29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLITIKA: Poznámka k projevu páně prezidentovu

Pomalu už měsíc uplývá od chvil, kdy prezident Miloš Zeman proslovil svůj inaugurační projev, a nevracel bych se k němu, kdyby neobsahoval náznak toho, jaký vítr asi tak v nadcházejícím pětiletí povane z Hradu pražského.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 10.4.2013 15:33

Pane Frýborte

Tuto diskuzi jsme už na před časem NP skončili. Možná, že jste dostal od německých majitelů "našeho" tisku opožděný "befel". Zkuste to jednou bez nich.

J. Šejnoha 9.4.2013 0:11

vymývání mozků evidnetně existuje

Vymývání mozků evidnetně funguje. Bohužel.

Funguje  to  při propagaci pracích prášků, nepraktických SUV, klimatické změny i politické strany.

Kdyby to nefungovalo, tak by trh reklamy netvořil ( přesněji "neprožral") 5% HDP.    

C. Coton 8.4.2013 20:27

Krásná ukázka manipulace a dezintepretace

1. Vymývání mozků a manipulace veřejným míněním NENÍ KRITIKA.

2. Odbočka k naší totalitě, prezentovaná jako DŮKAZ, že se lidský mozek nedá jen tak vymýt je lichá. Sám autor obratem napsal, že zavíral okno do ulice, aby "rouhání" syna nikdo neslyšel. Čeho se tedy bál, pokud byla většina lidí soudná?

3. Osopení prezidenta, že je podivný demokrat, je-li pro něj tisková svoboda negativním ostrovem je nepodložené. Ani náznakem v projevu nezaznělo, že negativním ostrovem je tisková svoboda.

4. Uniká mi smysl celého článku. Že by pan Frýbort chtěl místo dvorního šaška?

L. Matura 8.4.2013 18:33

Zemana jsem nevolil,

ale v tomhle mu fandím.

M. Kosejk 8.4.2013 18:08

neomylný a nekritizovatelný novinář? :))

Má to snad znamant, že novináři jsou nekritizovatelní? Že kritika novinářů musí být zároveň kritikou svobody slova? Pan Frýbort si to asi myslí. Nebo hůře - je tak demagogický právě proto, že to řekl ten zlý Zeman. Třeba je to tak, že kdyby něco podobného řekl Havel, tak pan Frýbort by napsal článek o moudrosti Havlových slov - možná by to tak bylo. :)

Svoboda slova je fajn věc - a ani ten Zeman nic neříkal o jejím omezení (to jen tvrdí Frýbort a ostatní lháři),  jen kritizoval novináře. A jestli se to nesmí, tak žijeme v nějaké press-totalitě, ve které novinář je neomylný a nekritizovatelný.

Tak už jsem si řekli, že svoboda slova je fajn věc. Ale zároveň musím dodat, že svoboda slova může být zneužita pro lži, pomluvy, dezinformace a manipulace. A pan Zeman je asi toho názoru, že významná část novinářů takto zneužívá svobody slova - a já jsem téhož názoru. Ale - stejně jako Zeman - neříkám nic o omezení svobody slova.  Já pouze konstatuji, že česká média škodí víc než ti pověstní "kmotři" - a navíc mám pocit, že problematiku "kmotrovství" uměle nafukují právě ti novináři.

A všimněte si, že i klasické rčení říká: "Slovo je silnější než meč." A je tomu tak. A ten meč v ČR třímají lidé, kterým chybí odpovědnost - a tak často poraní (či zabijou) nevinného. A nebo - a to je horší - zákeřně těmi meči bijou lidi, kteří jim nejsou sympatičtí.

A nakonec bych řekl jednu věc: Pan Zeman byl 4 roky premiérem - a svobodě slova opravdu krk nezakroutil. Nadává na novinář, to ano, ale jinak OK. A  pokud za něj někdo měl neblahý vliv na média, tak to byla ta parta havlistických stávkařů, kteří si v ČT vystávkovali přesně tenhle stav, který platí do dnešního dne.

P. Pavlovský 8.4.2013 18:20

Re: neomylný a nekritizovatelný novinář? :))

"...svoboda slova může být zneužita pro lži, pomluvy, dezinformace a manipulace."

A co jiného Zeman po celou volební kampaň dělal? 

M. Kosejk 8.4.2013 18:28

Re: neomylný a nekritizovatelný novinář? :))

Nelhal víc než jiný průměrný politik. Akorát na odhalování Zemanových lží se spojil celý mediální svět. 

p.s. již jsem Vám několikrát psal, že nevidím pozitiva v komunikaci s Vámi. Prosím, ignorujte mne.

J. Václavíková 10.4.2013 22:00

Re: neomylný a nekritizovatelný novinář? :))

Pokud je tím jiným průměrným politikem Klaus, pak máte mimořádně pravdu. Je zajímavé, že mediálnímu světu zazlíváte odhalování lží. Já bych naopak řekla, že je to jejich práce.

M. Kosejk 8.4.2013 18:23

p.s.

A že prý lidí nejsou blbí a nenechají sebou manipulovat. Ano jistě. A proto taky firmy dávají tolik peněz do reklamy - protože jsou úplně všichni vylízaní a nevědí, že se lidi zmanipulovat nenechají, páč prý mají své mozky. :))) A to u reklamy všichni vědí, že je to reklama - tj. "navoněná zdechlina" - a stejně funguje.

C. Coton 8.4.2013 20:09

Re: p.s.

Přidávám se. Tvrdit, lidé nejsou blbí a se nenechají manipulovat  - to je ukázka manipulace sama o sobě. Autor použil tvrzení z kterého vyplývá, že chytrý se nedá zmanipulovat a blbec ano. Tím nutí čtenáři, aby s autorem souhlasil. Přitom sama  myšlenka je zcestná. Na téma manipulace vyšly stovky knih, stojí na ní kromě reklamy také další obory -medicínské, vzdělávací, personalistika, vojenství atd...

J. Barto 8.4.2013 20:15

Re: p.s.

Souhlasím s Vámi:

Pan Kosejk je krásným příkladem zmanipulovaného jedince, který si navíc myslí,,že je nad věcí:

J. Václavíková 8.4.2013 18:02

Opravdu je tu někdo tak naivní, aby věřil tomu, že Zemanovi jde o kvalitu novinařiny?

Od toho předvolebního lživého pamfletu v Blesku se snad distancoval? :-)))

Každý soudný člověk pozná, že jde pouze o snahu nasadit novinářm náhubek, nikoliv podnítit investigativní žurnalistiku.

C. Coton 8.4.2013 19:55

Považuji se za soudného člověka

a nevidím snahu nasadit novinářům náhubek. Vidím v tom oprávněnou kritiku některého novinářského póvlu. To, co dokáže Bakalova group, občas hraničí s fanatismem.

J. Václavíková 8.4.2013 20:41

Re: Považuji se za soudného člověka

Oceňuji Vaše konkrétní a věcné připomínky.

J. Řezníček 8.4.2013 14:54

Vzpomínám si,

že v r. 1968 byli politici ( KSČ) také velmi nespokojeni s prací novinářů. Když kritiku systému a práce politiků přímo neodmítali, tak chtěli " konstruktivní kritiku".  To si přece Miloš Zeman musí pamatovat !  Nebo se jim jako bývalý člen KSČ podobá ?

P. Vaňura 8.4.2013 15:15

Re: Vzpomínám si,

A si pamatujeme každý JINÝ rok 1968. Jinak, M. Zeman vstoupil do KSČ za Dubčeka a po nástupu Husáka ji opustil. V tomto jste úplně mimo mísu!

J. Barto 8.4.2013 15:35

Re: Vzpomínám si,

Proč by byl mimo?

V r. 1968 na podzim, začal silný nátlak na novináře. Vlastně už krátce po okupaci se slovo "Okupace" muselo vyřadit ze slovníku novinářů.

V. Linhart 8.4.2013 12:51

K té novinářské kritice:

Ona kritika pro kritiku je, milý pane, poněkud kontraproduktivní, v tom má pan prezident Zeman pravdu. Tím, že novináři vytvářejí, opakuji vytvářejí nové kauzy místo aby je vyhledávali a pak při důkazovém nedostatku účelově mlží a kroutí se jako had, aby nemuseli za své prokazatelné lži nést odpovědnost, způsobují ty slavné havlovské "blbé nálady" a defétismus ve společnosti. Problém je, že lháře - novináře sami novináři ze svého středu nevytěsní, naopak se snaží jeho účelové nakládání fakty omlouvat touhou po spravedlivé kritice, právem na informace a podobnými nicneříkajícími frázemi. Proboha, vždyť ti pisálkové jedním lživým obviněním dokáží zničit desítky kariér a životů. Uvědomuje po slávě toužící redakční elév..? Korigují jej eticky jeho zkušenější kolegové? Ti ale budou spíš na cílené předvolební kampaně...

A propos, už odhalili naši slavní investigativci z LN či HN propojení Lukoilu na Hrad? Jistý plátek toho byl před nedávnem plný a teď pojednou ticho po pěšině... Asi Bakala málo solil...

J. Holič 8.4.2013 14:24

Re: K té novinářské kritice:

Kdyby byl článek v LN/na Neviditelném psu: Zeman spolupracuje s firmopu Lukoil a nahrává jim zakázky a tento článek by neobsahoval žádný důkaz, bylo by na místě mluvit o cílené kampani. Kdyby byly každý den články o tom, že se MZ špatně podíval na chlapečka, nebo že jeho zdrženlivost a služnost je důkazem nějaké úchylky, byl by to důvod pro vaší kritiku. Jenže na zmíněných internetových stránkách se vesměs objevují jiné texty. Buď něčí názor, polemika, nebo kritika (nikoliv oznamovací článek), tak jako je tento. Ale i tento článek, byť vyjadřuje pouze názor pisatele, argumentuje tak, že jsou jeho názory něčím podložené. Takže se rozhodně nejedná o kritiku pro kritiku. Pamatuji se, že když se v médiích začala propírat akce Olovo, tak Zeman  ihned urážel média, že si to vymyslela a dokonce z autorství Olova nařknul i samotnou Buzkovou. Ani tehdy to nebyla kritika pro kritiku. Zeman prostě důvody pro kritiku vytváří a kritizuje každého, kdo si jich všimne. Netvrdím že neexistuje neetická a neprofesionální novinářská práce, ale ta se objevuje v místech, která Zemanovi nevadí. Nasypal jste plno negativních a útočných výrazů na novináře, ale ani jste se nepokusil sám nějaké zásadnější argumenty použít.

V. Linhart 8.4.2013 19:24

Re: K té novinářské kritice:

Obávám se, že ani vy jste žádné zásadní argumenty pro svá tvrzení nevysypal z rukávu. Jen emoce a pobouření nad kritikou - dlé mého oprávněnou. Důkazy v případě Lukoil žádný orgán činný v trestním řízení - natož novinář - nepředložil a tak si troufám dál myslet, že se jedná o účelovou lež pocházející z okruhu volebního štábu Schwarzenberga a v jeho žoldu píšícího ne novináře, ale lancknechta pera.

P. Pavlovský 8.4.2013 17:32

Re: K té novinářské kritice:

Problém je, že lháře - politika - sami politikové ze svého středu nevytěsní, naopak se snaží jeho účelové nakládání s  fakty omlouvat, případně oslavovat. Dva se teď vystřídali na Hradě.

J. Mannheim 8.4.2013 11:13

pan prezident prostě vyslal signál

vy hloupí novináři, o mně se musí psát jen hezky, nezkoušejte kritizovat žádné z mých pochybných krků, jinak tytyty... ostatně jeden z jeho nohsledů chtěl kdysi sprovodit ze světa jednu novinářku, ale provedl to tak neskutečně amatérsky, že to bylo spíš k smíchu, jinak je ta snaha nasadit médiím za každou cenu náhubek spíš k pláči

L. Severa 8.4.2013 10:51

Naprostý souhlas s úvodem článku.

"Býval bych od nastupující hlavy státu čekal trochu jinou řeč: důstojně smířlivou, sjednocující, neprovokující, staré averze neohřívající." Ovšem až tak moc  nevěřím, že si všichni naši občané dokáží vytvořit vlastní úsudek, aniž by podléhali názorům které  se jim předkládají  v médiích.  

P. Schuh 8.4.2013 10:33

Pche

Na nás, co jsme manipulaci a pomluvu poznali jenom když jsme lehce přičichli k tehdejšímu komunistickému tisku, si soudobí rádobynovináři nepřijdou. A Někdo to holt řekl nahlas a na kamery......

J. Vyhnalík 8.4.2013 17:21

Re: Pche

Stručné a výstižné.

V. Novák 8.4.2013 10:23

Zeman nesklidil za své prohlášení "potlesk na otevřemé scéně",

přítel - nepřítel, nadarmo. Všichni, kteří mu za tleskali, nepochybně vědí, co novináři dokážou. A byl těch souhlasících plný Vladislavský sál.

Existuje kritika - a existuje lhaní, pomluvy, účelové vybírání informací jednoho typu (z nichž se tím stávají desinformace) a to vše další, co u nás předvádějí zejména noviny "sjednocené mediálně kulturní fronty". Některé z nich Zeman jmenoval.

J. Mannheim 8.4.2013 11:15

Re: Zeman nesklidil za své prohlášení "potlesk na otevřemé scéně",

lhaní, pomluvy, účelové vybírání - ano, máte pravdu - toho všeho jsme od pana presidenta v jeho kampani dostali vrchovatou lžící, a ani k tomu nepotřeboval novináře - vlastně potřeboval, pokud jsou za novináře považováni i ti, kteří obsluhují kamery a mikrofony.

R. Langer 8.4.2013 13:03

Re: Zeman nesklidil za své prohlášení "potlesk na otevřemé scéně",

No prostě vyhrál ten lepší lhář ze všech ostatních, že? :-D

P. Vaňura 8.4.2013 9:41

Jde o to, že tady existuje něco jako

novinářská mafie, ovládaná z větší části Pravdou a láskou. Ta zcela úmyslně používá metody podprahové manipulace a až příliš často jí to funguje. Realita je taková, že opačné informace se do "veřejnoprávních" médií vůbec nepustí.

Uvedu příklad. Zákon 180/2005Sb o "podpoře OZE," schválený ČSSD + KSČM !! + KDU-ČSL+US-DEU proti hlasům poslanců ODS;

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-kdo-nam-zdrazil-elektrinu-due-/p_politika.asp?c=A101003_121803_p_politika_wag

Teď se pořád dohadují kdo způsobil, že ten tunel je větší, než si někteří naivkové snad mysleli. Že ten zákon byl od začátku špatný, byl to tunel, který se navíc nechal rozrůst, ale nenapíší. A ještě to celé svádějí na ODS!!! Nemalou odpovědnost za to celé má ale i Václav Havel, který podpořil před volbami r. 2006 zelené což způsobilo, že Topolánek měl do velké míry po r. 2006 svázané ruce.

Další novinářské podvody "opoziční smlouva" = "podvod na voličích." "Ladislav Bátora = nácek" (obzvláštní svinstvo, zaměřené na likvidaci jednoho člověka).

P. Khail 8.4.2013 10:20

Re: Jde o to, že tady existuje něco jako

Tak, tak, Havel může i za to že se letos opozdilo jaro :-)