6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pozor na frašku!

Co nevidět si poprvé přímo zvolíme prezidenta republiky. Již dnes ale tato událost přináší celou řadu nepříjemných zjištění. Je s podivem, kdo všechno je ochoten do přímé volby jít. Soudnost se v této sezóně evidentně nenosí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vyhnalík 8.11.2012 15:03

Fraška je vystudovat politologii a nechápat jak fungují průzkumy

Průzkumy měří (se statistickou chybou) názory občanů ve chvíli, kdy byly uskutečněny. Panem Jelínkem opakovaně kritizované průzkumy PPM Factum proběhly více než měsíc před volbami a jejich výsledky se ukázaly jako realtivně přesné. Pokud totiž srovnáme výsledky průzkumů a voleb, je vidět, že největší shoda je u ČSSD, menší u KSČM a nejmenší u pravicových stran. To má logické vysvětlení, které by měl někdo, kdo se chlubí titulem z politologie sám najít a umět interpretovat.

Voliči šest týdnů před volbami konkrátní kandidátky neznají a ani je moc nezajímají. Ovšem u voleb je už mají v ruce a rozhodují se jednak na základě svých názorů, své spokojenosti s politikou a i na základě konkrétní nabídky. Velká část pravicových voličů se až před volbami rozhodla volit různá lokální sdružení a nezávislé, protože nechtějí volit programovou levici, ale zároveň cítí rozčarování ze současného politického a ekonomického klimatu. Takže v průzkumech se hlásili k etablovaným stranám, ale u voleb se od nich odklonili. Na druhou stranu levicoví voliči neměli důvod své preference měnit a volili stejně, jak odpovídali v průzkumech.

Pan Jelínek sice už více než 24 hodin ví, kdo na presidenta kandiduje a kdo ne, ale průzkum, který probíhal minimálně před týdnem to logicky zohlednit nemohl. Zajímalo by mne, zda studium politologie v případě pana Jelínka zahrnovalo i základy sociologie, statistiky nebo dokonce logiky.