23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Wabi. 22.12.2007 21:16

Pane Mach, pamatujetze na vstup do EU ?

Jak jste strašili lidi, co všechno špatného nám to přinese ?Nebo se máme zase vyhýbat starým novinám jako za bolševika ? S Vámi, jakožto novou generací mladých modrých svazáků je to stále dokola. Děkuji, nechci, už jsem to jednou zažil po roce 48. Schválně si odpovězte, zda s tím mají podobně velké státy stejný problémy jako Vy. Asi těžko. Možná proto, že nemají CEP.;-(  Navíc tam píšete polopravdy. A nebo to píšete na zakázku z Hradu a to bych chápal, ale těžko mohl souhlasit. Tam je totiž vyhořeno.

Vám doporučuji tak dvacet let počkat, než dospějete a získáte nějaké zkušenosti.

Liberta 22.12.2007 19:35

Re: Re: Re: Re: Re: Demokracie - referendum

Není pravda, že po odborném vysvětlení občan hladce pochopí. Zaprvé -po vysvětlení čehokoliv složitého odborníkem laik většinou nepochopí nic nebo si vyďobně jen srozumitelné informace a věc si zjednoduší, čímž často pokroutí. Zadruhé - ve zmíněných situacích se s vysvětlením k národu neobrací odborník, ale politik. Jeho interpretace odborného problému je tendenční, politická (jak jinak). Co politik, to jiný "odborný" výklad (často naprosto protichůdný, viz radar). - Tvrdit, že pokud je kterákoliv věc odborníky řádně (národu) vysvětlena, není pro rozhodnutí odbornost nutná, je neskutečně naivní. Nehledě na to, že i když jako laik pochopím náhodou správně, nemám zase "politickou odbornost" k tomu, abych dokázala pronést rozhodnutí, které bude k užitku nejen mně, ale většině národa:-/

Fleischer 22.12.2007 18:57

Re: Re: Re: Ono dostat CEPem do hlavy

Pan Petr Vileta to napsal opravdu a pravidvě!

Fleischer 22.12.2007 18:51

Poslancům a senátorům o Lisabonské smlouvě

Petře Machu, několik připomínek:

- v jakékoliv demokratické společnosti platí rovnost hlasů. Stejně tak i v EU pokládám za normální, že hlas jednoho voliče v každém členském státu by měl mít stejnou váhu (proč má mít hlas českého voliče větší váhu než např. hlas německého či francouzského voliče?). Je logické, že němečtí voliči budou mít větší váhu (Němci tvoří ca. 17% obyvatel, Češi 2%). Ale i  Němci jako největší národ v EU mohou být snadno přehlasováni většinou ostatních národů.

- proč by nemohl lidská práva vykládat soud v Lucembursku? Vadí to snad jiným evropským zemím, zejména původním zemím EU?

- o tom kolik budeme platit do EU my i ostatní členské země budou snad rozhodnovat i čeští poslanci evropského parlamentu, tedy ne jiní, ale my Evropané!

Klička 22.12.2007 16:03

Re: Re: Re: Re: Demokracie - referendum

Pokud je kterákoliv věc odborníky řádně vysvětlena, nevyžaduje pro rozhodování specielní odbornost. V případě radaru si myslím že dokonalé informace nemá ani vláda a přesto si troufá rozhodovat. Zde  nechť si vláda uvědomí že veškeré pochybnosti by mohly být odstraněny, pokud by američanům navrhla umístění radaro v bezprostřední blízkosti Prahy.

EM 22.12.2007 15:50

Re: ing. Petr Mach je ročník 1975...

...tak jak autor ve svém demagogickém příspěvku přišel na to, že je "xenofobni do sebe zahledeny konzervativec bolsevicke minulosti, ktery projikuje zkusenosti s RVHP do Bruselu" ?

Že je EK mnohem horší než RVHP neblahé paměti je fakt. Že přijetí "reformní smlouvy" alias "neuoeuroústavy" alias "lisabnonských protokolů" je pro občany ČR nevýhodné je další fakt, ať už pánové jako Hvížďala straší "nedozírnými následky" jak chtějí. Že politici zvolení v ČR jsou povinní hájit v první řadě zájem svých občanů je třetí fakt. A že ODS měla ve svém volebním programu, se kterým vyhrála dvoje poslední volby (do EP a do PS), že bude bránit "přenášení dalších kompetencí ČR do Bruselu" je čtvrtý fakt. Ať už pánové Topolánek, Vondra nebo Zahradil na toto téma mlží jak chtějí. Že k tomuto postoji v nenašli mezi státy EU spojence je irelevantní výmluva.

Roman Šula 22.12.2007 15:49

Re: Re: Re: Demokracie - referendum

Souhlasím, ale jsou rozhodnutí, které si vyžadují určitou odbornost, např. radar v Brdech nebo mnou zmíněná jaderná energetika. Referendum by se mělo vždy týkat pouze věcí, které nevyžadují speciální znalosti. Např. vstup do EU referendem byl v pořádku, i když i tak jsem se setkával s velmi podivnými argumenty pro i proti.

derik 22.12.2007 15:39

Re: Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

To je dost primitivni argumentace stylem oni o voze ja o koze. Schengen byl i pred Lisabonskou smlouvou a nemaji navzajem nic spolecneho. Podobne jako pravidla na cerpani dotaci. Dotace cerpali napr francouzsti zemedelci od samych zacatku Unie. Samozrejme podle pravidel. Ale to nema nic spolecneho s euroustavou resp. Lisabonskou smlouvou. Vzdy se musi dodrzovat pravidla. Ale ta smlouva je o necem uplne jinem. Velmi doporucuji precist si clanek jeste jednou.

Klička 22.12.2007 14:42

Re: Re: Demokracie - referendum

Pane Romane, myslím si, že Váš názor na svobodného občana a jeho degradace do role nemyslícího tvora je velice nebezpečné. Podobné názory totiž vždy vedou k totalitě, jakých jsme zažili již více. Svou roli zde však může hrát znění položené otázky a kampaň před referendem. Tady se rozhoduje zda budou hrát roli emoce, nebo rozum

Roman Šula 22.12.2007 13:04

Re: Demokracie - referendum

Referendum je spíše populistický krok, případně krok, kdy si politici chtějí mýt ruce. Viz referendum v Rakousku o jaderné energetice. Co ví běžný občan o tom, jak funguje jaderný reaktor, a na základě čeho pak dává svůj hlas? Ne, referendum je spíše nebezpečné, protože mnohdy v něm hrají role spíše emoce a manipulace s davem než výhodnost či nevýhodnost nějakého rozhodnutí.

kacir 22.12.2007 12:18

Re: Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

to mě připomíná africké diktátory, když se do jejich zemí nalilo mnoho miliard dolarů, z nichž většina skončila na jejich soukromých účtech (např. Bokassa miliardový účet ve SWI) a lidé dále trpěli, tak OSN navrhla reformu a kontrolu dodávek i financí... v tom okamžiku se afričtí  vůdci vzbouřili, že je to zásah do jejich suverenity země a omezování svobody, tedy radši nic, než kontrolu ;-P

janoryna 22.12.2007 12:08

Nehlasuji pro Lisabonskou smlouvu, ale

klidně se vzdám suverenity nad svýmúzemím prostřednictvím šengenu. když odmítnu smlouvu z lisabonu, musím odmítnout i šengen. jinak je jasné, že jsem obyčejný vyžírka. dotace samozřejmě chceme, ale vyúčtovat je v souladu s pravidly je omezení suverenity.

jiří s 22.12.2007 10:32

Re: Re: Re: Re: Ono dostat CEPem do hlavy

Kdybychom  vystoupili z EU, tak by se na hranici kromě policajtů museli vrátit i celníci, kteří odtamtud odešli právě při příležitosti vstupu do EU (ještě mimo Schengen). Ledaže bychom i po vystoupení z EU zůstali členem společného trhu, ale v tom případě bychom museli aplikovat většinu směrnic a nařízení EU a zároveň už neměli vůbec co mluvit (ani tím sníženým procentem) do jejich přijímání. (Asi jako dnes bohaté Norsko. Jenže my tu ropu pořád ne a ne najít.) Ale proti tomu by Dr. Mach protestoval určitě ještě více a chtěl by, abych Česko nebylo vazalem EU, takže by se ti celníci opravdu na hranici vrátili. ;-)

jiří s 22.12.2007 10:15

Re: Re: Re: Ono dostat CEPem do hlavy

K bodu c): Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kam podávají naši občané žaloby na svůj stát a který jste asi měl na mysli, nemá s Evropskou unií nic společného. Je přičleněný k mezinárodní organizaci Rada Evropy, která je starší něž ES/EU a jejímiž členy jsou všechny evropské země vyjma Běloruska, i ty, které v EU nejsou (Island, Švýcarsko, Srbsko) a doufejme, že nikdy nebudou (Rusko).Soud Evropské unie je v Lucemburku. Teď se o něm mluví v souvislosti s hospodářsky neliberálním rozsudkem, kterým přiznal zaměstnancům právo blokovat přesun výroby z továren v bohatších a tudíž dražších zemí EU do zemí nových s levnější pracovní silou. Rozsudek je překvapivý, protože krátce předtím tentýž soud naopak přiznal, k velké nelibosti odborů, právo zahraničnímu zaměstnavateli, aby zaměstnance najaté pro práci v bohatší zemi (Švédsku) platil ve výši, jako by je platil ve své a jejich domovské zemi (Lotyšku).

honzak 22.12.2007 10:10

Re: Prectete si uzasny clanek exradniho Burketa Danese o Trebici

už jsi odevzdal v bruseli švestičky, hujere? Takové duševní titány, jako jsi ty byl téhle republice čert dlužen!

Klička 22.12.2007 10:09

Demokracie - referendum

Všechny politické strany, zastoupené v parlamentu a většina stran ostatních se stále předhánějí v tvrzení o tom, že Česká republika je demokratickým státem. Není.Ono totiž nestačí mít jen zmínku o referendu v ústavě. Je zde nutný doplňovací zákon o referendu všeobecném, o nástroji, kterým se zjistí všeobecná vůle lidu, z níž podstata demokracie vychází. Pokud nebude v ČR zákon o všeobecném referendu, není možno o demokracii přemýšlet, natož mluvit. Politické strany by měly už konečně překonat vlastní malost a jednat v zájmu většiny občanů tohoto státu.

Vanastr 22.12.2007 10:02

Re: Re: Re: Ono dostat CEPem do hlavy

Jak souvisí Schengen s celníky? Pokud je mi známo tak na hranicích už od vstupu do EU fungují pouze policajti - konkrétně cizinecká a pohraniční policie. Neměl byste používat "informace" z našich televizí, které v tomto si pletou dojmy s pojmy. A to i slavná veřejnoprávní.

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 22.12.2007 8:25

Re: Re: Ono dostat CEPem do hlavy

No tak ja vam to take vysvetlim:-P Vezmu to podle bodu pana Macha

a) Pripada mi spravedlive, aby kazdy clen EU mel hlasu primerene k poctu obyvatel. Nebo by snad vazne Malta, Kypr, Irsko atd. mely mit stejne hlasu jako Francie, Nemecko?     b) Stridave predsednictvi je stejna hovadina, jako prejizdeni uredniku z Bruselu do Strasburgu. Proc se treba u nas nezavede rotujici prezident nebo predseda vlady? Taky po pul roce vymenit?     Pravidla hospodarske politiky EU obcas vyplodi neuveritelnou kravinu, ale priznejme si, ze pocet kravin v nasich zakonech je nekolikanasobne vyssi.      c) Evropska Charta prav a prislusny soud je totez v blede modrem. Proc se tisice nasich lidi soudi u Evropskeho soudu? Mozna, ze se u nas spravedlnosti nedovolali.     d) A co se tyka vystoupeni z EU, tak nejaka vypovedni doba je nutna. Kdyz jsme ted soucasti Shengenu, tak asi nejde ze dne na den oznamit Nemecku, Polsku, Rakousku a Slovensku, ze vystupujeme z EU a at si laskave raci na ty hranice zase nakomandovat celniky a postavit zavory.

sociolog 22.12.2007 8:24

Re: ktery projikuje zkusenosti s RVHP do Bruselu

Projikovani dle Freuda, ktery tento pojem jako prvni uvedl do obecneho povedomi, neni prave nikdy opravnene, nebyrz duvodem k sebereflexi, ktere nekteri nasi znormalizovani politici nejsou schopni. Proc se musi projekce reflekotvat. Protoze se diky ni zamenuji traumata minulosti s sancemi pritomnosti. Zarivy priklad jsou odkazy na Nemce, kteri si o 100% polepsili. Prohrali pred 60. lety valku a tak si nemaji polepsit. Tomu se rika projekce, ktera nezohlednuje ekonomickou silu jednotlivych clenskym zemi. A protouze se, zcela nahodou, jedna o Nemce, tak ma uz autor u vetsiny ctenaru vyhrano. U nedavynch ruskych okupantu, kteri nam v pritomnostiopet hrozi na nas namirenymi atomovymi hlavicemi, meri dokonce nas pan prezident zcela jinym metrem a chova se i jinak velmi diplomaticky, hovori rusky atd. atd. Jak vime, zcela bez vysledku. Za to do Nemcu a Merklove z byvale NDR se to,, ze coby fyzicka se odvazuje podporovat alternativni energii, kope, ze ano!

ll 22.12.2007 7:33

ktery projikuje zkusenosti s RVHP do Bruselu

Oprávněně.

kacir 22.12.2007 7:30

Re: Prectete si uzasny clanek exradniho Burketa Danese o Trebici

R^

P.S. Mach není ani tak bytostným konzervativcem jako diktafonem svého guru ...

cepování v CEPu je efektivním brainwashingem :-D

pozorovatel123 22.12.2007 7:07

Re: proč tolik slov

Autor svůj názor vysvětluje, jiní jenom nadávají, i to ukazuje který názor je kvalitnější.

pozorovatel123 22.12.2007 7:07

Re: Ono dostat CEPem do hlavy

Autor svůj názor vysvětluje, jiní jenom nadávají, i to ukazuje který názor je kvalitnější.

sociolog 22.12.2007 7:06

Prectete si uzasny clanek exradniho Burketa Danese o Trebici

ktery zcela jasnou zkratkou na priklade Trebice doklada, ze se 18 let po prevratu Evrope nikoli nepriblizujeme, nybrz naopak vzdalujeme. Autor Mach jde dal, tim ze nam nabizi recept, jak se toto vzdalovani povysit na oficialni politiku nasi kotliny. A to potom, co i Polsko se sveho clensekho egoismu diky novym volbam zbavilo. Mch nabizi dokonce usmevy argument: pry se CR Lisabonskou smlouvou vzdava svych kompetenci ve prospech EU.

Proic se mi to zda byt usmevne? No protoze z toho mam opravdovou radost: Cim mene taci typkove jako Macha jeho proklasvske ODS-kridlo ztraci na sve (zmenenou partajni knizkou) vydobyte suverenite, tim drive se k nam vrati opravdovy pravni stat.

Ano, Mach je prikladem konzervativinho mysleni. Totiz konzervativce bojujiciho za normalizaci na vecne casy. Xenofobni do sebe zahledeny konzervativec bolsevicke minulosti, ktery projikuje zkusenosti s RVHP do Bruselu! Jen diky EU na tom nejsme celorepublikove jako obcane Trebice, ovladnuti Klausem propagovanou Oposmlouvou, tedy narodni frontou blahe pameti. Anebo receno slovy Burketa: dosud ne....

Co neni, muze byt. Pokud se pisalkum a là Mach podari Topolanka z vedeni ODS odstranit, a tento clanek je jednim z kroku k tomuto cili, tak nam horolezec Bem ukaze, jak funguje oposmlouva 21. stoleti. Bohati teto zeme jsou totiz mezi sebou propojeni mnohem vic, nez se mnohemu z nas vubec zda. Takze jim musi byt Klausem tak odsuzovane "socialni trezni hospodarstvi" byt opravdovym trnem v oku. Cilem tohto ODS-modelu je totiz monoplizace vsehu a là CEZ, na ktere Klausova rodina jiz dnes vydelava miliony za par posezeni ve spravni rade...Vskutku nefalsovane klasovske trzni hospodarstvi bez privlastku!

derik 22.12.2007 6:31

Velmi dobry prehled o co se vlastne jedna!

Diky!

a je poptakach! 22.12.2007 6:04

Re: zato vy dva

http://neo.jpl.nasa.gov

honzak 22.12.2007 4:30

zato vy dva

to máte v hlavách srovnané, že? S Evropským Socialistickým Svazem na věčné časy a nikdy jinak?

Evidentně nemáte tušení o čem klábosíte.

Vlali 22.12.2007 4:19

proč tolik slov

Stačilo napsat jsem klausovec a nechci EU.

franta 22.12.2007 2:09

Ono dostat CEPem do hlavy

není žádná legrace. Pak člověk mluví úplně z cesty. A někteří to i píší. Autorovi se asi nelíbí EU. Ale nač tolik omáčky ?