těžký člen KSČ,i předlistopadová činnost samotného VK je nejasná) je jaksi zajímavý,komunista Stráský,komunista Čermák,komunista Dyba,komunista Kočárník,komunista Zelienec,jehož rodiné vazby jsou také VELMI zajímavé...
Takže proboha,jaká pak to PRAVICE?
Valentina 15.1.2006 11:50

Re: ale

A kde jste v téhle zemi v roce 1989 chtěl vzít lidi, kteří by tak či onak tyhle vazby po rodině neměli? Marťany?
ziralek 15.1.2006 14:55

Re: Re: ale

z vlasu bereniky, ale tam jsou moc chtry ti by do toho nesli.
AeroKarel 15.1.2006 0:49

Doktore,

"Tedy musí dělat kroky jako normální pravicová vláda, aby pak mohla něco rozházet."
 
A vy takové kroky vidíte?
Já akorát ten narůstající dluh ........
A znárodňování a nárůst byrokracie. .......
Nevolil jste Kubka?
Doktor 15.1.2006 16:15

Re: Doktore,

No jejda, že Kubka. Znám ho léta osobně - a vím, že je to velice slušný, čestný a pracovitý člověk. Taky toho pro lékaře udělal víc, než všichni ministři za posledních 50 let dohromady.