1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Poločas vlády

Vládě Petra Nečase zbývají maximálně dva roky vládnutí. A stejnou dobu už v Česku vládne nesourodá koalice stran ODS, TOP 09 a podnikatelského projektu Věci veřejné, od konce dubna nahrazeného poslaneckou frakcí LIDEM. Jaká je bilance Nečasova kabinetu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 17.7.2012 6:59

Nového Eduarda Janotu,

by měla urychleně dodat Topka Nečasovi, chce-li, aby tato vláda ještě dva roky pokračovala. Pokud to neudělá, budeme mít od ledna vládu novou, nejspíš levicovou.

V novém parlamentu už nebude Topka, nebudou tam STaN, LIDEM ani VV.

Vrátí se asi KDU-ČSL a možná, že i Zelení.

Pravicoví voliči, znechucení dnešní vládou, budou v podstatě bez alternativy. Buď k volbám vůbec nepůjdou nebo budou muset volit některou z dnešních mimoparlamentních stran.

Leda že by, jako už tolikrát, vznikla zase nějaká nová. Volná nika vznikne v prostoru proevropské pravice, ale ani  pravicoví euroskeptici to nebudou mít snadné. D.O.S.T. je po kauze Bátora nevolitelná, takže snad jedině Svobodní, což píši ale jen pro úplnost, my cup of tea to není a nikdy nebyl. 

M. Prokop 17.7.2012 12:40

Re: Nového Eduarda Janotu,

Už piluji angličtinu, maje podobné obavy.

J. Boleslav 17.7.2012 14:12

Re: Nového Eduarda Janotu,

O mrtvých jen v dobrém, ale nebyl náhodou Janota náměstkem přes rozpočet na MF ve všech vládách minimálně od r. 98, tedy i všech socany vedených? Které mocně zadlužovaly i při hospodářském růstu? Kromě krátkého období za Topolánka, kdy ho Tlusťoch vyhodil? Dále, všichni pravicoví voliči určitě nebudou jednat tak, jak píšete. 

P. Pavlovský 17.7.2012 14:32

Re: Nového Eduarda Janotu,

Janota byl nepolitický profesionál, který dovedl splnit zadání politiků ať bylo jakékoli.

Toto zadání by mu uměla dát i dnešní vláda. Nemá ale momentálně člověka, který by bez Kalouska (a jeho lidí na MF ČR - Kalouskovců) dovedl ten rozpočet napsat, resp. dokončit rozdělané!

Někteří pravicoví voliči opět dají hlas ODS, ale přes 15% to nevidím.

Co ale budou dělat ti ostatní?

T. Hamet 17.7.2012 15:47

Re: Nového Eduarda Janotu,

D. O. S, T. především není politická strana a nikam nekandiduje.

Z. Rychlý 17.7.2012 4:45

Něco pravdy na tom je, ale jsem

z této "pravicové" vlády zklamán. Škrtá, jelikož příjmy klesají a výdaje relativně a možná i absolutně rostou. Zvednout příjmy v době světové recese je však běh na hódně dlouhou trať a potřebovali bychom k celkovému zlepšení  nějakého Baťu, a asi nejen jednoho. Stát by měl zajistit práci, aby bylo více zdanitelných. Tak tuhle hloupost slyším na každém kroku. Stát může vytvořit akorát nové úředníky a kontrolory. Nebo může stavět Hladové zdi, či Potěmkinovy vesnice. Nebo vytvořit jiné zoufalé zaměstnání hrazené z daní vybraných ... od koho vlastně ? Takže zdaňuje, a to je hloupé a vadí mi to. Tak jako se k prosperitě neproškrtáme, tak pro zdaňování platí totéž, vyšší zdaňování prosperitu dozajista zabije. Zvláště když vybrané daně sypeme do černé díry.

Není-li dost velký "rodinný" příjem, tak se škrtá a je to nepříjemné. Co mi vadí je, že se škrtá - a výdaje na správu státu jsou jaksi mimo. Je to zjevně proto, protože na hierarchii státní správy jsou nalepeny pijavice paralelních hierarchií stranických, zajišťujících penízky pro partajní kasy. Tím pádem je tato cesta TABU napříč politickým spektrem a "není politická vůle". Už za Klause se počty úřadů a státních organizací jen a jen zvyšují. Proč asi ? 

V dobách zlých se mají omezovat zbytné výdaje, jenže tohle už jen definovat je těžké, natož je opravdu hledat a seškrtat. Co se týká kradení, krade se pořád stejně, za Klause, za Zemana, za Špidly, za Grosse, za Paroubka, za Topolánka, a Nečasova vláda - totéž. Myslím, že to procento zlodějiny je pořád stejné a je to jako s Werichovým rčením o blbosti. Je věčná a nesmíme s ní přestat bojovat. Já se ale domnívám, že naším současným hlavním a tisícinásobně větším nepřítelem je mrhání prostředky pod vlajkou "Děláme to pro lidi". A při té příležitosti trošku odkloníme do partajní kasy. Tenhle "systém" pijavic je naším úhlavním nepřítelem.

PS.: Všimli jste si, že správný sociální demograt reaguje na srovnávání ekonomiky státu s ekonomikou domácnosti více než podrážděně ?

T. Kočí 17.7.2012 8:52

Re: Něco pravdy na tom je, ale jsem

Ne hladové zdi,ale Temelín 3a4.Dukovany 5a6!

P. Pavlovský 17.7.2012 3:40

Tato vláda by neměla padnout!

To píši jako těžce zhrzený volič TOP 09! Souhlasím s tím, že " je ale neoddiskutovatelné, že pokud s ní Nečasův kabinet vydrží i další dva roky, příští vláda bude díky tomu šetřit na splátkách úroků ze státního dluhu spíše desítky než jednotky miliard korun ročně".

Jak ale zabránit ztroskotání její lodi v orkánu zhnusení veřejnosti nad kauzou CASA a vším, co se už kolem ní odehrálo  zřejmě ještě odehraje? Je záchrana vůbec ještě možná?

Pokud ano, je prvním předpokladem hodit přes palubu Jonáše - Kalouska. To je ten hříšník, který přivolal hněv Boží (lidu) a tím i zničující bouři! A hned potom k pumpám!

"Je třeba vymést Kalouska!" Ne snad, že by to byl určitě největší lump v současné vládě, NA TO BYCH SI URČITĚ NEVSADIL, ale proto, že pro vládu s ním nemohou alespoň někteří koaliční a nezařazení poslanci zvednout ruku, všichni nemají tak otrlý žaludek.

Dá se to provést? Dá, pokud Nečas dokáže přivést k rozumu poslanecký klub TOP 09 - STaN. Musel by jim ale srozumitelně vysvětlit, že budou-li na Kalouskově setrvání ve vládě trvat, tato padne a do konce roku jsou tu předčasné volby, po nichž už nikdy nezasednou ve sněmovně. Kdyby ale dodali, ať už straníka nebo nestraníka, nejlépe zkušeného ekonoma - praktika na místo nového ministra financí, někoho, kdo by uměl udělat rozpočet na příští rok, vláda by se mohla ještě dva roky udržet, jejich strany zmátořit a do příštího parlamentu opět, alespoň málo, dostat. Úkol pro Mefista!

Z. Rychlý 17.7.2012 5:03

Re: Tato vláda by neměla padnout!

Jasně, vyžeňme ďábla ! Exorcismus - naše spása. A na místo ministra financí dáme zkušeného praktika - právníka Sobotku. :-))))

Pokud bych Kalouskovi něco vyčítal, tak je to jeho spolupráce na budování mafiánského "systému" zajišťování financí pro partaje. Za tohle by měl jít bručet, ale rozhodně v tom není sám. Personifikací problému do osoby Kalouse jen odvádíme pozornost od skutečného zla. Kalousek, Drobil, Vonda - to jsou jen seržanti nosičů vody. V hierarchii systému opět nahradíme jedno jméno, které snadno nahradí jméno jiné. Systém pokračuje dál nezraněn. Jenže jak s tím  systémem opravdu zatřepat sám nevím.

J. Heincl 17.7.2012 5:29

Re: Tato vláda by neměla padnout!

Je jen jedna jediná možnost. Nevolit žádnou z parlamentních stran!

J. Boleslav 17.7.2012 14:16

Re: Tato vláda by neměla padnout!

Možností je vždycky víc. Některé jsou lepší, jiné horší.

R. Langer 17.7.2012 15:12

Re: Tato vláda by neměla padnout!

Další možností by bylo znehodnotit současnou politickou reprezentaci fyzicky. ;-)

P. Pavlovský 17.7.2012 5:44

Re: Tato vláda by neměla padnout!

Sorry, ale zaměňujete strategii a taktiku!

Ve Vámi naznačeném kýženém strategickém cíli s Vámi plně souhlasím.

Takticky je TEĎ ale potřeba zabránit pádu vlády!

V tomto ohledu je Kalousek, bohužel, na forhontě!

A. Mochnač 17.7.2012 11:34

Re: Tato vláda by neměla padnout!

Jen stručná odpověď, táto vláda už měla padnout davno, čim dřiv, tim lip.