5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Povinné odvody?

Vláda chce obnovit od roku 2017 pravidelné odvody, a to pro muže i ženy. Je to nesmyslná snaha o „genderovou vyváženost“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 16.4.2015 0:57

No jo,

na svou vlast jsme hrdí, ale bránit ji chce málokdo.

Podstatné je, že povinné odvody se neměly rušit. Jejich zavedení je krok správným směrem.

Děda mi vykládal, že koho neodvedli, měl ostudu na celou dědinu a sám se taky styděl, děvčice s ním ani tančit nechtěly - co s kriplem jakýmsi ... to ovšem je teď takměř devadesát let tomu nazad ...

S. Ševeček 15.4.2015 21:44

Profesionální armáda ...

... to budou ti první, kteří ze zákopů utečou.

Dobrovolníci? - při současném stavu, kdy si vetšina obyvatelstva myslí o "svém" státu to nejhorší - to budou jenom dobrodruzi, nebo pitomci.

J. Jurax 16.4.2015 0:58

Re: Profesionální armáda ...

Proč myslíte?

Soudíte podle sebe?

Ś. Svobodová 15.4.2015 21:01

Odvody bez výcviku?

Stát pozve ročně 70tisíc lidí k odvodu. V lejstru si zaškrtne ty, co by byli ochotní se nechat v případě války naverbovat. A dál co? Přijde na řadu zákon o dobrovolněpovinném výcviku pro ochotné bojovníky? A pokud ano, s čím se budou učit bojovat, když armáda rozprodala co se dalo? Budou se muset nakoupit nové zbraně, simulátory, oblečení, postavit nová kasárna... Odtud tedy že by vítr vál?

J. Jurax 16.4.2015 1:00

Re: Odvody bez výcviku?

No, na pěchotní výcvik a boj malých jednotek stačí staré kosy Sa-58, jimiž sklady přetékají, a které nejsou vůbec špatné ...

J. Chaloupka 15.4.2015 20:09

NAŠE ARMÁDA JE JEN ZBYTEČNÁ A DRAHÁ HRAČKA

ZA PRVÉ ,ŽÁDNÝ NÁŠ REÁLNÝ NEPŘÍTEL V NAŠEM OKOLÍ A V CELÉ EVROPĚ NEEXISTUJE. KDYBY PŘESTO NĚJAKÝ KONFLIKT DO KTERÉHO BY SE NÁS NĚKDO SNAŽIL ZATÁHNOUT OBJEVIL STEJNĚ NEMÁME ŠANCI SE UBRÁNIT. a za druhé jakékoli situace řeší rozumní lidé jednáním a kompromisy , válčí jen idioti. Takové ty řeči o demokracii a lidských právech se hezky pronášejí v intelektuálské kavárně u kafíčka a bábovky ale mrtvým v jakékoliv válce jsou k ničemu neboť si těchto vzácností jaksi nemohou užít . Jak to zpíval v jedné své písni o hrobu neznámého hrdiny Karel Kryl : že bych šel znovu , jo nasrat, nasrat.

J. Jurax 16.4.2015 1:02

Re: NAŠE ARMÁDA JE JEN ZBYTEČNÁ A DRAHÁ HRAČKA

Nemáme-li šanci se ubránit, tak to abychom se tedy nebránili - koukám, že od mobilizace v osmatřicátém mí spoluobčané pěkně zesralbotkovatěli ...

A k jednáním a kompromisům je potřeba rozumných i na druhé straně ...

S. Rehulka 15.4.2015 16:14

S panem Machem souhlasím......

.....hlavně v tom, že se toto vše jenom byrokraticky prodraží, místo aby ta částka byla vynaložena na PROFESIONÁLNÍ armádu. Je pravda, že jakékoliv povinné odvody by se setkaly s odporem občanů, at už právem rozmazleného národa, anebo logicky uvažujících lidí. Pozůstalá kasárna a výcvikové objekty už po Československé "Lidové" Armádě už skoro neexistují, byly rozprodány, zašmeleny a zbytek se rozpadl a zarostl nálety přírody. Ale to není ten hlavní problem ! Kdo sloužil v nějaké cizí armádě a prošel nějakou válkou, anebo válčičkou, ten ví, že výcvik branců závisí na profesionálních PODDŮSTOJNÍCÍCH (seržantech), nikoliv na "důstojnictvu"! Bez jakéhokoliv podcenování, oficíři NEVYCHOVÁVAJÍ vojáky, ale jenom právě ti poddůstojníci ! A ty, k výchově AČR nemá, i když má jistě výborné poddůstojníky, specialisty a veterány z Afghanistanu. Myslím, že tady je veškerá debata jenom plané plkání, na názor se zeptejte právě těch vojáků AČR - profesionálů "

V. Novák 15.4.2015 19:27

No tak musí AČR ty seržanty získat a vycvičit.

Jenže AČR není armáda, ale expediční sbor. Podfinancovaná, bez zásob, některé útvary na 60% tabulkových stavů.

samozřejmě, že se nejdřív musí doplnit profesionální armáda - Ale těch 25 tisíc náčelníků bez indiánů nebude stačit. A na víc nebude nikdy mít peníze. Profesionální armáda je drahá.

L. Zemek 15.4.2015 10:58

To není jen otázka povinných odvodů

je to hlavně otázka logistického zabezpečení těchto odvedenců povolaných do činné služby v případě ohrožení státu. V případě, že by k takové situaci došlo, je třeba tyto povolané občany vystrojit a vyzbrojit, ubytovat, zabezpečit pro ně stravování a pravidelné zásobování vodou, lékařské a hygienické zabezpečení, dopravu. Proto se ptám, kde je chce velení armády ubytovat, vystrojit, vyzbrojit a zajistit komplexní logistické zabezpečení.  O stavu ubytovacích prostor po bývalé ČSLA (československé lidové armádě) je zbytečné se zmiňovat. Chátrající kasárenské komplexy jsou prodány nebo pronajaty, jiné byly zbořeny. Kde chce armáda vzít dostatečné finanční a hmotné prostředky pro výcvik těchto odvedenců v případě ohrožení státu. Nemluvě o tom, že je to absurdní představa, že teprve v případě mobilisace budou tito odvedenci procházet základním výcvikem. V době dnešních pokročilých zbraňových systémů a taktiky vedení války by tito nešťastníci v přímé bojové situaci nepřižili ani 5 minut !

Jestliže se schválením zákona o odvodech řekne ono pomyslné "A", mělo by se také myslet na to, že je nutné se zamyslet i nad skutečnostmi, které jse výše uvedl a které jsou tím pomyslným "B".

Z tohoto pohledu si myslím, že iniciativa pana ministra Stropnického je pouze odrazem jeho způsobu řízení ministerstva obrany. Řídí totiž  resort, jehož fungování naprosto nerozumí a nemá ani představu, jak ve skutečnosti funguje. Měl by si totiž uvědomit, že úspěšnost obrany jakéhokoli státu stojí a padá se zvládnutím perfektní organisace a logistiky v rámci jednotlivých součástí armády a také perfektní součinností s ostaními resorty řízenými a organizovanými státem (výroba, zásobování,doprava, atd.). 

Proto se mi jeví tato inicativa pana Stropnického jako zbytečný výstřel "od pasu", který nadělá více škody než aby byl k nějakému užitku.

V. Novák 15.4.2015 14:26

Re: To není jen otázka povinných odvodů

Prosztředky na to musí dát stát - armáda může zajistit vystrojení a vyzzbrojení (za státní peníze) a výcvik.

Pokud zůstane naše arm,áda na spučasných stavech, za chvíli se na nás vypískuje i to NATO - NATO je organizace pro VZÁJEMNOU obranu, ne že se někdo poveze a "NATO, pomáhej, já se bojím!"

Ś. Svobodová 15.4.2015 20:42

Re: To není jen otázka povinných odvodů

Máte pravdu na 99%. Pouze si nemyslím, že Stropnický neví co dělá. Zajímalo by mně, kdo mu ten zákon pomáhal sepsat. Že by zbrojařská lobby???

V. Povolný 15.4.2015 10:38

Tentokrát s Machem nesouhlasím

odvody jsou návratem k normálnímu stavu. Zrušení odvodů je pozůstatek porevolučního pacifistického blbnutí a bohužel taky důsledek mimořádné nepopularity ozbrojených složek totalitního státu. Obojí už snad máme za sebou.

V takovém Śvýcarsku nebo Izraeli by asi nechápali, o čem to tady diskutujeme.

J. Jurax 16.4.2015 1:03

Re: Tentokrát s Machem nesouhlasím

Souhlas.

J. Kraus 15.4.2015 10:15

Ano, jednak dobrovolné

zálohy (obdoba zeměbrany), podřízené centrálnímu velení s možností jejich okamžitého přesunu na místo ohrožení, jednak domobrana. Ta by byla aktivní pouze v blízkém okolí bydliště. Podobně jako u dobrovolných záloh by bylo možno spolehnout se na motivaci jejích příslušníků a mohli by v ní sloužit i muži vysoko přes šedesát let. Protože lze očekávat, že válečné akce by nebyly zahájeny masivním postupem nepřítele přes hranice, ale jeho plošnou infiltrací a koordinovaným zahájením teroru ve stanovený okamžik, byla by úloha domobrany výrazně větší než při minulých konfliktech, kdy obyvatelstvo bylo soudržné a neprostoupené cizími prvky. Pokud by se nepřítel zmocnil nějakého území, byla by ilegální domobrana připravena jako skrytá síla k obnovení aktivit při vhodné příležitosti, za předpokladu, že by nebyly provedeny územní čistky. I z tohoto důvodu by bylo vhodné, aby byla centrálně administrativně spravována jen v nejnutnější míře.

Z. Švrček 15.4.2015 9:26

Odvody jsou pitomost

Bez současné základní volenské služby - byť v minimální délce - ne k tomu, aby se odvedenec naučil pochodovat a zdravit, ale ovládat zbraně. S rostoucí složitostí zbraňových systémů nebude rozborka a sborka samopalu a střelba z něj dostatčná. Bude-li republika ohrožena, nebude již na nějaký smysluplný výcvik čas a ti nebožáci se tak stanou jen snadným "kanonenfutrem". Nemáme-li nyní vojenskou službu zavedenou, je fakt lepší posílit za ty prachy profesionální armádu personálně i ve výzbroji (to by ovšem také předpokládalo pohlídat ty černé díry počínaje MO).

S. Donát 15.4.2015 11:16

Re: Odvody jsou pitomost

Souhlas. Jsem pro zavést opět ZVS. Doba trvání tak 3 - 4 měsíce. Základní výcvik a poté odborná příprava dle odbornosti.

V. Novák 15.4.2015 14:23

Re: Odvody jsou pitomost

Ty 3-4 měsíce postačí právě tak na základní výcvik. I ta razborka-sborka se musí natrénovat, aby ji člověk zvládl potmě, v dešti a s klepajícíma se rukama (ať už strachy nebo zimou).

Ať je klidně jen přes den, vyspat s chodí domů, mimo cvičení v přežití - ale bez takového výcviku to nepůjde.

A že se nenaučí víc než střílet, házet granátem a pár cviků sebeobrany? K radaru nebo raketám PVO je stejně nikdo neposadí - ale hlídat ten radar i rakety můžou. Na to je profesionálů škoda.

S. Donát 15.4.2015 15:17

Re: Odvody jsou pitomost

Pokud se dobře pamatuju, já jsem absolvoval základní výcvik během cca 6 týdnů (pořadová cvičení, sborka - rozborka, střelby, OPZHN atd.) a další zhruba 2 měsíce trval odborný výcvik (v mém případě ženijní - minování, odminování, základy práce s trhavinami, nástražné systémy). Ne, že bych byl v tomto oboru expert, ale člověk má aspoň nějaké ponětí a ještě dnes, po 20 letech, bych asi dokázal vytvořit ČAROZetku :). To byl podle mě účelně vynaložený čas na vojně. No a zbytek už byla jen flákárna, zašívárna, buzerace a čekání na civil.

V. Novák 15.4.2015 19:23

Re: Odvody jsou pitomost

Ale i tu rozborku-sborku jste si nepochybně opakoval i později, stejně jako jste chodil na střelby a pod.

Možná, že se dá výuka všeho nacpat do 6 týdnů, výcvik bych dal delší. Včetně t nudy - I na tu si musí voják zvyknout.

Ale na čase zase tak nezáleží - důležitejší je, aby výcvik BYL!

S. Donát 16.4.2015 14:53

Re: Odvody jsou pitomost

No to sice ano, ale v druhém půlroce bylo smysluplných pouze několik málo dní. Možná, kdyby byl součástí té doby i nějaký další výcvik, prohlubování znalostí, získaných na začátku, nějaká cvičení... Nicméně s poslední větou velký souhlas. Nějaký výcvik by měl být zcela jistě.

J. Lepka 15.4.2015 9:03

Další tunel z MO !

To jen připravené korýtko pro nesmyslně nabobtnalou administrativu a obezlička, jak se vyhnout redukci a propouštění! Ani tato naprosto nesmyslná akce pro armádu nic nevyřeší. V době, kdy kanonenfutr je již konečně za zenitem i v uvažování stratégů, se najednou vynoří tato nic neřešící myšlenka, ale co chcete od zelených mozků, pro které je důležitější nažehlená jednotka v parádemarši, než vyškolený odborník, byť, jako většina ajťáků, chabé kondice.

A když už jsme u těch tunelů MO, už udělal někdo analýzu oné zázračné ČZ 805 ?

K. Janyška 15.4.2015 9:03

Jsem zásadně pro povinné odvody !

Musíme se začít učit bránit. A Svobodným nevěřit, jsou to úchylové, blížící se anarchistům. Podle nich lidský svět nefunguje e nikdy fungovat nebude. Je spontánním řádem, řízeným ve skutečnosti velmi přísným soukromým právem... Dzp.

K. Janyška 15.4.2015 9:34

Re: Jsem zásadně pro povinné odvody !

Povinné odvody jsou prvním krokem k povinnému základnímu výcviku. S tím také souhlasím,... Dzp.

P. Hofman 15.4.2015 7:48

Jasně

Ještěže my čeští občané víme, že tady máme borce z SSo, kteří na nepřítele vystrčí p*del, ten se lekne a vítězství bude naše !!!

J. Bureš 15.4.2015 10:18

Re: Jasně

A co podle vás vyřeší odvody?

K. Janyška 15.4.2015 18:56

Re: Jasně

Všechno, co třeba. Nějak je nutno začít... Dzp.

F. Lesniak 15.4.2015 6:48

Tak zatím všichni naši novodobí revolucionáři

bojovali hlavně na hubě a na internetu.  Po roce 2016 to můžou dokázat v reálu. Doufám, že se dobrovolně přihlásí do registru  i Kocáb a další válečníci.

P. Kmoníček 15.4.2015 8:20

Re: Tak zatím všichni naši novodobí revolucionáři

Vidím Lesniaku,že jste čtrnáctdní na Psovi pauzíroval a nyní po návratu z moskevského školení záříte energií.Jak se má Putin?

F. Lesniak 15.4.2015 19:29

Re: Tak zatím všichni naši novodobí revolucionáři

A co vám je po tom, jak se má Putin? Řekl bych, že jistě lépe, než poserplína nebo ta černá ušatá briketa. Ale mohu se mýlit. Už máte sbalený vercajk? Je přece třeba ochránit nakradené majetky našich oligarchů. Mimochodem, vy školení nepotřebujete. Máte vymytý mozek a to je naprosto postačující.