2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Povinné školky - Velký Bratr přichází

Vždycky jsem si myslela, že kdyby došlo na dvojroli hodného a zlého policajta, já bych jako ženská logicky a suverénně hrála toho hodného.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 9.11.2015 22:08

No, nejvíc mě štve, že se neříká CELÁ pravda

na plnou hu.. ústa !

Že tyhle nesmysly jsou důsledkem jediného základního nesmyslu - LIDSKÁ PRÁVA !!!

Ve skutečnosti to mělo znít - všechny děti z nepřízpůsobivých rodin budou mít školku povinně.. a pro to jsem, byť odmítnám kolektivistická řešení.. Ale tento problém je o něčem jiném - jak dát těmto dětem alespoň minimální šanci, že pak nebudou ve škole zírat jak vyorané myši a možná, snad, nebudou mít od prvních chvil průšvihy.. alespoň část z nich..

Nejspíš je většinově budou mít i pak, přesto si myslím, že je školka aspoň trochu "předpřipraví" na časy příští..

A že se to zabalí do "povinnosti pro všechny"... vyhnat všechny lidskoprávníky do p..ryč..! Aby se přestalo lhát !

J. Václavíková 9.11.2015 19:12

Máte mylné informace.

Do tří let potřebuje být u matky, poté už vyhledává vrstevníky.

J. Schwarz 9.11.2015 21:40

Re: Máte mylné informace.

To je blbost, ještě pětileté děti si spíš hrají vedle sebe než spolu.

P. Urban 9.11.2015 17:41

Osamostatňování dítěte od matky

nezačíná v šesti letech, ale prakticky s porodem. (Který je sám o sobě velkým aktem osamostatnění.) Autorka neznačuje, že pětileté dítě je závislé na matce podobně, jako kojenec. Pokud tomu tak je, pak to asi není úplně v pořádku.

D. Švik 9.11.2015 16:44

Hodně dobrý článek

Díky za něj.

J. Kanioková 9.11.2015 22:09

:))))))))

J. Kavalír 9.11.2015 13:08

Je to kvůli cikánům

Na tom se asi shodneme všichni. Posílat děti do školky je dnes, bohužel, ekonomická nutnost. Babičky ještě chodí do práce a prababičky už to nezvládnou. Z jednoho platu (medián cca 21 tisíc hrubého) se také čtyřčlenná rodina uživit nedá, takže skutečností je, že do školek chodí údajně 90% pětiletých. Zbytek jsou na jedné straně těch movitějších, ale ti se (jako autorka) nemohou divit, že pak bude stát chtět děti přezkoušet, jaké dovednosti si jejich děti osvojily - ostatně je to stejně čeká při zápisu do první třídy. Na druhé straně jsou to děti "sociálně slabých", jejichž matky stejně nepracují, mohou být s dětmi doma a na placenou školku nemají. Bohužel je nejsou schopny spoustě věcí naučit a tyto děti pak jdou do školy s hendykepem. Divím se ale, že nejprve neproběhne nějaký pilotní projekt, kde by se takovéto opatřejí prověžilo v praxi.

J. Novotny 9.11.2015 14:33

Re: Je to kvůli cikánům

A jak byste si představoval pilotní projekt povinné školky?

J. Anděl 9.11.2015 12:27

Změna pro změnu

Školky jsou v mezích možností dobré a nic proti nim nemám. Konkrétní školka, do které chodily resp. chodí mé děti, je výborná a jsem s ní velice spokojený.

S povinným rokem ve školce nesouhlasím. Ne, že bych si myslel, že je nějak zásadní rozdíl mezi tím, když Velký Bratr požírá duše dětí už od pěti, místo jako doposud až od šesti. To je fuk.

Ne, můj odpor je čistě pragmatický v tom smyslu, že věci podle mě dneska fungují a nemá smysl je měnit kvůli zcela marginálnímu efektu, když to zároveň řadě lidí prostě jen zkomplikuje život o rok dřív.

P. Čulík 9.11.2015 12:21

Proč zmizel z textu Invelt:-))

Autorka má často silácké řeči, když dojde na věc, tak sedí s dětmi raději v autě, pak si uleví na blogu a nakonec začne couvat, protože příště by ji tam nechali čtyři hodiny.:-)))

J. Vintr 9.11.2015 11:23

Předškolní věk

je obdobím, kdy se dítě nejrychleji učí a vnímá podněty. Myslím, že pro normálního člověka jsou děti smyslem a určitým způsobem pokračování jeho existence. Proto je absurdní, když se rodiče zbavují možnosti se "otisknout" do psychiky svých dětí a přenechávají to cizím lidem.

M. Prokop 9.11.2015 11:25

Re: Předškolní věk

Absurdní ano, ale to je jejich věc, dokud se do toho nezačne s.át stát, z důvodu kolektivistického myšlení pidistryně a jejího ouřednictva, navíc hlavně kvůli cikánům, kterým to stejně moc nepomůže.

B. Rameš 9.11.2015 11:08

A stádo šťastně bučí a bučí...

vůdčí samice všechny přesvědčuje o zelených pastvinách za obzorem, staří býci moudře přežvykují, býčci se natřásají a ukazují svaly, mladé krávy pohazují frivolně vemeny, telátka šťastně odložena v teletníku. A za vraty řezníci ládují jateční pistole.

To je komentář ke zdejším komentářům.

P. Čulík 9.11.2015 12:17

Re: A stádo šťastně bučí a bučí...

A teď tu zabučel Rameš. To je komentář ke komentáři.

J. Novotny 9.11.2015 10:11

Po takové zkušenosti píšete "nejmenovaná firma"?

to opravdu nebudou mít nejmenší důvod se zlepšit.

K těm dětem, od 3 let prostě potřebuje interakci s vrstevníky. V zemích, které zmiňujete jako kulturní při porodu často začínají i výuku dříve, než v 6ti letech. První roky jsou něco mezi naší školkou a školou.

Případně doporučuji:

Fulghum Robert "Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce"

Co budou "opravdu" znát Vaše děti?

M. Prokop 9.11.2015 11:21

Re: Po takové zkušenosti píšete "nejmenovaná firma"?

Interakce s vrstevníky ovšem nemusí (hlavně nemá, spíše nesmí) být nařízena, navíc ve státním či obecním zařízení. A to ani pokud by bylo na výběr takového zařízení.

J. Novotny 9.11.2015 12:03

Re: Po takové zkušenosti píšete "nejmenovaná firma"?

Povinnost samotnou jsem nekomentoval, tam nemám vyhraněný názor. Je ovšem nesmysl mít domácí vzdělávání a povinnou školku.

Přezkum u domácího vzdělávání je asi potřebný, pak by zase padalo povinné minimální vzdělání, které prospěšné naší společnosti podle mého názoru je.

K. Janyška 9.11.2015 9:35

Psychology nebrat ! Jsou to případy pro psychaitry a to

ještě pro ty nejlepší. Jejich horší kolegové jsou jimi totiž také. A lásce k EU je nutno učit už v jeslích, jak to dělali komouši s láskou k SSSR. To nevíte ? Dzp.

J. Myslivec 9.11.2015 8:26

Povinné školky?

Někteří jevtam stejně dávat nebudou, leda že bude strava zadarmo! To je už komunismus vyššího levelu.

To opravdu chceme??

P. Čulík 9.11.2015 8:05

Stručně a jednoduše:

A.) Jestli si madam koupila reprezentativní vůz a servis ji nechá čekat za dveřmi, tak 1.) bych podal si majitele servisu a poslal stížnost zastoupení značky v ČR, 2.) příště bych použil služeb jiného servisu.

B:) Z výchovy našich 3 dětí (a to dvou ještě za totáče) považujeme jesle a školku za velice prospěšné, děti se naučily žít v kolektivu a byla to protiváha péče babiček.

P. Čulík 9.11.2015 8:10

Re: Stručně a jednoduše:

..bych si podal majitele..

a ještě 3.) jak říkal můj děda: nedělal bych z prdu kuličku.

M. Prokop 9.11.2015 11:23

Re: Stručně a jednoduše:

A.) Ten servis ovšem autorka použila co ilustraci.

B.) Proč ne. Řeč ovšem jde o státním vnucování této prospěšnosti někomu, kdo považuje za prospěšné něco jiného.

P. Čulík 9.11.2015 12:15

Re: Stručně a jednoduše:

V 8 hodin ráno tam měla Invelt, tak jsem si to vygooglil a ono to mj našlo www.invelt.com/. Asi dostala strach...

No prospěšné je i chodit do školy:-)

P. Boublíková 9.11.2015 4:58

Vaše děti do školky chodit nebudou

Tak to je mně jich líto. Od tří let je normální dítě velmi rádo ve společnosti cizích děti. Nemusí to být samozřejmě každý den nebo celý den.

Můj syn chodil od 3,5 roku až do nástupu do školy na dopoledne plus oběd, poo domů. Dcera začala chodit už ve 3 letech na celý den, ale byl to jen jeden den v tydnu. Později přešla také na puldenni režim každý den. Oba byli naprosto spokojení a po prázdninách (2 měsíce jako jsou ve škole) už se těšili do školky.

Jiná věc je, že by se mělo otevřene rict, že povinna docházka do skolky se zavádí kvůli romským dětem a aby z toho nebyla diskriminace, musí tam všechny. I takové, které maminka ještě v pěti letech kojí, zahřívá a uspava (možná ani pupeční šňůra není dosud prestrizena?).

V. Běhal 9.11.2015 3:19

Moje zkušenost

Jako otec tří dětí a dědeček sedmi vnoučat mohu říci, že už tříleté dítě se doma s matkou nudí a vyžaduje si společnost dětí, se kterými si může hrát. Rovněž dítě, které prošlo školkou je daleko lépe, připravené na kolektiv první třídy.

A. Reček 9.11.2015 7:03

Re: Moje zkušenost

Ano, aspoň poslední rok školky by mělo každé děcko absolvovat. Autorka asi neví, že už za Rakouska ve městech byly školky.

M. Prokop 9.11.2015 11:27

Re: Moje zkušenost

Povinné školky?

A. Reček 9.11.2015 14:20

Re: Moje zkušenost

Povinné nebyly a na dědinách nebyly vůbec. Moje matka i otec museli se starat o domácí drobné zvířectvo když měli 5 roků.

V. Kún 9.11.2015 1:04

Kdyby hloupost měla křídla, pak tu Šichtařová...

Takže paní Šichtařová, takto ředitelka společnosti o jediném zaměstnanci, a tedy zaměstnávající pouze sama sebe, oznamuje světu, že ona své dvě děti so školky posílat nebude a nebude, a stát e jich zmocní jen přes její mrtvolu. No pasarán!

Jenom jaksi zapomněla dodat, kam ty miliony rodičů mají své malé děti na dobu od sedmi osmi ráno do pět šesti odpoledne posílat. Mají si je jako paní Šichtařová brát s sebou do kanceláře, kterou má  naše zasloužená  ředittelka u sebe v kuchyni?  Prodavačky hypermarketů si je pak na těch devět hodin zamknou doma na záchod, řidičky tramvají si je strčí v ramvajích pod sedadlo, dojičky zavřou do teletníků?

Paní Šichtařová, já vím, že jste spása světa, ale už tu svými pitomostmi (to je ještě pro vás poklona!) raději lidi neobtěžujte.

M. Mýval 9.11.2015 10:56

kdyby hloupost měla křídla jmenovala by se Kún

Paní Šichtařová kritizuje povinné umisťování šestiletých do školek, které praskají ve švech. Prodavačky, dojičky a řidičky pak mají s tříletými smůlu.