5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 9.8.2010 11:47

Re: Vyžene p. Jemelík zmatek z mé hlavy?

Zvykněte si už, že pan Jemelík na těchto stránkách vede jen monology z pozice vzdělaného právního teoretika, který zřejmě za celý svůj život nepochopil, že výklad práva na všech stupních jeho praktického uplatnění musí především výcházet z principu spravedlnosti. Obcházení principu spravedlnosti v jakékoliv podobě jen poukazem na literu zákona  není jen vrcholně neetické ,  ale v určitých situacích i protiprávní.

Právní puristé, typu p.Jamelky tak zaneřádili naši justici, že v rozsudcích, zejména KS, bývá velmi často princip spravedlnosti zcela opomíjen.

Otázka k p. Jemelkovi (zřejmě jen do větru vyslaná) : Vydání katarského prince bylo aktem spravedlosti?

M. Volf 9.8.2010 6:04

Re: Jen malý detail.

Jak že to říkala Benešová a potvrdil soud?-)))

M. Volf 9.8.2010 6:02

Jen malý detail.

Ten avízovaný miliónek dolarů pro toho kdo pomůže dostat princátko z kriminálu, u Pospíšila určo neskončil.-)

M. Kopřiva 8.8.2010 22:53

Sága Martina Stína.

Možná, že si p. Martin Stín uvědomí limity únosnosti a opustí scénu.

M. Kopřiva 8.8.2010 22:36

Re: Nejste pane Jemelíku originální

Máte pravdu, povedlo se..... že by za "obvyklou" cenu ?

Nerad bych pomlouval, ale nebyl ( jistěže náhodou ) pan Němec na svatební cestě právě v Kataru ? Možná i na jiných cestách ? Ne, že by v tom byla viditelná jakákoliv donebe volající spojitost !  

V. Pavel 8.8.2010 12:14

Re: Vyžene p. Jemelík zmatek z mé hlavy?

Pane Váňo, oceňuji Váš právně velmi erudovaný výklad a děkuji! Tak podrobné procedurální znalosti nemám, ale myslím, že jsem správnost Vašeho vylíčení dokázal pochopit! Jinak s uspokojením zaznamenávám, že v ostatním máme názory velmi podobné, až shodné, vč. názoru na počínání autora článku. Zdravím!

V. Váňa 7.8.2010 20:01

Re: Vyžene p. Jemelík zmatek z mé hlavy?

Dovolíte-li, pokusím se Vám odpovědět jak nejlépe budu umět. Ovšem na Vaši poslední otázku je odpověď jednoznačná: P. Jemelík zásadně nediskutuje, pouze nás vždy poučí, co je správné, a co ne. A kdo je ten pravý, a kdo ne. Vím zcela bezpečně, že se několikrát dopustil i nesprávného právního posouzení věci.

Pokud jde o Němce a katarského prince: trestní řízení má několik částí: a) skutkové zjišťování, které končí buď odložením (policie nic nezjistila), nebo vznesením obvinění (informuje se obviněný a zároveň státní zástupce). Pak je b) přípravné řízení, kdy policie ve spolupráci se státním zastupitelstvím hledají všechny relevantní skutečností (tedy v prospěch i v neprospěch obviněného). Když to dají dohromady, tak buď obivnění zruší (nic nenašli), nebo policie uzavře spis a pošle jej státnímu zástupci, a ten podá obžalobu. Následuje c) vlastní řízení, které se vede před soudem, který buď rozhodne o tom, že obžalovaný je nevinný, nebo obžalovaného odsoudí. Poté může následovat odvolání, jehož výsledkem může být návrat do kteréhokoli stádia řízení, dokonce až před vznesení obvinění - viz a).

Ministr Němec rozhodl o vydání prince ještě před podáním obžaloby. To rozhodnutí bylo zákonné, a tak už obžaloba neměla být podána a princ neměl být souzen. Než se vše vyjasnilo rozhodnutím Nejvyššího soudu, byl princ skutečně protiprávně, byť ne pravomocně, odsouzen.

To je všechno. Zatímco p. Jemelík stále opakuje, že Němec neporušil zákon, kdežto jeho odpůrci (Benešová a soudkyně - tuším Prahy 2) ano, tak lidé nikoli od práva jsou přesvědčeni, že vydán neměl být vůbec, a nebo alespoň neměl Němec tak příšerně lhát do kamery. Na to ovšem p. Jemelík žádnou obhajobu nemá, nebo ji úspěšně tají.

A znovu opakuji: Nenašel jsem jedinou reakci p. Jemelíka na protiargumenty objevující se v diskusi.

V. Pavel 7.8.2010 12:10

Re: Díky,

Pí.Nápravníková! Připusťme, že p. Jemelík není žádný zpozdilec! Naopak, že se šikovně zorientoval v tržních podmínkách fungujících u nás a úspěšně využívá známý zákon o "Neviditelné ruce trhu", když nás seznamuje se svou verzí kauzy Katarského prince!

V. Pavel 7.8.2010 12:05

Vyžene p. Jemelík zmatek z mé hlavy?

Kdybych, nedejbože, byl hůře vychovaný než jsem, patrně bych nedokázal nahlas nepoložit otázku "Je ten pan Jemelík opravdu tak popletený, anebo od někoho snad dostává peníze za hlouposti, které zde pořád předkládá o exministru Němcovi a Princovi z Kataru?". Neumím si totiž vysvětlit, proč P. Němec v českých TV vysvětloval občanům, když prosazoval propuštění prince z výkonu trestu u nás, že Katar je civilizovaný stát a je proto dostatečným garantem, že si jejich princ u nich doma, u nás uložený nepodmínečný trest odsedí. Protože jsem několikrát pracovně působil i v cizině, je mi rovněž známo, že všude ve světě platí, že cizí občané musí dodržovat zákony hostitelského státu. Protože u nás je prznění pubescentních děvčátek trestné, byl Katarský princ za provozování právě této své sexuální záliby v ČR u nás odsouzen i když v jeho vlasti se o žádnou špatnost nejedná. Nyní ale nerozumím, že podle p. Jemelíka, to všechno údajně správně mělo být tak, že princ za prznění českých děvčátek v Česku být souzen vůbec neměl a že někdejší ministr spravedlnosti Němec udělal právě spravedlnosti statečně "za dost" tím, že jej z výkonu trestu u nás vysvobodil a předal domů do Kataru, jako oběť zvůle českého státu!

PS Mohu doufat, že snad osobně p. Z. Jemelík vyžene zmatek z mé hlavy, který vyvolává?

M. Baloun 7.8.2010 11:35

doufám

že ministr pospíšil na svém ministerstvu vydrží. nechce se mi rozepisovat proč (asi bych ani neměl), ale zdá se, že opravdu chce udělat reformy a očistit úřad od nepravostí. doufám že to myslí vážně.

I. Nápravníková 7.8.2010 10:00

Díky,

pane Jemelíku, že mne nenecháte duševně strádat. Každý den se těším na další porci  vaší demagogie a jen si spokojeně pobrukuji, kdy ji objevím. Jste opravdu nezmar.

J. Ptáček 7.8.2010 8:47

Nejste pane Jemelíku originální

Zajímavý návrh - propustit dva odsouzené lupiče a pokud emigrují, budou asi vinni. Ale nejste pane Jemelíku originální, naše justice to už vyzkoušela s Koženým, Krejčířem a Pitrem - a povedlo se ...